Boktips: Foreningen !leser

Her er eit utval anbefalingar av bøker vi har lese i januar 2022.

Skrevet februar 2, 2022 i Bibliotek/lærer, Boktips, Nyheter

OLE ANBEFALAR: 


Øya synker sakte
Sanne Mathiassen
Vigmostad og Bjørke 2021 

– Klimakrisen har ført til at et lite øysamfunn er i ferd med å synke. Knallhard disiplin er det eneste som hjelper. Hit kommer Henny for å bo hos tanta si. De strenge reglene er vanskelige å følge. Og det blir ikke enklere når hun forelsker seg i Johannes, sønnen til øyas «diktator». En underholdende bok med både humor og alvor! 


Freaks
Jan Tore Noreng
Gyldendal 2021 

– Dette er første bok i en serie Gyldendal har kalt Gutta. Målet er spennende og actionfylte bøker for ungdom. Med Freaks klarer Noreng å leve opp til forventningene. Vi møter Mikkel som har begynt på ny skole, men som opplever det som utfordrende å etablere nye vennskap. Etter et overfall blir han reddet av en gjeng som inkluderer ham i fellesskapet. Men fellesskapet viser seg å være en ekstremt religiøs sekt, og snart er Mikkel viklet inn i noe som virker vanskelig å komme seg ut av. 

VIBEKE ANBEFALAR: 


Cybjørg
Ida Therese Klungland
Vigmostad Bjørke 2021 

– Cybjørg har alltid følt seg annerledes. Ingen hun kjenner, heller ikke mamma og pappa, må lades opp med jevne mellomrom. Alle i bygda Nord-Maldal er veldig normale. Ved en tilfeldighet overhører Cybjørg to skurker snakke om sin ondskapsfulle plan om å hypnotisere alle i bygda til å gjøre slik de vil. Kanskje det ikke er så dumt å skille seg ut, likevel? Endelig er det det unormale som kan redde dagen. 


Fem dager i mai
Ole Asbjørn Ness
Vigmostad Bjørke 2021 

– En dag forsvinner en ung, kvinnelig blogger i løpet av sin faste joggetur. På bloggen står det at hun tok en spontan ferietur, men moren vet datteren aldri ville dratt uten å ta med kamera og PC. Den eneste i politiet som tar engstelsen hennes alvorlig er politispaneren Johnny Abrahamsen. Han blir raskt overbevist om at det har skjedd noe kriminelt. Det er vanskeligere å overbevise sine overordnede. Men når flere unge, kvinnelige bloggere forsvinner, blir det et fem dagers kappløp mot tiden. 

PETRA ANBEFALAR:


Mordet på Henrik Ibsen
Erlend O. Nødtvedt
Aschehoug 2021 

– Mordet på Henrik Ibsen er et ellevilt, barokt og hysterisk morsomt portrett av et semi-fiktivt Bergen på 1850-tallet. Fortellingen roterer rundt den unge Henrik Ibsen og skandaløse hendelser ved Den Nationale Scene, sett gjennom det lett hoderystende perspektivet til daværende teatersjef Herman Laading. Boken åpner derimot med et brev fra Nødtvedt selv til den nåværende teatersjefen, der han ønsker å få teateret med på en oppsetning av sin egen nær ferdigskrevne roman. De to tidsplanene og de to sjangerne blandes og lekes med gjennom hele teksten. Språklig befinner vi oss i et dansknorsk univers ispedd moderne fraser, dialektskifter og ironisk treffende formuleringer og halvsitater fra Holberg til Knausgård. 


Ada og Andrine Hegerberg. På samme lag
Harald Rosenløw Eeg
Strawberry Publishing Norge AS 2022

– Dette er første bok i en serie bøker om oppveksten til de to fotballproffene, Ada og Andrine Hegerberg. Forlaget omtaler bøkene som selvbiografiske, men På samme lag er først og fremst en godt skrevet fortelling om hvordan to jenter slipper til på fotballbanen. Harald Rosenløw Eeg har skrevet et plott som hekter leserne, Andrine og Ada har fått klare og gjenkjennbare karaktertrekk, og bokens fotballkamper er fulle av tips og triks til de fotballfrelste – og dramatikk til oss andre. 

SIGRUN ANBEFALAR:  


Må. Ha. Katt.
Ellen Sofie Lauritzen
Aschehoug 2021   

– Selv om du ikke er katteelsker, er det mulig du kommer til å elske denne boka. For selv om fortellingen om kattevennen Eli er sår, er den underholdende og morsomt fortalt. For Eli startet det kjipe med at mammaen hennes flytter fra huset deres på Torshov til den nye kjæresten på Nesodden. Eli må se på kattefilmer på YouTube for å bli rolig i kroppen, og da hun kommer over katten Alf som gis bort på Finn, forstår hun at det hun trenger er en katt. For noen ganger våkner det et krapyl i Elis mage som krafser og klør, og da detter bare ordene ut av henne. Ord som sårer eller er usant, som at katten Alf er hennes og at den er en YouTube-stjerne. Heldigvis får Eli sin Alf til slutt, men kan hun lære den noen triks slik at det vonde kan forsvinne? 

HILDE ANBEFALAR: 


Døde jenter 
Selva Almada
Oversatt av Bente Lodgaard
Camino Forlag 2021

– Selva Almada vokser opp i den lille byen Villa Elisa i Argentina på 80-tallet. 16. november 1986 våkner hun midt på natten med et rykk av noe slimete i enden av sengen sin, og ser at katten deres har født kattunger i sengen hennes. Samme morgen, da hun døsig ser på at faren griller kjøttet de skal spise hører hun på radioen at en femten år gammel jente samme natt har blitt funnet drept i sengen sin, knivstukket i hjertet, bare 20 kilometer fra Selvas hus. For 13-årige Selva blir denne nyheten en åpenbaring – «hjemmet mitt, eller hjemmet til en hvilken som helst tenåring var ikke det tryggeste i verden.» I Døde jenter nøster Almada i denne og to andre uløste drapsaker på unge kvinner i Argentina, og avdekker hvordan en giftig machokultur og strukturene i samfunnet har skapt en bølge av femicidio/kvinnedrap i Sør-Amerika. 


1938, netter 
Hélène Cixous
Oversatt av Grete Kleppen
Solum Bokvennen 2021

– Tiden er virkelig inne for at flere leser Hélène Cixous! Den fransk-algeriske jødiske forfatteren og litteraturteoretikeren har, akkurat som Annie Ernaux, i mange år skrevet banebrytende romaner om seg selv og sin families historie. I 1985 blir Hélène Cixous tyske mor, Ève, invitert tilbake til barndomsbyen Osnabrück, fordi hun er en av de få jødene som fortsatt er i live. Der møter hun barndomsvennen Siegfried, som i likhet med henne flyktet til USA. De gjenopptar kontakten, og Fred sender Ève et dokument han skrev, da han som ung mann ble arrestert den skjebnesvangre Krystallnatten og sendt til arbeidsleiren Buchenwald. I 1938, netter utforsker Hélène Cixous, med utgangspunkt i øyenvitneskildringen til Fred, det smertefulle spørsmålet: Hvorfor kom ikke jødene seg vekk fra Nazi-Tyskland i tide? Resultatet er en utrolig sterk og nyskapende roman som sømløst blander fiksjon, selvbiografi, filosofi og dokumentar. 

SIRI ANBEFALAR:


Kampen 
Geir Egil Eiksund
Samlaget 2021 

– Andreas på 11 år gler seg til å spele fotball med bestevenninna Sara og dei andre klassekameratane kvar dag i sommarferien. Han skal og få besøk av onkelen sin, øve på ein sang på piano og har et stort teikneprosjekt på gang. Denne sommaren flyttar det ein ny gut til bygda og når Andreas er i nærleiken av Viljar, merker han at hjartet slår litt raskare. Alt som skjer i løpet av sommaren blir ei troverdig, og kanskje gjenkjenneleg blanding av indre og ytre konfliktar for Andreas. Historia endar på ein modig, klok og optimistisk måte, og det er nok som skjer til at ulike lesarar kan ta med seg ulike erfaringar frå denne sommaren. 

Sjå fleire boktips frå Foreningen !les her