The rise and fall of Gøran Trovåg

Av: Gaute Sortland i Uprisen, Uprisen 13 anmeldelser

Dette er historia om Stuart, som eigentleg heiter Gøran, og kompisane hans. Det er historia om skitten sprithandel, vennskap og musikk. Det er forteljinga om måker og vind, om damer og eksplosjonar, og ikkje minst: historia om å gå skikkeleg på trynet i hundeskit.

Tilbake til oversikt

Forlag: Samlaget
Utgivelsesår: 2013

13 anmeldelser av “The rise and fall of Gøran Trovåg

 1. Robin Holgersen Vikra (Skole: Åkra Ungdomskole)

  Tittel : ‘’The Rise and fall of Gøran Trovåg’’
  Forfatter : Gaute M. Sortland
  Antall tidligere utgivelser for ungdom :3
  Sjanger : Spenning , Drama (litt)
  Ant. Sider i boka :108
  Forlag : Samlaget Oslo 2013

  Hoved personen i denne boka er en gutt som heter Gøran som vil bli kalla Stuart. Stuart er på leit etter spenning og han driver ett band. Han og bandet liker å spille. Stuart er veldig ofte uheldig og havner i trøbbel i hverdagen. Historien ble fortalt gjennom jeg-personen som er Gøran/Stuart.
  Historien handler om en skitten sprithandel, vennskap og musikk, damer og eksplosjon. Det handler om at gutta i 10ende selger sprit til andre gutter og jenter bak gymsalen hver fredag. Gøran (Stuart) vil finne ut hvordan de får tak idet osv. Han og vennen sin Eivind spionerte på dem. Oppdraget til Gøran og Eivind er å finne ut hva som foregår bak gymsalen hver fredag.
  De banner litt men snakker som en normal ungdom bare med litt villere fantasi. Boka var på ny-norsk men min dialekt er jo ny norsk dialekt så det gikk bra.
  Jeg likte denne boken å dette var en bok som jeg ikke klarte å legge bort for den var ganske spennende. Jeg gir den en STERK 5’er ! Normalt vis så pleier jeg ikke å lese bøker men det er sånne bøker som dette som får meg til å begynne å lese ! Forfatteren her i boka gjør en fantastisk jobb ! Han får en Terning kast 6 ! Men overskriften passer ikke så godt men det er jo innholdet som teller !:)

  -Robinvikrah

 2. Frida Mathisen (Skole: Kråkerøy ungdomsskole)

  Tittel : The Rise and fall of Gøran Trovåg
  Forfatter : Gaute M. Sortland
  Sjanger : Spenning og litt drama
  Forlag : Samlaget Oslo 2013

  Dette er en historie om en skitten sprithandel, vennskap og musikk, damer og eksplosjoner. Hovedpersonen er Gøran som egentlig vil bli kalt Stuart. Han driver ett band og er på leting etter spenning i hverdagen og derfor havner han ofte i trøbbel. Gutta i 10ende selger sprit til andre gutter og jenter bak gymsalen hver fredag. Gjøran og vennen hans Eivind ville finne ut hvordan de fikk tak i det og hva som egentlig foregikk bak gymsalen, så de spionerte på de.
  Boka var på nynorsk og ble fortalt gjennom jeg-personen som er Gjøran/Stuart. Det at boka var nynorsk gikk fordi jeg kom fort inn i det.
  Jeg synes at denne boka var grei. Den var ganske spennende så jeg kom fort inn i boka. Så forfatteren gjorde en veldig bra jobb ved å få deg inn i boken. Det eneste jeg synes at var litt rart var alle overskriftene som ikke passet helt inn til hvert ”kapittel”. Boka var mer som en guttebok enn jentebok, og jeg er jo jente og liker jentebøker så den falt ikke helt i smak. Men innholdet var jo bra uansett. Terningkast: 4-5

 3. Martin (Skole: Raufoss ungdomsskole)

  The rise and fall of Gøran Trovåg av Gaute M. Sortland
  Forlag: Samlaget
  Boka er 108 sider lang

  Jeg trodde boka først var på engelsk på grunn av tittelen. Men den er på nynorsk. Den handler om Gøran som helst vil kalles Stuart. Stuart og Eivind som er beste vennen hans går på ungdomskolen og drømmer om å starte rocke band. Da kan dem bli populære hos jentene.
  Samtidig som boka handler om at dem lager låter og øver på bandet så foregår det noe skummelt i nær miljøet. Dem har fått høre om at noen selger sprit bak gym salen etter skole slutt på fredager. Dem spaner på hvem det kan være, og blir enige om at det er en mann som bor i ei gammal hytte på Sørøya. Dem drar dit og besøker han for å finne ut om det er han og da viser det seg at han er en gammal musiker som har masse lp-plater og gitarer. Han kalles Rocke-Jon og bandet hans var veldig populært før i tida.
  Disse to historiene foregår samtidig i boka. Det er masse handling og replikker og boka er ganske lett å lese selv om den er på nynorsk. Men jeg syns ikke det ble så kjempe spennende. Kanskje boka passer bedre for dem som er intresert i musikk eller spiller i rocke band. Eller dem som syns det er tøft med spritsalg og slikt. Jeg syns den var litt gammaldags, kanskje slik som skjedde på 1970-tallet og ikke nå. Gutter er ikke veldig slik nå tror jeg. Kanskje noen da men ikke mange.
  Boka passer uansett best for gutter i alderen 13-15 år. Viss du skal lese ei nynorsk bok kan du lese denne. Den er litt spennende noen ganger i alle fall. Forfatteren var på besøk på skolen vår i 8.klasse og leste fra ei anna bok som hette Johan. Den var veldig kjedelig så denne er bedre enn den viss du har lest den.
  Terningkast 4.

 4. Remi (Skole: Raufoss Ungdomsskole)

  Rise and fall of Gøran Trovåg

  (Spoilere er i fet skrift)

  Gøran Trovåg (Stuart), og Eivind er gode venner. De er også gentlemen. Eivind har en annen venn også som heter Jokki. Denne historien handler om disse tre. Mot slutten når Eivind og Jokki lette etter Stuart, trodde de han drukna, det syntes han var rart siden han satt midt uti det åpne. Det ga jeg pluss for, jeg ga også pluss for at det ene kapitelet het ’’shit shit shit’’.

  Jeg syntes at boka var ganske fin, flott skrivet… Men hvorfor nynorsk? Altså, jeg syns ikke det burde være ulovelig å skrive bøker på nynorsk, eller noe sånn. Jeg bare syntes det kunne hvert både et bokmål, og en nynorsk versjon. Bare ørlite skuffet der. Jeg liker spesielt den delen på sena, der han dreit seg ut med å bokstavelig talt falle på hundebæsj.

  Den var bra! 9,6/10,0
  eller
  Terningkast svak 6

 5. Tara Gundersen Heimen (Skole: Fræna Ungdomsskole)

  Gentleman

  Tittel: The rise and fall
  Forfatter: Gaute M. Sortland
  Sjanger: Drama(spenning)
  Antall sider: 108
  Forlag: Samlaget i Oslo 2013

  Jeg synes The Rise and Fall var en passe bra bok. Det er kanskje fordi at boken ikke passet helt for meg, men den var ikke dårlig. Boken manglet litt mer historie. Den handlet om sprithandel, vennskap, damer og musikk. Hovedpersonen i den boken er Gøran som vil bli kallet Stuart.

  Boken handlet om at Stuart og Eivind bestemte seg for at de skulle bli skikkelige gentleman. De ville bli kulere. Stuart og Gøran fant ut at det var gutter i 10.klasse som drev med sprithandel bak gymsalen. De ville finne ut hvordan de fikk tak i all spriten. De rotet seg ofte borti trøbbel, fordi de ville ha mer spenning. De ville bli nye personer.

  Forfatteren ordla seg veldig bra og fikk boken til å virke mer levende, men den skulle hatt en tydeligere spenningstopp. Det kunne blitt visst mer tydelig hva målet til Stuart og Gjøran var.
  Terningkast: 4.

 6. Rikard Eide Ljøen (Skole: Sunnylven Skule)

  Boka handlar om Stuart og vennane hans som skal finne ut av ein skitten sprithandel, vennskap og musikk. Dei hadde eit band som heite Gentleman. Historia handlar om å gå skikkelig på tryne.
  Eg syntes at denne boka var vannvittig kul! Eg levde meg inn i forteljinga frå og med dei første sidene. Den er lettlest og bra. Boka var spennande med ein gong. Det begynte med lyn og torden, bakken rista, osv. Det var spennande. Det var overraskande at ungdomselevar nytta alkohol og nikotin, at dei «stumpa» røyken, prøvde sprit, synst eg ikkje var så bra. Det kan få fleire til å prøve, og det er ikkje bra. Men at Stuart kasta frå seg røyken og huset til Rock-Jon tok til å brenne, det var morosamt. Det med bandet syntes eg var kult, namnet også.
  Eg likte boka veldig godt. Om det kjem fleire bøker, så vil eg lese dei også. I starten av boka var det lyn og bråk, men til slutt var det vennskap og anna. Det forventa eg ikkje. Eg anbefaler boka til folk som liker gode historier. Gir den en strek 5èr. Ikkje ofte at eg blir so glad i ei bok!

 7. Ottar Frøysa Hellebostad (Skole: Sunnylven)

  The rise and fall
  Tittel: The rise and fall
  Forfattar: Gaute M. Sortland
  Sjanger: Drama(spenning)
  Antal sider: 108
  Forlag: Samlaget i Oslo 2013

  Denne boka handlar om Gøran som blir kalla Stuart. Han og nokon vennar spela i eit band, som heiter froskar i naud. Eivind og Jokki er også med i bandet. Dei skal skrive nokon sangar, som dei skal framføre på ein konsert. Dei handlar sprit, og sel det på fredagar bak gymsalen etter skulen.
  Eg opplevde boka som spennande og at den var gripande, men den skulle hatt ein tydlegare spenningstopp. Eg skulle ønske att det kom fram tidligare i boka kva Gøran og Stuart sitt mål var. Innhaldet i boka er bra, sjølv om eg ikkje forst kvifor den heitte «the rise and fall»
  Eg synest denne boka var bra, og at den er skrive på nynorsk gjer slik at den blir enda betre.

 8. Mia Madelen Vesteraas (Skole: Øyer ungdomsskole)

  Tittel: The Rise and Fall of Gøran Trovåg
  Forfatter: Gaute M. Sortland
  Forlag: Samlaget, Oslo
  Utgivelsesår: 2013
  Anmeldt av: Mia Madelen Vesteraas (Øyer ungdomsskole, 9. trinn)
  Dette er den nyeste ungdomsboka Gaute M. Sortland har gitt ut. Denne boka handler om Gøran og vennene hans. Gøran vil helst bli kalt Stuart, fordi dette synes han er navnet på en ekte gentleman. Stuart og kompisen hans Eivind, har planer om å starte et rockeband. Etter en lang diskusjon om navnet på rockebandet deres, tar valget en uventet retning når de møter Rocke-Jon. Rocke- Jon er byens falne rockestjerne, preget av et hardt liv. Det viser seg at han er en av dem som står bak ulovlig sprithandel i bygda, hvor blant annet noen av Gørans medelever er på kundelista. Etter spionasje, eksplosjoner og dramatiske hendelser, dras Stuart og Eivind inn i situasjoner de i ettertid gjerne skulle vært foruten.
  Boken er full av absurde situasjoner formidlet på en humoristisk måte.
  Boken passer for både gutter og jenter i 13-14 års-alderen. Boken er skrevet på nynorsk og denne målformen forsterker bokens innhold. Siden boken ikke er så lang, er den fin å lese for deg som lett lar deg skremme av tjukke bøker. Den kan også være en fin avveksling for lesehester. Alt i alt vil jeg gi boken terningkast 5 for en fin blanding av spenning og humor.

 9. Amund Skretting Bergset (Skole: Torstad ungdomsskole)

  Tittel: The Rise and Fall of Gøran Trovåg
  Forfatter: Gaute M. Sortland
  Forlag: Samlaget
  Årstall: 2013
  Antall sider: 108
  Sjanger: Realisme
  Boka handler om Gøran Trovåg som liker å bli kalt Stuart. Vennen hans Eivind og han drømmer om å bli rockestjerner, men det skjer mye annet med dem underveis. Blant annet forfølger hovedpersonen en spritselger og de ungdommene han selger det til.
  Jeg synes at boka manglet litt driv, og jeg synes den hadde litt vel enkeltstående hendelser. Boka mistet litt spenning på grunn av at den sa for mye om «reisen» mellom spenningsmomentene. Dette gjorde boka litt langtrukken.
  Selve hovedmålet var det ganske spennende å følge hovedpersonen mot, og det var også ganske troverdig hvordan han nådde målet sitt. Slutten synes jeg var veldig bra på grunn av at man føler at man skjønner hovedpersonens situasjon veldig godt. Dette synes jeg at forfatteren har greid veldig bra til tross for at det er en ganske uvanlig situasjon å være i.
  Som en oppsummering synes jeg at boka starter litt tregt, men kommer seg noe etter hvert. Jeg tror denne boka passer best for gutter fra ca. 13 år.

 10. Amanda Bårdsen (Skole: Åkra Ungdomsskole)

  The rise and fall of Gøran Trovåg

  Boka handler om tre gutter som lager et band de kaller ”Frosker i naud”, de må lage sanger til en konsert de skal være med på i begynnelsen av sommeren. Forfatteren ble født i 1980, og kommer fra Haugesund. Han er kjent som sanger og musiker i Bergen.

  Tittel: The rise and fall
  Forfatter: Gaute M. Sortland
  Antall sider i boka: 108
  Forlag: Samlaget

  Boka handler om tre tenåringer, Eivind, Gøran (som blir kalt Stuart i boka) og Jokki. Alle er skikkelige gentlemenn, en gentlemann for dem er en som går i dress hele tiden, ikke raper eller fiser. De er noen tøffinger, de drikker og røyker, og koser seg. Historien blir fortalt gjennom Stuart, eller Gøran.
  Handlingen foregår i byen de bor i. De har bandøvelser i rockekjelleren. De er ungdommer og vil ha det gøy, så drikke og røyk var helt normalt. I boka øver de til en konsert hvor de skal spille noen sanger.
  I boka er det mest fokus på tenåringsliv, band og musikk. Det er det hele boka handler om. De spiller i band og øver i rockekjelleren, der blir de kjent med noen jenter, så det er litt kjærlighet med også.
  I boka er det litt banning og ungdomsspråk, enkelt for en ungdom og forstå. Noen forskjellige fremmedord er med, for eksempel ”Word” som de sier en del ganger.
  Denne boka passer best til gutter, eller jenter som interesserer seg for akkurat dette. Jeg liker egentlig ikke så godt slike bøker, så denne boka passet ikke meg. For det første hadde jeg aldri lest denne boka på grunn av framsiden, eller navnet på boka. Det er ingenting som virkelig får meg til å ville lese denne boka. Den var grei, men ikke den beste jeg har lest fordi jeg liker mer bøker som er mer spennende, og kanskje litt mer urealistiske enn denne. Dette er vell noe som kunne vært realistisk. Om jeg skulle gitt terningkast, hadde jeg gitt 3.

 11. Anna Kråbøl Hagesveen (Skole: Øyer ungdomsskole)

  Tittel: ‘’The Rise and fall of Gøran Trovåg’’
  Forfatter : Gaute M. Sortland
  Antall tidligere utgivelser for ungdom :3
  Sjanger : Spenning , litt Drama
  Handling.
  Hovedpersonen i denne handlingen er en gutt som heter Gøran, men vil bli kalt Stuart. Stuart er en ekte gentleman, eller vil være det i alle fall. Han og bestekammeraten hans Eivind går i sammen i 8. klasse på ungdomsskolen. Stuart er veldig uheldig han havner ofte i trøbbel i hverdagen, utenom når Eivind er med, han pleier og redde Stuart før det blir noe bråk. Boka handler om musikk, venner, jenter, eksplosjoner og skitten sprithandel. Stuart vet at 10. klasse guttene selger sprit bak gymhallen hver fredag med noen jenter. Stuart/ Gøran vil finne ut hvor de får tak i spriten og begynner og leke etterforsker, sammen med Eivind. Stuart og Eivind har et band sammen som heter Froskar i naud med en annen gutt som heter Jokki. Stuart vil fortsatt være en gentleman, men Jokki liker ikke denne ideen. De begynner å øve sammen ordentlige låter. Men noen jenter er visst litt mer interessante, enn musikken for noen.
  Boka er skrevet på nynorsk, men den er lett og lese. Boken blir fortalt i første person som er Stuart. Jeg synes boka var grei, men den var litt kjedelig fordi jeg ikke er så interessert i sånn type innhold i ei bok. Den passer nok bedre for gutter enn for jenter. Men den passer perfekt for ungdommer. Jeg anbefaler den til ungdommer som liker drama.
  Jeg vil gi terningkast: 4.

 12. Joakim Flatmo (Skole: Fræna Ungdomskole)

  dette er historia om Gøran som vil bli kalla Stuart, og bandet hans. Det er historia om skitten sprithandel, vennskap og musikk, om måker og vind, om damer og eksplosjonar, og ikkje minst: historia om å gå skikkeleg på trynet i hundeskit

  Jeg synest boka var artig og spennade jeg skjønte ikke alt i boka men det gikk fint

 13. mikael lindy myrbø (Skole: fræna ungdumskole)

  detteber historia om gøran som vil bli kalla stuart,og bandet hans.det er historia om skitten sprithandel, vennskap og musikk, og ikke minst:historia om å gå skikkelig på trynet i hundeskit.

  i synest den var morsom men forsto ikke alt.

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*