Det er her jeg skal være

Av: Hilde Hylleskaar i ungdom, Uprisen, Uprisen 9 anmeldelser

Martine ble hardt skadet og besteforeldrene døde i en tragisk ulykke da hun var liten. Verken Martine eller de rundt henne forstår at denne hendelsen henger sammen med problemene hun har i dag:  følelsen av å være ensom blant venner, å se verden gjennom en tåke, ikke høre til. Sterkere og sterkere blir lengselen etter å dra sin vei, bort fra verden. Men en dag møter hun en psykolog som stiller spørsmål som får ting til å skje, og gradvis får både leseren og hovedpersonen avdekket  den bakenforliggende gåten i Martines liv.

Tilbake til oversikt

Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2013

9 anmeldelser av “Det er her jeg skal være

 1. Emilie (Skole: Sunnylven )

  Det er her jeg skal være av Hilde Hylleskaar

  Boka handlar om Martine på 17 år som har blitt psykisk sjuk etter ei traumatisk hending tidlegare i livet. Det var då ho kom i ei bilulykke med mormora og morfaren, der ho var den einaste som overlevde ulykka. Ho har gått til mange forskjellige psykologar, men ho føler at dei ikkje klarer å hjelpe med problemet hennar, nemleg å føle seg heime i denne verda. Martine har angst og sjølvmordstankar, og ventar på at nokon skal kome og ta ho med frå denne verda, og til himmelen, ein stad der alt er godt. Ho får Aleksander som psykolog, og ho føler at han klarer å hjelpe han på ein måte ho ikkje har opplevd før. Men er dette nok til å bli igjen på jorda?
  Boka var grei å lese, ut frå det som stod bak på boka hadde eg litt forventningar, men eg syntes det var ei bra bok. Det at Martine hadde angst gjorde boka litt trist å lese sidan det er nokon som har det slik, men eg synst samtidig at den tek opp eit viktig tema. Språket er normalt, og på bokmål. Eg trur at det er få bøker som tek opp temaet med psykisk liding, men no i det siste er det kome fleire bøker om det. Forfattaren er Hilde Hylleskaar, født i 1961. Eg synest det er bra skrive, ho får fram følelsane i boka godt. Handlingane er truverdige, og er noko som kunne ha skjedd i den verklege verda. Eg syntest at boka er å anbefale til andre, og den passar nok for dei fleste, men eg tenkjer at dette er mest ei jentebok.

 2. Eline Ve (Skole: Åkra Ungdomsskole)

  Ho kjem for å hente meg Eline Ve 9f
  Tittel: Det er her eg skal være
  Forfattar: Hilde Hylleskaar
  Tal på sider i boka: 217
  Forlag: Gyldendal
  Hovudpersonane: I boka møter vi Martine, bokas ‘’eg’’ person. Ho er i eit sjokk, og er ganske sikker på at ho ikkje høyrer til på i denne verden. Ho innbiller seg at det skal komme nokon og hente ho. Ella er Psykologen og gudmoren til Martine. Og har kjend henne heile livet. Men ho trenger ein endå betre psykolog og da fåreslår Ella Alexander. Alexander hjelper Martine, han er veldig dyktig og Martine føler at det går veldig bra. Ella har ein anna klient som heter Snefrid, ho leiter etter ei stad å bo, og får leige i det tomme huset til besteforeldrene som døydde i bilulykka. Ho har ein gymlærar som heiter Florece, som ho trur kjem for å hente henne, og ta hanne meg til den andre verda.
  Oppsummering av boka: Martine var i ei bilulykke med besteforeldene som døydde, Martine overlevde men har ein evig skade så ho kan ikkje springe eller danse osv. Ho innbiller seg at ho skal bli henta og at ho ikkje høyrer til i denne verden, nå bor ho i Bergen. Den gamle psykologen, Ella, er ikkje god nok og foreslår Alexander. Ein veldig dyktig psykolog som hjelper henne. Då Snefrid flyttar inn blir Martine veldig sur og trur at Snefrid kjem for å ta over plassen hennar då ho reiser og Florence tar henne med. Men etter kvart ser Martine at det berre var noko ho innbilte seg. Martine blir til slutt frisk og lever ikkje lenger i sjokk, med vonde tankar og fæle mareritt.
  Tema: Urettferdighet, skam og vennskap.
  Språket: språket er veldig enkelt, ganske lett og forstå og eigentleg ganske vanlig. For eksempel: ‘’Hvor er eg?’’ ‘’Hvorfor er eg her?’’ det var som eg så alt for første gang. Veldig svakt husket eg at eg en gang svevde, høyt oppe i luften.
  Min meining: Eg syns at det var ei veldig deprimerande bok i byrjinga, men etter kvart då Martine fekk meir og meir hjelp og blei gladare, blei boka kjekkare med ein gong. Ho blei kjend med Snefrid som var ei kjekk jente, Martine var med ho i koret og blei veldig glad av det, det gjorde boka mykje meir positiv, den slutta med at Martine, Snefrid og tre venninner reiste på hyttetur for å feire sankthans. Bra slutt.
  Terningkast: 4

 3. Tuva Syversen (Skole: Haugeåsen ungdomsskole)

  Tittel: Det er her jeg skal være
  Forfatter: Hilde Hylleskaar
  Forlag: Gyldendal
  Antall sider: 216
  Om boka: boka handler om ei jente på 17 år som heter Martine. Martine var i en alvorlig bilulykke når ho var liten. Det var med mormora og morfaren sin, når dem skulle til Oslo for og besøke noen. Hvor det bare var Martine som overlevde. Men Martine opplevde en traumatisk hendelse, som dermed gjør at ho tror ho er født i en annen verden enn alle andre…Martine har gått hos psykologen Ella uten virkning. Men Ella sa at Alexander, en veldig god psykolog, flytter tilbake til Bergen. Og han hjelper Martine veldig med og komme videre. Etter ulykken lå Martine på sykehus i over ett halvt år, hun ble veldig hardt skadet, og kan dermed ikke løpe og ha gym som de andre. Plutselig får dem en klient i huset, som heter Snefrid. Snefrid og Martine blir godt kjent. Og på sankthans drar Snefrid, Martine og tre venninner på hyttetur.
  Veldig bra bok, anbefales sterkt!

 4. Thea Løvaas Tennøy (Skole: Fræna ungdomskole)

  Tittel: Det er her jeg skal være
  Forlag: Gyldendal
  Sider: 217

  HVORFOR MEG?
  Boka handler om ei jente som heter Martine som er 17 år. En tidligere hendelse i livet hennes plager henne fortsatt. Ingen vet at det er den bilulykken som plager henne egentlig. Hun har gått til en rekke psykologer men ingen gir noen resultater, men så dukker Aleksander opp vil han gi underverker, gjøre slik at hun slutter å tenke på sine ubrukelige bein og sine selvmordstanker?
  Boka er ikke den mest spannede jeg har lest men den er bra. Den får oss til å tenke litt på folk som sliter og hva som går igjennom hodet de. Jeg ville hatt litt mere spenning men… for min del ble den litt for kjedelig så jeg ville ikke kåret denne til en vinner.
  Terningkast: 3 (midt på treet )

 5. Henriette (Skole: Torstad ungdomsskole)

  Det er her jeg skal være.
  Forfatter: Hilde Hylleskaar
  Antall side: 217
  Årstall: 2013
  Del av serie: Nei
  Sjanger: Ungdomsroman

  Livet til 17 år gamle Martine ble helt forandret for noen år siden da hun var innblandet i forferdelig bilulykke. Begge besteforeldrene hennes døde i denne bilulykken. Etter denne bilulykken har Martine fått psykiske problemer som påvirker livet hennes. Hun har vært hos psykolog for å prøve å bearbeide sine lidelser, men føler at det ikke hjalp. Hun begynner etter hvert hos en ny psykolog som stiller henne spørsmål som faktisk hjelper henne til å forstå. Det er mer under overflaten enn hun selv forstår som har påvirket henne i denne perioden.
  Til tider er det en sterk bok og Martines problemer, gjensyn og tanker påvirket meg. Boken forteller om følelsene hennes på en beskrivende måte som fikk meg til å forstå hvordan hun hadde det etter denne ulykken.
  Når man leser introduksjonen på baksiden av boken, forventer man kanskje ikke en lettlest bok, men den er var overraskende lett å lese. Det er skrevet på en måte som gjør at det blir interessant å lese boka, forfatteren skifter fra det det som har skjedd til det som skjer på en drivende måte.
  Da jeg startet å lese boken klarte jeg ikke å legge den fra meg. Boka startet på en fin og beskrivende måte som jeg liker med bøker, og dette gjorde at jeg virkelig ville lese videre. Boken ga et godt innblikk i hvordan det er å ha psykiske opplevelse eller ha følelsesmessige skader fra noe som har skjedd tidligere i livet.
  Boken passer kanskje best for jenter. Den er følsom, rørende og spennende, en bok man kan sette seg ned og bare kose seg med. Jeg anbefaler boka sterkt.
  Terningkast: 5

 6. Benedicte Sund (Skole: Kila skole, 9A)

  Det er her jeg skal være – Hilde Hylleskaar

  Boken er om den 17 år gamle Martine, som havnet i en bilulykke for 8 år siden sammen med mormoren og morfaren. Etter ulykken får Martine fysiske og psykiske skader. Martine drømme ofte om hvordan verden ville vært hvis hun ikke var der.
  Martine har vært hos flere psykologer, men hun føler at de ikke klarer å hjelpe henne med problemene, altså å føle seg hjemme i denne verden. Martine venter på at noen skal komme å ta hun med fra denne verden og til himmelen, et sted der alt e godt. Når Martine får Aleksander som psykolog føler hun at han klarer å hjelpe henne på en måte hun ikke har opplevd noen ganger før. Men er dette noe å bli på jorden for?

  Jeg likte boken godt, den hadde noen små spenningstopper, det likte jeg.
  De gangene Martine var hos Aleksander synes jeg det var best å lese, for vi fikk lest litt om hvordan det var i ulykken, og alt som hendte. Boken har litt tilbakeblikk, så det kan være litt vanskelig å forstå eller følge helt med akkurat da. Jeg synes det var positivt at boken handlet om psykisk lidelser, for det er faktisk noe som kan skje i virkelighet også. Og leserene kan få et lite inntrykk på hvordan det kan være å ha psykiske lidelser. Språket er bra, og boken er på bokmål. Forfatteren Hilde Hylleskaar, født i 1961. Hun zoomer litt inn på alt, og det gjorde det at man kunne føle seg med i den selv. Jeg anbefaler denne boken for alle fra 12 og oppover. Det er nok mest en type bok som jenter like å lese enn gutter.

 7. Silje Cathrin Istad (Skole: Fræna Ungdomsskule)

  Tittel: Det er her eg skal være
  Forfatter: Hilde Hylleskaar
  Sider: 216
  Forlag: Gyldendal

  Eg har miksa følelser om denne boka. Utsida av boka ser kanskje veldig begivenhetslaus ut. Men boka er mykje betre enn dei fleste bøkene eg har lest i u-prisen så langt. Eg gir boka ein 4.

 8. Anna Julie Rødal (Skole: Fræna ungdomsskule)

  Tittel: Det er her jeg skal være
  Forfattar: Hilde Hylleskaar
  Forlag: Gyldendal
  Tal på sider: 217

  Boka handlar om Martine. Ho var i ei bilulykke med morfar og mormor hennar. Ho var den einaste som overlevde. Opp gjennom åra har ho gått til mange psykologar, utan å lykkast. Heilt til ho møter Aleksander. Han hjelp ho å takle trauma.

  Eg synest boka var bra. Det var svært bra skildring av Martine og hennar tankar. Omgjevnadane er òg bra skildra. Boka er lett å leve seg inn i. Ein klarer å sette seg inn i Martine sine tankar. Dette må vere ein av favorittane i år.

 9. Lina Marie Holmedal (Skole: mølladammen skole)

  Det er her jeg skal være
  Litt om boken:
  Jeg har lest boken «Det er her jeg skal være». Boken er skrevet av Hilde Hylleskaar. Boken ble gitt ut i 2011 og det er en ungdomsroman. Boken er på 217 sider. Boken er skrevet i vår tid og jeg tror noen kan kjenne seg igjen i historien. Boken er skrevet i jeg-form.
  Denne boken handler om en jente som heter Martine. Hun har vært utsatt for en bilulykke. Etter bilulykken opplever hun store utfordringer og hun får det så vanskelig at hun ønsker å ta sitt eget liv. Dagene er fulle av tåke og alt er bare galt. Hun får hjelp av en psykolog og han stiller spørsmål som gjør at hun føler seg bedre.

  Min mening:
  Jeg likte boken fordi jeg syntes det var spennende å lese om hun tok livet sitt eller ikke. Når jeg leste denne boken begynte jeg å tenke på hvordan folk som vil ta sitt eget liv har det. Boken er litt vanskelig å lese. Den hadde ord som jeg aldri hadde hørt om før, men den var lett å forstå etter at du hadde kommet et stykke inn i boken. Jeg syntes denne boken passer for de som er 13-16 år fordi det er mange vanskelige ord som er med på å utvikle ordforrådet, og det er ofte vi ungdommer som har det samme problemet som denne jenten i boken. Mange ungdommer vil kjenne seg igjen. Det jeg lærte av å lese denne boken er at man ikke skal gi opp selv om det kommer nedturer. Jeg lærte også at du ikke skal dømme noen før du har blitt kjent med dem. Jeg synes at temaet i boken er veldig viktig fordi noen mennesker som vil ta liv av seg kan trenge hjelp. Ofte kan vi hjelpe dem og da ser de lysere på livet og mange ombestemmer seg, heldigvis. Jeg får lyst til å lese mer av forfatteren fordi hun var veldig flink til å beskrive. Hun skriver så bra at jeg fikk fortellingen til å bli en film i hodet mitt.
  Jeg gir denne boken terningkast 4

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*