Odinsbarn (Ravneringene 1)

Av: Siri Pettersen i Nyheter, ungdom, Uprisen, Uprisen 8 anmeldelser

Femten vintre gammel får Hirka vite at hun er et odinsbarn – en halelaus råttenskap fra en annen verden. Foraktet. Fryktet. Og jaget. Hun aner ikke lenger hvem hun er, og noen vil drepe henne for at det skal forbli en hemmelighet. Men det finnes verre ting enn odinsbarn, og Hirka er ikke den eneste skapningen som har brutt gjennom portene…

Tilbake til oversikt

 

Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2013

8 anmeldelser av “Odinsbarn (Ravneringene 1)

 1. Marte Jørgensen (Skole: Kila skole, 9A)

  ODINSBARN

  En isnende vinterkveld finner en mann av ymsætt et spedbarn ute i snøen. Han tar henne med seg hjem, for å oppdage at hun ikke har en hale. Råta. En datter av Embla. Menskr. Uansett hvor hardt har prøver, kan han ikke få seg til å drepe henne, der hun stirrer opp på ham med grønne, fryktløse øyne. Han griper kniven og hakker arr i ryggen hennes, som om det skulle vært merker etter ulvetenner. At en ulv skulle tatt halen til et skrikende jentebarn.
  Hirka Halelaus er blitt femten vintre, og far ber henne ha minst mulig kontakt med folk. Hun er modig, vill og fri, men har ingen anelse om at hun ikke er av ymsætt. Ikke før far fortalte det, ba henne rømme og forsøkte å lette byrden hennes. Hva ville du gjort? Om du fikk vite at hele livet ditt hadde vært en løgn. At du var Råta. Noe alle fryktet og foraktet. At du ikke tilhørte i denne verdenen.

  Boka Odinsbarn er første bok trilogien om Hirka, Ravneringene. Det er en helt ny fantasy-verden inspirert og med grunnlag i Norrøn mytologi. En verden med blind tro og blind forakt, hvor de som skiller seg ut må kjempe for overlevelse. Forfatteren er Siri Pettersen og hun skriver skildringfullt og levende, som bare en god skriver kan. Det er 614 sider med ren og skjær fryd, som du ikke vil ønske å legge fra deg. Jeg elsket den.

  Anbefales: JA

 2. Vemund Breen Haugen (Skole: Sagene Skole)

  Odinsbarn – et sammensveiset stykke fantasy

  Odinsbarn, første del av "Ravenringene"
  Fantasy, forfatter er Siri Pettersen
  Anmelder; Vemund Breen Haugen

  Odinsbarn foregår i en verden hvor "menskr" blir sett på som blindverk, og normale folk har haler. Når da Hirka vokser uten en hale – den er angivelig bitt av av en ulv – blir hun mobbet og kalt halelaus gjennom oppveksten.
  Hun er så mye mer enn det.
  Vi følger Hirka og vennen hennes Rime, en sønn av et rådsmedlem. Rådet styrer alt, og Rime kan bli arving til en ubefattelig mektig posisjon, men forkaster i stedet arven til fordel for Rådets personlige snikmorderhær – Kolkagga. Hirka blir tvunget på flukt, til Ravnhov, Rådets torn i siden, mens Rime trenes opp av Kolkagga. Imens splittes Rådet innenifra, på grunn av Urd, det nye rådsmedlemmet.

  Vi blir med Rime og Hirkas kamp mot en urettferdig virkelighet, styrt av tolv æregjerrige og makthungrige, personer, mens verdenen rundt rives i fillebiter.

  Boken har et enkelt og forståelig språk, hvor forfatteren til tider prøver å høres gammeldags ut, noe hun lykkes tidvis med. Den holder driven ganske godt, og som sagt er språket ganske autentisk. Greie vekslinger angående dialog, men dog litt korte. Et ganske mildt språk, det er ingen som burde ha noen problemer med det. Man får gode skildringer underveis i boken, men virkemidler som besjeling og metaforer blir tatt lite i bruk.

  Temaet er utrolig originalt, jeg har aldri lest noe som er i nærheten av å ligne. Hele konseptet med at mennesker er det ukjente er ikke akkurat ubrukt, men langt fra utbrukt, og i dette tilfellet fungerer det kjempebra. Forfatteren har tydeligvis gjort seg flid med å ha sin egen stil, og det skinner gjennom veldig godt.

  Boka har en helt grei begynnelse, men etter hvert som det tar seg opp, blir du dratt mer og mer inn i Hirka sin verden, og det er både enkelt og spennende og være inn i hodet hennes, sette seg inn i hennes tankegang. Spenningskurven kan til tider synke litt, men den holder en fin kurs, spesielt mot slutten. Slutten på boka er som forventet *prøver å ikke røpe noe *, men det er allikevel høyt tempo på grunn av de mange scenarioene som kunne oppstått, alle utfall som kunne hendt.

  Forfatteren, Siri Pettersen, har erfaring med tegneserier, og dette ser ut til å være hennes første ordentlige bok, noe jeg må si hun har lykkes svært godt med. Hun har gjennomtenkte karakterer og en solid story, kombinert med heftig kreativitet som gjør Odinsbarn til en god bok. Odinsbarn er en bok som passer best til ungdommer, jeg tror ihvertfall ikke denne boka trer inn i de voksnes rekker, men man kan jo aldri vite. Den passer akkurat like godt til gutter som til jenter, mye på grunn av at det er en mannlige og en kvinnelig hovedperson.

  Alt i alt likte jeg boka ganske godt, og jeg anbefaler boka videre, både for drevne fantasylesere som et nytt, friskt tilskudd på CVen, og til nykommere innen sjangeren som vil måle dypet.

 3. Ronja Tammisto (Skole: Hop)

  Odinsbarn
  Forfatter: Siri Pettersen

  Sjanger: Fantasy

  Terningkast: 5+ (Ikke seks fordi det er et kapitel som er dårlig skrevet og veldig vanskelig og følge med i)

  Anbefales: JA helt klart.

  Som nyfødt blir Hirka funnet alene i snøen av en ætling. Han tar henne med hjem hvor han finer ut at hun er et odinsbarn. Et fryktet vesen fra den andre siden av porten. Han klarer ikke å få seg til å drepe henne og bestemmer seg for å beholde henne som sitt eget barn. 15 vintre gammel får Hirka hvite at far ikke er far allikevel og at hun er et monster som ikke burde eksistere. Et vesen som må fjernes.

  Hvordan ville du taklet det om du fik vite at hele dit liv var en stor løgn?
  At du var et monster som alle frykter og hater?

  Odinsbarn er en veldig spennende bok som drar deg med fra første side og ikke sliper selv etter slutten. Det er en av de aller beste bøkene jeg har lest og jeg kan nesten ikke vente på den neste boken. Den anbefales til alle som liker Fantasy fra 13 år og oppover.

 4. Tara Gundersen Heimen (Skole: Fræna ungdomsskole)

  Den halelause
  Tara Gundersen Heimen(Fræna ungdomsskole)
  Sjanger: Fantasy
  Forfatter: Siri Pettersen
  Forlag: Gyldendal
  Antall sider: 614

  Odinsbarn hører til i verden der vanlige «menskr » er blindverk og hvor alle har hale. Ætlingen kan ikke fordra å tenke på «menskr «som ligner eller er et Odinsbarn.

  En kald vinterkveld ble Hirka funnet i kald snø av ætlingen Thorrald. Hirka var spesiell og hun var ikke lik noen andre. Hun var ikke en ætling. Den lille jenta hadde ikke hale.

  Hirka vokser opp med Thorrald. Den femten vintre gamle jenta vokser opp med Thorrald som far. Hirka blir ertet og kalt den halelause. Ingen andre en Thorrald visste sannheten om Hirka. Oppgaven hennes var å holde det hemmelig for enhver sjel, men det kunne bli en utfordring. Vi følger Hirka og vennen hennes Rime, en sønn av et rådsmedlem. De kommer bort i mange utfordringer gjennom boken. Rime er desperat etter å hjelpe Hirka. Men hvorfor? Ligger det noe bak?

  Forfatteren har tatt på seg ei stor utfordring med å skrive ei så lang bok.
  Boken ble litt langdryg til tider, men det kom seg mot slutten.
  Siri Pettersen har greid og beskrevet hendelsene veldig godt.
  Jeg likte boken og anbefaler den til de som liker litt eventyr og spenning.
  Terningkast: 4-5

 5. Martine Berg (Skole: Kjøllefjord Skole)

  Venter på fortsettelsen!
  Odinsbarn av Siri Pettersen

  Boka er den første av tre i serien Ravneringene.

  Boka foregår i en annen tid, og en annen verden. Det er romanse mellom Hirka (hovedperson) og Rime. Boka er skrevet på norrøn grunn.

  Jeg likte boka, den var spennende, men noen ganger litt umotiverende å lese siden den har så mange sider. Boka har god handling, den handler bla. Om å være annerledes. Jeg har veldig lyst å lese de andre bøkene for å se hva som skjer.

  Ville anbefalt boka til noen som liker å lese, for noen som ikke liker å lese er boka litt for lang. Ville også anbefalt boka til personer som liker fantasy. Boka passer til gutter og jenter.

 6. Emilie (Skole: Kjøllefjord Skole)

  ANBEFALES

  Tittel: Odinsbarn
  Forfatter: Siri Pettersen
  Sjanger: Fantasy
  Forlag: Gyldendal

  Hirka får vite at hun er ett odinsbarn, noe som er foraktet, fryktet og jaget. Hun mangler noe alle andre har, noe så viktig at uten det er du ingenting. Boka tar oss inn i en verden der det er mennesket som er myten.

  Boka var utrolig bra, den var spennende, nesten helt fra start til slutt. Den hadde romantikk i seg, men heldigvis var det ikke en av disse teite kjærlighetshistoriene. Det var også norrøn mytologi, jeg elsker all slags mytologi så det passer jo bra. Man ble knyttet til hovedpersonene, forfatteren skriver på en måte som gjør at jeg får de samme følelsene som hovedpersonen. Forfatteren har også skrevet sånn at jeg klarte å lage en egen lille film i hodet mitt. Jeg klarte ikke å legge fra meg boka.

  Terningkast: 6

 7. Jørgen Austad (Skole: Fræna Ungdomsskole)

  Odinsbarn

  Boka handler om den femten vintre gamle Hirka, som også blir kalt «halelaus». Hirka er et fryktet odinsbarn uten hale fra en annen verden. Flere fra den virkeligen verden prøver å drepe henne.

  Jeg synes boka var grei nok. Den var svært godt skrevet og gode beskrivelser gjennom hele boka. Det ble litt vanskelig å holde styr på alle navnene, ettersom de var så spesielle som de var. Boka manglet en stor nok «spenningseksplosjon» i begynnelsen, slik at «sjokkbølgen» holder seg gjennom hele boka. Noe den ikke gjorde i mine øyne.

  For lite dynamitt gir Odinsbarn terningkast 4.

 8. Sol Pauline Hansen (Skole: Kila skole, 9A)

  Odinsbarn

  Hirka er femten vintre når hun får vite hvem hun virkelig er, hva hun er, at hele livet hennes er bygget på en stor løgn. Alt rundt henne faller sammen, raser ned i hodet på henne og truer med å ta alt fra henne.
  Hun hadde blitt funnet i snøen for femten vintre siden, halelaus. Hun er det alle ser på som en myte, noe de skrøner med for å skremme hverandre, noe ingen trodde eksisterte… Råta, Odinsbarn, Menskr, men det er hemmelig, ingen må få vite det. Så er det ritet, alle må gjennom ritet for å finne sin plass i samfunnet, men hva skal hun gjøre når hun ikke kan favne, som er det hun må gjøre for å bestå. Hennes barndomsvenn Rime kommer henne til unnsetning, og er villig til å hjelpe Hirka, om det så er det siste han gjør.

  Denne boka er skrevet av Siri Pettersen, og er på 615 sider. Dette er en helt fantastisk bok. Siri tar deg med inn i en helt ny verden fylt med spenning, vennskap, kjærlighet, norrøne mytologi, og ikke minst helt fantastiske skildringer av følelser og omgivelser rundt. Du blir helt hekta etter første side, og greier ikke å legge den fra deg et sekund. Jeg bare elsker denne boka!

  Anbefaler jeg boken: JA

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*