Boktips til Verdens poesidag!

I forbindelse med Verdens poesidag 21. mars har vi samlet et lite utvalg diktbøker for barn, ungdom og voksne.

Skrevet mars 17, 2021 i Bibliotek/lærer, Boktips, Formidling, Nyheter

BARN:


Alle tre i skogen
Widar Aspeli
Illustrert av Nora Brech
Cappelen Damm 2020

– I bildeboken Alle tre i skogen følger vi tre barn på leting etter kosedyr som har forsvunnet i skogen. Man oppfordres til å se godt etter, for i skogen er det mulige gjemmesteder overalt. I Nora Brechs fargerike illustrasjoner finnes referanser til barnesanger og scener fra eventyrenes verden. Det fineste er likevel at teksten er skrevet på rim, noe som gjør den til en god høytlesingsbok med ordlek og rytme. (Sigrun, Foreningen !les) 


123 for barske barn 
Anne Østgaard
Illustrert av Egil Nyhus
Cappelen Damm 2020 

123 for barske barn av Anne Østgaard og Egil Nyhus er en samling festlige og tøffe tellevers for barske barn – og de fleste andre! Tekstene er på rim, og er enkelt oppbygd med god rytme, som gjør dem fine både å lese høyt og å øve seg på å lese, telle og regne. (Fra forlaget) 


Skogen den grøne 
Ruth Lillegraven
Illustrert av Mari Kanstad Johnsen
Samlaget 2018 

– Vi meiner at boken var lærerik på veldig mange måter. Vi kan lære hvordan man lager dikt. Det fikk oss til å tenke på skogen og naturen og på den gode orginale jumanji. Vi likte boken siden den var veldig fin og kort. Boka passer til folk på alderen av 10 år og høyere. Vi gir den terningkast 5. (Klasse på 7. trinn i Tid for ti-aksjonen 2020) 

UNGDOM:


Du er nok
Victoria Dalsberget
Illustrert av Alida Husby
Vigmostad & Bjørke 2021 

– Victoria Dalsberget debuterer med denne diktsamlinga. Stilmessig henter hun inspirasjon fra formen til for eksempel Trygve Skaug eller Kristian Berquist. Tematisk dreier diktene til Dalsberget seg i stor grad rundt temaer som for eksempel kroppsfokus og et skjørt selvbilde. Det er godt gjort og det blir spennende å følge denne debutanten videre. (Ole, Foreningen !les)


Jeg vil bare at det skal være oss 
Kristian Bergquist
Aschehoug 2020 

– Boken var lett å lese fordi diktene er kort fortalt og hver side inneholder bare et dikt. Diktene er relativt sett korte. I motsetning til andre bøker jeg har lest var vendepunktet kapittelnavnene. Det syntes jeg var interessant og det virket som en overraskelse da jeg ble ferdig. For meg var det absolutt rart å se den kjærlighetsbesatte siden av en person skrevet ned på papir, men rart gjør det ikke dårlig. Hvis du liker dikt, så kan denne boken være for deg. (Mina, Siljan ungdomsskole, på uprisen.no) 


Når er jeg gammel nok til å skyte faren min?
Åse Ombustvedt
Illustrert av Marianne Gretteberg Engedal
Ena 2019

– Diktsamlingen «Når er jeg gammel nok til å skyte faren min» av Åse Ombustvedt handler om en navnløs tenåring som har problemer med faren sin. De krangler hele tiden og faren slår. Etterhvert blir det bare verre og verre og skolen innkaller til møte. Jeg mener denne boka er meget bra og mange ungdoms gutter kan sikkert kjenne seg litt igjen med all kranglingen med fedrene sine. Jeg synes kanskje noen av diktene var litt korte, men alle gav mening og hadde en betydning. Jeg gir denne boka terningkast 5. (Jens Martin, Smestad ungdomsskole, på uprisen.no)

VOKSNE:


Nærast er du når du er borte: dikt i samling
Tor Jonsson
Samlaget 2021 

I dikta til Tor Jonsson står livslyst mot dødslengt, draum mot røynd og eld mot kulde. Dikt i samling inneheld dikt frå dei fire diktsamlingane Mogning i mørkret, Berg ved blått vatnJarnnetter og Ei dagbok for mitt hjarte. I tillegg finn du nokre av dikta han skreiv til avisene Dølenes Blad og Hallingdølen og tidlegare upubliserte dikt frå privatarkivet. (Frå forlaget) 


Såle
Niillas Holmberg
Gjendiktet av Endre Ruset
Illustrert av Inga-Wiktoria Påve
DAT 2020

– Boka er som en politisk og listig joik. Dette er en estetisk poesibok hvor både illustrasjonene og de velvalgte ordene bygger en estetikk som gir rom for en større tankegang om vilje og kunnskap om naturvern. De underjordiske speiler våre gjerninger og gjør oss oppmerksom på dem, slik at vi, mennesker, er nødt til å forstå hva dommen må bli. Poesiboken utfordrer til ettertanke. Vi må tenke over hvilke stier våre fotsåler tråkker på, fordi føttene er de som vi berører jorda med, jorda vi skal verne om. (Nominasjonsjuryen i Nordisk råds litteraturpris)


Jeg vil våkne til verden 
Karoline Brændjord
Kolon Forlag 2020 

 – Hvilken plass har en i verden om mammaen din har bestemt seg for å gå ut av den? Og hvordan ser verden ut når alt overskygges av et slikt valg? Karoline Brændjord debuterte i fjor med denne uhyre sterke og lavmælte diktsamlingen. Hun skriver lysende om hvordan sorg og livskraft blander seg inn i hverandre. Dette er en av fjorårets beste bøker. (Hilde, Foreningen !les) 


Den andre Jakobsstigen 
Ingrid Nielsen
Gyldendal 2020 

 – Ingrid Nielsen har en unik poetisk diksjon, som lar henne gi klassiske lyriske objekter som natur og kirkekunst en mild og uventet behandling, og gjør diktene i hennes andre samling usedvanlig lette og fornøyelige å lese. Dette er dikt med øye for de små glimt av det hinsidige – men gjerne utenfor det guddommeliges brede allfarvei: Her er parkeringshus og kjøpesentre, gatekapeller og kirker inneklemt blant storbyens bygg, men fremfor alt blomster, fugler og annet fargerikt som beriker vår forståelse med sin uforståelighet. Det gis også rom for sentimental forelskelse, spiss underfundig humor og påfallende formeksperimenter. Den andre Jakobsstigen er en rikholdig bok å ta små dukkerter ned i, og forbløffes og sjarmeres av igjen og igjen. (Nominasjonsjuryen i Ungdommens kritikerpris) 

Les mer om Verdens poesidag her

Se flere boktips fra Foreningen !les her