Sakprosa om psykisk helse

I anledning Verdensdagen for psykisk helse har vi her samla en rekke sakprosautgivelser som har ulike tilnærminger til temaet.

Skrevet oktober 7, 2021 i Bibliotek/lærer, Boktips, Formidling

I oversikten under finnes fakta- og sakprosabøker for barn, ungdom og voksne. Flere av disse bøkene har vi allerede skrevet om i vår månedlige boktips-spalte.


Følelser – Til å bli sprø av
Mariann Youmans
Gyldendal 2017

Fra forlaget: «Bare følelser? De kjennes godt. Og kan gjøre virkelig vondt. Få deg til å være redd, trist, rasende, til og med å ville velge bort livet. Hvordan kjennes det da? Hva skal vi med alle de vonde eller forvirrende følelsene? Hva er det de egentlig forteller oss? Og hvordan skapes de? Dette er en håndbok i følelser for SKAM-generasjonen. Den er full av humor og varme, og gir tro på at ting kan bli bedre.»



Følelsesbiblioteket

Anna Fiske
Illustrert av Anna Fiske
Solum 2015

Fra forlaget: «Følelsesbiblioteket – en serie med bøker som omhandler ulike følelser. Temaene blir tatt på alvor, men med en humoristisk vri, med fargerike og morsomme illustrasjoner og korte tilhørende tekster.»


Hvor kommer tanker fra

Constance Ørbeck-Nilssen
Illustrert av Torill Kove
Vigmostad & Bjørke 2018

– Hvor kommer tanker fra er en vakker og tankevekkende billedbok som spør uten spørsmålstegn. Den insisterer ikke, men inviterer til undring og til at vi tenker sammen – liten og stor – over et vilkår som angår oss alle. Da oppstår det gjerne fine tanker.


Som ein bror. Historia om sjimpansen Julius

Alfred Fidjestøl
Samlaget 2019

– For nokre år sidan skreiv Alfred Fidjestøl den sanne historia om kjendis-apen Julius. No har han skrive historia på nytt – for barn, og nok ein gong imponerer Fidjestøl som formidlar. Som ein bror fortel nøkternt, presist og varmt om eit dramatisk forsøk på å finne sin plass mellom sjimpansar og menneske.


Jenteloven

Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa
Gyldendal 2018

– Noen ganger oppleves ungdomstida som noe en bare må overleve. Jenteloven er en ærlig og rett-på-sak bok som gir gode råd om hva en skal gjøre når en opplever trakassering og diskriminerende oppførsel i hverdagen.


Elsk meg

Sophie Elise Isachsen
Cappelen Damm 2018

– Bloggmemoarene har hatt en tendens til å bli undervurdert blant kritikerne. Istedenfor å se på hva de handler om har det blitt skrevet mye om støyen rundt disse utgivelsene. For mange unge lesere er dette det første møte med en sakprosabok – og jeg tror ikke det bare er kun fordi forfatteren er kjent at dette slår an. Disse bøkene beskriver skamfulle og tabubelagte erfaringer som unge lesere har et behov for å lese om. I denne boka utforsker Sophie Elise, i et ærlig og direkte språk, en destruktiv forelskelse i en eldre fyr som åpenbart ikke er så interessert i henne som hun er i han.


Klassen

Marte Spurkland
Cappelen Damm 2017

– Journalist og forfatter Marte Spurkland gikk antropologisk til verks da hun i løpet av et skoleår fulgte en avgangsklasse på en videregående skole. Klassen er resultatet av Spurkelands observasjoner, samtaler og møter med lærer og elever. Det har blitt en innsiktsfull bok som til tider er hjerteskjærende å lese. Spurkeland tegner såre og alvorlige, men også håpefull og fine portretter av en dedikert lærer og et utvalg elever. Hvordan ser skole- og hverdag ut for disse menneskene? Hva plager dem? Hva drømmer de om? Hvilke utfordringer støter de på som elever, men også som mennesker utenfor skoleporten? Og hvilke ressurser har de for å takle utfordringene de møter?


Hold fast!

Samuel Massie
Spartacus 2015

– Samuel Massie var en skoletrøtt ungdom som mistet fotfeste, men som fikk trua på selv igjen da han begynte på folkehøyskole, og senere ble en del av mannskapet på Berserk. Hvorfor mistet Massie motivasjon til å gå på skolen og hvordan ble en ny hverdag på folkehøyskole en vei videre for ham?


Notat ved avgrunnen

Ellen Kristvik
Samlaget 2020

– «Eg har skrive mine notat ved avgrunnen. Gjennom orda har eg klort meg fast.» Slik innleiar Ellen Kristvik den gripande historia om korleis ho mista sitt einaste barn. Johanne tok si eiga liv rett før ho blei 25, og Notat ved avgrunnen er moras forsøk på å forstå kva som skjedde. Gjennom minna kallar Kristvik fram dottera att, ho leitar etter sannheita og flettar òg inn dikt og songtekstar som uttrykker desperasjon og sorg. Ei rystande og velskrive bok.


Kreativitet – Hjernevitenskapen bak ideene og hvorfor dagdrømmerne skal redde verden

Hilde Østby
Cappelen Damm 2020

– En høstdag i 2016 traff Hilde Østby veggen – så bokstavelig og fysisk at hjernen ble skadet. Paradoksalt nok kom dette blant annet til uttrykk som en voldsom økning i ideer og virketrang, og snart var Østby i full gang med å finne ut av årsaken til det. I Kreativitet blir vi med på jakten, og det er både spennende og lærerikt. Boka blander personlige opplevelser, kunnskapsformidling, møter med forfattere, filosofer og forskere og konkrete tips til hva man kan gjøre for å få flere idéer. Blant de mange temaene som boka tar opp under utforskningen er kunsten å kjede seg.


Helt ærlig – Om hvordan vi henger sammen

Astrid Nylander Almaas og Kirsten Holtmon Resaland
Illustrert av Kristine Sand
Cappelen Damm 2020

Fra forlaget: «Den ultimate boka om livsmestring og mental helse for ungdom. Helt ærlig er en faglig solid bok som gir unge mennesker kunnskap og råd som kan lette veien gjennom livet. Finnes det farlige tanker? Hva gjør deg til deg, og hva er dine beste egenskaper? Kan forelskelse forandre oss? Hva gjør du når en venn sliter? Hva er forskjellen på å være redd og ha angst? Hva kan du gjøre med baksnakking og drama? Hva er seksuelle fantasier? Hvordan reagerer vi når det skjer noe veldig vondt? Hvorfor tror vi på fake news? Er det normalt å være sur uten grunn?»


Hva er greia med meg – og deg, og alle andre? En håndbok i psykisk helse

Av Vilde Vollestad
Gyldendal 2020

Fra forlaget: «I denne boka deler forfatteren kunnskap, råd og funfacts om de viktigste sidene ved hvordan vi fungerer. På en lettlest og leken måte får du en innføring i 15 allmenne temaer. Du får også konkrete tips, enten det gjelder kroppspress, utenforskap, samfunnsengasjement, eller hva du skal si dersom kompisen din har det vanskelig.»


Eg får aldri sjå verda igjen

Ahmet Altan
Gunvald Aksnes Ims
Samlaget 2019

– Den tyrkiske forfatteren, journalisten og kommentatoren Ahmet Altan uttalte seg kritisk om president Erdogan. Dermed gikk det ikke lang tid før politiet banket på døra og satte han i fengsel. Fritatt for all frihet på grunn av kritiske ytringer. Dømt til livstid. Aldri få se verden igjen. Men skriften kan ingen ta fra Altan. For en bok dette er. Om diktatur, menneskeverd og ytringsfrihet, men også om Altans interesse for litteratur. Alt formidlet i et vakkert språk.


Gissel

Guy Delisle
Oversatt av Alexander Leborg
Minuskel 2019

– Dette er en ny, mesterlig tegneseriedokumentar fra Delisle. Denne gangen forteller han historien til Christophe André. Han hadde nettopp begynt å jobbe for Leger uten grenser, stasjonert i Nazran i Ingusjetia, da han ble kidnappet. På mesterlig vis formidles det monotone fangenskapet, der hver dag er lik, på en spennende og nervepirrende måte.


Noe tapt og noe vunnet

Tara Westover
Oversatt av Hilde Stubhaug
Gyldendal 2019

– Westover skildrer sitt eget liv og oppvekst i en mormonfamilie i en liten bygd i Idaho, USA. Foreldrene driver hjemmeundervisning, er selvforsynte og bunkrer opp med mat til dommedag som de tror er nær. Faren er skraphandler, tror ikke på systemet og har mange konspirasjonsteorier. Foreldrene holder seg selv og barna unna samfunnsinstitusjoner som sykehus, leger og skoler. Livet preges av vold, fattigdom, overgrep. Tara har en lengsel etter kunnskap og begynner på skolen for første gang som 17-åring. Hun dummer seg ut ved å ikke vite hva Holocaust er, men hun gir seg ikke. Ønsket om å få kunnskap bringer henne etter hvert til eliteskoler som Harvard og Cambridge. En gripende mirakelhistorie fra virkeligheten og også anbefalt av amerikanere som Bill Gates, Barak Obama og Oprah Winfrey.


Går du nå, er du ikke lenger min datter

Anne Bitsch
Spartacus 2018

– Anne Bitsch skriver personlig, sårt og sint om hvordan det er å vokse opp med en alkoholisert og psykisk syk mamma. Bitsch går i sine egne fotspor tilbake til sin ødelagte barndom og spør naboer, venner, lærere, barnevernet og familie – hva så dere egentlig, og hvorfor gjorde dere ikke noe? Dette er en svært god bok, om et menneske som prøver å forstå sin egen historie, uten å falle for fristelsen å bli et offer og uten å legge skylden på noen få. Det er rystende lesning som skjerper blikket vårt på barna som er rundt oss.