Bok om andre verdenskrig vant Uprisen 2023

Unge lesere i ungdomsskolen har kåret Heiloen (Omnipax) av Marte Mittet til vinner av Uprisen – årets ungdomsbok 2023.

Skrevet mai 25, 2023 i Nyheter, Presse

Vinner: Marte Mittet fikk i dag Uprisen 2023 for romane, Heiloen. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Mittet mottok i dag prisen under et arrangement i Maihaugsalen på Lillehammer i forbindelse med Norsk Litteraturfestival.

– Jeg må få takke juryklassene som har nominert meg og storjuryen som har valgt meg. Og alle som har lest og skrevet anmeldelser på uprisen.no. Det har vært fantastisk å lese! Tusen, tusen takk, sa vinneren fra scenen.

I juryens begrunnelse heter det blant annet:

Vi likte at boka var basert på noe ekte. Den var lærerik, uten at du er bevisst på at du lærer noe. Den tar opp flere dilemmaer som fikk oss til å stoppe opp og tenke gjennom det vi hadde lest. Vinnerboka tar for seg et stort tema, men forfatteren klarer å gjøre det nært, og fletter på en fin måte fakta inn i historien. Dette er et tema som er viktig at vi leser om, snakker om og lærer om.

Les hele juryens begrunnelse her

De nominerte var:
Blått blod. Halve kongeriket 5 av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug, Aschehoug 2022
Lik meg – første gang av Anne Wisløff, Cappelen Damm 2022
Høyt press av Jan Tore Noreng, Gyldendal 2022
Heiloen av Marte Mittet, Omnipax 2022
Splintra av Hilde Myklebust, Samlaget 2022

Juryklassene var:
Vestfold og Telemark: Skagerak International School
Trøndelag: Frosta barne- og ungdomsskole
Oslo: Ris skole
Viken: Kråkstad ungdomsskole
Agder: Møvig skole
Troms og Finnmark: Langnes skole
Nordland: Beiarn barne- og ungdomsskole
Vestland: Lægreid skule
Møre og Romsdal: Stordal skule
Innlandet: Vardal ungdomsskole
Rogaland: Lagård ungdomsskole

– I Uprisen dette skoleåret har det vært en rekordstor jury på over 450 elever. De har tatt oppdraget på alvor og det har vært stort engasjement rundt lesinga av de fem nominerte bøkene. Jurylærerne har gjort en formidabel jobb med å legge til rette for lesing blant juryklassene i alle landets regioner, sier prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les, Eira Kluge.

– Jeg er også utrolig imponert over de 22 unge leserne som utgjorde storjuryen til årets Upris. De var veldig gode til å snakke om hvilke inntrykk bøkene hadde gjort på dem, begrunne sine meninger og lytte til hverandre. Det er fantastisk å se hvordan Uprisen og norske ungdomsbøker inspirerer unge til å lese og diskutere litteratur. Heiloen er en verdig vinner som har engasjert mange, både ved å gi historisk innsikt og ved å behandle dilemmaer og situasjoner som dagens ungdommer kan kjenne seg igjen i, legger hun til.

Kontakt:
Eira Kluge
Prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les
Tlf.: 917 99 180
Epost: eira@foreningenles.no

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som sprer leselyst og skaper lesere blant barn og unge. Foreningen ble etablert i 1997 og har 39 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 400 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, Lesekiosk og Bokstart. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2021 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for femte gang. I 2022 ble Uprisen – årets ungdomsbok nominert til ALMA 2023. Foreningen !les er tildelt LNU-prisen for 2021.

Les mer Foreningen !les

Om Uprisen
Uprisen ble utdelt først gang i 2007 og er ungdoms egen kåring av den beste norske ungdomsboka utgitt inneværende år. Prisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og Den kulturelle skolesekken.

Les mer om Uprisen her