Boktips: Foreningen !leser
Det blei mange gode leseopplevingar i mars også. Her er nokre anbefalingar av bøker vi i Foreningen !les har lese i førre månad.
Pølsetjuven
Av Marianne Gretteberg Engedal
Samlaget 2019
– Kjell og familien hans er tjuvar, men Kjell er verdas dårlegaste tjuv. Foreldra er ikkje fornøgde når han plukkar søppel og let som det er tjuvgods. Må han verkeleg stele frå vennen sin, Pølse-Per, for å bevise at han er verd noko? Pølsetjuven er den første boka til Marianne Gretteberg Engedal. Med ein særeigen strek og finurlege teikningar har ho laga ein humoristisk bildebok om å ville vere noko anna enn det ein er.
Hvordan lager man en baby?
Av Anna Fiske
Cappelen Damm 2019
– I Anna Fiskes enkle tegninger og direkte språk er det mye rom for humor. Det kommer godt med når man skriver en bok som tar mål av seg til å forklare alle steg fra unnfangelse til fødsel for barn. Fiske sneier innom tema som sex, graviditetskvalme og prøverørsbefruktning med samme letthet. Dette en viktig samtalebok for grublende barn.
TROELS ANBEFALAR:
Zenobia
Av Morten Dürr
Lars Horneman (ill.)
Fontini 2018
– Mange av oss fortrenger det og skyver det unna i hverdagen. Zenobia derimot forteller om flyktningkrise og flukt på en så konkret, trist og vakker måte at alle bør lese den.
Ylva og Myldermørket
Av Ørjan N. Karlsson
Gyldendal 2018
– Ylva har flyttet til Saltstraumen, men trives ikke og blir mobbet. Da hun hevner seg på mobberen, får det imidlertid uante konsekvenser, og plutselig dras hun gjennom malstrømmen og inn i en verden som trues av mørke makter. Ylva og Myldermørket er en både spennende og lettlest fantasy-fortelling.
SILJE ANBEFALAR:
Min imaginære venn
Av Anne Helene Guddal
Kolon 2019
– Et av Joan Didions mest kjente sitater er hentet fra boken «The White Album» og lyder: «Vi forteller hverandre historier for å kunne leve». I denne diktsamlingen er en imaginær venn nødvendig slik at jeg-personen skal finne trøst og ha noen å kunne støtte seg til for å klare sitt eget liv. Samlingen inneholder enkle underfundige dikt som tar for seg ensomhet og som gjør sterkt inntrykk.
Søsken til evig tid
Av Ivar Myklebust Logvastøl
Samlaget 2018
– Boka beskriv verkelegheita til eit eldre søskenpar som driv ein gard på gamlemåten i Naustdal i Sunnfjord. Oddny og Magnar er hardtarbeidande arbeidsfolk, deira bøygde ryggar vitnar om eit langt liv med fysisk slit. Boka gir eit svært godt innblikk i menneske som lever eit anna liv, i ein annan rytme. Å lese deira historie er som å skru tida tilbake og set i gang refleksjonar over vår eiga samtid med materialisme, stress og statusjag. Det er også laga to filmar om søskenparet, og desse har vore store publikumssuksessar.
OLE ANBEFALAR:
Nattskift i Nekropolis
Av Bjørn Ingvaldsen
Gyldendal 2019
– Nok en god og alvorlig bok fra Ingvaldsen. Max er ofte alene. Han bor sammen med sin mor i huset til bestefar, som størsteparten av året oppholder seg i Tyrkia. Moren er fraværende og nærmest sykelig opptatt av sin egen «forskning» på døden. Faren har stiftet ny familie og heller ikke der finner Max seg helt til rette. En reise med moren til London, hvor hun skal delta på en konferanse og møte en anerkjent forsker, gjør ting enda verre. Morens møte med forskeren går ikke som planlagt, og deretter blir hennes allerede ustabile mentale helse forverret. Snart er Max enda mer alene.
Nordsjøen
Av Elen Betanzo
Gyldendal 2019
– Hva gjør du når faren din blir arrestert for økonomisk svindel og familieformuen viser seg å være et luftslott? Med den 16 år gamle hovedpersonen i Nordsjøen, Mathias, går det bratt nedover. Etter at faren havner i fengsel, havner han i en stadig mørkere tilværelse. Betanzo skriver godt og sårt om å miste tryggheten og alt det du trodde var en selvfølge.
BJARTE ANBEFALAR:
Noe tapt og noe vunnet
Av Tara Westover
Oversatt av Hilde Stubhaug
Gyldendal 2019
– Kan man skrive en selvbiografi som 30-åring? Jepp! Når oppveksten, ungdomstiden, pågangsmotet, følelsene og båndene er så sterke som det Tara Westover beskriver og har opplevd. Tara vokser opp på landsbygda med en far som tror verdens undergang er nær. Han tar barna ut av skolen fordi han mener skolesystemet vil hjernevaske dem. Men lengselen etter kunnskap gjør at Tara som 17-åring for første gang begynner på skole. Møtet med samfunnet blir mildt sagt et sjokk. Hun dummer seg ut ved ikke å vite hva Holocaust er, men hun gir seg ikke. Dette er en mirakelhistorie fra virkeligheten. Skrevet som en roman. Man blir rørt, sjokkert og revet med av Taras utrolige historie.
Rømlingene
Av Ulf Stark
Oversatt av Line Almhjell
Kagge 2019
– Farfaren til Gottfrid er gretten mann som ligger på sykehuset. Hun er den eneste som ikke har gitt ham opp. Sammen stikker de av for å besøke det stedet farfaren aller helst vil være – på hytta i skjærgården. Rømlingene er en varm, trist og morsom all-alderbok om forholdet mellom en som er i starten og en som er helt på tampen av livet.
HILDE ANBEFALAR:
Falle til jorden
Av Kate Southwood
Oversatt av Pål F. Breivik
Solum Bokvennen 2019
– 18. mars 1925 raste en monstertornado gjennom statene Missouri, Illinois og Indiana, og la på sin vei byer og landsbyer øde. Over 747 mennesker omkom. Falle til jorden tar utgangspunkt i denne glemte tragedien og utforsker hva som skjer med et samfunn som har blitt knust til pinneved – bokstavelig talt og mentalt. Sjeldent har jeg blitt så raskt knyttet til et persongalleri som i Falle ned til jorden, og sjeldent har jeg opplevd at jeg virkelig kunne ta inn absolutt alle karakterene og deres redselsfulle situasjon. Resultatet er en særdeles klok fortelling som til tider opplevdes som om luften ble klemt ut av meg.
Nattnød
Av Aina Villanger
Forlaget Oktober 2019
– Aina Villangers presise og fabulerende dikt utforsker den grensesprengende og ut-av-deg-sjæl-erfaringen det er å gå gravid, føde og å bli mor. Villanger setter ord på den ordløse symbiotiske, og nærmest kannibalistiske koblingen som foregår mellom mor og barn. Nattnød er et urdikt om det urmenneskelige. Det er som å lese noe som alltid har vært der.
VIBEKE ANBEFALAR:
En nesten endelig liste over verste mareritt
Av Krystal Sutherland
Oversatt av Morten Hansen
Gyldendal 2018
– Til å være en roman som omhandler tunge tema, som frykt og mentale lidelser, var dette en til tider utrolig morsom leseopplevelse. Familien Solares er forbannet av Døden, og dømt til å dø av hver sin type frykt. Faren har agorafobi og isolerer seg i kjelleren, tvillingbroren frykter mørket og moren frykter uflaks. Esther vet ikke hva hennes frykt er, men har opparbeidet seg en omfattende liste av ting og opplevelser hun unngår, og dermed heller ikke kommer til å dø av. Heldigvis blir hun ranet av en tidligere skolekompis en kveld hun venter på bussen, og sammen utfordrer de frykten i tur og orden.
Lykke og ulykken
Hilde Hodnefjeld
Illustrert av Hilde Hodnefjeld
Cappelen Damm 2019
– Lykke bor sammen med pappa i en blokk i byen. Pappa er redd for alt som bringer ulykke; svarte katter, stiger, å stå opp med feil bein om morgenen. Lykke må passe seg for mye. Men noe bringer også lykke, edderkopper, stjerneskudd og enden av regnbuen. Når det flytter inn en svart katt i oppgangen, blir det for mye for pappa. Lykke våkner og pappa er borte. Ute skinner regnbuen og Lykke forstår at pappa skal finne den. Heldigvis dukker farmor opp, støvsuger bort alle spindelvev og tar med Lykke hjem til seg på landet. Firkløver bringer også lykke, og den dagen Lykke finner en firkløver i hagen til farmor, dukker pappa opp igjen. Illustrasjonene er utrolig gode. Hodnefjeld benytter en dempet koloritt, ulike teksturer som gir liv og dybde til illustrasjonene og har i tillegg stor variasjon i oppslagene.