Kvinnedagen: Her er boktips!
I anledning Den internasjonale kvinnedagen 8. mars har vi samlet et utvalg boktips til barn, ungdom og voksne.
BARN OG UNGDOM
Sakprosa/fakta:
Rebell: Skamløse kvinner som endret verden
Pénélope Bagieu
Oversatt av Aleksander Leborg
Gyldendal 2021
Gjennom historien og rundt jorda er det en ting som knytter kvinnene i SKAMLØS sammen: deres ukuelige ånd. Mot overveldende motstand har alle disse kvinnene klart å heve stemmene sine og endre historien. Har du hørt om Nzinga, dronningen av Ndongo som egenhendig klarte å kaste de portugisiske invasjonsstyrkene på dør? Eller om Mariposa-søstrene som sto opp mot det diktatoriske patriarkiet på den Dominikanske republikk og mistet livet i kampen for demokrati og rettferdighet? (Fra forlaget)
Enkekeiserinne Cixi
Linn T. Sunne
Illustrert av Jenny Jordahl
Gyldendal 2020
Cixi var en av keiserens konkubiner og skulle egentlig ha levd et tilbaketrukket liv i Den forbudte by i Beijing. Isteden ble hun en av de mektigste kvinnene i Kinas historie. Hun styrte landet gjennom krig og opprør, og hun overlevde tre keisere, den siste med bare én dag. (Fra forlaget)
Jenteboka
Ellen Støkken Dahl, Nina Brochmann
Illustrert av Magnhild Winsnes
Aschehoug 2019
I Jenteboka tar legene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl deg gjennom alt du trenger å vite om puberteten. For unge jenter skal ikke google seg fram til svar på de aller viktigste spørsmålene. Jenteboka er en kvalitetsguide fra to av landets mest populære leger, som kjenner jentekroppen ut og inn. De gir tips, triks, historier fra virkeligheten og gode råd til den som snart skal inn i puberteten. Og fordi noen kommer i puberteten tidlig og andre sent, er denne boka skrevet med tanke på begge tilfeller, og passer for jenter fra 9 til 16 år. (Fra forlaget)
Rosa Parks
Lisbeth Kaiser
Illustrert av Marta Antelo
Oversatt av Ingrid Hafredal
Gyldendal 2018
Rosa Parks ble født i Alabama i USA. Der måtte hun lære å forsvare seg selv fra hun var liten, for fargede ble behandlet veldig urettferdig. Rosa vokste opp til å bli en som kjempet for fargedes rettighetene, og motet hennes satte i gang en bevegelse som avskaffet raseskillet. (Fra forlaget)
Kvinner i kamp: 150 år med frihet, likhet og søsterskap
Marta Breen
Illustrert av Jenny Jordahl
Cappelen Damm 2018
For 150 år siden levde kvinner og menn svært forskjellige liv. Kvinner fikk ikke stemme ved valg eller tjene egne penger. Det var først da kvinnene begynte å organisere seg at det skjedde endringer. I Kvinner i kamp forteller forfatter Marta Breen og illustratør Jenny Jordahl om kvinnebevegelsens mange dramatiske kamper. Fra erklæringen av kvinners rettigheter i 1848, gjennom kvinnebevegelsen, suffragettene , prevensjon og abortspørsmålet og til Malalas kamp og menneskehandel og kjønnslemlestelse. (Fra forlaget)
Jenteloven
Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa
Gyldendal 2018
– Noen ganger oppleves ungdomstida som noe en bare må overleve. Jenteloven er en ærlig og rett-på-sak bok som gir gode råd om hva en skal gjøre når en opplever trakassering og diskriminerende oppførsel i hverdagen. (Hilde, Foreningen !les)
Skamløs
Amina Bile, Sofia Nesrine Srour og Nancy Herz
Gyldendal 2017
Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour og Amina Bile har det siste året samlet inn historier fra jenter som har opplevd negativ sosial kontroll på kroppen. I Skamløs diskuterer de hvordan det er å bli konstant begrenset, korrigert og skambelagt, og deler sine egne erfaringer på veien mot skamløshet. Og sine beste hijab hacks. Herz, Srour og Bile startet bevegelsen som i media blir kalt «De skamløse jentene», og som for alvor satte negativ sosial kontroll på agendaen. For sitt arbeid har de blant annet mottatt Fritt Ords Honnør (2017). (Fra forlaget)
Nattafortellinger for rebelske jenter. 100 fortellinger om ekstraordinære kvinner
Francesca Favilli og Elena Cavallo
Oversatt av Heidi Sævareid
Cappelen Damm 2017
Nattafortellinger for rebelske jenter er en annerledes nattabok med sanne historier for heltinner som ikke trenger å bli reddet fra noe som helst. Bli kjent med Kleopatra, Astrid Lindgren, Coco Chanel, Malala, Michelle Obama og mange flere enestående kvinner med ekstraordinære liv. Boka er vakkert illustrert med store, forskjelligartede portretter av de omtalte kvinnene. Flere av vår tids mest talentfulle kvinnelige kunstnere står bak portrettene. (Fra forlaget)
Skjønnlitteratur:
Betongparken
Eldrid Johansen & Steffen R.M. Sørum
Illustrert av Ingrid dos Santos
Gyldendal 2022
– Skating er det kuleste som finnes. Bok to med folka i Girlskate byr på nye utfordringer for Molly. Hun lærer seg nye tricks, blir råere på copingen. Hun setter axl stall, rock to fakie og rock n’ roll. Hun er på gang. Ekte skater. Men, skatehallen stenger og står i fare for å bli lagt ned. Politikerne satser ikke på skate. Hun må derfor ut. Til betongparken, hvor andre regler gjelder. Det går unna på alle kanter, betongen er ubarmhjertig å møte og det er eldre skatere der. Som hun ikke kjenner. Tør hun å droppe inn i bowlen? Klarer de å redde skatehallen? Og hvordan? Kan vennskap og samhold være løsningen? (Christian, Foreningen !les)
La skogen leve!
Nora Dåsnes
Aschehoug 2022
– Nora Dåsnes har igjen kommet med en fantastisk tegneserieroman for barn, denne gangen om miljøvern. Vi møter det samme persongalleriet som i Ti kniver i hjertet. Bao har blitt en svært engasjert miljøforkjemper og elevrådsformann. Når rektor, FAU-lederen og kommunalrepresentanter stemmer ned forslaget fra Bao om å gjøre skolen mer miljøvennlig, og i stedet bestemmer seg for å hogge ned store deler av skogen for å tilrettelegge for mer bilkjøring, blir det bråk. Bao mobiliserer de nærmeste vennene, men forstår etter hvert at hun trenger hjelp fra flere. (Vibeke, Foreningen !les)
Dette er Ellens bok
Andrea Bræin Hovig
Vigmostad & Bjørke 2022
– 13 år gamle Ellen bor hos moren på Frogner og elsker å danse, men føler seg utilpass i tåspissko og trange ballettklær. Utilpass blir hun også når hun besøker faren sin på Etterstad. For selv om hun er fryktelig glad i pappaen sin, skjønner hun at alt ikke er som det skal være med ham. Da hun må besøke han på hytta i Sverige i sommerferien, dukker en ukjent søster opp, og alt blir snudd på hodet. Ellens bok er en engasjerende ungdomsroman om søsterskap, og om å finne mot til å ta grep når de voksne svikter. (Sigrun, Foreningen !les)
Raud Volvo
Trude Tjensvold
Samlaget 2022
– I den grafiske romanen Raud Volvo møter vi Jenny, som står midt i den vanskelege brytningstida mellom å vere barn og vaksen. Hausten har kome, skolen er i gang og bestevenninna har fått puppar og begynt å henge med eldre ungdommar. Brått vil Jenny også bli ordentleg ungdom. Samstundes vil ho ikkje heilt forlate barndomsverda med fugletitting og leiking heller. Korleis orienterer ein seg mellom å vere kul nok og setje grenser for seg sjølv? Tjensvolds reine teikningar bidrar til å illustrere det såre og usikre Jenny føler på når ho seier ting og tar dumdristige val som ho eigentleg ikkje kan stå inne for. Både teksten og teikningane overlet mykje tomrom som lesaren må fylle med eigne tolkingar. Anbefalt for både ungdommar og vaksne. (Eira, Foreningen !les)
Ollianna
Gro Dahle
Illustrert av Kaia Dahle Nyhus
Cappelen Damm 2020
Ollianna er en ny bildebok fra Gro Dahle om å lure på om man er gutt eller jente og hva som skjer hvis man våger å være seg selv. Forfatteren tar opp store temaer som kjønn og identitet. Olli har alltid vært Olli. Gutten til mamma og gutten til pappa. Pappa vil gå over myrer og vasse over elver, løpe og fiske og klatre opp på fjelltopper, og han vil at Olli skal være med og bli sterk. Men Olli er sterk i øynene og god til å se. Han ser alt som glitrer og skinner og alt som er for lite og for trangt. Navnet er som en altfor stram genser, for Olli er ikke Olli, Olli kjenner at noe er feil. Hva vil skje hvis han blir Ollianna? Vil pappa kjenne igjen gutten sin da? (Fra forlaget)
Utbryterne
Nina Borge
Gyldendal 2020
– Det jeg tror forfatterne vil fortelle med boka er hva som kan komme til å skje om vi ikke gjør noe med miljø-krisen: da vil det til slutt ikke være ren luft for oss å puste inn i framtiden. Et annet tema i boken er nok likestilling. Det jeg tror hun vil fortelle er at verden klarer ikke fungere optimalt hvis ikke alle i et samfunn er representert i et styre i et land. Vi må likestille kjønn slik at ingen kjønn er mer verdt enn et annet. Feminisme er et aktuelt tema i dagens samfunn, også blant ungdom. Det jeg tror hun kanskje vil si er at feminisme går ikke ut på at kvinner skal ta over verden, men at vi må likestille kjønn. For det at bare kvinner styrer, kommer heller ikke til å fungere kjempebra, selv om noen tror det.(Sigrid Kvam Jørstad, Breilia skole, på uprisen.no)
Greta og kjempene
Zoë Tucker
Illustrert av Joe Persico
Oversatt av Anitra Guddal og Karoline Heldal-Lund
Figenschou Forlag 2020
Greta bor i en vakker skog truet av kjemper. Da kjempene kom til skogen, begynte de å hugge ned trær for å bygge hus. Nå er det nesten ikke noe skog igjen. Dyrene er redde og spør Greta om hjelp. Heldigvis får hun en idé. Historien i Greta og kjempene er inspirert av Nobels fredspris-nominerte Greta Thunberg, jenta som engasjerte en hel verden med sitt mot og miljøengasjement. Fortellingen bærer i seg håp og fremtidstro, og viser hva vi som enkeltmennesker kan gjøre for å passe på jorda vår. (Fra forlaget)
Hva vil folk si?
Iram Haq og Hilde Hagerup
Cappelen Damm 2019
– Hva vil folk si? er en bok som handler om Nisha. Hun er en jente fra Norge, men har foreldre fra Pakistan. I starten av boka er hun i Norge sammen med familien sin, men en rekke “dårlige” valg gjorde at hun ble sendt av familien fra Norge til Pakistan hvor hun har en tante og onkel. Der bor hun sammen med dem og lærer å bli en ordentlig jente i pakistanske øyne. Denne boken var veldig bra skrevet og har et veldig aktuelt tema. Boka skildrer tankene til Nisha godt og får leseren til å virkelig føle med karakteren. Vil si at den bør leses og anbefaler den til ungdom rundt alderen 13-16 år. Terningkast: 5. (Anine, Grov skole, på uprisen.no)
#Kampklar
Nina Rossing
Vigmostad & Bjørke 2019
– Boken handler om spredning av falske nakenbilder og hvordan det kan være å være damefotballdommer i dagens samfunn. Jeg tror at hun har skrevet boka fordi det er et viktig tema. Jeg tror også at å lese denne boka vil «lære» leseren litt om hvordan det kan være å være dame i vårt samfunn. Boka starter med et brak i og med at det som skjer i starten kommer til å skape historien til resten av boka. Det var veldig spennende i starten og jeg synes hun har vært flink til å holde spenningen i boka, sånn at det ikke bare var spennende i starten. Jeg likte boka på grunn av at det var en «spennende» tematikk, det var spennende nesten hele boka og det var et språk jeg kan relatere meg til. Jeg anbefaler alle tenåringer/ungdommer å lese denne boka. Terningkast: 5. (Herman O. Askheim, Kråkerøy ungdomsskole, på uprisen.no)
Enkebyen
Thomas Enger
Capitana 2019
– Boken handler om det og tilpasse seg noe nytt og stå opp for det man mener er rett. Tror forfatteren prøvde og sette lys på kvinners rettigheter og selvstendighet, noe jeg syntes han lyktes godt med. Tror den prøver og tenke over hvordan man egentlig har det, og aldri gi opp å fortsette og kjempe for det man tror på. Boken kan definitivt påvirke ungdom spesielt, mye fordi det er lett og kjenne seg igjen i. Den tar opp mange temaer som er viktige i ungdomstiden. Vil si at målgruppen for denne boken er 12 år og oppover dersom det er mye voldelig handling og noe banning. Vil definitivt anbefale boken videre til noen på min egen alder. (Kasper, Sunnland skole, på uprisen.no)
Håndbok for superhelter
Elias Våhlund
Illustrert av Agnes Våhlund
Oversatt av Helene Heger Voldner
Kagge forlag 2018
En moderne Pippi Langstrømpe med superkrefter. Mamma må reise bort for å jobbe, og Lisa skal bo hos mormoren noen måneder. Men Lisa mistrives forferdelig på den nye skolen. Guttegjengen erter henne for de utstående ørene hennes, og hver kveld sovner Lisa med hendene trykket inn mot ørene sånn at de kanskje skal slutte å stå sånn ut. En dag hun som vanlig blir plaget av guttene, rømmer hun inn på biblioteket. Der, nederst i en hylle, ser hun en bok som liksom lyser. Lisa dras mot boka med den merkelige tittelen Håndbok for superhelter. Underlig nok er ikke boka registrert i bibliotekets system, og bibliotekaren hvisker til Lisa at det nok er sånn at boka skal bli med Lisa hjem og bli der. Og i det øyeblikket begynner Lisas ferd mot å bli superhelten Den Røde Maske. (Fra forlaget)
Moxie
Jennifer Mathieu
Oversatt av Hilde Stubhaug
Kagge forlag 2018
– Sleipe fotballgutter og konservative kleskoder for jenter på skolen vekker aktivisten i pliktoppfyllende Vivian. Inspirert av sin egen mor, som var punker og Riot Grrrl på 90-tallet, etablerer hun fanzinen Moxie. Revolusjonen er i gang. (Ole, Foreningen !les)
VOKSNE
Sakprosa:
Stardust
Hilde Louise Asbjørnsen
Pitch 2021
– Musiker, komiker og skuespiller Hilde Louise Asbjørnsen debuterer som forfatter med Stardust. Med en blanding av fakta og fiksjon skildrer Asbjørnsen på utmerket vis livet og karrieren til åtte ikoniske kvinnelige artister fra forrige århundre, deriblant Bokken Lasson, Josephine Baker, Edit Piaf, Marlene Dietrich, Bessie Smith, Mae West, Billie Holiday og Marilyn Monroe. (Ole, Foreningen !les)
De små dyder
Natalia Ginzburg
Oversatt av Agnete Vossgård
Forlaget Oktober 2021
– Natalia Ginzburg (1916-1991) regnes som en av de viktigste forfatterne i etterkrigstiden i Italia, men har vært heller ukjent i Norge. Det er heldigvis i ferd med å endre seg nå! I forbindelse med at klassikeren Familieleksikon (1963) endelig kommer ut på norsk, gjenutgis også hennes nydelige biografiske essaysamling De små dyder (1962). Da boken ble oversatt til engelsk i 2018 fikk den en ny renessanse og ble løftet frem av memoarforfattere som Maggie Nelson og Vivian Gornick. Ginzburg er med sin nytenkende, humoristiske og observerende litteratur virkelig en sann fryd å stifte bekjentskap med. Hun tar i bruk egne betraktninger, følelser, minner og erfaringer i sine essays, og resultatet er en samling særdeles kloke tekster. Det usedvanlig fintfølende tittelessayet som handler om hvilke dyder en burde lære sine barn bør rett og slett være obligatorisk lesning for alle småbarnsforeldre. (Hilde, Foreningen !les)
Persepolis (ny utgave kommer i juni)
Marjane Satrapi
Oversatt av Asbjørn Øverås
No Comprendo Press 2019
Persepolis viser med humor og alvor et uforglemmelig bilde av daglig-livet i Iran: de absurde motsetningene mellom det private og offentlige livet, og prøvelsene forbundet med politisk undertrykkelse. Marjanes opplevelser av detroniserte herskere, revolusjonsgardister og revolusjonshelter lar oss lære med henne om dette fascinerende landets historie. Persepolis er et dypt personlig, politisk og originalt verk – rått, ærlig og svært lærerikt. (Fra forlaget)
Skjønnlitteratur:
Femten år. Den revolusjonære våren
Vigdis Hjorth
Cappelen Damm 2022
– Noen bøker setter seg i kroppen, hovedpersonens følelser forplanter seg til den som leser. Slik var det for meg da jeg leste Vigdis Hjorths nyeste bok, «Femten år». Paula vokser opp i et strengt og kristent hjem, og i en familie der det er viktigere å holde på den gode fasaden enn å snakke sant eller ta hensyn til hverandres følelser. Da hun avslører en av morens løgner, vokser det frem en brennende trang hos Paula til å bryte ut, tenke fritt og gå sine egne veier. (Sigrun, Foreningen !les)
Jente, kvinne, annet
Bernardine Evaristo
Oversatt av Kirsti Vogt
Gyldendal 2021
Jente, kvinne, annet er tolv personlige historier fortalt gjennom blikket til tolv ulike kvinner. Alle søker de etter noe – en felles fortid, en meningsfylt framtid, noen å elske. Forståelse fra en mor, anerkjennelse fra en far. Et sted å høre til. Eller kanskje bare et glimt av håp. Med varme, humor og tempo lar Bernardine Evaristo hver enkelt stemme tre fram på sin unike måte, og skaper en fortelling om identitet, feminisme, tilhørighet, rase og klassekamp. Dette er historien om England slik du aldri har lest den før. (Fra forlaget)
I godt selskap
Naoise Dolan
Oversatt av Hilde Lyng
Aschehoug 2021
Irske Ava er ferdig på universitetet og har flyttet til Hongkong for å undervise rike barn i engelsk. Hun bor i en kakerlakkbefengt leilighet med noen jevngamle hun ikke finner tonen med. Så treffer hun Julian, som jobber i bankverdenen og har en fancy leilighet helt for seg selv. Han liker å bruke penger på Ava, og noen ganger lar han henne sove over på gjesteværelset. Av og til har se sex også. Når hun spør hvorfor, svarer han at hun er godt selskap. Da Julian drar på forretningsreise til London, treffer Ava juristen Edith. Snart vil Ava være sammen med Edith hele tiden. Men hun forteller ikke de to om hverandre. I godt selskap er en roman om kjærlighet, klasse, sex og relasjoner i vår tid. (Fra forlaget)
Kjærlighet i nødsfall
Daniela Krien
Oversatt av Ute Neumann
Forlaget Press 2021
Fem ulike kvinner prøver på det umulige – å elske, være sterk og samtidig være tro mot seg selv. Paula, Judith, Brida, Malika og Jorinde var tenåringer da Berlinmuren falt, da frihet erstattet grenser og restriksjoner. Men frihet bringer med seg et nytt press: presset av å kunne velge. En roman om morsrollen og barnløshet, uønskede svangerskap og sorg, skilsmisse og utroskap. Fem liv, fem kvinner – knyttet sammen av tilfeldigheter eller slektskap, ulike, men like i sin leting etter lykken. Men hva er igjen av disse fem kvinnene etter at de har oppfylt sine roller som koner, mødre, venner, elskere, søstre og døtre? Forventer de for mye av livet? Slagkraftig og aktuell, gripende og engasjerende. Kjærlighet i nødsfall går rett i strupen på hvordan det er å være kvinne i det 21. Århundre. (Fra forlaget)
Kvinner uten menn
Shahrnush Parsipur
Oversatt av Nina Zandjani
Heinesen forlag 2020
Fem kvinner møtes i en hage utenfor Teheran. Langt fra samfunnet og familiens bånd finner de en ny start. Men hva har en rik enke, en ung prostituert, to jomfruer og en skolelærer, som gjerne vil være et tre, egentlig til felles? I Kvinner uten menn skildrer Shahrnush Parsipur fem kvinner i et samfunn dominert av menn – deres liv, deres drømmer og deres håp – og forteller underveis en poetisk og magisk historie om kjærlighet, undertrykkelse og frihet i 1950-årenes Iran. (Fra forlaget)
Vi overlever ikke
Fatemeh Ekhtesari
Oversatt av Nina Zandjani
TransFe:r 2020
Fatemeh Ekhtesari (f. 1986) er en av persisk samtidslitteraturs fremste, unge forfattere. Både som poet og aktivist er hun en viktig stemme for mange, særlig unge kvinner – også utenfor Irans grenser. Hun har bodd på Lillehammer siden 2017, men hun holder tett kontakt med sine 122.000 følgere på Instagram med jevnlige opplesninger og samtaler. Fatemeh Ekhtesari skriver dypt personlige og høyst samfunnskritiske dikt om seksualitet, kjønnsroller, religion, ytringsfrihet og hykleri. Diktene preges også av hennes smertefulle erfaringer med Irans rettssystem og fengselsvesen, samt den påfølgende flukten som endte opp med at hun fikk status som fribyforfatter i Norge. Ekhtesari er en allsidig kunstner og forfatter, og hun regnes som en modig stemme og fornyer av poesien. (Fra forlaget)
Den spiselige kvinnen
Margaret Atwood
Oversatt av Inger Gjelsvik
Aschehoug 2020
Marian er en helt alminnelig ung kvinne som har en jobb hun liker, en venninne hun deler leilighet med og en kjæreste hun planlegger å gifte seg med. Men innerst inne ønsker hun seg noe mer, noe som saboterer planene hennes, rutinene hennes – og forholdet hennes til mat. Allerede med denne debuten etablerte Margaret Atwood seg som en forfatter med stor slagkraft og betydning. I vår tid rammer den minst like hardt, med sin skarpe utforskning av hva en konsumorientert verden gjør med menneskene. Romanen er både en humørfylt satire over forbrukssamfunnet og en nådeløs utforskning av følelsesmessig kannibalisme. (Fra forlaget)
Forventning
Anna Hope
Oversatt av Guro Dimmen
Strawberry Publishing 2020
Da denne boka kom ut i England ble den en umiddelbar snakkis, forfatteren ble sammenliknet med Sally Rooney, og både kritikere og lesere trykket den til sitt bryst. Det er en bok som angår oss alle. Den gransker hva det vil si å være menneske, å være datter, mor, kone, opprører, arbeidstaker. De fine sprekkene mellom det man trodde det skulle bli og der man endte opp – drømmene og smerten – en tilgjengelig og gripende roman om å finne sin plass i livet. (Fra forlaget)