Boktips: Månedens bøker i oktober 2024
Her er en samling av de beste bøkene vi har lest i oktober!
EIRA ANBEFALER:
Størst og minst
Erlend Skjetne
Flamme Forlag 2024
– Korleis er det å heile tida vere størst, når man eigentleg er minst? Sissel går i tiande klasse og forsøker å finne ut kva ho vil og kven ho skal være. Samstundes planlegg foreldra hennar at storesystera Åshild skal flytte til ein omsorgsbustad. Kva er Sissel, familien og heimen utan en person som tek så mykje plass, og som alltid har vore der? Denne fine fortellinga gir oss eit nyansert bilete og innblikk i korleis det kan opplevast å vekse opp med ein storesyster som er annleis. Sjølv om Sissel kjenn på ein del frustrasjon, er det syskenkjærleiken og omsorga Sissel har for Åshild, som dominerer fortellinga.
CHRISTIAN ANBEFALER:
Sabotør – Grenselos
John S. Jamtli
Strand 2024
– Den femte boka i Sabotør-serien tar oss med til Helgeland, og en liten gård tett på svenskegrensa i Hattfjelldal. Det er 2.verdenskrig og tyskerne ruller opp aksjoner mot motstandsfolk i hele regionen. At barn ble brukt som grenseloser for å få folk trygt over til Sverige var ikke uvanlig. I denne historien er det Astrid på snart 10 år som er losen. Som vanlig er alt basert på ekte hendelser. Og som vanlig er alt sinnsykt bra. Og sånn som hun bannet. Kostelig.
Norsk kjærleik
Brynjulf Jung Tjønn
Cappelen Damm 2024
– Eg får frysningar når eg les. Denne frittståande oppfølgjaren til Kvit, norsk mann fortset litt der den førre slapp, men ikkje heilt heller. Diktsamlinga fortel oss at kjærleik har mange fargar, fasongar og lydar. Diktet som omhandlar ein bondefars kjærleik til sonen sin og alt han gjer for at sonen ikkje skal bli det han sjølv ville han skulle bli, treff meg som ein våronn i full fyr.
MARTE ANBEFALER:
Jeg angrer ikke på noe
Ida Therese Klungland
Vigmostad Bjørke 2024
– Jakub og jentegjengen ruler skolegården, gutten han holder på med er kjekk, og han blir bedt på de kuleste festene, men bak fasaden foregår det mer enn det en 15-åring burde tåle. Jeg angrer ikke på noe er lettlest på den måten at det ofte står lite på hver side og den er så spennende at du må vite hva som skjer videre, men utfordrende på grunn av innholdet. Fordi det gjør vondt.
I pappas hode
Mari Moen Holsve
Karoline Grønvik
Egmont 2024
– “Hva foregår i pappas hode?” er spørsmålet som stilles i denne såre og varme grafiske romanen. Lillesøster Cornelia og storebror Liam står imellom mor og far midt i en skilsmisse. Pappa har flytta inn i en ny leilighet, er stressa på grunn av jobben og tydelig preget av bruddet. Cornelia og Liam sendes inn i pappas hode, Jakten på nyresteinen-style, for å finne den morsomme pappaen deres igjen.
NAOMI ANBEFALER:
Fahrenheit 451
Ray Bradbury (Oversatt av Torstein Bugge Høverstad & Per Malde)
Pax forlag 1980
– Dette er en bok som ikke bare handler om bøker, men om friheten til å tenke selvstendig. Den tar for seg et samfunn der bøker er forbudt, og brannmenn har som jobb å brenne dem. Hovedpersonen, Guy Montag, begynner å tvile på systemet når han innser hva som forsvinner når folk slutter å lese.
Jeg har lest denne boken flere ganger, og det er en klar favoritt. I anledning Forbudte Bøker uka tok jeg den frem på nytt da den utforsker viktige temaer som sensur og ytringsfrihet. Anbefales på det sterkeste!
Hvorfor har vi ikke president i Norge?
Susanne Kaluza
Leonard Furuberg (Illustratør)
Cappelen Damm 2021
– Dette er en barnebok som tar med barna på en morsom oppdagelsesreise i hvorfor Norge har en konge og ikke en president! Med enkle ord og spennende illustrasjoner forklares det hvordan ting henger sammen i samfunnet vårt. Boka vekker nysgjerrighet og gir barna en god start på å forstå hva demokrati, politikk og styresett egentlig betyr. På en måte som gjør læringen gøyal og engasjerende. Veldig relevant da det er så mye snakk om presidenter for tiden.
SIRI ANBEFALER:
Kometjenta
Viktoria Durnak
Flamme 2024
Sol er 13 år og da hun finner ut at foreldrene hennes ikke bare har delt bilder av henne i sosiale medier fra hun var baby, men også gitt henne en mobil som sporer hvor hun er til enhver tid, tar hun i bruk et effektivt verktøy; hun slutter helt å snakke. Det gir henne et grep over foreldrene og det utløser en sterk indre stemme og et rikt og visuelt indre liv. Hele historien utspiller seg fra Sol sitt perspektiv, hvordan hun kompromissløst og til tider noe destruktivt går inn i sitt første år på ungdomsskolen, og tar tilbake makten over sitt eget liv.
TROELS ANBEFALER:
Løgner som lyser
Tyra Teodora Tronstad
Aschehoug 2024
«Løgnen er fortellingens søster». Ordene står på en gul lapp over kjøkkenbordet i leiligheten til Kobe og moren hans, og kanskje har moren skrevet dem ned fordi Kobe er så god på å fortelle? Så god er han at det ofte kan virke mindre viktig om historiene faktisk er sanne. Men ikke alle lar seg trollbinde, og snart har Kobe viklet seg inn i et nett av løgner som det trengs en ekstra god fortelling for å vikle seg ut av.
«Løgner som lyser» er en strålende roman for store barn, og boka egner seg dessuten svært godt til høytlesing for de som liker spenning og magiske fortellinger.