Boktips: Foreningen !leser
Fleire gode leseopplevingar denne månaden også. Her er nokre anbefalingar av bøker vi i Foreningen !les har lese i september.
Vundersmed – Morrigans kall
Jessica Townsend
Oversatt av Kirsti Vogt
Vigmostad & Bjørke 2019
– Siden siste bok i serien om Harry Potter kom ut i 2007, har forlagene utgitt bøker som har blitt presentert som den nye Harry Potter. Tolv år etter har vi endelig fått det! Vundersmed er andre bok i serien om Morrigan, som hadde en dødelig forbannelse over seg. Nå har det gått et år, og Morrigan blir tatt opp i kull 919, sammen med de ni andre utvalgte fra første bok. Hensikten med skolen er blant annet å lære mer om, og beherske, sine spesielle evner. Men Morrigan er vundersmed, en evne alle er redde for. Den enste kjente nålevende vundersmeden, er nemlig den ondeste mannen som noen gang har levd. Derfor er det eneste faget Morrigan får lov til å ha, historie om tidligere vundersmeder og alt det grusomme de gjorde.
Svart vann
Joyce Carol Oates
Oversatt av Tone Formo
Pax forlag 2018
– Dette er et knyttneveslag av en bok på knappe 150 sider. I fragmenter frem og tilbake i tid, får vi innblikk i 26 år gamle Kelly Kellehners liv, mens hun sitter fastklemt i en bil og venter på drukningsdøden. Bilen ble kjørt av en full, rik og mektig senator, som etterlot Kelly hjelpeløs, mens han selv hadde fokus på å redde sitt eget liv og videre karriere. Da romanen kom ut i 1992 var det mange som forbandt den med Chappaquiddick-ulykken i 1969. Senator Edvard Kennedy kjørte utfor og forlot bilen, mens hans unge, kvinnelige passasjer ble etterlatt for å dø.
HILDE ANBEFALAR:
Det som reddes kan
Jesmyn Ward
Oversatt av Eve-Marie Lund
Aschehoug forlag 2019
– Det som reddes kan er en rystende, sår og knallhard beretning om en fattig søskenflokk i Mississippi, dagene før orkanen Katharina treffer fastlandet. De har ingen steder å dra, ingen penger å kjøpe inn mat for, huset er laget av kryssfiner og fortelleren på 14 år er gravid i fjerde måned. Ward skriver som en moderne William Faulkner – med beat, poesi og blues. Boka treffer deg som en hard bølge.
Gruppen
Mary McCarthy
Oversatt av Hilde Rød-Larsen
Aschehoug forlag 2019
– Herre-min-hatt for en deilig bok! Gruppen kom første gang ut i 1963 i USA. Romanen ble en instant feministisk klassiker og forfatteren ble en superstjerne. Gruppen handler om en gruppe unge kvinner som nettopp har blitt uteksaminert fra prestisjecolleget Vassar. McCarthy turnerer fryktløst og elegant det urbane unge kvinnelivet i New York City. Seksualitet og prevensjon, elskere og ektemenn, karriere og morskap – det er direkte, fortrolig og veldig underholdende!
OLE ANBEFALAR:
Vi var en gang
Monika Steinholm
Vigmostad & Bjørke 2019
– Saga og Sofie var en gang bestevenninner. Nå er ting annerledes. Er det mulig å finne tilbake til det vennskapet de hadde før? Hva må i så fall endres? Dette er en veldig fin og rørende bok om hvor skjørt, men også viktig vennskap kan være.
Draumar betyr ingenting
Ane Barmen
Gyldendal 2019
– Louise kjem heim og får seg sommarjobb på sjukeheimen. Ho saknar Tormod, men har framleis Linni. Eller har ho eigentleg det? Kva har dei to til felles no som Tormod er død? Kven er dei utan han? Barmens debutbok skildrar med humor og alvor det å kome heim til ein plass der tida ser ut til å ha stått stille, der alt er som før, samtidig som så mykje er endra. Jobben på sjukeheimen og kontakten med dei gamle gir Louise eit anna perspektiv på seg sjølv, dei rundt ho og heimplassen hennar.
BJARTE ANBEFALAR:
Det Sara skjuler
Kathrine Nedrejord
Aschehoug 2019
– Noe har skjedd med Sara. Besteveninnnen Lajla merker det med en gang og bestemmer seg for å finne ut av hva det er. Hun mistenker voldtekt. Handlingen er lagt til Karasjok. Vi følger Lajla på jakt etter gjerningsmannen og sannheten. Sinne, frykt og fortvilelse er noen av følelsene som kommer fram når vennskap og relasjoner settes på prøve i en spennende, sterk og vond fortelling.
En amerikansk forbrytelse: drapene i Osage county og dannelsen av FBI
David Grann
Oversatt av Preben Jordal
Aschehoug 2019
– Osage-indinanerne blir styrtrike etter at det blir funnet olje i reservatet. Så dør den ene etter den andre i stammen. Dødsfallene er mange og frykten sprer seg. Hvem er den neste? Hoover er i gang med å bygge opp det som senere skal bli FBI. Han setter et team på saken. Journalist David Grann har dukket ned i den nesten 100 år gamle saken. Dette er sjokkerende og spennende true crime som igjen viser at virkeligheten overgår fiksjonen.
TROELS ANBEFALAR:
Som ein bror. Historia om sjimpansen Julius
Alfred Fidjestøl
Samlaget 2019
– For nokre år sidan skreiv Alfred Fidjestøl den sanne historia om kjendis-apen Julius. No har han skrive historia på nytt – for barn, og nok ein gong imponerer Fidjestøl som formidlar. Som ein bror fortel nøkternt, presist og varmt om eit dramatisk forsøk på å finne sin plass mellom sjimpansar og menneske.
Udyr
Kristine Tofte
Gyldendal 2019
– Amund er lei av ungdomsskolen og får tilbud om praksisplass på en avsides gård. Det viser seg imidlertid fort at dyrene på Bru gård er uvanlige og at Amund har fått et helt spesielt oppdrag. Udyr er velskrevet og veldisponert, og når handlingen tar av er man bare er nødt til å henge med og lese mer.
SILJE ANBEFALAR:
Dei sju dørene
Agnes Ravatn
Samlaget 2019
– En ny bok av Agnes Ravatn gjør meg glad! Denne forfatteren skriver intelligent, lett og underholdende på en slik måte at jeg humrer for meg selv. I sin tredje roman, Dei sju dørene, skriver Ravatn om Nina Wisløff, litteraturprofessor ved Universitetet i Bergen. Hun er gift med Mads som er helsebyråd. Nina er i en brytningstid. Hun er lei av jobben og trist fordi barndomshjemmet der Nina og Mads har bodd i 35 år, skal rives. De må finne et nytt sted å bo. Datteren Ingeborg er også på husjakt. Hun venter barn nummer to med mannen Eirik og trenger større plass. De ønsker å overta et hus familien har arvet av en tante. Huset er utleid til en alenemor og hennes lille sønn. Nina Wisløff deltar på et arrangement på Litteraturhuset i Bergen der hun utbryter at litteraturvitere burde jobbe i politiet fordi de er gode på fortolkninger. En dag leser hun i avisen at leieboeren deres Mari er forsvunnet. Hun bestemmer seg for å etterforske saken på egen hånd. Dei sju dørene handler om hemmeligheter, nysgjerrighet og oppbrudd. Det er en leken, spennende og smart roman.
SIGRUN ANBEFALAR:
Olivias liv – Annenhver uke
Heidi Linde
Gyldendal 2019
– Olivia er ti år og bor annenhver uke hos mamma og pappa. Hos mamma bor hun sammen med fire stebrødre på liten plass med støy, rot, kaotiske morgenrutiner, men mye moro. Hos pappa har hun god plass og det er stille og rolig. Selv om Olivia kjenner på en klump i magen hver fredag når hun skal bytte hjem, er ikke dette en bok om hvor trist det er å ha skilte foreldre. Olivia har funnet ut at livet egentlig er ganske perfekt. Men da det begynner ei ny jente i klassen som tar plassen til Olivia i klasserommet, og pappa forteller at hun skal få en lillebror eller lillesøster, må hun finne ut av hvordan hun kan få det bra selv om livet hennes endrer seg både hjemme og på skolen. Heidi Linde skriver humoristisk og fint om hverdagsutfordringer og følelser hos en ti år gammel jente som mange burde lese.