Boktips: Foreningen !leser
Vi har starta 2020 slik vi avslutta 2019 – med leselyst! Her er eit utval anbefalingar av bøker vi i Foreningen !les har lese i januar.
Dette var pakten vår
Ryan Andrews
Illustrert av Ryan Andrews
Oversatt av Hilde Stubhaug
Gyldendal 2019
– Den lille landsbyen har et årlig ritual på høstjevndøgn. Byens innbyggere sender papirlykter nedover elven, og sagnet sier at når lyktene forsvinner av syne blir de til stjerner. Ben og kameratene hans inngår en pakt om å sykle etter lyktene for å se hvor de blir av. En etter en av kameratene til Ben snur underveis, men Nathaniel, som har fulgt etter på avstand, blir med hele veien. Dette er en nydelig fortelling om mirakler, magi, eventyr og uventet vennskap, fortalt gjennom vakre illustrasjoner.
Nora eller brenn Oslo brenn
Johanna Frid
Oversatt av Nina Aspen
Aschehoug 2019
– Dette er en nordisk leseopplevelse der dialogen er på svensk og dansk. Som leser kan man føle på de språklige utfordringene karakterene opplever. Hovedpersonen Johanna er svensk og blir kjæreste med danske Emil. Ekskjæresten til Emil heter Nora og er fra Oslo, og de har fremdeles litt sporadisk kontakt. Emil forteller Johanna at han har avtalt å ta en kaffe med Nora, og dette medfører en sykelig sjalusi. Johanna bruker sosiale medier til å sette seg inn i Noras liv og blir fullstendig besatt, noe som tærer på forholdet med Emil. Johannas kropp fortæres innvendig av mer enn sjalusi, hun sliter også med svært smertefulle menstruasjoner og får påvist endometriose.
SILJE ANBEFALAR:
Mamma er trygda
Mímir Kristjánsson
Kagge 2019
– Mamma er trygda er Mímir Kristjánsson personlige historie om morens kreftsykdom og om hvordan dette har preget hennes liv og hans egen oppvekst og voksenliv med eneansvar for en alvorlig syk mor. Moren, Marit Wilhelmsen, lever med kreft i flere tiår, foretar en omvendt klassereise og blir uføretrygdet. Kristjansson skriver lett om tunge og alvorlige temaer og om hvordan det er å leve på trygd i Stavanger, byen som er selve symbolet på Norges oljerikdom. Å være en person som kun defineres som en kostnad for samfunnet er skambelagt i Norge. Mamma er trygda er en rørende, varm og til tider humoristisk skildring av en sterk familiehistorie skrevet med politisk snert og med mange tankevekkende problemstillinger.
Døgnåpent
Sayaka Murata
Oversatt av Magne Tørring
Font 2020
– Sayaka Murata er et helt nytt bekjentskap for meg, men hun regnes som en av de fremste yngre forfatterne fra Japan. Romanen Døgnåpent er nå under oversettelse til 35 språk. Keiko vokste opp i et normalt boligfelt i en normal forstad, omgitt av en normal familie som ga normale mengder omsorg, men likevel ble hun alltid sett på som et litt unormalt barn. I tenårene blir hun timeansatt i en døgnåpen kiosk. Arbeidet passer henne utmerket. Det er et sted med tydelige regler. Keiko blir den perfekte medarbeider. Tiden går, sjefer og andre medarbeidere slutter, men Keiko fortsetter. I en alder av 36 år har hun jobbet i kiosken i 18 år. Foreldre og venner mener hun bør finne seg en mer permanent jobb og en mann å gifte seg med. Folk rundt henne forventer at hun skal komme seg videre i livet, men Keiko er fornøyd med tilværelsen slik den er. Døgnåpent er en sjarmerende roman om å leve livet litt annerledes enn andre.
OLE ANBEFALAR:
Kunsten å tryne
Jan Tore Noreng
Gyldendal 2020
– Tidligere Upris-vinner Jan Tore Noreng er aktuell med ny ungdomsroman. Samuel og Jonas har drevet med parkour hele sommerferien, og får mye oppmerksomhet fra jentene i klassen når de er tilbake på skolen igjen. Men for Samuels del er det ei jente han ser på en byggeplass mens de klatrer som interesserer han mest. Og da jenta mister mobiltelefonen sin, får han en sjanse til å få kontakt med henne. Kunsten å tryne handler om å bli forelsket, men også om å bevare vennskap når nye bekjentskap oppstår.
Ljå – Sankingens tid 1
Neal Shusterman
Oversatt av Morten Hansen
Vigmostad & Bjørke 2020
– Shusterman følger opp suksessserien Livslovene med en ny spennende fantasy-serie for ungdom. Vi er i fremtiden og verden er overbefolket. Sykdommer er utryddet og en naturlig død eksisterer ikke lenger. Den eneste måten å holde befolkningstallet nede på, er å sanke mennesker. Denne oppgaven har ljåene ansvaret for. Citra og Rowan blir tatt opp som ljålærlinger, men bare en av dem kan ende opp som ljå. Det betyr at vinneren må sanke taperen. Ljå – Sankingens tid 1 er en glimrende begynnelse på en serie som garantert kommer til å fenge mange lesere.
HILDE ANBEFALAR:
Notater
Tua Forsström
Gjendiktet av Gunnar Wærness
Cappelen Damm 2019
– Da den finsk-svenske dikteren Tua Forsström mistet barnebarnet Vanessa i leukemi ville hun ikke lenger skrive. Hun har uttalt at hun var så sint på døden at det å slutte å skrive kjentes som en hevn. Men etter påtrykk fra sin redaktør begynte hun så smått å forme setninger igjen – Notater er resultatet av dette arbeidet som startet så trassig, men som endte som en katalysator for minnene som lå gjemt. Det er en nydelig og hjerteskjærende bok om savn, sorg og det kjærlige båndet mellom et barn og en godt voksen. Tua Forsström tok over stolen til Katarina Frostenson i Det Svenske Akademien i mars 2019.
Historien om Ásta
Jón Kalman Stefánson
Oversatt av Tone Myklebost
Forlaget Press
– «Min gode Gud, så urimelig jeg har vært i livet». Sigvaldi ligger på fortauet i Stavanger, og mens han venter på ambulansen skal komme, begynner han å fortelle om livet sitt. På første gang på lenge klarer han å tenke på datteren Ásta, som han har mistet kontakten med, og som er så faretruende lik den kaotiske moren hennes som en dag bare strøk på dør, for aldri å komme tilbake igjen. Historien om Ásta er en kinesisk eske av en bok; om minner, overlevelse, kjærlighetens ville brutalitet og fortellingenes kraft – skrevet av en av Islands store samtidsforfattere.
BJARTE ANBEFALAR:
Minus 14
Espen Dekko
Gyldendal 2019
– I Minus 14 møter vi hverdagen til Tobias. Han spiller i band, han får en kjæreste. Moren og faren er på ulike måter fraværende. Fine ting skjer og vonde ting skjer. Det verste er mobbingen han utsettes for. Det er mye innhold i denne boka, mange tema berøres og tempoet er høyt. Men det funker. Det er dramatisk og realistisk, og det var nok det som gjorde at boken ble nominert til Uprisen.
Visste du at…? Bæsj
Illustrert av Hanne Sigbjørnsen
Samlaget 2020
– Det er ein heil masse eg ikkje veit om bæsj, sushi, taco, mygg og maur. Samlagets Visste du at…?-serie er faktabøker for dei minste. Dei er lettlesne og morosame. Heime las vi bøkene for 4-åringen. 7- og 9-åringen las dei sjølv. Rundt middagsbordet slang vi alle ut fakta om sushi og bæsj. Sjølvsagt kan man gå grundigare inn i tema som bæsj og mygg, men dette er ein finfin serie som skapar leseglede, latter og ein lærar noko. Bøkene er illustrert av ei rekke kjente og kjære illustratørar.
TROELS ANBEFALAR:
Sjokoladeskurken
Kaia Linnea Dahle Nyhus
Illustrert av Kaia Linnea Dahle Nyhus
Cappelen Damm 2019
– Sjokoladeskurken er en spennende og litt skummel barnebok som utfordrer leseren. Bokas unge hovedperson har latt seg friste til å stjele sjokolade, og selv om samvittigheten melder seg er det også andre faktorer som påvirker barnet, bl.a. en gjeng med drevne skurker. Slutten er overraskende og gir gode muligheter til å snakke om rett og galt.
Blåhvalen
Andreas Tjernshaugen
Illustrert av Line Renslebråten
Kagge 2020
– Historien om en blåhvalunge og moren hans drar leseren inn i boka, og kapitlene om hvordan blåhvalen ble til og nesten også utryddet er både interessante og tankevekkende. Ikke minst imponerer boka med flotte og maleriske illustrasjoner i blågrønne toner og et gjennomført og innbydende bokdesign.