Den onde arven

Av: Thomas Enger i ungdom, Uprisen, Uprisen 10 anmeldelser

Med en far hun aldri har sett og en mor som verken tåler lys eller lyd, er livet til 16 år gamle Julie langt fra vanlig. Hun bor i et stort hus sammen med sin bestefar, og på skolen blir hun mobbet. Hennes beste venn er en katt. Men en kveld da nordlyset åpenbarer seg på himmelen, finner hun en mystisk gjenstand som snur opp ned på livet hennes. Det er en gjenstand som er nært knyttet til mørke hemmeligheter. En gjenstand noen er villig til å drepe for å få tak i.

Julie havner i stor fare da hun prøver å finne ut hva som har skjedd i familien hennes. Samtidig er Julies katt blitt redd for henne. Ute på tunet har 13 ravner slått seg ned, og de følger Julies minste bevegelser med iskalde øyne …

Tilbake til oversikt

Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2013

10 anmeldelser av “Den onde arven

 1. Emily Lindgren (Skole: kråkerøy ungdomsskole)

  Dette er en bra bok kunne lest den igjen. Den har det som skal til for og få en til å bli engasjert.Den har spenning,myrterier, men kunne vært litt mer fantasy. Hovedpersonen, Julie 16 år ingen far og en snodig mor. Julie havner i stor fare da hun prøver å finne ut hva som har skjedd i familien. Anbefales 4 av 6

 2. Christoffer Einarsen Nilsen (Skole: Kila skole, 9A)

  Den onde arven.

  Den onde arven er en thriller bok, thriller er en sjanger som bruker spenning som sitt viktigste element. Et eksempel på en thriller bok er Da Vinci koden. Den onde arven handler om ei jente som heter Julie. Julie er en 16 år gammel rødhåret jente, som bor hos bestefaren sin fordi moren hennes er blitt gal fordi faren hennes gikk seg vill i en skog.

  Julie bor på en plass som heter Holloway. Bak huset hennes er det en skog som heter Uhuriaskogen. Julie blir mobbet på skolen og hennes eneste venner er en katt, en gutt som heter Glen som stammer og en jente som heter Margaret. En dag etter å ha blitt mobbet går Julie ut i skogen. Det blir mørkt og hun ser noe som lyser rødt bak buskene. Hun går bort til lyset og ser at det kommer fra baken,og hun begynner å grave. Det som lyste var et etui med en penn i, når hun skal ta opp pennen fra hullet så faller hun ned i en hullet og blir bevisstløs lenge. Da Julie kommer hjem, finner hun ut at mange har lett etter henne og at hun har vært borte i et par dager. Da hun prøver å skrive med den pennen hun fant får hun en god følelse i kroppen. Etter det øyeblikket forandrer livet hennes seg og hun finner ut ting om familien sin som hun ikke ante gikk ant.

  Jeg syntes denne boken var skrevet veldig bra fordi det var spenning nesten hele tiden og setningene var akkurat lang nok. Denne boken var skrevet på bare bokmål med noen få vanskelige ord. Alt i denne boken var også veldig godt forklart og skildringene i boken fikk det til å føles ut som du var der.
  Jeg mener at denne boken kanskje startet litt kjedelig, men den hentet seg godt inn igjen, det blir til slutt slik at man ikke klarer å legge den ifra seg. Mot slutten så vil man tro at man vet hvem som står bak alt, men da får du deg en overraskelse. Denne boken var lett å lese med en lengde på litt over 300 sider. Jeg vil anbefale denne boken til alle som liker krim og thriller bøker fordi den var veldig spennende og overraskende bra skrevet.

 3. Anna Julie Rødal (Skole: Fræna ungdomsskule)

  Tittel: Den onde arven
  Forfattar: Thomas Enger
  Forlag: Gyldendal
  Antall sider: 348

  Boka handlar om Julie på 16 år. Ho bur med bestefar sin. Faren forsvann for 15 år sidan og mora tåler verken lys eller lyd. Ein dag finn ho ein gjenstand som nokon er villige til å drepe for å få tak i.

  Boka var vanskeleg å legge frå seg, fordi spenninga varte gjennom heile boka. Den var gripande og overraskande.

  Forfattaren har skrive slik at lesaren blir overraska. Menneske ein trudde er snille, er kanskje ikkje snille likevel. Det var lett å leve seg inn i boka på grunn av måten forfattaren skriv. Personane er bra skildra, og ein føler at ein kjenner dei. Eg sit igjen med ein bra ettersmak av denne boka og spenninga varte etter siste side. Eg vil gje boka terningkast seks.

 4. Sanna Lillevik (Skole: Kjøllefjord skole)

  Verdensbeste bok! (Etter Hunger Games) 😀

  Den onde arven av Thomas Enger handler om Julie som finner en magisk penn. Hun er en 16 år gammel jente som er litt annerledes enn andre jenter. Hun har en venn om hjelper henne gjennom hele kaoset. Hun bor på en gård med bestefaren fordi hun har en mor på galehus og pappaen, som hun aldri har sett, er forsvunnet i Uranskogen.

  Julie legger ut på en reise for og finne svar på hvor faren og resten av slekten ble av, Og ikke minst pennen, hva den betyr og hvor den kommer fra. Hun finner stadig vekk nye spørsmål og svar gjennom hele reisen. Livet blir snudd på hodet. Og ingenting blir som før.
  Jeg elsker boken. Det er godt skrevet og det var vanskelig og legge fra seg boken! Den var veldig spennende  Jeg liker den og veldig godt fordi det ikke var så lange kapitler, fordi da føler jeg at det er lettere og lese.

  Om ikke bok 2 kommer er jeg litt skuffet over slutten. Fordi jeg vil vite hvordan det går!
  Jeg anbefaler denne boken på det sterkeste! Den passer bra for folk som liker fantasy og krim! 
  Jeg gir denne boken terningkast 6!

 5. Christian Luis Aguirre (Skole: Sinnes skule)

  Boken handler om Julie, en 16 år gammel jente som bor sammen med sin bestefar Jim. Faren hennes dro før hun ble født, og moren er på et pleiehjem og tåler verken lys eller lyd. Julie har rødt hår og briller, og hun er også litt sjenert. En kveld ute i Uhuriaskogen finner hun en mystisk penn som gir henne fysisk styrke, energi og bedre syn. Men det skjer mystiske og skumle ting, 13 ravner observerer henne med iskalde øyne hver dag og natt, fremmede menn som bryter inn i huset til bestefaren og sender ham på sykehus og at flere folk vil ha henne død. Dette får Julie til å frykte for sitt eget liv.
  Hun har en venn som heter Margaret, som hjelper henne med å finne ut sannheten.

  Boken er en blanding av fantasy, thriller og krim, men den er mer fantasy enn krim. Krimaspektet du får er ifra Julie som finner ut mer om sin familie, hvordan pennen funker, hvorfor faren dro og hvorfor hun får mystiske krefter fra en penn. Personlig mener jeg at Den Onde Arven har 30 % fantasy, 20 % krim og 50 % thriller. Så hvis du er en fan av både fantasy og thriller med litt krim innimellom, er dette en bok jeg anbefaler du leser.

  Jeg gir den en 5/5.

  Hvis jeg skulle finne noe negativt om denne boken så er det at det tar litt lang tid før de kommer til en konklusjon, det kan være en forklaring eller svar på et spørsmål. Boken kan også være litt vanskelig å lese for de med lesevansker, men det finnes en lydbokversjon av denne boken for de som trenger det.

  Boken er 348 sider lang og skrevet av Thomas Enger og er fra forlaget Gyldendal.

 6. Sol Pauline Hansen (Skole: Kila skole, 9A)

  Den onde arven

  Julie er 16 år gammel og bor med bestefaren sin i et stort gammelt hus med skog på alle kanter. Hun har aldri sett faren sin, og moren ligger på sykehjem og tåler verken lyd eller lys. På skolen blir hun mobbet, men hun har venner… Margaret, Glen, katten hennes Rudolf, og herr Froggle… eller kan hun virkelig stole på herr Froggle? Det hele begynner med at hun finner denne mystiske gjenstanden i skogen… det begynner å skje mystiske og merkelige ting med henne, hun blir sterkere, raskere, hun vet alles mørkeste innerste hemmeligheter, Rudolf vil ikke ha noe med henne å gjøre, og ute på tunet har det slått seg ned 13 ravner som observerer hennes minste bevegelser. Denne mystiske gjenstanden som har snudd opp ned på livet hennes, viser seg å være nært knyttet til farens forsvinning for 15 år siden. Julies liv blir satt i fare, og hun innser at familien hennes har holdt mange mørke hemmeligheter borte fra henne, hemmeligheter som kan få henne og de hun er glad i drept.

  Denne boka er skrevet av Thomas Enger, og er på 347 sider. Egner skriver på en ungdommelig måte, som griper fatt i leseren etter bare første side. Det er mange spenningstopper, og derfor forventer du at det etter hvert vil bli kjedelig, men tvert imot blir det bare mer og mer spennende for hver spenningstopp. Du bare fortsetter og lese og mister helt tid og sted, og alt som har med omverdenen å gjøre. Du blir slukt inn i en verden full av mystiske og merkelige hendelser som får deg til å grøsse!

  Anbefaler jeg boken: Ja

 7. Espen Jenssen (Skole: Kjøllefjord skole)

  Tittel: Den Onde Arven
  Forfatter: Thomas Enger
  Utgivelsesår: 7.September 2013
  Antall Sider: 47

  16 år gamle Julie bor sammen med sin gamle gniene bestefar. Faren forsvant i Uhriaskogen og moren havnet på galehus. En kveld fant hun en magisk penn i Uhraskogen som førte til mye godt og vondt. Senere oppdaget hun flere slektninger, og startet etterhvert på en reise for å finne noen av dem.

  Denne boka er ekstremt spennende og har et høyt spenningsnivå. Jeg vil anbefale den på det sterkeste til ungdom som liker krim. Boka er begynner ganske lett og den er svært gripende.

  Jeg gir den 5/6

 8. Knut Ola (Skole: Fræna ungdomsskole)

  Den onde arven

  Bli med 16 år gamle Julie på et spennende eventyr gjennom hennes søken etter svar på hvorfor faren hennes forsvant da hun var liten, og hvorfor hun aldri fikk møte sin søster.
  Julie blir mobbet på skolen og bestemmer seg for å ta en telttur i den farlige og mørke skogen som ligger utenfor bestefarens gård. Når hun faller ned i et hull, finner hun en glødende boks med en penn oppi. Da hun kom seg opp av hullet, ble hun funnet av en fra letemannskapet som sammen med resten av byen hadde lett etter henne i to dager!
  Etter hvert finner hun ut at pennen hun fant i skogen var ganske spesiell. Hun vet ting hun aldri har blitt fortalt, blir aldri sliten og blør ikke lengere. Hvilke hemmeligheter skjuler seg bak denne tilsynelatende gamle gjenstanden? Hvor kommer den fra? Lev deg inn i boken og finn det ut.
  Boken har 348 sider, og er skrevet av Thomas Enger. Den er utgitt av Gyldendal forlag i 2013 og er en fin ungdomsbok for de mellom 13 og 17 år. Minimum 13 år er pga voldelige hendelser som ikke passer så bra for de fleste på den alderen. Jeg gir den terningkast 6.

 9. Hanna Kaarby (Skole: Kjøllefjord skole)

  En spenningsbok du ikke kan gå glipp av!
  Tittel: Den onde arven
  Forlag: Gyldendal
  Forfatter: Thomas Enger
  10 % fantasy + 70 % thriller + 20 % krim = 100 % spenning! Jeg syntes «Den onde arven» er en utrolig god bok. En av grunnene til at jeg liker boken, er at jeg kjenner meg igjen i den. Jeg har heller ikke møtt faren min og har mye jeg ikke vet om familien min. Boken er aktuell for mange, for det er ikke mange familier uten familiehemmeligheter. Det er nok ikke like mange eller store hemmeligheter som det er i Julies familie, men boken gir en forståelse av at alt har sin grunn. Det er alltid en grunn til at mennesker oppfører som de gjør.
  I «Den onde arven» er vi med på en reise tilbake i tid med Julie for å finne ut hva som har skjedd siden familien hennes er som den er. Hun leter fram ting som egentlig ikke vil bli funnet og det får konsekvenser. Boken legger vekt på et viktig tema, familie og tillit.
  Når Julie stresser, stresser jeg. Når Julie er redd, blir jeg redd. Når Julie svetter, svetter jeg. Jeg får frysninger når jeg leser og noen må nesten komme og ta boken ut av hendene på meg for at jeg skal slutte å lese. Men det gjør ikke noe om jeg må legge den fra meg, for det er like lett og komme inn i den igjen.
  Jeg liker at den er skrevet i nåtid, for det gjør de spennende delene enda mer spennende. Hovedpersonen, Julie, er ikke en av de populære som kan si hva som helst uten at det gjør noe. Men i boken er vi med på en reise hun har med seg selv også. Hun blir tøffere, eller hun tør å ta fram den tøffe inn i seg. Julie tørr å stå opp for seg selv.
  Hovedpersonen Julie gjør noe stort for seg selv, ved å takle utfordringene hun møter så godt som hun gjør. Hun må ikke ta dem på denne måten, men hun gjør det likevel. Vi alle møter på utfordringer i livet, og Julie kan være med på å vise oss hvordan man kan takle slike utfordringer. Det gjelder å takle utfordringene og ikke vær redd. Det er bedre det enn å angre på at du ikke gjorde noe.
  Terningkast: 6

 10. Simon Haakerud (Skole: Mølladammen)

  Den Onde Arven
  Den onde arven er skrevet av Thomas Enger. Thomas er ikke en kjent forfatter for min del.
  Boka ble gitt ut i 2013 og har 348 sider.
  Sjangeren er spenning, fantasy og krim.
  Boka handler om Julie. Julie er en 16år gammel jente som opplever mye rart. Alt begynner med at Julie går i skogen og finner en penn. Pennen lyser og hun tar den med hjem. Hun finner fort ut at det er noe mystisk med den. Det du skriver blir virkelig, og pennen gir deg krefter. Julie finner også ut at det er noe spesielt med slekten sin. Faren har dratt og moren er på sykehjem. Søsteren er heller ikke der. Etter at bestefaren dør, finner hun ut masse om slekten sin. Julie kommer også i fare fordi hun er så nysgjerrig, og mange vil ha denne pennen. Onkelen hennes vil veldig gjerne ha pennen, og truer Julie. Men Julie er smart og bruker pennen, og hun kommer til bunns med dette og alt blir bra.
  Jeg likte boka ganske godt fordi det var en spennende og innholdsrik bok. De første 60 sidene var ikke så veldig spennende, men etter det ble jeg veldig fanget av boka. Grunnen til at boka fanget meg er at spenningen holdes oppe, akkurat når boka blir litt kjedelig skjer det noe spennende med en gang. Jeg syntes det er veldig bra gjort og klare og finne på dette her, og at det var litt spesielt fanget meg også.
  Men denne boka er ikke for de aller minste, det kan være litt vanskelig og få med seg sammenhengen i boka, så jeg vil si 12+. Og det er en bok for begge kjønn. Og boka passer jo selvfølgelig best for fantasy-elskere. Jeg syntes selv at dette er et spennende tema, fordi jeg liker å lese bøker som er litt overnaturlige. En annen grunn er at det er litt krim i boka, og jeg elsker krim.
  Denne boka får terningkast 4 av meg. Boka var veldig spennende men sammenhengen kan være litt vanskelig og forstå.
  – Simon Haakerud 8b Bærumsverk skole

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*