Hm, hvilke bøker skal jeg lese?

Hvit måned? Begynne å trene? Spise sunnere? Eller kanskje har du planer om å lese flere bøker i 2020? Her har du i så fall et utvalg bokanbefalinger fra oss i Foreningen !les.

Skrevet januar 17, 2020 i Bibliotek/lærer, Boktips, Formidling, Nyheter

BJARTE ANBEFALER:


Ulveskogen
Nora Brech
Aschehoug 2019

– Nora Brech er tilbake med ny billedbok. Det handler om Hedda og bestefar som bor på en gård i en skog. På denne lille plassen dukker det opp en ulv. Gjennom Brechs illustrasjoner blir dette lille stedet et stort og fantastisk univers. Ulveskogen har en enkel fortelling, men det blir likevel skummelt, spennende, morsomt og rørende.


Vær min havn
Jacqueline Woodson
Oversatt av Stian Omland
Gyldendal 2019

– En time i uka må en liten gjeng med ungdommer sitte sammen i et klasserom. Alle ertes og plages de på skolen, men der stopper også likhetene. En gang i uka møtes de uten noen voksne. Den eneste som synes dette er en god idè, er læreren. Men så begynner de å prate. Alle har de en historie å fortelle. Langsomt vokser det fram et spesielt nærvær og vennskap mellom elevene. Vær min havn er varm og rørende bok, full av sterke historier.

OLE ANBEFALER:


Alle sanger handler om deg
Sondre Lerche
Flamme 2020

– Flamme forlag ga meg mange gode øyeblikk med utgivelsen David Bowie – Det siste intervjuet og andre samtaler. Nå gir de ut en essaysamling av musiker Sondre Lerche. I boka skriver Lerche at han finner seg selv ved å lytte til andres musikk. Ved å lese hans kunnskapsrike og engasjerende tekster om artister, sanger, plater og konserter som har gjort inntrykk, vil du også finne noe ved deg selv. Her er muligheten til å gjenoppdage sanger du har hørt før, men også oppdage nye sanger du ikke visste handlet om deg.


Brådypt
Elin Viktoria Unstad
Cappelen Damm 2019

– Denne boka veksler mellom fortid og nåtid. Fortid: Vilja var død i 23 minutter etter en drukningsulykke. Nåtid: Vilja blir kidnappet, men er fri igjen dagen etter. Ingen tror at hun ble bortført, men når storesøstra Rikke også forsvinner, må foreldrene og politiet ta henne alvorlig. Hva skjedde egentlig og er det en sammenheng mellom disse to hendelsene? Hva er det mamma og pappa ikke forteller og hvor har Rikke blitt av? Brådypt er en spennende fortelling som holder på leseren fra begynnelse til slutt.

HILDE ANBEFALER:


Stormfulle høgder

Emily Brontë
Oversatt av Ragnar Hovland og Øystein Vidnes
Skald forlag 2019

– Altså, har du ikke lest denne klassikeren fra 1847 så har du noe fantastisk i vente! Dette er en av verdenslitteraturens beste romaner i en vilt god oversettelse til nynorsk. Intet mer, intet mindre. Stormfulle høgder er så langt unna kostymedrama som du kan komme. Her er det søle, vold og drama på hver eneste side. Dette er mørk og vill litteratur som er umulig å legge fra seg. Handlingen? Jeg oppsummerer med Kate Bush sine ord fra den ikoniske sangen Wuthering Heights: “I hated you, I loved you, too”.


En odyssé – En far, en sønn og et epos
Daniel Mendelsohn
Oversatt av Knut Ofstad
Forlaget Press 2017

– Da Daniel Mendelsohn, professor i antikkens kultur og en av USAs mest innflytelsesrike litteraturkritikere, skulle undervise sine studenter i eposet Odysséen meldte hans 81 år gamle far seg på seminaret – til sønnens store overraskelse. Dette er fortellingen om hvordan Homers epos om en fars lange reise hjem til en sønn som aldri har lært sin far å kjenne, åpner opp et far-sønn forhold som har låst seg fast i taushet, stivnede roller og misforståelser. Det er en bok til å bli rørt og klok av.

VIBEKE ANBEFALER:


Tre dager senere var hun borte
Christian White
Oversatt av Monica Carlsen
Capitana 2019

– En fremmed mann med amerikansk aksent slår seg ned ved kantinebordet til Kimberly. Hun underviser i foto tre kvelder i uken ved en yrkesfagskole i Melbourne, Australia. Mannen tar frem et barnebilde av ei jente som forsvant fra hjemmet sitt i Kentucky, USA for tjueåtte år siden. Den fremmede mannen hevder at det er Kim og at han er broren hennes. Dette er en annerledes krim, men ikke desto mindre spennende. Langsomt får vi et innblikk i hva som har skjedd, og kjennskap til personer som ikke skyr noen midler for å bevare hemmeligheter fra fortiden.


Sommerfuglens tyranni
Frank Schätzing
Oversatt av Eivind Lilleskjæret
Bazar 2019

– Luther Opoku er visesheriff i en søvnig småby i Sierra Nevada, California. En morgen blir han tilkalt til et åsted der en kvinne har falt ned i en kløft under mystiske omstendigheter. Luther finner ut hvem kvinnen er og oppsøker arbeidsplassen hennes, et høyteknologisk forskningsanlegg, sterkt bevoktet og godt skjult. Jakten på en morder inne på instituttet, fører Luther gjennom tid og rom, og til en parallell verden dagen før oppdagelsen av liket. Dette er en nervepirrende thriller med kunstig intelligens som hovedingrediens.

TROELS ANBEFALER:


Rotter. Verdens verste beste dyr
Marit Nicolaysen
Ena forlag 2019

– Filosofen Arne Næss skal engang ha uttalt at han hadde lært like mye av rotter som av Platon. Opplysningen fremgår av barneboka Rotter. Verdens verste beste dyr – en informativ, underholdende og ikke minst engasjert bok om gnageren som både er til ugagn og nytte. Boka er full av interessante opplysninger om rotta, men er også innom rottas rolle i kulturen og de nesten instinktive holdninger vi møter dette dyret med. Får man lyst på et kjæledyr, deler Marit Nicolaysen også erfaringer og tips. For min del holder det med boka som jeg anbefaler varmt.


Monsterbesøk
Kalle Güettler og Rakel Helmsdal
Illustrert av Áslaug Jónsdóttir
Omsett av Tove Bakke
Skald 2019

– Det er ikkje alltid lett å vere tre – heller ikkje om du er eit monster. Storemonster vil vere med Veslemonster som vanleg, humøret er høgt og planane klare. Men Veslemonster har allereie besøk av eit anna monster… Kva skal Storemonster gjere då?
Serien om Storemonster og Veslemonster tek opp dei store temaa i ein tydeleg, ekspressiv og stilisert form. Det er lett å kjenne seg att i handlinga i Monsterbesøk, boka er lett å snakke om – og særs underhaldande.

SILJE ANBEFALER:


Sommeren 58
Annie Ernaux
Overatt av Per Buvik
Mime forlag 2019

– Den franske forfatteren Annie Ernaux skriver i denne erindringsromanen at det å skrive er en utforskning. Hun har brukt forfatterskapet på å utforske eget liv. I denne boka går hun tilbake til minnene om sommeren 1958 da hun var 17 år og forsøker å gjenskape hvem hun var. Hun er elev på en katolsk kostskole, datter av foreldre som driver en kolonialbutikk og bruker sommerferien til å jobbe i en feriekoloni. Hun møter en lærer og tilbringer sin første natt med en mann. Det blir en skjellsettende opplevelse. Sommeren 58 er en sterk roman der Ernaux, som regnes som en av de viktigste litterære stemmene i Frankrike, 60 år senere reflekterer rundt et definerende tidspunkt i eget liv og om hvordan man kan skrive sant og oppriktig om egne minner og erfaringer.


Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen
Dag Solstad
Oktober 2019

– Romanene om Bjørn Hansen er et hovedverk i norsk etterkrigslitteratur. I Ellevte roman, bok atten (1992), som Solstad mottok Kritikerprisen for, er Bjørn Hansen femti år, kemner på Kongsberg, opptatt av amatørteater, og det er fire år siden han forlot Turid Lammers, kvinnen som var grunnen til at han reiste fra kone og sønn. Han reiser til Øst-Europa og returnerer til Norge som lam og i rullestol. I 17. roman (2009) er han forhenværende kemner som har sonet en fengselsdom for forsikringssvindel, som ligger lavt, men som reiser til Bø i Telemark for å møte sønnen igjen. I Tredje, og siste roman, om Bjørn Hansen er han 77 år, bor alene i ettroms leilighet på Grønland, har samtaler med egne avdøde foreldre og et grundig system for systematisering av egen boksamling. Så en dag banker svigerdatteren på døren med barnebarnet Viggo som hun har bestemt skal bo på hybel hos farfaren. Har du ikke lest disse bøkene, har du tre særegne romaner som kombinerer det hverdagslige med det eksistensielle i vente.

NB! Vennligst ikke sitér fra disse anbefalingene uten å ta kontakt med oss på forhånd. les@foreningenles.no