Tema: Bøker om psykisk helse

Den 10. oktober er Verdensdagen for psykisk helse. I den anledning har vi samla et utvalg av boktips som på ulike måter omhandler temaet.

Skrevet oktober 7, 2021 i Bibliotek/lærer, Boktips

Bøkene under er et utvalg av titler vi i Foreningen !les har skrevet om i vår månedlige boktips-spalte. Her er bøker som kan formidles til ulike målgrupper.


Lykke og ulykken

Hilde Hodnefjeld
Illustrert av Hilde Hodnefjeld
Cappelen Damm 2019

– Lykke bor sammen med pappa i en blokk i byen. Pappa er redd for alt som bringer ulykke; svarte katter, stiger, å stå opp med feil bein om morgenen. Lykke må passe seg for mye. Men noe bringer også lykke, edderkopper, stjerneskudd og enden av regnbuen. Når det flytter inn en svart katt i oppgangen, blir det for mye for pappa. Lykke våkner og pappa er borte. Ute skinner regnbuen og Lykke forstår at pappa skal finne den. Heldigvis dukker farmor opp, støvsuger bort alle spindelvev og tar med Lykke hjem til seg på landet. Firkløver bringer også lykke, og den dagen Lykke finner en firkløver i hagen til farmor, dukker pappa opp igjen. Illustrasjonene er utrolig gode. Hodnefjeld benytter en dempet koloritt, ulike teksturer som gir liv og dybde til illustrasjonene og har i tillegg stor variasjon i oppslagene.


Bonsai

Simon Stranger
Illustrert av Hilde Hodnefjeld
Magikon 2018

– Bonsai er en troverdig og poetisk bok om å miste et familiemedlem. Illustrasjonene er varierte og uttrykksfulle og fremhever barnets perspektiv som boka bruker til å formulere grunnleggende tanker og vanskelige følelser i møtet med en av livets kriser.


Komiqueen

Jenny Jägerfeld
Oversatt av Gunnhild Magnussen
Gyldendal 2019

– Dette er en bok som berører. 12 år gamle Sasha har mistet moren sin. Moren var ofte deprimert og gråt mye. Nå gråter faren hennes hele tiden. Sasha er lei av gråt og bestemmer seg for å få folk til å le istedet. Hun går derfor inn for å bli standup-komiker. Bak denne strategien ligger det åpenbart en sårhet, som hos Sasha blir mer og mer synlig samtidig som hun skriver vitser hun en dag håper å fremføre.


På omveien hjem

Vilde Kamfjord
Illustrert av Rune Markhus
Gyldendal 2019

– Vilde Kamfjords roman På omveien hjem er en samtale mellom barnet Vinde og den voksne Britt, som møtes på toget på vei til Lillehammer. Hele boka består av én uavbrutt dialog mellom de to, skrevet ut i snakkebobler som brer seg over sidene. Det er et grep som gjør det tydelig hvor rik, morsom og viktig barn-voksen samtaler kan være. En togtur er nettopp en situasjon som rommer tilstrekkelig med tid til å lytte til en taletrengt jente full av historier om hvordan man løper i cherrox, og om hvordan de voksnes hemmeligheter kan komme med vinden. Der er det tid til å få oppklart at det faktisk er mulig å gråte selv om man er glad, eller bli sint selv om man er redd. Dette er en nydelig og original bok i tekst og utforming, med fine illustrasjoner av Rune Markhus.


Verdens beste pappa

Av Endre Lund Eriksen
Aschehoug 2018

Verdens beste pappa er en foruroligende fortelling om hva man gjør når pappa blir sint og bildet av verdens beste pappa slår sprekker.


Smadra

Av Brynjulf Jung Tjønn
Flamme forlag 2018

Smadra er sterk lesing om vald i nære relasjonar. Det gjer vondt å lese om Oda som bur med ei valdeleg mor, men som bortforklarar såra ho har med at ho har tippa på sykkelen. Kvifor klarar ho ikkje å fortelje sanninga?


Apetryne
Atle Hansen
Samlaget 2017

– Arne er ofte aleine, men ein dag inviterer Simon og Ivar han med på telttur. Der treffer han Anna, og alt er fint. Heilt til Simon byrjar å herme etter han og Ivar å le høgt. Dette er ei sterk bok om mobbing og utanforskap, og eit ønskje om å bli sett.


Høgspenning livsfare

Helene Guåker
Samlaget 2020

– Lea bur på hybel og går på vidaregåande skule. Heime slit faren med garden, medan mora er sjuk og berre ligg i senga. Sannheita kan ho ikkje fortelje på skulen, så ho diktar opp Vilde for å kunne vere tøff og smart. Ei tragisk hending gjer at ho må stole på at Lea kan vere seg sjølv, og at det er godt nok. Ei bok som verkeleg gjer inntrykk, og som bør finne vegen til mange unge lesarar.


Sinne

Ann Helen Kolås Ingebrigtsen
Samlaget 2020

– Synne er 15 år og har ADHD. Ho hamnar ofte i konflikt med lærarar og elevar. Tryggleiken finn Synne i besteveninna Torunn og Johan, den nye guten i klassa, men Kine gjer alt ho kan for å stele dei frå ho. Sinne er ei velskriven bok om å ha ein diagnose du ikkje vil andre skal vite om, og korleis venskap og forelsking kan fortone seg i ungdomstida.


Dette er ikke oss

Neda Alaei
Gyldendal 2019

– Omsorgssvikt, vennskap og forelskelse: Det er ikke temaene som er oppsiktsvekkende med ungdomsromanen Dette er ikke oss. Nei, det er den sterke, interessante hovedkarakteren, Sanna, og hvor godt denne fortellingen er skrudd sammen. Sannas sterke fortelling er dypt gripende, men det blir den ikke uten en drivende god forteller. Og det er Neda Alaei. Denne boka ble kåret til vinner av Uprisen 2020 av elever i ungdomsskolen.


Alt jeg skylder deg er juling

Av Arne Svingen
Gyldendal 2019

– Herman er en frustrert ungdom som liker å slåss. Når han møter Silje starter et hevntokt som verken han eller hun aner konsekvensene av. Det er brutalt, men også spennende å lese. Alt jeg skylder deg er juling er en pageturner og en av Svingens beste ungdomsbøker til nå.


Kjære Evan Hansen

Val Emmich, Steven Levenson, Benj Pasek og Justin Paul
Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen
Aschehoug 2019

– Evan Hansen er ensom og holder seg for det meste hjemme. På oppfordring fra terapeuten begynner han å skrive brev til seg selv. Brevene er ment å hjelpe ham til å bli bedre. Men når et av brevene blir funnet av foreldrene til Connor Murphy etter at sønnen har begått selvmord, starter en kjede av forviklinger. Foreldrene tror det er et selvmordsbrev som Connor har skrevet til Evan, og Evan får seg ikke til å fortelle dem sannheten. Hvordan skal han klare å leve med løgnen? En bok med humor, men også alvor, som presser fram både tårer og latter hos leseren.


Alt skal brenne

Sofia Nordin
Oversatt av Lene Stokseth
Mangschou 2019

– Agnes og Minna er bestevenner og brenner for å endre verden. Sterkest av alle brenner Minna, og Agnes lar seg både inspirere og begeistre av venninnen. Men Minna har også perioder der hun blir trist og fortvilet og tidspunkter der hun trekker seg unna og etterlater Agnes tom, alene og sjalu. Hvordan skal Agnes da kunne gi Minna den støtten hun trenger? Alt skal brenne er en intens og velskrevet ungdomsbok om et vennskap som fyller alt, både når det fungerer og når dagene blir mørke.


Minus 14
Espen Dekko
Gyldendal 2019

– I Minus 14 møter vi hverdagen til Tobias. Han spiller i band, han får en kjæreste. Moren og faren er på ulike måter fraværende. Fine ting skjer og vonde ting skjer. Det verste er mobbingen han utsettes for. Det er mye innhold i denne boka, mange tema berøres og tempoet er høyt. Men det funker. Det er dramatisk og realistisk, og det var nok det som gjorde at boken ble nominert til Uprisen.


Et hjerte i en kropp i verden

Deb Caletti
Oversatt av Heidi Sævareid
Gyldendal 2019

– Annabelle er en snill, flink og populær jente, som går siste år på high school. Hun lider av post-traumatiske stresslidelser etter en hendelse som totalt endret livet hennes. En full mann som snakker til henne i en iskø utløser et indre opprør. Hun begynner å løpe, og vil ikke slutte før hun har nådd den andre siden av USA. Hun ønsker at den fysiske smerten ved å løpe 435 mil skal få henne til å slutte å tenke på det som skjedde, i stedet hjelper det henne til å bearbeide opplevelsen og erkjenne at hun ikke var ansvarlig for tragedien. Som leser tenker man tidlig at Anabelle har vært utsatt for noe forferdelig, men hva som virkelig hendte nøstes opp underveis med små tilbakeblikk.


Nordsjøen

Elen Betanzo
Gyldendal 2019

– Hva gjør du når faren din blir arrestert for økonomisk svindel og familieformuen viser seg å være et luftslott? Med den 16 år gamle hovedpersonen i Nordsjøen, Mathias, går det bratt nedover. Etter at faren havner i fengsel, havner han i en stadig mørkere tilværelse. Betanzo skriver godt og sårt om å miste tryggheten og alt det du trodde var en selvfølge.


Nattskift i Nekropolis

Av Bjørn Ingvaldsen
Gyldendal 2019

– Max er ofte alene. Han bor sammen med sin mor i huset til bestefar, som størsteparten av året oppholder seg i Tyrkia. Moren er fraværende og nærmest sykelig opptatt av sin egen «forskning» på døden. Faren har stiftet ny familie og heller ikke der finner Max seg helt til rette. En reise med moren til London, hvor hun skal delta på en konferanse og møte en anerkjent forsker, gjør ting enda verre. Morens møte med forskeren går ikke som planlagt, og deretter blir hennes allerede ustabile mentale helse forverret. Snart er Max enda mer alene.


En nesten endelig liste over verste mareritt

Av Krystal Sutherland
Oversatt av Morten Hansen
Gyldendal 2018

– Familien Solares er forbannet av Døden, og dømt til å dø av hver sin type frykt. Faren har agorafobi og isolerer seg i kjelleren, tvillingbroren frykter mørket og moren frykter uflaks. Esther vet ikke hva hennes frykt er, men har opparbeidet seg en omfattende liste av ting og opplevelser hun unngår, og dermed heller ikke kommer til å dø av. Heldigvis blir hun ranet av en tidligere skolekompis en kveld hun venter på bussen, og sammen utfordrer de frykten i tur og orden.


Kom og sett meg i orden

Kristian Bergquist
Aschehoug 2018

– Kristian Bergquist skriver dikt om de store tingene; livet, døden, ensomheten. Diktene setter ord på et ungt menneskes liv. Det er vondt og sårt.

andre sier
at ingen er perfekt
det passer meg så fint
jeg føler meg veldig ofte
som ingen

Her kommer det ene gullkornet etter det andre. Det er også en helhet og samlingen kan gjerne leses fra begynnelse til slutt. Det ender bra, selv om følelsene, tankene og vennskapene fortsetter å være komplisert. Og det er jo sant. En roman kunne aldri gitt liv til et menneske på samme måte. Vi trenger disse diktene!


Vintertonar

Anders Totland
Samlaget 2019

Vintertonar er Anders Totland si debutbok for vaksne. I boka reiser hovudpersonen, Isak, tilbake til heimgarden for å besøke sin gamle far som ligg for døden. Men det er mora si historie som grip tak i Isak når minnane frå barndommen treng seg på. Kven var ho eigentleg? Kva var det eigentleg som skjedde med mora? Totland skriv som vanleg lågmælt og vakkert, han har ein heilt egen stil. Vintertonar er ei sterk og sår bok om svik og vald i nære relasjonar.


Når jeg drikker

Av Martin Svedman
Cappelen Damm 2019

– Diktene skildrer avhengighet og alkoholisme, hvordan rusen blir styrende for livet og om hva det gjør med den som drikker og med dem som står nær en som drikker. Disse diktene er raskt lest, men sitter i kroppen lenge etter endt lesning.