Blå øger kan isje lyge

Av: Hans Sande i ungdom, Uprisen, Uprisen 8 anmeldelser

Koffor har Moderen grønne øger som lyser i mørket? Dette har han lurt på fra han var fire år. No e han fjorten, og han vet svaret: Moderen e lagd av elastin, og det finnes isje andre levende mennesker på Jorden. De som hersker på Jorden er Ålehovvene, men ka e meningen med å la han vokse opp i total isolasjon? Han ber om å få oppfylt ett eneste ønske, nemlig å få møte et annet menneske av kjøtt og blod, men «Forespørselen kan ikke behandles».

Tilbake til oversikt

Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2013

8 anmeldelser av “Blå øger kan isje lyge

 1. Vetle Andre (Skole: Kråkerøy Ungdomsskole)

  Forfatteren er en merkelig person, som som gjør boken svært merkelig, den har ikke en tydelig handling og har ingen spesiell progresjon. Den kan være forvirrende og kaster deg ofte litt hit og dit i forskjellige situasjoner gjennom historien som bare er i hodet på hovedkarakteren. Men det er også kanskje det som gjør at du likevel ønsker å fortsette å lese. Boken er så merkelig, så du ønsker bare å lese mer og mer for å finne ut hvordan det hele slutter. Handlingen i seg selv er ikke spesielt spennende, men dens rare handling holder øyene dine låste ved boken. Boken er skrevet på Bergensk, men den vil ikke være en utfordring for de fleste å lese. Boken er nok best for de som fra før av er glade i å lese. For ungdommer som ikke er spesielt leseglade, vil jeg ikke anbefale denne boken, men der definitivt verdt å lese for den leseglade.

 2. Mads Mamre Gjellebæk (Skole: Kråkerøy Ungdomskole)

  Blå øger kan isje lyge foregår langt inn i framtiden. Jorden som vi kjenner den er borte og nå har Ålehovene overtatt. For å få jorda tilbake på rett kjør. Det dreiser seg om en gutt på 14 år, som har funnet ut at han foreldre bare er robotte, og at han hele sitt liv egentlig har bodd i en oppdrettsanlegg. Han har ett ønske, og det er å møte et annet ordentlig mennesket i løpet av sitt liv. Han er full av spørsmål og de blir ikke færre da han finner ut at han skal slippes ut.
  Boken er skrevet på ganske fremtredene bergenskdialekt. Noe som gjør at det blir litt vanskelig å få en fin leseflyt, for sånne som meg som ikke har lest så mye bøker.
  Handlingen er veldig hoppende i tid, og man er alltid litt usikker på om hendelsene skjer i karakterens hode, eller i virkeligheten. Men dette er kanskje litt av magien ved boken da handlingen ikke er spessielt engasjerende i seg selv, man fortsetter å lese i forventning av en konklusjoen eller oppsumering av alle tankene og bildene man har fått gjennom boken.
  Dette er en bok jeg godt kan anbefale til leseglade litt ynge ungdommer. Men for oss litt mindre lesevandte blir dialekten og den litt lite sammenhengende historien litt for vanskelig å følge med på.

 3. Ingeborg Rekve (Skole: Voss ungdomsskule)

  Forfattar: Hans Sande
  Tittel: Blå øger kan isje lyge
  Utgjeve:
  Sider: 168
  Sjanger: Sjønnliteratur
  Tema: Ein gut som lever i ein annleis verd
  Terningkast: 3

  Blå øger kan isje lyge

  Boka Blå øger kan isje lyge handlar om ein gut på 16 år og han lever i ein ny verd etter menneska øydelagde jorda, og alt utanom denne guten som er laga av elastin. Ein dag får han noen nye foreldre som Ålehovene har laga til han, og då blir alt snudd opp ned.

  Eg syns boka var litt spesiell på ein dårleg måte, fordi eg syns den var litt tung å lesa, og det var litt forvirrande å lesa boka på bergens-dialekt. Men ho var litt spennande fordi det skjedde noko nytt veldig ofte, og boka handla om at menneska hadde fått ein ny sjanse etter at dei har øydelagd verda, og det var denne guten som skulle gjenoppbyggje verda.

  Terningkast: 3

 4. Maiken Pedersen (Skole: Kjøllefjord skole)

  Forvirret!

  Forfatter: Hans Sande
  Han har skrevet mange bøker for barn og unge.
  Boka er skrevet på nynorsk og bergensdialekt.

  Denne boka handler om en gutt lever i en verden hvor ingenting er ekte. Alt er laget av elastin. Det eneste han har sett i verden, er de få rommene som er hjemmet hans. Han vil ut for å utforske den virkelige verden.

  For meg virker det som om forfatteren vil gi en liten sammenligning med barn og unge i dag og frem i tiden. Mange tilbringer mesteparten av dagen fremfor PC eller mobil. Når de kommer ut i naturen, kan den virke fremmed.

  Jeg likte ikke denne boka. Den var utrolig forvirrende og det var ikke bestandig like lett å vite om det som skjedde virkelig skjedde, eller om det bare var noe han tenkte.
  Jeg vil ikke anbefale boka videre.
  Terningkast: 2

 5. Sara Aziz (Skole: Haugeåsen ungdomsskole)

  Boka "Blå øger kan isje lyge'' av forfatteren Hans Sande, handler om en menneskelig gutt som lever i framtiden. Foreldrene hans er roboter, og alt rundt han består av teknologi. Hele livet har han levd isolert fra sannheten rundt menneskene, så vil ønsket hans om å få møte et menneske noen gang gå i oppfyllelse?

  Min mening om boka er at den ikke var helt fengende og litt forvirrende. Boka kan oppfattes som kjedelig i blant, noe som ikke motiverer til å lese videre. Jeg tror eldre ville forstått boka bedre, fordi den egentlig er en veldig fin bok.

  Hvis du virkelig liker å lese så anbefaler jeg denne boka, men hvis du har lyst på en mer spennende og fengende bok, anbefaler jeg den ikke.

 6. Marie Sjøborg (Skole: Kråkerøy ungdomsskole)

  'Blå øger kan isje lyge' er skrevet av forfatteren, bildekunstner, og psykiateren Hans Sande på nynorsk. Denne boken er en forvirrende men forstående bok, skrevet på en morsom måte.
  Den forteller ikke mye og gir ikke mye informasjon om hva og hvem det er som snakker. Men hvordan jeg-personen i boken beskriver og forteller om hverdagen sin, om foreldre, jenter, fotball og bare hvordan han tenkte, så fortalte det i seg selg og beskrev hva slags person dette var om.
  Det som er veldig kjekt med denne boken er at den er ikke om noe spesielt. Den er ikke om kjendis-liv eller luksus. Den beskriver hvordan det er å være ungdom. Hvor kjedelig og trist ting kan være. Strenge foreldre og ensomhet. Noe jeg tror alle lesere kan kjenne seg igjen med.
  Hans Sande har skrevet denne boken på en veldig kunstnerisk måte, kjempe fine beskrivelser og den har virkelig forandret synet mitt på ting.
  Sterkt anbefaler denne

 7. Ina Ranvig Larsen (Skole: Mølladammen)

  Blå øger kan isje lyge»
  Forfatter: Hans Sande
  Utgitt: 2013
  Sidetall: 168
  Sjanger: Skjønnlitteratur
  Forlag: Cappelen Damm
  Handlingen foregår langt inn i fremtiden. Gutten er ensom og liker å være for seg selv. I tillegg har han et dusin spørsmål som han bare venter på å få svar på, men han får aldri de svarene han vil ha. Foreldrene er roboter, og det finner han ut ved å kutte faren i fingeren med en rusten tollekniv. Når han kutter kommer det olje ut av såret i stedet for blod, som det normalt kommer. Den 16 år gamle gutten kutter han for å få svar på ett av mange spørsmål. Den 16 år gamle gutten bor i sentrum av Bergen med sine to robotforeldre. Foreldrene har blitt byttet ut 3 ganger gjennom alle årene hans. «Ålahovene» som han kaller lederne, bytter ut foreldrene hans til noen nyere modeller. Når han møter de nye foreldrene er de veldig innstilt på å skape en ny verden for gutten. De snur opp ned på alt, og han må begynne å trene, spise sunt og være mer med de nye foreldrene hans for å skape et godt bånd mellom dem. De nye foreldrene har også sluttet å kjøpe sukker og karameller.
  Temaet er om en ensom gutt i en forvirret verden.
  Budskapet kan handle om å stole på hverandre eller å ha en trygg oppvekst.
  Jeg synes boken var forvirrende. Den hoppet frem og tilbake i teksten, og den ga ikke et klart budskap om hva den prøvde å si. Jeg tror boken kunne jobbet litt mer med å forklare ting bedre, for den lagde ikke noen god kinoopplevelse oppe i hodet mitt.
  Jeg vil gi boken terning kast: 2

 8. Håvar Sagen (Skole: Kjøllefjord)

  Denne historien er skrevet Hans Sande. Den handler om en liten gutt som lever i framtiden som bor i et menneskeoppdrett der de prøver å skape perfekte mennesker.

  Det handler også om ensomhet og mangel på frihet.
  gutten er stengt inne og kommer aldri ut, og han har ingen ekte mennesker rundt seg.

  Jeg liker ikke denne boka fordi den har ikke spenning i seg. Boka er skrevet på bergensk dialekt og det ødelegger boka for meg. det blir tungt å lese og vanskelig å forstå. Gutten prater bare om elastin hele tiden, noe som er verken spennende eller interesant.

  Terningkast 2.

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*