Hulking og humring: Her er tolv boktips!

Litteratur vekker mange følelser. Vi har samlet et utvalg ungdoms- og unge voksne-bøker som har et alvor i seg, men som likevel kan virke oppløftende og få fram både lett hulking og humring hos leseren.

Skrevet februar 17, 2021 i Bibliotek/lærer, Boktips, Nyheter



Litt av en tid
Kiley Reid
Oversatt av Vibeke Saugestad
Aschehoug 2021

– Går det an å skrive en morsom roman om rasisme, hvite privilegier og klasseskiller? Oh yes. Emira Tucker er 25 år og aner ikke hva hun skal gjøre med livet sitt. Vennene hennes er i ferd med å få skikkelige, voksne liv. Emira derimot, er blakk og uten en plan. Da hun tar jobben som barnepasser hos familien Chamberlaine rotes livet til enda et par hakk. Det begynner med at hun sent en kveld blir stoppet av en vekter som tror at hun har kidnappet den hvite lille jenta. For hva gjør en svart ung kvinne med et lite hvitt barn, på et kjøpesenter sent en kveld? Litt av en tid er virkelig en bok av sin tid; en skikkelig pageturner som både er smart, opplysende og bitende ironisk. (Hilde, Foreningen !les)


Hvordan jeg tjente min første million
Endre Lund Eriksen
Aschehoug 2020

– Robin Stormer er femten år og føler at han ikke passer inn. Slik er det jo for de fleste tenåringer, men Endre Lund Eriksen overdriver som vanlig, og lar Robin komme ut som høyremann i en familie med miljøaktivister og raddisser. Mens resten av familien tagger Hitler-bart på plakater av ordfører Torvald Oterhals, drømmer Robin om å gå hånd i hånd med ordførerens superkjekke sønn, Christian Fredrik, og spise middag med den rike og velsmurte familien hans. Det er duket for mye situasjonskomikk, mange melodramatiske misforståelser og en hel rekke avsløringer. Både leseren og Robin blir rikere av denne fortellingen – jeg skal ikke avsløre om det er på latter, innsikt eller penger. Les Hvordan jeg tjente min første million og finn ut! (Petra, Foreningen !les)


Mjøsa rundt med mor: ei livsreise

Bjørn Hatterud
Samlaget 2020

– Kva er det med heimplassen, staden der ein vaks opp og lever sine barne- og ungdomsår? Korleis formar plassen og desse åra deg som person i vaksen alder? I denne boka tek Hatterud med seg mor si på ein biltur rundt Mjøsa for å prøve å finne svar. Det har blitt ei rørande og morosam bok om tida som har vore, og tida som er, om bygd og by, og om oppvekst og forholdet til eigen familie, særleg ho mor. Hatterud har ei heilt særeigen stemme i norsk sakprosa. (Ole, Foreningen !les)


Sinne
Ann Helen Kolås Ingebrigtsen
Samlaget 2020

– Boka fekk meg til å sjå vanlege hendingar med nye auger. Handlinga i boka var realistisk og handla om noko som kunne skjedd på ekte. I boka er det ein del banning og litt stygt språk, men eg syns det passa godt inn i handlinga og gjorde handlinga lettare å forstå og meir interessant. Eg trur det forfattaren vil få fram i boka er å forstå at alle er forskjellige og at det ofte er ein grunn for at folk er slik dei er og at vi må lære oss å respektere forskjellar. Boka formidlar også vanskelege problemstillingar som dei fleste mest sannsynleg må igjennom i løpet av livet. Spesielt i ungdomsalderen. Det beste ved boka var at handlinga var veldig bra og at dette er ei bok alle har godt av å lese. Eg anbefaler denne boka til andre. Spesielt ungdommar. (Ronja Fuhr Haugen, Luster ungdomsskule, på uprisen.no)


Tre menn til Vilma
Gudrun Skretting
Aschehoug 2020

– På flyet fra London dør den tidligere musikeren Fredrik Mozart Sandvik. Han var på vei til Oslo for å besøke sin 35 år gamle datter han inntil nylig ikke visste eksisterte. I bratsjkassen ligger en bunke brev adressert til datteren Vilma. Presten og patologen får i oppdrag å oppsøke Vilma for å overbringe den triste beskjeden, og brevene fra faren. Dette besøket snur opp ned på Vilmas ellers ensomme og monotone tilværelse. Dette er en sjarmerende og varm fortelling om relasjoner, vennskap og forelskelse, som til tider er svært morsom. (Vibeke, Foreningen !les)


Vonde blomar
Gunnhild Øyehaug
Kolon 2020

– En forsker mister hjernen sin i do. En død person bestiller flybillett til England. En annen skyter en katt med en pistoltelefon. Novellesamlingen Vonde blomar er full av slike absurde fortellinger med overraskende vendinger som bare Gunnhild Øyehaug kan skrive. Merkelig nok er det i de mest absurde situasjonene at Øyehaug klarer å formidle følelser man kan kjenne igjen. Som i hennes forrige roman Presens Maskin bærer disse tekstene preg av et humoristisk overskudd og en leken tilnærming til litteraturen. (Sigrun, Foreningen !les)


Becks siste sommer
Benedict Wells
Oversatt av Miriam Lane
Forlaget Press 2020

Becks siste sommer er en underholdende og sjarmerende roman om Beck, en mann nær 40 som hele livet har drømt om å leve av musikken, men som ble kastet ut av rockebandet og som nå bor alene og jobber som lærer i musikk og tysk på en videregående skole i Munchen. Beck er desillusjonert og på søken etter mening med og i livet. Rauli, en av elevene hans, er en enestående talentfull låtskriver og et musikalsk geni. Beck oppdager ham og ønsker å være manageren hans. Becks bestevenn, Charlie, er en hypokonder med psykiske problemer. Og Beck forelsker seg i Lara. Becks siste sommer er historien om disse menneskenes vennskap, ønsker om kjærlighet, ambisjoner og en ellevill road trip til Istanbul. En fornøyelig, slentrende og fengede debutroman av den unge tyske forfatteren som har opplevd internasjonal suksess med romanen Ut av ensomheten. (Silje, Foreningen !les)


Kjære Evan Hansen
Val Emmich, Steven Levenson, Benj Pasek og Justin Paul
Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen
Aschehoug 2019

– Evan Hansen er ensom og holder seg for det meste hjemme. På oppfordring fra terapeuten begynner han å skrive brev til seg selv. Brevene er ment å hjelpe ham til å bli bedre. Men når et av brevene blir funnet av foreldrene til Connor Murphy etter at sønnen har begått selvmord, starter en kjede av forviklinger. Foreldrene tror det er et selvmordsbrev som Connor har skrevet til Evan, og Evan får seg ikke til å fortelle dem sannheten. Hvordan skal han klare å leve med løgnen? En bok med humor, men også alvor, som presser fram både tårer og latter hos leseren. (Ole, Foreningen !les)


Definisjon av umulig
Camilla Sandmo
Vigmostad & Bjørke 2019

– Boka handler om Hanna, som hver sommer tilbringer ferien sin hos bestefaren sin på Vårøya. På øya kommer det en gutt som har lyst til å bygge leiligheter på tomta ved siden av huset til bestefaren. Hanna og venninna Olivier går rundt på øya for å samle nok underskrifter til å redde øya fra leilighetene. Jeg synes denne boka var fin, forfatteren fikk med følelser som virker virkelige. Det var også morsom når det gjelder bestefaren som jagde folk med hagla si. Denne boka anbefaler jeg til andre. Terningkast 5. (Peder, Smestad ungdomsskole, på uprisen.no)


Compis
Hasse Hope
Aschehoug 2018

Compis er den første boka til Hasse Hope, og ho er ei scifikomedie og fremtidsdrama bok. Grunnen til at eg likte boka var at ho var så bra oppbygd. Starten var litt treig, men ho blei så mykje betre etter nokon få sider. For meg så var slutten var ganske uventa og overraskande. Ord og temaer som beskriv boka: Komisk, drama, spennande, sjalusi, kjærlighet, vennskap og vold. Eg gir boka en terningkast 6 fordi ho blei berre mykje betre enn det eg forventa og det einaste som var dårleg med ho var starten, men det trekkjer ikkje frå terningskastet. (Oliver, Surnadal ungdomsskole, uprisen.no)


Påstander om meg i tilfeldig rekkefølge
Liv Marit Weberg
Aschehoug 2018

– Jeg likte boken veldig godt. Den var morsom å lese, men samtidig var det interessant. Det var gøy å lese noe som var veldig ærlig og sant om samfunnet i dag. De fleste ting blir satt litt på spissen for å sette ting i perspektiv, men likevel er mye av handlingene normale (om jeg kan si det på den måten). Denne boken er verdt å lese. Jeg gir terningkast 5. (Felicia, Harestua skole, på uprisen.no)


Simon og homosapiens-agendaen
Becky Albertalli
Oversatt av Stian Omland
Kagge 2017

– Denne boka får fram alle de små og store detaljene om hvordan det er å være ungdom. Jeg kjenner meg igjen i følelser, ting de interesserer seg i og ting som «inside jokes», som er en veldig stor greie i vennegrupper som har kjent hverandre en stund. Uansett hvordan du er eller var som en ungdom, så kommer alle til å innrømme at de var drittunger, eller hadde perioder hvor de var det. Ting sånn som dette er noe av det jeg savner i andre tenåringsrelaterte bøker, det at vi alle har minner om morsomme, kleine ting og greier som vi trodde alt mulig om. De får fram selve essensen av det å være ungdom og å være i puberteten. Alle personlighetene i boka tilhører noen jeg selv har møtt, noe jeg føler at forfatteren prøvde å gjenskape. (Vanja S. Werner, Gulskogen skole)