Elefanten i rommet

Av: Kari Saanum i ungdom, Uprisen, Uprisen 5 anmeldelser

Kaia er 14 år og alene. Bestevennen Marte har fått seg kjæreste, og Kaia har ingen å være sammen med lenger. Men der én dør lukker seg, åpner det seg en annen, og inn kommer Isabell. Kaia slipper Isabell inn dit ingen har vært før, inn i hemmelighetene hun går og bærer på. Men tåler vennskapet det? En bok om hva det gjør med et ungt menneske å vokse opp i en familie med en mor eller far som drikker for mye.

Tilbake til oversikt

Forlag: Omnipax
Utgivelsesår: 2013

5 anmeldelser av “Elefanten i rommet

 1. Rakel Rønning Ramsdal (Skole: Kråkerøy ungdomskole)

  Elefanten i rommet- knuser mer enn bare glass

  Elefanten i rommet, skrevet av Kari Saanum. Boka handler om Kaia på 14 år. Kaias far drikker mye og er alkoholiker. Bare familien vet det, men ingen av dem snakker om det. I Kaia sin familie har de en stor ”elefant i rommet”. Alle kan se den, men de later som om de ikke gjør det. En dag blir Kaia venn med Isabell. Isabell presser seg på for å bli kjent med Kaia, og Kaia klarer endelig å få snakke om hvordan hun har det hjemme. Det er faren med sin alkoholisme som er ”elefanten i rommet”.

  Boka var veldig lett å lese, med enkle ord, og korte og noen ganger ufullstendige setninger og korte avsnitt. Den er skrevet nesten som et dikt. Språket er skildrende og beskriver godt miljøet og stemningen. Dialogen mellom Kaia og Isabell er beskrevet med korte og tydelige replikker. Måten boken er skrevet på gjør den spesielt lettlest og det gir leseren lyst til å lese videre.

  ”Elefanten i rommet” tar opp et vanskelig tema. Det at barn opplever at foreldrene har et alkoholproblem er ikke ukjent. Men, det originale med denne boken, er måten den er skrevet på. Selv om boka omhandler et tema flere sikkert har lest om før, blir den original og kreativ når setningsoppbygningen er så unik som den er.

  Boka var spennende helt fra starten av. Og en av grunnene til det kan være at den er skrevet i in medias res. Det vil si at den begynner midt i handlingen, og ikke går rundt grøten. Den er troverdig, men samtidig litt overraskende. Gjennom Kaias beskrivelser er det lett å forstå hvor vanskelig det kan være å leve et liv hvor alkohol spiller en så stor rolle i hverdagen. Og samtidig gir det et flott bilde av hvor viktig vennskap er. Spesielt det å ha noen å snakke med. I boka er det to store vendepunkter: da Kaia endelig åpner seg til Isabell, og når Kaia rømmer. Endelig tørr Kaia å protestere og si i fra.
  Avslutningen er åpen, siden den ikke røper hva som kan komme til å skje med Kaia og hennes familie.

  Kari Saanum er en 54 år gammel forfatter. Hun er også dramatiker, teaterkritiker, skriver bøker og scenetekster for barn, unge og voksne. Hun har også holdt en rekke skrivekurs bl.a. i Den Kulturelle Skolesekken og ved Folkeuniversitetet i Oslo.

  Boka ”Elefanten i rommet” er en gripende og dramatisk bok om vennskap, familie og tillit. Jeg vil si at boka ikke bare er der for underholdningens skyld, men den har et budskap og moral. Jeg vil virkelig anbefale boka siden den har en bra og viktig historie å fortelle, den er lett å lese og det tar ikke lang tid å lese den.

 2. Andrine (Skole: Kråkerøy ungdomsskole)

  Først og fremst vil jeg bare si at dette er ikke den slags type bøker jeg leser, men denne var en positiv forandring. Den beskriver kort og enkelt livet til en ungdom som er usikker på seg selv, familien sin og fremtiden. Selv om den virker lettlest med korte setninger og lite skrift på vær side føler jeg at den passer best til 13 og oppover, kanskje 12. Det er fordi du må tenke over hva som skjer, selv om den er kort er mye skrevet mellom linjene, en 10 åring vill ikke få mye ut av boken på grunn av dette.
  Veldig glad jeg leste denne boken, den fikk meg til å tenke:)

 3. Carmen Elisa van Schendel (Skole: Voss Ungdomsskule)

  Forfattar: Kari Sannum
  Sider: 96
  Sjanger: Roman
  Terningkast: 4

  Samandrag:
  Hovudpersonen i boka heiter Kaia. Ho føler at ho er annleis. Ho skammar seg over familien sin. Dei er ikkje som alle andre, føler Kaia. Derfor rømmer Kaia heimanifrå.

  Mi mening om boka:
  Eg synest boka var vanskeleg å leva seg inn i fordi eg synest eg ikkje vart så godt kjent med hovudpersonen Kaia.
  Men eg hadde lyst til å bla vidare fordi eg ville vita kva boka handla om. Eg synest ikkje boka passa for meg, men kanskje for andre ungdommar.

 4. Henriette Larssen (Skole: Kjøllefjord skole)

  En bok midt på treet.

  Kari Saanum

  Det handler om at pappan til Kaia drikker mye og ofte og Kaia liker det overhodet ikke! Hun får en ny vennine som heter Isabell, når Isabell vill hjem til Kaia så lyver Kaia om at det ikke passer fordi hun vill sjule at pappan drikker så mye. Så boka handler alt i alt om: Vennskap, Familie og å leve i en familie med problemer.

  terningkast: 4 fordi den var kjedelig i starten, men ble spennende mot slutten.

  Jeg vill ambefale boka til jenter i en alder av 11-13 år som liker lettleste bøker, og man kan kjenne seg igjenn i boka.

 5. Christian Luis Aguirre (Skole: Sinnes skule)

  Boken handler om Kaia som er en 14 år gammel jente som er smart sjenert og moden. Hun får en venn på samme alder som heter Isabell, og de tilbringer mesteparten av tiden sammen, selv om alt ikke er så bra hos hovedpersonen Kaia. Alkoholisme og fare for brudd på ekteskapet til foreldrene fører til familie problemer som gnager på Kaia utover boken.

  Tittelen på boken er interessant i seg selv. Selv om du vet hva metaforen betyr, så er du ennå interessert i å finne hva tittelen har å gjøre for plottet og når denne metaforen kommer til å spille en rolle. Boken var kort og spennende nok til å holde meg interessert og krevende for å finne ut hva som kom til å skje.

  Den holdt meg interessert helt til slutten og ga meg en grunn for å lese den igjen, men den ga meg noen spørsmål som: Hvorfor drikker faren til Kaia, Hva skjer etterpå når moren til Kaia kjører hjem igjen. En annen ting som jeg merket var at moren og faren til Kaia var ikke interessante. For meg virket det som at de bare var der for å få plottet til å gå framover og å gi Kaia en grunn til å rømme hjemmefra, men utenom det var det ikke noe spesielt med dem i det hele tatt.

  Boken er skrevet av Kari Saanum og er fra forlaget Omnipax i Oslo. Den er 96 sider lang. Den er lett å lese for de som trenger det, og det var ikke alt for mange setninger rett etter hverandre.

  Jeg gir boken en 4/5

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*