Boktips til Valentinsdagen!

Her er noen utvalgte boktips i anledning Valentinsdagen søndag 14. februar.

Skrevet februar 9, 2021 i Bibliotek/lærer, Boktips, Nyheter



Passe happy 
Kari Stai
Samlaget 2021

Kjensler er stress når dei er mange. Det meiner Juri som nærmar seg 12 og er usikker på det meste. Kvifor måtte pappa flytte ut? Korleis blir det når bestevenninna Evy skal få søsken? Og kva skal ein gjere om ein er så forelska at ein blir svimmel? I tillegg er Juri lei av at alle masar om at ein må vere så happy når han sjølv er nøgd viss han kan vere passe happy. Kari Stai er mest kjend for bildebøkene om Jakob og Neikob, men skriv her med stor innleving og truverd om overgangen mellom barn og ungdom. Mange vil kjenne seg att i tankane og kjenslene til Juri, og Passe happy eignar seg derfor særs godt for høgtlesing og for samtaler om livet – om korleis ein har det og korleis ein tar det. (Troels, Foreningen !les)


Halve kongeriket 2: Drømmeprinsen 
Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug
Aschehoug 2021

– Prinsesse Margrethe sliter etter at skoleballets nachspiel endte dramatisk på sykehus. Hva som faktisk skjedde den natta, tør hun ikke fortelle noen. Når både tvillingbroren og resten av familien svikter i kjølevannet av pandemien, tårner problemene seg opp. Hadde hun bare hatt en kjæreste å dele alt med! Men en kongelig 17-åring kan vel ikke bli sammen med hvem som helst? (Fra forlaget)


Svarttrasta syng om natta 
Tone E. Solheim
Samlaget 2021

– Edith og Martha møter kvarandre på videregåande skule. Dei er to ulike personar. Edith er som regel sint og vil helst berre vere i fred, medan Martha, som er inkluderande, ber på ei sorg over å ha mista faren sin. Kan eit sterkt venskap overvinne ulikheitene, og er det noko meir enn berre venskap mellom dei? (Ole, Foreningen !les)


Halve kongeriket 1: Arvingen
Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug
Aschehoug 2020

Det jeg likte med boka er at den fremstilte ungdomsdrama som vi ungdommer kunne ha opplevd gjennom tiden. Boken er veldig spennede allerede fra starten av boken. Gjennom boken går du gjennom problemstillinger, kjærligheter og historie. Jeg gir terningkast 6 siden jeg likte boka veldig godt👍. Og Arvingen er en av mine favoritt bøker. (Laavanya, Vollebekk skole, på uprisen.no)


Vi var en gang
Monika Steinholm
Vigmostad og Bjørke 2020

– Boka var jo treig på starten, men det kom punkt der eg berre ville lese meir og meir. Boka skapar mange tankar og forvirring. Eg anbefaler denne boka for dei som likar drama, konfliktar, venskap og kjærleik. (Hanna Lovise Berg, Vågå ungdomsskole, på uprisen.no)


Laura Dean driver og dumper meg  
Mariko Tamaki
Illustrert av Rosemary Valero-O’Connell
Oversatt av Anne Audhild Solberg
Cappelen Damm 2020

– Vi møter Frederica «Freddy» Riley som er 17 år og sammen med skolens mest populære jente, som akkurat er i ferd med å dumpe henne for tredje gang. Denne gangen på selveste Valentinsdagen. Freddy har heldigvis gode venner som støtter henne gjennom kjærlighetssorgen, nok en gang. Akkurat som leseren ser de at Laura Dean ikke er en spesielt god kjæreste eller venn. Noe som er vanskelig å se selv, når man er så hodestups forelsket. Freddy mister både seg selv og vennene sine av syne, men klarer til slutt å ta nødvendige grep for å komme seg videre og over Laura Dean. Boken er illustrert i Manga-stil, med en begrenset fargepalett i svart, hvit med noen rosa elementer, som fungerer veldig godt. (Vibeke, Foreningen !les)


Jeg vil bare at det skal være oss 
Kristian Bergquist
Aschehoug 2020

– Det er kjærleik, noko som kan ha skjedd i det daglege livet, sett frå gutars perspektiv. Ho handlar om korleis livet til gutar er når dei er forelska. Det er flott at forfattaren vil vise det frå gutars perspektiv og, ikkje berre frå jenter sine opplevingar. Dei små dikta gjev deg mykje å tenke på, som dette med korleis gutar har det når dei er forelska, kanskje du begynner å tenke på den du sjølv er forelska i. Boka fortel litt om det å vere ung. Det er mange som likar lese om kjærleik i ungdommen, og då er denne boka passande. Dersom du ikkje likar å lese om det, er ikkje boka noko for deg. Det beste ved denne boka er at det er ein mann som har laga dikta, eg har inntrykk av at menn som skriv slik om kjærleik er litt sjeldne, det gjer boka litt extra spesiell. (Maria Steinset Teigen, Luster ungdomsskole, på uprisen.no)


Kunsten å tryne
Jan Tore Noreng
Gyldendal 2020

– Boka handler om kjærlighet og vennskap. Jeg tror forfatteren har skrevet den for å fortelle hvordan det er å være i ungdomsalderen, og hvis det skjer noe dumt må man prøve på nytt. Den sier mye som ungdom liker å lese om. Jeg synes bokens styrke var at den holdte et jevnt spenningsnivå fra midtdelen og til avslutningen. Noe som irriterte meg var slutten på boken. Jeg anbefaler boken til ungdommer som liker ungdomslivet og hvordan det er å være tenåring. (Emil, Hommelvik ungdomsskole, på uprisen.no)


Tre meter med kniv 
Eili Harboe
Samlaget 2020

– Eg vil anbefale andre til å lese denne boka fordi den er skrevet på ein så god måte at du blir dratt med rett inn i handlinga frå første stund. Boka kan anbefalast til dei som likar romantikk. Tre meter med kniv er ein av dei beste bøkene eg har lest. Boka passar best for jenter og mest for ungdomskuleelevar og oppover. (Sara, Tryggheim skole, på uprisen.no)


Dette blir mellom oss 
Alexander Kielland Krag 
Gyldendal 2020

– Det var vanskelig å legge fra seg boka, når jeg først startet å lese ville jeg ikke stoppe så jeg leste nesten hele boken på en dag. Den minner meg om en annen bok jeg har lest før som heter ‘Call me by your name’, hovedpersonene er ganske like og måten fortellingene blir fortalt er ganske like og begge bøkene er romaner som følger en 17 år gammel gutts forelskelse og seksualitet. Jeg anbefaler å lese den, spesielt andre ungdommer. (Iben, Siljan ungdomsskole, på uprisen.no)


Ti kniver i hjertet  
Nora Dåsnes
Aschehoug 2020

«Jeg skal slutte å være barn og starte å være ungdom» står det omtrent midtveis i Ti kniver i hjertet. Ordene er skrevet med håndtegnede typer, fyller hele siden og innfanger Tuvas situasjon slik den skildres i den fiktive dagboka. Hun er delt mellom barnslige Bao på den ene siden, og Linnéa som nylig har fått seg kjæreste og ikke lenger er like interessert i å leke med venninnene på den andre. Men så dukker Mariam opp, og snart lurer Tuva på om det går an å både være forelska i en jente og fortsatt like Marcus og Martinus? Nora Dåsnes debuterer med en grafisk dagbokroman som er både intens, nyansert og leken, og som får frem hvordan skeiv kjærlighet – akkurat som annen kjærlighet i overgangen mellom barn og ungdom, er både vrien og helt naturlig. (Troels, Foreningen !les)


Jeg er Leona 
Line Baugstø
Aschehoug 2020 

– Hvordan er det å begynne på ungdomsskolen når man er født i feil kropp? Hvordan er det å bli forelsket, og hvordan føles det når kroppen endrer seg i motsatt retning av det man ønsker seg?Jeg er Leona er en velskrevet, aktuell og viktig bok som gir et innblikk i hvordan det er å være transkjønnet og på full fart inn i puberteten. Synsvinkelen bidrar til at det blir nært og spennende, og selv om den er gitt ut som barnebok, tror jeg de fleste vil ha glede av å lese denne fine boka. (Troels, Foreningen !les)


Buffy By er inspirert 
Ingeborg Arvola
Illustrert av Nora Brech
Cappelen Damm 2020

– Buffy By er inspirert er like morsom, kvikk og underholdende som Buffy By er talentfull. Vi møter Viktor, Buffys «kjæreste» som liker å plage dyr, Bolla som har en hytte som må passes på og Ingemar, kioskmannen som selvfølgelig forelsker seg i Lillie. Og Buffy, selvfølgelig – årets mest positive, sjarmerende og originale romanheltinne! (Fra forlaget)


Søt sorg
David Nicholls
Oversatt av Hege Mehren
Forlaget Press 2020

– Dette er en fin og varm historie om å bli voksen. Vi får høre om den sommeren som totalt endret livet til 16-år gamle Charlie. For å oppsummere boken med hovedpersonens egne avsluttende ord: «Dette er en kjærlighetshistorie, selv om det nå, når den er over, slår meg at det i virkeligheten er fire-fem eller kanskje flere historier om kjærlighet her: fars- eller familiekjærlighet, den saktebrennende, livgivende kjærligheten mellom venner, den korte, blendende og eksplosive første kjærligheten som man bare kan se rett på når den har brent ut. (Vibeke, Foreningen !les)


Katalog over mine menn
Helene Uri
Gyldendal 2020

– Hva gjør det med et menneske å få hjertet til en som skulle ha hatt livet foran seg?
Og hva med dem som mistet sønnen sin, men gav bort hjertet hans? Hva har de rett til å forvente, eller til og med kreve, av henne som har sønnens hjerte i brystet? (Fra forlaget)


Ti amo
Hanne Ørstavik
Oktober 2020 

Dette er en bok som gjør sterkt inntrykk. Det er en kort roman som rommer mye. Historien er skrevet tett på virkeligheten, og det merker man som leser. Høsten 2018 får ektemannen en alvorlig kreftdiagnose. Ørstavik har sagt i et intervju i Dagbladet at da hun forsto at mannen hennes var i ferd med å dø, ble det helt nødvendig for henne å skrive om det. Som hun skriver: Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med disse dagene, denne tiden, hvor døden er det mest synlige av alle ting. Ørstavik skriver vakkert og sårt om sorg, om ensomhet og tosomhet, om kjærlighet og lykke, om rådvillhet, om å glede seg over de fine øyeblikkene man har, om ventesorg og om å være nærmeste pårørende. (Silje, Foreningen !les)


Blyanthjerte 
Elin Hansson
Aschehoug 2019

– Det er ein bra bok. Eg liker ikkje sjangeren forelskelske akkurat, men denne traff blinken. Det er gøy og lese om skating for eg har eit selv. Eg anbefaler boka til folk som liker sjangeren forelskelse, det er ein bra bok !!!!!!!!!!!!!!! Rater den 8/10 🙂(Nickolai, Foldrøy skule, på bokslukerprisen.no)


Minus 14 
Espen Dekko
Gyldendal 2019

– Denne boka tenkjer eg er ei viktig bok. Det er veldig mykje å lære i denne boka, og vi veit at det er ungdommar som har det sånn som Tobias har det i boka. Boka tar opp viktig tema som mobbing, kjærleik, omsorg og hevn. Andre bør definitivt lese denne boka, og det er den beste boka eg nokon gonga har lest. (Astrid Solheim Kiil, Halbrend skule, på uprisen.no)


Kjærleik og det som liknar
Therese Tungen
Aschehoug 2019

– Kor mykje av kjærleiken styrast av våre eigne valg, og kor mykje er slump eller omstende? Nokre gonger møtest folk på feil tidspunkt, andre gonger oppdagar to menneske at kjærleik er ulike ting for kvar av dei. I Kjærleik og det som liknar utforskar Tungen eldgamle tema som fornuft og kjensler, tid og lagnad. Samtidig framstår historiene som høgaktuelle i ei tid der premissa for kurtise og samliv er i endring. (Frå forlaget)


Alle andre
Sally Rooney
Oversatt av Tiril Broch Aakre
Armada 2019


Samtaler med venner
Sally Rooney
Oversatt av Tiril Broch Aakre
Cappelen Damm 2018

– Sally Rooney har blitt beskrevet som vår tids Jane Austen. Og stikkord som fornuft og følelser, og stolthet og fordom, er treffende beskrivelser for begge hennes romaner som tar for seg unge intellektuelle millenials kompliserte vennskap- og kjærlighetsrelasjoner. Rooney blander, ikke ulikt Austen, vidd med vittighet. Resultatet er pageturnere om tidløse temaer som identitet, kjærlighet, klasse og sex, sett med et moderne friskt blikk. (Hilde, Foreningen !les)


Bernard banker på
Ellen Mari Thelle
Flamme 2018
Vinner av Ungdommens kritikerpris

– Vi synes boka var fin å lese, og flere synes den var søt. Det var et godt sted å være. Boka vekket mange sterke følelser; vi ble glade, rørte og triste. Boka traff oss rett i brystet. Det er også en bok som varer etter den er lest, og det kan ha stor verdi å lese den flere ganger. (Elevjuryen i Ungdommens kritikerpris)


Hjertet er en knyttneve
Ingrid O. Volden
Aschehoug 2018

– Ingrid O. Voldens debutroman er en nydelig kjærlighetshistorie mellom Oliver og Aline. De går i samme klasse, men begynner ikke å kommunisere med hverandre før de møtes på sykehuset. Olivers far har nemlig fått hjerteinfarkt og Aline har bestemt seg for å skrive om hjertet. (Ole, Foreningen !les)


Kalde føtter, varme hjerter 
Bjørn Arild Ersland
Illustrert av Bård Sletvold Torkildsen
Cappelen Damm 2018

– Rett før klassen skal på leirskole, får Magnus kalde føtter. Men han blir med, for Thea skal – og der Thea er, må Magnus være. Kalde føtter, varme hjerter er en søt og velskrevet fortelling om den første forelskelsen. (Troels, Foreningen !les)


Slepp meg
Kathrine Nedrejord
Aschehoug 2018

– Jeg likte boka godt, den er ekte og ærlig som gjør at flere kjenner seg igjen. For min del har boken et sårt tema som jeg bruker mye tid på å tenke over ellers. Når venner vokser fra hverandre, når de ikke lenger er interessert i de samme tingene og den ene blir mer moden enn den andre. Det gjør i hvert fall meg mer oppslukt av boka og jeg får lyst til å finne ut av hvordan ferden går og hvor den ender. Terningkast 6. (Maria Gustavsen, Harestua skole, på uprisen.no)


Deres Majestet
Marianne Kaurin
Illustrert av Ella K. Okstad
Aschehoug 2016

Iver er 9 år og har fått Edvarda-feber. Han er villig til å gjøre alt for den nye jenta i klassen. Han bærer ranselen hennes til og fra skolen. Kvesser blyanten hennes. Holder opp dører og drar fram stoler. Hun er prinsesse, han er tjener. Det er nytt og spennende. Men så endres alt. Plutselig en dag står Alexander i skolegården med gips på den ene armen, og alle viser ham omsorg, også Edvarda. Kan han vinne tilbake hennes oppmerksomhet, og hvordan skal han i så fall klare det? (Ole, Foreningen !les)


Det er bare kjærlighet 
Sverre Henmo
Gyldendal 2016

– Jeg synes boken var en fin kjærlighetsbok for ungdom, og jeg ble ganske fascinert av storbyen. Jeg likte det at hovedpersonen var villig til å bli sammen med ei jente han ikke likte slik at bestekompisen kunne bli sammen med hun som han likte. Den som hovedpersonen egentlig likte begynte kanskje å lika han fordi det ble så mye oppstyr med at han ble kjæreste med denne jenta for bestevennen. På slutten av boka får man egentlig aldri vite hvordan det går med hovedpersonen og jenta han liker, som egetlig er litt irriterende. Alt i alt var boka ganske bra. (Sigurd Brørby, Jevnaker skole, på uprisen.no)


Stolthet og fordom
Jane Austen
Oversatt av Merete Alfsen
Aschehoug 2016 (opprinnelig utgitt i 1813)

– Romanen om søstrene Bennett og deres vei mot ektestanden er Austens aller mest populære gjennom tidene. Historien om den smarte og selvstendige Elisabeth og hennes Mr Darcy har vært til begeistring for generasjoner av lesere, og er en av litteraturens mest legendariske kjærlighetshistorier. (Fra forlaget)


Eleanor & Park
Rainbow Rowell
Oversatt av Agnethe Øye
Fontini 2014

– Vi skal tilbake til midten av 80-tallet. Eleanor er ny i byen og på vei til sin første skoledag. På skolebussen møter hun Park og det er starten på en intens forelskelse. Men kan det første store kjærligheten vare livet ut? (Ole, Foreningen !les)


Victoria
Knut Hamsun
Gyldendal 2009 (opprinnelig utgitt i 1898)

– Victoria (1898) er historien om den sanseberusende og altoppslukende, men ofte så altfor vanskelige kjærligheten mellom kvinne og mann. (Fra forlaget)

Les mer om Valentinsdagen her