Vinneren av Ungdommens kritikerpris 2025
– Ååå det må jeg innrømme at jeg ikke så komme. Tusen, tusen hjertelig takk. Denne boken var ikke skrevet med dere i takene og jeg må si jeg ble veldig nervøs da jeg hørte dere skulle lese den. Jeg er veldig rørt og tusen tusen takk dette, utbryter en tydelig berørt Kathrine Nedrejord fra […]
– Ååå det må jeg innrømme at jeg ikke så komme. Tusen, tusen hjertelig takk. Denne boken var ikke skrevet med dere i takene og jeg må si jeg ble veldig nervøs da jeg hørte dere skulle lese den. Jeg er veldig rørt og tusen tusen takk dette, utbryter en tydelig berørt Kathrine Nedrejord fra scenen etter å ha hørt juryens begrunnelse for hvorfor de kårer Sameproblemet til vinneren av Ungdommens kritikerpris 2025.
De øvrige nominerte bøkene i Ungdommens kritikerpris var Ikke mennesker jeg kan regne med (Gyldendal) av Kyrre Andreassen og Vi er brødrene Eikemo (Samlaget) av Marit Eikemo. Dette var tredje året at elever i videregående skole leste de samme nominerte bøkene som til Kritikerprisen for voksne. Etter å ha fattet samme beslutning som Kritikerlaget i de to foregående årene, er det i år forskjellige vinnere av Ungdommens kritikerpris og Kritikerprisen.
– Selv om ungdommene trekker frem noen av de samme kvalitetene som kritikerne, er det viktigste for dem at boka skaper debatt. De legger stor vekt på at boka handler om uretten den norske stat har utrettet og fortsetter å utrette mot samer. På grunn av dette mener årets jury at Sameproblemet er en bok som vil være relevant i lang tid.
Juryklassene var:
Alta vgs, VG2 Idrett, Finnmark
Fyllingsdalen vgs, VG2 Musikk, dans og drama, Vestland
Hamar katedralskole, VG1 Søm og tekstil, Innlandet
Nesodden vgs, VG2 Studiespesialiserende, Akershus
Nøtterøy vgs, VG3 Helse og oppvekst, Vestfold
Oslo katedralskole, VG1 Studiespesialiserende, Akershus
Steinkjer vgs, VG1 Kunst, design og arkitektur, Trønderlag
Juryens begrunnelse
Her er vi, ved veis ende etter åtte uker med mye lesing, masse diskusjon og mye sterke følelser. Noen har fullført sin første bok på fem år, mens andre har lest en bok de aldri ville valgt selv. Uansett har dette vært en reise vi aldri kommer til å glemme.
Etter fire timers diskusjon har vi i juryen kommet fram til en vinner.
De tre bøkene vi har lest skildrer alle det å bo på en mindre plass og de gir et innblikk i familierelasjoner. Alle tre har også relevant tema, men vinnerboka engasjerte oss aller mest. Den er tankevekkende og gjør at vi sitter igjen med noe.
Boka vi har gitt førsteplassen er skrevet på en måte som fanger oss og holder på oppmerksomheten vår fra start til slutt. Den er lett å lese, har en god flyt og god struktur.
Miljøskildringene og beskrivelsene er skrevet på en måte at det er lett å se for seg hvor vi er og hva som skjer. Det brukes originale virkemidler som vi mener har en god effekt på fortellingen.
Man hører ofte at det er viktig at en bok er tidløs, og vi tror denne boken kommer til å være relevant også om 10 år. Vi som ungdom synes at vinnerboken tar opp identitet på en måte vi kan relatere til.
Boken vi har valgt går imot mye man har hørt før og velger å sette foten hardt ned mot systemet.
Vi mener boken sparker opp døra for en debatt som vi har bruk for og som vi trenger i samfunnet vårt. Det finnes fremdeles mange fordommer mot samene i Norge i dag. Boken utfordrer det norske samfunnet på en kritisk måte. Dette synes vi er modig.
Selv om vi har lært om samenes situasjon på skolen, er det noe annet å lære om dette gjennom skjønnlitteratur. Det skaper en personlig forbindelse som vi faktisk tror kan endre holdninger.
Vi har aldri lest noe lignende.
Årets vinner av Ungdommens kritikerpris 2025 er Sameproblemet (Oktober forlag) av Kathrine Nedrejord.
Om Ungdommens kritikerpris
Ungdommens kritikerpris er en pris for skjønnlitterær samtidslitteratur, delt ut av elever i videregående opplæring. Prisen administreres av Foreningen !les og støttes av Utdanningsforbundet, Den norske forleggerforeningen og Norsk kritikerlag. Dette er den tjuende gangen prisen deles ut.
Les mer på ungdommenskritikerpris.no
Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som skaper lesere og leselyst, og bygger lesekultur. Foreningen ble etablert i 1997 og har 39 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 500 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. Foreningen !les ble tildelt LNU-prisen for 2021. I 2021 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for femte gang. I tillegg er prosjektet Uprisen – årets ungdomsbok nominert til ALMA 2023 og ALMA 2024.
22. mai 2025 slår Foreningen !les seg sammen med Leser søker bok og blir Stiftelsen LESE.
Les mer på foreningenles.no