Boktips: Foreningen !leser

Stadig nye gode leseopplevelser i Bokåret 2019. Her er noen utvalgte anbefalinger av bøker vi i Foreningen !les leste i mai.

Skrevet juni 12, 2019 i Bibliotek/lærer, Boktips, Formidling, Nyheter Legg inn kommentar

VIBEKE ANBEFALER:


Krittmannen
C.J. Tudor
Oversatt av Guro Dimmen
Cappelen Damm 2018

– Vi starter i 2016 der Ed forsøker å finne ut av hva som egentlig skjedde for 30 år siden. En vennegjeng på fem 12-åringer brytes fra hverandre dette året. Broren til Metal Mickey er en brutal mobber, og drukner når han forsøker å redde sykkelen sin som noen har kastet i elva. Presten, faren til Nickey, blir slått ned og havner på pleiehjem, så Nickey må flytte til moren som faren har sagt var død. Men før hun drar finner barna et partert lik i skogen, etter å ha fulgt instruksjonene til noen krittegninger. Hodet til den døde jenta mangler. Hvem er egentlig morderen, og hvilke konsekvenser kan små, tilsynelatende uskyldige barnehandlinger få?


Victoria Vargmo og jerntrollet
Alexander Løken
Cappelen Damm 2019

– Victoria Vargmo er Edvard Frosts barnebarn. Edvard, som vi ble kjent med i triologien Edvard Frosts ekspedisjoner. Victoria har vetteblod i årene, dog noe mer utvannet enn sin mor og bestemor. En dag moren og Victoria er ute i skogen, treffer de plutselig på en ung mann fra Nasjonal Samling og hans mystiske tyske kompanjong. Mennene har onde hensikter, og ønsker å kidnappe og sende dem til Berlin for å forske på vetteblodet deres. Heldigvis dukker bestemor opp med spydet sitt – i siste sekund. Victoria må flykte og blir sendt til sin ukjente bestefar i Oslo, men mennene er like i hælene på henne.

BJARTE ANBEFALER:


Hundehelten
Hilde Lysiak med Matthew Lysiak
Illustrert av Johanne Lew-Vriethoff
Oversatt av Rune R. Moen
Kagge 2019

– Hilde er 9 år og har startet sin egen avis, Orange Street-avisa. Hun er en oppsøkende og nysgjerrig journalist som følger et hvert spor til alle små og store mysterier i den lille byen Selinsgrove. I første bok, Hundehelten, er det mystiske ting som skjer i forbindelse med en kakebakekonkurranse. Kaker forsvinner og kjepper stikkes i hjulene på den ene etter den andre bakeren. Hilde tar saken! Fin til både selvlesing og høytlesing.


Dette er ikke oss
Neda Alaei
Gyldendal 2019

– Omsorgssvikt, vennskap og forelskelse: Det er ikke temaene som er oppsiktsvekkende med ungdomsromanen Dette er ikke oss. Nei, det er den sterke, interessante hovedkarakteren, Sanna, og hvor godt denne fortellingen er skrudd sammen. Jeg ble helt revet med. Sannas sterke fortelling (som jeg dessverre tror er ganske likt hva mange opplever i Norge i dag) er dypt gripende. Men det blir den ikke uten en drivende god forteller. Og det er Neda Alaei. Til tross for et vondt og vanskelig liv, blir Sannas historie til en page turner. Dette er Nedas første, men forhåpentligvis ikke siste bok.

OLE ANBEFALER:


Mareritt
Linn T. Sunne
Samlaget 2019

– Ny bok i Grøss og gru-serien til Samlaget. Mattias, mora og søstra har flytta inn i eit nytt hus. Mattias vaknar av ei jente som skrik. Er det ein vond draum eller kven er denne jenta? Sunne har skrive ein spennande grøssar som får det til å kaldt nedover ryggen på lesaren.


Tilbake til Lemberg
Philippe Sands
Oversatt av Christian Rugstad
Forlaget Press 2019

– For en bok! Helt klart en sakprosafavoritt så langt i 2019. Forfatteren reiser til Lviv i Ukraina for å holde et foredrag. Det setter ham på sporet av sin egen familiehistorie. Men han oppdager også at de jødiske juristene Lauterpach og Lemkin har bakgrunn fra byen. Det samme har Hans Frank, en av Hitlers trofaste tjenere, som på groteskt vis styrte byen, da under navnet Lemberg, en periode under 2. verdenskrig. Lauterpacht og Lemkin var sentrale i arbeidet med Nürnberg-prosessen, der Hans Frank ble dømt. Sands graver fram informasjon og tegner portretter av byen, sin egen familie, Lemkin, Lauterpacht, Frank, krigen og Nürnberg-prosessen. Det er mesterlig gjort!

SIGRUN ANBEFALER:


Å bera nakne nyklar
Per Helge Genberg
Vigmostad & Bjørke 2019

– Per Helge Genberg har vokst opp på en gård i Lierne i Trøndelag. I Å bera nakne nyklar skriver han lyriske stedsskildringer fra hjemstedet. Han forteller om det gode arbeidsfellesskapet, og om å føle seg bundet til gården, til dyrene og slekta. Samtidig er det en ladet historie der den voksne Per Helge tolker sin egen oppvekst i lys av tause ekteskap og forknytte foreldreforhold.

TROELS ANBEFALER:


Fake
Mina Lystad
Aschehoug 2019

– Skoleavisa er i krise, og nye virkemidler må tas i bruk for å få flere lesere og flere klikk. Når Marie får i oppdrag å intervjue skolens kjekkeste gutt, er både klikkrekorder og drømmejobben som redaktør innen rekkevidde – om hun bare overdriver litt her og der. Men er hun villig til å ta konsekvensene av å ha pyntet på sannheten? Mina Lystad skriver presist, poengtert og troverdig om hverdagen på en ungdomsskole i lys av et aktuelt begrep.


Buffy By er talentfull
Ingeborg Arvola
Cappelen Damm 2019

– I Buffys familie må de spare, og posen med tomatsuppe fordeles over flere dager: de er fattigfolk i Norge, verdens rikeste land. Men Buffy har pågangsmot og smittende humør, både i oppoverbakke og nedoverbakke. Arvola skriver lett og humoristisk og har skapt en elskelig karakter som trolig vil sjarmere både små og store lesere.

SILJE ANBEFALER:


Ikkje tenk på det
Olaug Nilssen
Samlaget 2019

– Jeg har jobbet i norsk bokbransje i 16 år, mange av dem i en markedsavdeling, så denne boka fikk meg til å humre godt av gjenkjennelse til tider. I Ikkje tenk på det harselerer Olaug Nilssen med mekanismene i bokbransjen og i offentligheten, om hva som skal til for å vekke oppmerksomhet, selge bøker, få omtale i media og om å arbeide med kunstnere. Nilssen har skrevet et satirisk stykke om Oddlaug Nilstun som selv ønsker å være forfatter, men som arbeider i en markedsavdeling i et forlag der den kjente forfatteren Michel Sørbrøts første roman på ti år skal lanseres. Morsom og fornøyelig lesing.


På vei hjem
Sverre Henmo
Gyldendal 2019

– Thale og Magnus skal endelig ha en rolig helg på hytta bare de to. Dette tar brått slutt da Thale blir oppringt. Sønnen hennes, tenåringen Georg, er sendt til sykehus rett fra trening. Tilstanden hans er kritisk. Thale og Magnus kaster seg i bilen fra fjellhytta tilbake til Oslo. Romanen veksler mellom nåtid og fortid. Historien til Thale og Magnus skrives fram, om forholdet, om ønsket om å få et felles barn, om hverdagene som innhenter dem. Bilturen tvinger dem til å snakke sammen. På vei hjem er spennende fortalt, har godt driv og er lettlest. En tankevekkende og god roman.

HILDE ANBEFALER:


Sommeren 58
Annie Ernaux
Oversatt av Per Buvik
Mime forlag 2019

– I år er endelig Frankrikes største forfatter tilgjengelig på norsk med hele to utgivelser! Annie Ernaux har alltid skrevet selvbiografisk, og har i mange romaner utforsket sitt eget liv, erfaringer og relasjoner. Med Sommeren 58 har hun plassert sitt 17-årige jeg under sitt litterære mikroskop; for å forstå sine første seksuelle erfaringer og komme sine egne skamfulle følelser i møte. Resultatet er en fabelaktig bok som knytter det personlige sammen med det politiske.


Menssmerter
Kopano Matlwa
Oversatt av Bente Klinge
Bokvennen Solum Forlag 2018

– Romanen Menssmerter er en dyster tilstandsrapport om rasisme og vold i Sør-Afrika. Masechaba har alltid drømt om å bli lege, men virkeligheten som ung kvinnelig lege er langt unna drømmene hun hadde om et selvstendig liv. Da hun flytter sammen med sin politiske aktive venninne Nyasha fra Zimbabwe, får hun øynene opp for overgrepene som innvandrere blir utsatt for i det moderne Sør-Afrika. I form av et rasende brev adressert til Gud, får vi et rystende innblikk i hvordan det er å være ung kvinnelig aktivist i et land hvor de undertrykte selv har blitt overgripere.