Boktips: Foreningen !leser

Her finn du eit utval av bøker vi i Foreningen !les har lese i september.

Skrevet september 29, 2020 i Bibliotek/lærer, Boktips, Formidling, Nyheter

VIBEKE ANBEFALAR:


Hør her’a!
Gulraiz Sharif
Cappelen Damm 2020

– Mahmoud er femten og bor sammen med lillebroren Ali på ti og sine pakistanske foreldre. Denne sommeren skal bli annerledes på flere måter. Onkelen kommer på besøk fra Pakistan, og ettersom faren jobber to skift som drosjesjåfør, er det Mahmoud som får ansvaret for å vise onkelen rundt. Samtidig oppdager Mahmoud at lillebroren sliter og bærer på en livsendrende hemmelighet. Dette er en svært morsom leseopplevelse som gir et lite glimt av hvordan hvite nordmenn og det norske samfunnet oppfattes av personer med annen kulturell bakgrunn. Samtidig tar boken opp et alvorlig tema på en svært god og rørende måte.


Ingenting usagt
Sabina Store-Ashkari
Illustrert av Erika Coucheron Krogstad
Cappelen Damm 2020

– Dette er en nydelig diktsamling for alle som er, har vært eller ønsker å bli forelsket. For dem som tør å gi hjertet sitt til et annet menneske, en kjæreste eller en venn. Som opplever å bli sveket, føler skuffelse, men som fortsetter å elske og å tørre. Selv om hjertet blir knust, tåler det mye, og uten å tørre får man heller ingen kjærlighet. Man må stå opp for seg selv, og tørre å gå videre og finne nye mennesker man kan gi hjertet sitt til.

SILJE ANBEFALAR:


Redd deg selv, lille hjerte
Wenche Mühleisen
Gyldendal 2020

– Erika og Jan har kjent hverandre siden de var 19 år og har vært sammen i et liv. Nå er de midt i 60-årene og på en ukes ferie i Roma. Erika ser for seg at de endelig skal ha tid til hverandre etter en tøff vår. De har lenge levd livene sine ved siden av hverandre. Så bekjenner Jan at han har et forhold til en 15 år yngre kvinne. Erika var selv utro mot ham for tjue år siden; nå er det hennes tur til å oppleve å bli bedratt. Kjennskapen til Jans utroskap får Erika til å falle sammen, kjenne på hele følelsesregisteret og stille spørsmål ved alt. Hjemme igjen etter ferien, begynner de i parterapi. Han har ikke villet ha sex med henne på lang tid, han har følt seg styrt av henne, hun har følt seg avvist. Hvordan skal Erika eventuelt leve videre med Jan eller hvordan skal hun leve uten ham i livet sitt?
En sår og tankevekkende roman om ensomheten i tosomheten


Becks siste sommer
Benedict Wells
Oversatt av Miriam Lane
Forlaget Press 2020

Becks siste sommer er en underholdende og sjarmerende roman om Beck, en mann nær 40 som hele livet har drømt om å leve av musikken, men som ble kastet ut av rockebandet og som nå bor alene og jobber som lærer i musikk og tysk på en videregående skole i Munchen. Beck er desillusjonert og på søken etter mening med og i livet. Rauli, en av elevene hans, er en enestående talentfull låtskriver og et musikalsk geni. Beck oppdager ham og ønsker å være manageren hans. Becks bestevenn, Charlie, er en hypokonder med psykiske problemer. Og Beck forelsker seg i Lara. Becks siste sommer er historien om disse menneskenes vennskap, ønsker om kjærlighet, ambisjoner og en ellevill road trip til Istanbul. En fornøyelig, slentrende og fengede debutroman av den unge tyske forfatteren som har opplevd internasjonal suksess med romanen Ut av ensomheten.

SIGRUN ANBEFALAR:


Så mørkt det ble
Constance Ørbeck-Nilssen
Illustrert av Øyvind Torseter
Ena 2020

– En gutt sitter fast i heisen. Han lekte til sent på kvelden utenfor blokka, og får egentlig ikke lov til å ta heisen alene. I heismørket tar redselen tak i ham. Han ser for seg en fortvilt mamma, helikoptre med søkelys, og naboer, politi og soldater som går fra dør til dør for å lete etter ham. Hva vil skje hvis han aldri kommer seg ut? Torseters enkle tegninger gjør fortellingen både sår og komisk, og Så mørkt det ble gir et fint bilde av barnets frykt og fantasiverden. Til sist er det de gode minnene som hjelper gutten å finne mot til å overvinne redselen og komme seg ut av situasjonen på egen hånd.

OLE ANBEFALAR:


Høgspenning livsfare
Helene Guåker
Samlaget 2020

– Guåker har ein eigen stil og skriv ofte om bygda og karakterar som av ulike grunnar har hamna litt på utsida av samfunnet. I Høgspenning livsfare er ho betre enn nokon gong. Lea bur på hybel og går på vidaregåande skule. Heime slit faren med garden, medan mora er sjuk og berre ligg i senga. Sannheita kan ho ikkje fortelje på skulen, så ho diktar opp Vilde for å kunne vere tøff og smart. Ei tragisk hending gjer at ho må stole på at Lea kan vere seg sjølv, og at det er godt nok. Dette er ei bok som verkeleg gjer inntrykk, og som eg håper finn vegen til mange unge lesarar.


Spådama i 7B
Harald Nortun
Samlaget 2020

– Spådama i 7B er den nye eleven, Nina. Tilfeldigheiter gjer at ho klarar å spå kva som kjem til å skje i neste augeblikk. Som til dømes at klassa skal ha basket i gymmen. Dei nye klassevennane hennar blir usikre. Er ho verkeleg synsk? Nina må prøve å finne ein veg ut og fortelje dei alle at det berre er tull, men ho rotar seg stadig bort i nye spådommar. Dette er ei ny morosam bok av Nortun. Likte du Blå flaggermus, vil du like denne boka også.

PETRA ANBEFALAR:


Jeg, rommet
V.S. Tidemand
Oktober 2020

Jeg, rommet beskriver tilværelsen til en norsk hikikomori, i utgangspunktet et japansk fenomen der unge mennesker isolerer seg fra verden. En mann på 38 år har vært innelukket på gutterommet i ni år. Han går aldri ut. Moren forsørger ham, snakker med ham gjennom døra og serverer ham mat. Han har liggesår og muskelsvinn, og i lange perioder unngår han til og med å gå på do. Fortellingen er stillestående som tilværelsen hans, og som leser blir man lukket inne i rommet og de sirkulære tankene til jeg-personen. Det er merkelig fascinerende, og når det først skjer noe, etter over hundre sider, skjer det mye, fort og voldsomt.


Ser du dette?
Sigrid Agnethe Hansen
Samlaget 2020

– Debutant Sigrid Agnethe Hansen skriv om kor sårbar ei ung jente kan vere i den digitale røynda, og om kor viktig det er å bli sett av andre, på den rette måten. Lesarane møter Anna (15 år) idet ho har flytta til ein ny stad og ei ny ungdomsskule for å sleppe unna fortida. Historia hennar er full av skam, og slik du fortel ei skamfull historie, fortel boka oss kva som har skjedd, i rykk og napp, litt av gongen. I løpet av boka blir Anna klar for å stole på verda og nye menneske, og ho tør å fortelje kva som har skjedd til ei ny venninne. Boka følgjer Anna sitt tempo, og sjølv om lesarane kan gjette seg til kva som har skjedd, blir det ein del av spenninga korleis det vil gå når ho vågar å innlemme eit nytt menneske, og oss, i den audmjukande hemmelegheita. Ei aktuell og godt fortalt historie!

TROELS ANBEFALAR:


Jeg er Leona
Line Baugstø
Aschehoug 2020

– Hvordan er det å begynne på ungdomsskolen når man er født i feil kropp? Hvordan er det å bli forelsket, og hvordan føles det når kroppen endrer seg i motsatt retning av det man ønsker seg?Jeg er Leona er en velskrevet, aktuell og viktig bok som gir et innblikk i hvordan det er å være transkjønnet og på full fart inn i puberteten. Synsvinkelen bidrar til at det blir nært og spennende, og selv om den er gitt ut som barnebok, tror jeg de fleste vil ha glede av å lese denne fine boka.


Kreativitet – Hjernevitenskapen bak ideene og hvorfor dagdrømmerne skal redde verden
Hilde Østby
Cappelen Damm 2020

– En høstdag i 2016 traff Hilde Østby veggen – så bokstavelig og fysisk at hjernen ble skadet. Paradoksalt nok kom dette blant annet til uttrykk som en voldsom økning i ideer og virketrang, og snart var Østby i full gang med å finne ut av årsaken til det. I Kreativitet blir vi med på jakten, og det er både spennende og lærerikt. Boka blander personlige opplevelser, kunnskapsformidling, møter med forfattere, filosofer og forskere og konkrete tips til hva man kan gjøre for å få flere idéer. Blant de mange temaene som boka tar opp under utforskningen er kunsten å kjede seg. Jeg kjedet meg ikke en eneste gang under lesingen, men nå har jeg fått en god idé og skal gjøre et forsøk på å kjede meg i ferien.