Debatt – ikke kultursvik

Alle videregående skoler som er med i leselystaksjonen «rein tekst» kan i år bestille besøk av en rekke sakprosaforfattere – aldeles gratis. Det er ifølge Hege Storhaug et kultursvik.

Skrevet desember 9, 2011 i Meninger Legg inn kommentar


Hege Storhaug i HRS beskyldte i en kommentar på rights.no 4. januar i år Foreningen !les og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening for kultursvik. Her er mitt svar som ble publisert i Dagbladet i dag 11. januar. Alle videregående skoler som er med i leselystaksjonen «rein tekst» kan i år bestille besøk av en rekke sakprosaforfattere – aldeles gratis. Det er ifølge Hege Storhaug et kultursvik.

Gjennom gode og varierte tekster ønsker vi å vise fram det beste av litteraturen og vekke interesse for videre lesing. Antologien «rein tekst» inkluderer både sakprosatekster og skjønnlitteratur av nyere dato. Takket være Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF), kan skolene også bestille besøk av en sakprosaforfatter. Alt sammen gratis.

En av tekstene som er med i år er Aisha Shazadi Kausars tekst «Du, jeg og niqab», om hennes valg om å ta på seg niqab i en alder av 19 år. Det er, ikke overraskende, denne teksten som har fått Storhaug til å trekke fram ord som kultursvik og hjernevask på nettsidene til Human Rights Service 4. januar. Vi mener derimot at inkluderingen av denne teksten er et eksempel på et raust debattklima.

Når vi valgte å ta med teksten av Aisha S. Kausar var det ikke fordi vi i Foreningen !les har en mening om niqab, men fordi vi mener det er en velskrevet og spennende tekst som fungerer godt som utgangspunkt for diskusjon i klasserommet. Gjennom å lese teksten er det mulig å forstå litt av bakgrunnen for valget til Kausar. Hvor mange kjenner ei jente i niqab de er fortrolig nok med til å kunne spørre om dette?

Litteratur har en unik verdi i at den kan gi innsyn i andres følelser og meninger. Sakprosautdragene i antologien plukkes ikke ut for å overbevise noen om et bestemt standpunkt, men for å gi mer innsikt, vekke interesse og legge til rette for meningsutveksling. Det har vi tydeligvis klart.

Selv om Kausars standpunkt er av religiøst og til dels kontroversiell art, har hun ikke skrevet en tekst som misjonerer. Teksten tar ikke tar standpunkt til hva andre skal eller bør gjøre, den er utelukkende et forsvar for eget valg.

Blant de andre sakprosautdragene er tegneseriedokumentaren «Pyongyang» av Guy Delisle om Nord-Korea, «Feit. Mitt liv som tjukkas» av Kristian Fjellanger, og Hannah Helseths bok om seksualiseringen av unge jenter, «Generasjon Sex». Mange av tekstene krever et visst mot å skrive og representerer stemmer som hører hjemme i offentligheten. Vi ønsker at de er synlige – og blir møtt med refleksjon og diskusjon.

At Hege Storhaug er kritisk til niqab, visste vi. At hun vil ta fra norske elever muligheten til å debattere valget og bruken av plagget, synes vi er rart.

Wanda Voldner
Daglig leder
Foreningen !les