Boktips: Foreningen !leser
Her er eit utval av bøker vi har lese i mars 2022.
PETRA ANBEFALAR:
Ved sjøen
Abdulrazak Gurnah
Oversatt av Kari og Kjell Risvik
Gyldendal 2021
– Fjorårets nobelprisvinner Abdulrazak Gurnah har skrevet en fortelling om fordommer, og om umuligheten av rettferdighet. Romanen blir fortalt fra perspektivet til de to immigrantene Saleh Omar og Latif Mahmud. De kommer begge fra Zanzibar og er viklet inn i felles familiekonflikter. Gjennom de to mennenes historier møter både leserne og bokens personer på nytt og på nytt sine egne og andres fordommer. Det er ikke så enkelt å gi en rettferdig framstilling av et annet menneske, en relasjon eller en strid, for ingen har tilgang til hele historien.
Hva jeg gjorde med pengene
Maren Skolem
Aschehoug 2022
– Debutant Maren Skolem skriver troverdig om overgrep og depresjon, likevel er Hva jeg gjorde med pengene ingen mørk tekst. Romanen er utformet som et brev til Medietilsynet der 21-årige Johanne forklarer hvorfor hun ikke har publisert den lovede dokumentaren om bandet Ask for October. Hun innrømmer at hun aldri planla å skrive et ord. Hennes mål da hun hang seg på europaturneen, var å beskytte lillesøsteren mot en fare hun ikke makter å snakke høyt om. Teksten gir et presist bilde av hvor ødeleggende seksuelle overgrep er, og hvorfor offeret velger å tie. Samtidig har fortelleren selvironi, og boka er full av humoristiske scener.
OLE ANBEFALAR:
Perfekt
Ingrunn Røyset
Vigmostad & Bjørke 2022
– Pia veit at ho ikkje er den mest populære på skulen. Men ingen veit korleis Pia eigentleg har det. Verken mamma, pappa eller bestevenninna, Nathalie. Så når Nathalie har planar om å bli skulens dronning, må Pia ta eit val på om ho skal følgje venninna eller sin eiga veg.
Tusenfryd
Lars Mæhle
Samlaget 2022
– Ny novellesamling frå Lars Mæhle. Vi følgjer seks unge personar med ulike bakgrunnshistoriar og skjebnar. Felles for dei alle er at dei er i ferd med å bli ungdomar og alle utfordringane det førar med seg. Mæhle skriv som vanleg godt og innsiktsfullt om kvardagen til unge folk. Tusenfryd er ei bok som kan passe for både eldre barn på mellomtrinnet og for elevar i ungdomsskulen.
VIBEKE ANBEFALAR:
Ragnarok bok 2: Fimbulvinter
Odin Helgheim
Egmont 2021
– Vikinggutten Ubbe og stavmesteren Thyra fortsetter sin leting etter Fenrisulven, som tok livet av moren til Ubbe. Guden Loke, i ravneskikkelse, er en del av reisefølget. De drar innom en landsby for å kjøpe forsyninger, men der blir Ubbe utfordret til å møte jarlen til tvekamp. Dette viser seg å bli en iskald kamp på liv og død, kalt Fimbulvinter. Dette er en action-spekket, spennende og godt fortalt tegneserie, som drar leseren inn i et norrønt univers. Japansk-inspirerte illustrasjoner passer perfekt til den barske norrøne mytologien.
SIGRUN ANBEFALAR:
Grisaldo
Bjørn F. Rørvik
Illustrert av Per Dybvik
Cappelen Damm 2022
– Bjørn F. Rørvik og Per Dybvik er tilbake med en ny bok om Reven og Grisungen. Årets utgivelse, Grisaldo, har mer tekst og færre illustrasjoner enn tidligere, men fortelles likevel i kjent stil og er minst like morsom. Grisungen blir stort sett alltid med på Revens mer eller mindre gode påfunn. Denne gang må de – med sedvanlige strabaser og krumspring – stable på bena et lag som kan hamle opp med dåsemiklene i tidenes viktigste fotballkamp.
Ninjarobot
Torkil Torsvik
Ilustrert av Olve Askim
Vigmostad & Bjørke 2021
– Ninjaroboten Nils er på hemmelige og farlige oppdrag på natten. Når han skal lære å bli et menneske, blir han sendt på skolen. Men klarer han å skjule at han egentlig er en robot? Boka byr på komiske situasjoner når programvaren til Nils ikke strekker til i møte med de sosiale kodene på skolen. Det blir også spennende når Nils blir dratt inn i kampen mot byens farligste mann.
EIRA ANBEFALAR:
Drømmenes Orden
Øystein Stene
Gyldendal 2021
– Dette er bok nummer to i den dystopiske fremtidstrilogien om Alm. Alm har nå funnet ut at hun kan oppholde seg utendørs uten beskyttelsesdrakt, hun blir ikke transformert til en såkalt mape. Denne oppdagelsen bringer henne ut på en reise gjennom et transformert Europa, der naturen sakte, men sikkert har begynt å ta over alt menneskeskapt. I en søken etter svar på hvorfor hun er annerledes, finner Alm også svar på hvorfor viruset spredde seg. Dette er en bok som tar for seg menneskets forhold til naturen og passer for eksempel fint til ungdomskoletrinnene, spesielt når man jobber med temaer innenfor bærekraft, klima og miljø.
Den Sorte Bruden
Anne Elvedal
Cappelen Damm 2021
– Etter at Helenes fostersøster forsvinner sporløst, trosser hun advarselen om å aldri kommunisere med de døde. Det skjer merkelige ting i bygda, mørke krefter lurer i skyggene og det er vanskelig å finne ut hvem man kan stole på. Den Sorte Bruden er bok nummer to i den paranormale grøssertrilogien Dødens Spill, og den er nominert til Uprisen!
HILDE ANBEFALAR:
Se en siste gang på alt som er vakkert
Kristin Vego
Gyldendal 2021
– Dette er en fantastisk god novelledebut. I novellen «Be My Baby» blir en kvinne med en mann hjem etter et tilfeldig møte på en bar i byen. Morgenen etter bestemmer hun seg for å skrive navnet sitt på postkassen hans og beholde nøklene som hun skulle låse seg ut med. Kristin Vegos novellesamling, om kvinner som på forskjellige vis bryter med hverdagen sin, er en spesielt formfullendt debut. Med en minimalistisk form har Vego er særdeles godt blikk for det flyktige vakre, og hvordan det ukjente både er skremmende og tiltrekkende.
Analfabeten
Agota Kristof
Oversatt av Henninge Margrethe Solberg
Cappelen Damm 2021
– I elleve korthugde biografiske fortellinger forteller den ungarske forfatteren Agota Kristof sitt liv. Om oppvekst i Ungarn med Stalin-kult, smertefull adskillelse fra broren som blir sendt på kostskole og en dramatisk flukt fra Ungarn til Sveits. Agota Kristof ble for alvor kjent i Norge da Cappelen Damm ga ut trilogien Tvillingenes dagbok, Beviset og Den tredje løgnen, som har blitt stående som et moderne mesterverk om krig, flukt og den menneskelige psyken. Analfabeten tilfører dette universet større forståelse og er en memoar uten sin like – mer aktuell enn noen gang.