Bøker til jul!

Er du på utkikk etter tips til bøker du kan kjøpe i julegave eller lese selv i jula? Her får du noen utvalgte anbefalinger fra oss i Foreningen !les.

Skrevet desember 11, 2020 i Bibliotek/lærer, Boktips, Formidling, Nyheter

TROELS ANBEFALER: 


Ti kniver i hjertet
Nora Dåsnes
Aschehoug 2020

«Jeg skal slutte å være barn og starte å være ungdom» står det omtrent midtveis i Ti kniver i hjertet. Ordene er skrevet med håndtegnede typer, fyller hele siden og innfanger Tuvas situasjon slik den skildres i den fiktive dagboka. Hun er delt mellom barnslige Bao på den ene siden, og Linnéa som nylig har fått seg kjæreste og ikke lenger er like interessert i å leke med venninnene på den andre. Men så dukker Mariam opp, og snart lurer Tuva på om det går an å både være forelska i en jente og fortsatt like Marcus og Martinus? Nora Dåsnes debuterer med en grafisk dagbokroman som er både intens, nyansert og leken, og som får frem hvordan skeiv kjærlighet – akkurat som annen kjærlighet i overgangen mellom barn og ungdom, er både vrien og helt naturlig. 


Pinnsvin 
Henrik Hovland
Illustrert av Karen Aarre
Ena forlag 2020

– Pinnsvin av Henrik Hovland er en nydelig og lavmælt sakprosabok. Boka har sjarmerende svart-hvite illustrasjoner, men er blottet for bling-bling. Den overbeviser først og fremst gjennom sin tro på at stoffet er spennende og interessant nok i seg selv – og det er det. Spørsmål fra barna til fortelleren setter i gang refleksjoner og undersøkelser, og svarene er ofte befriende tentative og udogmatiske tanker som tar vare på den opprinnelige undringen og som tusler, tasler og beveger seg i ruslefart. Dermed fremstår boka samtidig som en modell for et jordnært samvær mellom små og store.   

PETRA ANBEFALER: 


Eg er ein annan. Septologien III-V
Jon Fosse
Samlaget 2020

Septologien til Jon Fosse kjem i tre band, og både boka i år og ho fra i fjor kan med fordel bli lest i høgtida vi no går inn i. Dei sju bøkene fortel om det eg antar er den siste veka i den eldre kunstnaren Asle sitt liv. Dei to fyrste dagane hadde tittelen Det andre namnet. Eg er ain annan fortel om midten av veka, og dei to siste dagane i Asle si livsveke kjem neste år. Kvar dag startar med at Asle ser på eit måleri han er i gong med, det er eit enkelt bilete av ein lilla og ein brun strek, men gjennom teksten forstår vi at motivet fortel om både kjærleik og tru. Kvar dag endar med at Asle ber til Gud. Dei tre bøkene i Eg er ein annan liknar dei to frå i fjor. Fosse gjentek ord og situasjonar, setningane bølgjer fram og tilbake mellom ulike tider i Asle sitt liv, og det er uklart for den gamle Asle kva som er notid og kva som er fortid. Han ser seg sjølv utanfrå, både som ung og som gamal. Både han og lesarane er vitne til livet hans. Å lese denne teksten kjennast som å stå og sjå utover eit rytmisk hav. Septologien er ein meditasjon over eit liv. Vi blir kjende med Asle og med fortida hans, men mest av alt blir ein hypnotisert av stemninga og rytmen i orda.  


Arvingen – Halve kongeriket 1

Randi Fuglehaug og Anne Gunn Halvorsen
Aschehoug 2020

– De to journalistene og forfatterne Fuglehaug og Halvorsen debuterer som ungdomsbokforfattere med en serie som kombinerer kongelig sladder, kjærlighetsdrama og gjenkjennelige ungdomsproblemer. Halve kongeriket er mesterlig dramaturgisk og språket ligger nær målgruppens eget. I første bok treffer vi Lena som nettopp har flyttet til hovedstaden for å begynne på videregående, og hun havner i samme klasse som det kongelige tvillingparet Kalle og Margrethe. Lena har en problematisk fortid og når hun forelsker seg i prinsen, blir problemene naturligvis større. Romanen er først og fremst god underholdning og et sikkerstikk under juletreet til tantebarn og fadderunger. Samtidig er det også ei bok som tematiserer hvordan alle ungdommer i dag – uansett om de er kongelige eller ordinære – lever ett offentlig og ett privat liv, og at de to ikke alltid er like enkle å forene.

SIGRUN ANBEFALER: 


Ulf er uvel
 
Rebecca Wexelsen
Illustrert av Camilla Kuhn
Ena forlag 2020 

– En dag føler hunden Ulf seg ute av seg selv. Kanskje han er forkjølet? Da han undersøkes av doktoren får han den fatale beskjeden: «Jeg tror faktisk du er død». Ulf gjør det beste ut av situasjonen, og baker en stor bløtkake og inviterer til en hyggelig begravelse. Med denne absurde historien, som befolkes av pudler, enhjørninger og kaktuser i Camilla Kuhns særegne strek, klarer forfatterne å balansere alvor og humor på en måte som vil engasjere de minste.    


Julian er en havfrue 
Jessica Love
Mangschou 2020 

Julian er en havfrue handler om å kle seg ut, om et barns fantasi og drømmer, og om en bestemors betingelsesløse kjærlighet. Julian elsker havfruer og vil kle seg ut som dem, og bestemor lar seg rive med og gir ham plass til å spille ut drømmen om å bli en vakker havfrue. Vi trenger barnebøker som denne, også for de minste, som åpner opp for at man kan spille ut flere sider av seg selv. Dette er en nydelig bildebok om å bli akseptert for den man er. 

OLE ANBEFALER: 


Høgspenning livsfare 

Helene Guåker
Samlaget 2020

– Guåker har ein eigen stil og skriv ofte om bygda og karakterar som av ulike grunnar har hamna litt på utsida av samfunnet. I Høgspenning livsfare er ho betre enn nokon gong. Lea bur på hybel og går på vidaregåande skule. Heime slit faren med garden, medan mora er sjuk og berre ligg i senga. Sannheita kan ho ikkje fortelje på skulen, så ho diktar opp Vilde for å kunne vere tøff og smart. Ei tragisk hending gjer at ho må stole på at Lea kan vere seg sjølv, og at det er godt nok. Dette er ei bok som verkeleg gjer inntrykk, og som eg håper finn vegen til mange unge lesarar. 


Ljå – Sankingens tid 1 

Neal Shusterman
Oversatt av Morten Hansen
Vigmostad & Bjørke 2020 

– Shusterman følger opp suksess-serien Livslovene med en ny spennende fantasy-serie for ungdom. Vi er i fremtiden og verden er overbefolka. Sykdommer er utrydda og en naturlig død eksisterer ikke lenger. Den eneste måten å holde befolkningstallet nede på, er å sanke mennesker. Denne oppgaven har ljåene ansvaret for. Citra og Rowan blir tatt opp som ljålærlinger, men bare en av dem kan ende opp som ljå. Det betyr at vinneren må sanke taperen. Ljå – Sankingens tid 1 er en glimrende begynnelse på en serie som garantert kommer til å fenge mange lesere. Bok 2 er like om hjørnet. 

VIBEKE ANBEFALER:


Hulfeber: Jakten på Morrigan Kråkh
Jessica Townsend
Oversatt av Kirsti Voght, MNO
Vigmostad & Bjørke 2020

Dette er tredje bok i Ingenlund-serien. I denne boken blir Ingenlund herjet av en pandemi, men sykdommen smitter bare vunderdyr-innbyggerneDette fører til panikk og raseopptøyer, og vår heltinne Morrigan må finne en kur. Men jakten på kuren setter henne og alle i Ingenlund i stor fare. Du kan juble hvis du ikke har lest de to første bøkene, for da kan du nyte dette magiske universet enda lenger. Mens vi andre må smøre oss med tålmodighet og vente på neste bok. 


Longyearbyen 

Heidi Sævareid
Gyldendal 2020

– Romanen er lagt til et iskaldt og mørkt Longyearbyen på 50-tallet. Den unge legefruen Eivor, med to små barn, flytter hit med sin mann. Dette er et lite og klaustrofobisk samfunn, der mørket, kulden og den konstante trusselen av isbjørn tærer på tilværelsen. Fra november til mai er man fullstendig isolert, ingen slipper vekk før isen bryter opp igjen. Eivior blir motvillig berøvet sin frihet, ved å ha mer eller mindre eneansvaret for barna. Omgangskretsen er svært liten og avstanden mellom ektefellene øker i takt med at han som lege lett omgås alle, mens hennes lille bekjentskapskrets krymper. Som leser føler man kulden på kroppen, og kjenner mørket som et trykkende press. 

SILJE ANBEFALER:


På vei mot toppen 
Angie Thomas
Oversatt av Vibeke Saugestad 
Gyldendal 2020

På vei mot toppen er Angie Thomas’ andre ungdomsbok. Hun slo igjennom med boka The Hate U Give som ble en internasjonal bestselger som også er filmatisert. Hovedpersonen er 16 år gamle Bri som drømmer om å slå igjennom som rapper slik faren nesten gjorde før han ble skutt i et gjengopprør da hun var liten. Får hun sitt gjennombrudd, kan hun sikre familiens økonomi. Hun vokser opp i ghettoen. Moren er arbeidsløs og har en fortid som rusmisbruker. Her er det gjengkonflikter, doplanging, fattigdom, rasisme og politivold, men også sterke vennskap, forelskelse, drømmer og tro på egne evner. På vei mot toppen er en fengende og lettlest bok, fortalt med stort driv og energi. Både jeg og datteren min på 12 likte denne boka veldig godt. 


Hør her’a!
Gulraiz Sharif
Cappelen Damm 2020

– Du vet de bøkene som du bare må lese høyt fra til dem du bor sammen med, fordi det du leser er så morsomt? Hør her’a er en slik bok. Den starter med et brak som fikk meg til å hyle av latter om nordmenns ferievaner og om det ekle fenomenet utedo, men boka inneholder også stort alvor. Den fanget meg inn fra første setning. Mahmoud er 15 år og bor sammen med lillebror Ali på ti år og foreldrene. Det er sommerferie og lite som skjer. Onkel Ji kommer på besøk fra Pakistan, og Mahmoud får i oppdrag å vise ham Oslo. Faren jobber doble skift som drosjesjåfør. Onkelen imponeres over mye av det han ser i Norge, men synes ikke lillebroren er opptatt av det gutter skal. I løpet av sommeren oppdager Mahmoud at broren bærer på en stor hemmelighet. Hør her’a er Gulraiz Sharifs debutroman og ble imponerende nok nominert til både Brage- og Bokhandlerprisen. Romanen har et skråblikk på det norske samfunnet og er en jeg bok jeg kommer til å huske fra året 2020.