May Lenda

Av: Marte Aune i Uprisen, Uprisen 4 anmeldelser

Femten år gamle May er en glad og klønete jente som bor sammen med sine fraværende foreldre på det lille tettstedet Fjellid. En dag blir storebroren hennes, Fredrik, tatt for juks under en eksamen, og han faller ned i en dyp depresjon. May vet at han har slitt hele livet, med mobbere og manglende målsetninger for seg selv, men hun kan merke at noe er forandret denne gangen. Noe er i ferd med å skje.

Tilbake til oversikt

Forlag: Publica Bok
Utgivelsesår: 2013

4 anmeldelser av “May Lenda

 1. Sofie Elise Gyllensten (Skole: Kråkerøy Ungdomsskole)

  Livet snus på hodet
  May Lenda er tittelen på boka jeg har lest. May er navnet på hovedpersonen og hun bor sammen med storebroren hennes Fredrik, moren og faren hennes. Foreldrene hennes er sjeldent hjemme og hun og Fredrik er vant til å klare seg selv. May vet at broren sliter og har slitt lenge med mobbing. En dag snus livet hennes på hodet da noe helt uforventa skjer.
  Boka er svært lettlest p.g.a dens korte setninger og enkle språk. Den er spennende fra første til siste side. Den var ganske vanskelig å legge fra seg. Forfatteren tar også opp store temaer som religion og lar karakterene ha egne, sterke meninger om dette. Dette gjør at karakterene får en mer spennende personlighet.
  Forfatteren, Marte Aune, ga ut boka May Lenda som sin debutroman. Jeg liker måten hun skriver på. Den gjør at jeg blir oppslukt av boka.
  Målgruppen for denne boka er nok 13-16 år. Noen kan antageligvis kjenne seg igjen i den situasjonen May havner i.
  Jeg synes det er fint at vi følger de samme personene gjennom hele boka, i tillegg til at det kommer nye personer.
  Denne boka kan fortelle oss det at livet går videre, selv om triste ting skjer.

 2. Kristina Olde (Skole: Voss ungdosskule)

  Forfattar: Marte Aune
  Utgjeve: 2013.
  Sider: 242.
  Sjanger: tragedie.
  Tema: sorg.
  Terningkast: 5

  Handlingsreferat:
  Hovudpersonane er May, Fredrik, Martin, Lars, Leah og Daniel. May prøver å takle problema til broren Fredrik. Ho får og problem med venner og familie.
  Boka handlar om 15 år gamle May Lenda som er ei blid og glad jente. Alt begynner den dagen storebroren Fredrik blir tatt for juks på eksamen. Fredrik blir så deppa at han ikkje orkar å snakke med nokon. Ein dag skjer det noko.
  May Lenda er ei spennande bok, der du får vite meir jo lenger du les. May har eit hardt liv med venner og familie.
  Forfattaren Marte Aune er ein utruleg forfattar. Ho er fødd i 1994 og var berre 13 år då ho skreiv si fyrste bok og May Lenda er hennar debutroman. Eg synest forfattaren er heilt utruleg. Å vere så ung og skrive ein så sterk historie er heilt fantastisk.
  Boka var trist. Eg synest veldig synd May. Ho tilbringer nesten heile tida aleine heime. I byrjinga skjønte eg ikkje heilt poenget, men eg forstod meir etter kvert. Eg synest det med Fredrik skjedde litt tidleg.
  Eg ville bla vidare fordi eg ville vite kva som skjedde med May og livet hennar.
  Avslutninga var litt overraskande. Eg ville vite kva som skjer vidare.
  Framsida var litt rar fyrste gongen eg såg ho. Eg forstod ikkje poenget. Men når eg hadde lese litt av boka forstod eg det.
  Eg gir boka terningkast 5 fordi eg skjønte ikkje starten av boka.
  Eg synest boka passar for 15-åringar fordi dei kan kjenne seg betre igjen og kanskje nokon har det slik i kvardagen.
  Eg vil at juryen skal nominera denne boka. Eg synest den er viktig og det er bra at nokon skriv slike historier.

 3. Agnethe (Skole: Kjøllefjord)

  Denne boka får deg til å tenke!

  Forfatter: Marte Aune

  Jeg har lest en super bra bok. Det er den beste boka jeg noen gang har lest. Broren til May blir mobbet etter uskyldig juks på eksamen. Han klarer ikke å leve lenger, og hopper utfor et stup på en klippe. May var der når det skjedde, men så ikke at han hoppet. May må være på sykehuset lenge etter det skjedde fordi hun er ute av seg. Hun måtte nesten til en psykolog, men hun nektet. May blir senere kjent med en ny gutt i klassen, som hun blir sammen med til slutt. Boka satte mange tanker i gang, mens jeg leste. Jeg tror forfatteren vil fortelle om livet til May Lenda. Det jeg liker mest med boka er når hun blir kjent med Daniel. Fordi da er det mest morsomt. Det jeg ikke liker med boka er når Daniel banner hele tiden. Fordi det irriterer meg veldig mye.
  Boka passer for alle som liker spenning og romaner.
  Terningkast er 6.

 4. Agnes Lusti (Skole: Spydeberg Ungdomsskole)

  May Lenda

  Boktittel: May Lenda
  Forfatter: Marte Aune
  Utgivelsesår: 2012
  Forlag: Publica Bok AS

  May Lenda er en bok for alle som er intressert i triste, morsomme, romantiske og tøffe sider med alt blandet som en god salat. Marte har skrevet boken med god innhold og full av spenningshøydepunkter.
  Teksten er skrevet på bokmål, og den er ikke vanskelig å forstå. Setninger er veldig korte og forteller mye om handlingen, men lar også leseren tenke seg litt fram i tid og lure på hva som kan skje med dem.
  Fredrik
  May Lenda er en jente som går på ungdomsskolen. Hun ble adoptert som en liten pike av Eli og Trond. Eli er moren og Trond er faren til Fredrik.Fredrik er et par år eldre enn May, og han er mer av den stille men veldig koselige fyren.
  Fredrik har alltid blitt mobbet av andre gutter på skolen, og han har prøvd å ignorere det helt til eksamene da det blir anonymt tipset om at han jukset ved å søke på nettet. Var det virkelig han som jukset, eller var det noen andre som hadde hacket seg inn på pcen hans, hva tror du?
  Han faller inn i dyp depresjon, og går fra en livsglad gutt som er glad i stesøsteren som sin egen søster til et levende zombie som ikke snakker eller gjør noe som helst.
  Vi følger boken gjennom Mays synspunkt, og ser på hvordan stebroren som hun er glad i som sin egen bror faller bort bit for bit.
  En natt da May våkner og ikke hører den vanlige snorkingen hans eller så hårdotten stikke ut ifra under dyna gikk hun bort til sengen hans og rev av teppet for å finne ham.

  På grunn av det fyldige og saftige innholdet vil jeg gi den boken terningkast 6.

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*