Foreningen !les bokår 2024
Trenger du boktips til jula? her er en samling av de beste bøkene vi har lest i år!
SILJE:
I morgen og i morgen og i morgen
Gabrielle Zevin
Aschehoug 2024
– Jeg har ventet hele 2024 på å kunne si dette, men det er årets beste leseropplevelse for meg. Zevin er sår, varm og fantastisk i denne romanen om Sam og Sadie. Den store kjærlighetsfortellingen i denne boka er deres platoniske vennskap og hvordan det utvikler seg fra de møtes mens Sam ligger på sykehus som barn, til langt inn i voksenlivet. Boka ga meg også en dypere forståelse av hvorfor gamingkulturen har blitt en av de raskest voksende i vår tid, og hvor utrolig vakker også den kan være.
NAOMI:
Rød revolt
Pierce Brown
Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen
Aschehoug
– Dette er en av de mest spennende bøkene jeg har lest på lenge. Vi følger Darrow, en ung gruvearbeider på Mars, som tror han ofrer livet sitt for å gjøre planeten beboelig. Men alt han har trodd på er en løgn. Når sannheten avsløres – at de mektige Gullene allerede lever i luksus på overflaten – blir Darrow rekruttert av en motstandsgruppe som gir ham et livsfarlig oppdrag: bli en av dem og infiltrere deres verden.
Boka er brutal, intens og full av action. Darrows reise er full av overraskelser, umulige valg og nervepirrende øyeblikk, og jeg klarte ikke legge den fra meg.
CHRISTIAN:
Jenter
Cathrine Sandmæl
Egmont
– Eli og den lille vennegjengen hennes passer ikke helt sammen med de andre på skolen, men de har hverandre. Sammen kan de snakke om alt fra manga og spill til identitet. Men hva skjer når Eli blir forelsket i Nina? Føler Nina det samme, eller er de bare venner? I en tid hvor mangfold og åpenhet er under press, er det viktigere enn noen gang å fremme litteratur som utfordrer normer og åpner opp for nye perspektiver. Boken «Jenter» av Cathrine Sandmæl er en slik bok
EIRA:
Hva skjedde med Esme Lennox?
Maggie O’Farrell
Oversatt av Bodil Engen
Aschehoug
– Hva skjedde med Esme Lennox er en vakker og gripende roman om familiehemmeligheter og svik. Da Iris plutselig får vite at hun har en grandtante hun aldri har hørt om, nøstes historien om Esme opp – en jente som ikke passet inn og ble sendt bort som 16-åring.
Dette er en intens og uforglemmelig bok som jeg virkelig anbefaler. O’Farrell skriver fantastisk om søsterskap, tap og fortiden som aldri helt slipper taket.
MARTE:
Jeg elsker Dickens
Hilde Østby
Kagge forlag
– En antikvar skal skrive biografi om Hans Christian Andersen, og vil sette særlig søkelys på hans forhold til Charles Dickens. Hva skjedde egentlig den sommeren HC Andersen tilbragte flere uker med Dickens og hans familie? Jeg elsker Dickens er meta på så mange nivåer at man kan miste styringa, men man må bare lene seg tilbake og nyte reisen. Spesielt moro for de av oss som nerder på litteraturhistorie!
VIBEKE:
Demon Copperhead
Barbara Kingsolver
Oversatt av Kirsti Vogt
Kagge forlag
– Hvis du bare skal lese én bok denne sommeren, vil du ikke angre på å velge «Demon Copperhead»! Dette er en fantastisk oppvekstroman satt til landsbygda i det sørlige USA. Den handler om å overleve på tross av livets utfordringer, om egen og andres selvfølelse. Om hvilke odds i livet man har når man blir sett på som «rednecks» – hvite amerikanere som ofte oppfattes som vulgære og usofistikerte, og som blir lett bytte for kyniske legemiddelfirmaers avhengighetsskapende preparater. Dette er rystende, vondt, rørende, vakkert og fremfor alt håpefull lesning!
PETRA:
Utveg
Erling A. Westgaard Flote
Samlaget
– “Utveg” er ei bok om val – val av vener, verdival og yrkesval. Johanne har berre eit år igjen på vidaregåande og ho veit at ho vil utdanna seg vidare til psykolog, men faren og bestefaren sender tydelege signal om at dei trur at ho skal overta familiegården. Gjennom dei vekene boka følgjer Johanne har ho ei identitetskrise – ho må bli kjent med både seg sjølv og familien sin på nytt for å ta dei riktige vala. “Utveg” er Erling A. Westgaard Flotes første ungdomsroman og han treff sjangaren godt.
TROELS:
Steinalderen: 10 000 år gamle tyggisar og hovudskallar på stong
Eirin Holberg
Illustrert av Åshild Irgens
Samlaget
– Det er eit av spørsmåla som dukkar opp under lesinga i Steinalderen: 10 000 år gamle tyggisar og hovudskallar på stong. Boka brukar kvardagsnære erfaringar og detaljar til å formidle ny og spennande kunnskap om ei tid som elles kan verke fjern. Men eigentleg ligg steinalderen rett under føtene dine. Og når forskarar finn ein liten tyggisbit og kan fortelje at han stammar frå «Lola» som budde på Syltholm i Danmark for 5700 år sidan, som hadde blå auge, brun hud og mørkt hår og som nyss hadde ete nøtter og andesteik, blir historia både nær og interessant.
SIRI:
Kometjenta
Victoria Durnak
Flamme forlag
– Sol er 13 år og da hun finner ut at foreldrene hennes ikke bare har delt bilder av henne i sosiale medier fra hun var baby, men også gitt henne en mobil som sporer hvor hun er til enhver tid, tar hun i bruk et effektivt verktøy; hun slutter helt å snakke. Det gir henne et grep over foreldrene og det utløser en sterk indre stemme og et rikt og visuelt indre liv. Hele historien utspiller seg fra Sol sitt perspektiv, hvordan hun kompromissløst og til tider noe destruktivt går inn i sitt første år på ungdomsskolen, og tar tilbake makten over sitt eget liv.