
Vannlilje på havet
Veronica Salinas og Narges Mohammadi, Magikon forlag 2024
Vannlilje på havet handler om Vannlilje som lever et lykkelig og fredelig liv. Akkurat som blomsten har hun dype røtter til hjemstedet sitt. Men da det bryter ut krig, blir hun tvunget til å flykte fra venner og familie. Plutselig befinner hun seg på havet, i en åpen båt med fremmede, på en farlig reise til et ukjent land.
Mange barn og unge mennesker over hele verden må hvert år flykte fra krig og katastrofer – ofte alene, uten foreldre eller andre pårørende. Vannlilje på havet er et fint utgangspunkt for å snakke om krig og flyktningers situasjon, gjennom opplevelsene til Vannlilje.
Bla i boken:
Heng opp plakater med bilder fra boka:
Se leker og aktiviteter til Vannlilje på havet under!
Aktiviteter
Klikk på bildene under og kom til aktivitet
Lesestund
Les sammen med barna, se på bildene og snakk om det som skjer!
Opplegg til lesestund finner du her.
Opplegget er laget av Toril Hægeland, universitetslektor ved OsloMet.
Vannliljeblomst
Vannliljeblomst
Hovedpersonen i boka heter “Vannlilje”. Vannliljer har vakre farger og lange røtter. De trives i tjern og ikke i havet. Vi håper Vannlilje finner et nytt hjem der hun kan slå seg ned og slå rot.
Vi heier på Vannlilje og vil lage en fest for henne! Brett fargerike vannliljer som i boka og dekk et fint bord! Alle tar med litt mat til et felles måltid. Spiselige blomster og eksotiske frukter gjør bordet fargerikt. Dere kan også pynte med flytende blomster og telys i skåler med vann.
DU TRENGER:
Servietter i flere farger
Fargerik frukt
Alle tar med noe til et felles måltid
Eventuelt spiselige blomster til pynt
1. Brett servietten helt ut.
2. Så bretter du alle fire hjørner inn mot midten. Nå har du en ny firkant.
3. Deretter gjør du akkurat det samme to ganger til.
Til sammen skal du brette alle fire hjørner inn mot midten tre ganger.
4. Snu servietten slik at du får den glatte siden opp.
5. Brett så alle fire hjørner inn mot midten en gang til – på samme måte som de tre forrige gangene, men denne gangen skal du brette motsatt vei.
Nå er firkanten klar til at du kan begynne å trekke ut kronbladene. Det kan være litt vanskelig, så du kan holde på midten av blomsten mens du trekker ut hvert kronblad.
6. På baksiden har du nå fire firkanter som er løse inn mot midten. Disse fire flappene skal nå vrenges opp og bli til kronblader. Ta først tak i den løse fliken på en av firkanten på baksiden, denne drar du opp og frem slik at den står helt opp. Støtt brettene på forsiden av blomsten med fingrene samtidig som du drar i fliken. Vreng kronbladet (fliken) forsiktig rundt spissen på firkanten. Dette gjør du med alle fire fliker.
Nå begynner servietten å ligne på en blomst, men den ramler lett fra hverandre. Du kan støtte blomsten i midten mens du jobber, så ikke den faller fra hverandre før du får trukket ut neste lag. Neste steg vil gjøre at servietten holder formen sin.
7. På undersiden av blomsten har du nå fire nye fliker. Disse drar du forsiktig ut og vrenger slik at de danner et nytt sett med kronblader mellom bladene du nettopp lagde.
8. Det siste laget med løse fliker skal nå dras ut på undersiden av blomsten.
Ferdig! Nå har du en serviett-vannlilje til å pynte bordet med!
Fredsduer og papirbåter
Bretting av papir kan være alt fra ganske enkelt til veldig komplisert.
Vi har plukket ut et par oppskrifter på fredsduer og papirbåter som kan passe for de minste. Skriv ut de vedlagte malene og legg dem fram sammen med papir og saks – det er alt dere trenger for å klippe og brette i vei! Litt veiledning fra de voksne er lurt i starten.
Duen er et fredssymbol i store deler av verden, og i Japan er også tranen et symbol på fred. Å brette papir er en stor japansk tradisjon, det kalles “origami”, og det sies at om man bretter 1000 fredsfugler eller origamitraner betyr det lykke.
Her er noen oppskrifter på flere fugler, med litt mer avansert bretteteknikk:
Japanske traner
Brevfugl fra “Snøfall” på Nrk
DU TRENGER:
Fredsdue mal
Papir i hvitt og grønt
Flerfarget eller ensfarget papir. Origamipapir kan være fint å bruke
Saks
Om dere vil henge opp fuglene: Sytrå, nål og tape
Tegn - hva skjer etterpå?
På de siste sidene i boka ser vi at Vannlilje klarer å komme seg til en strand, og den siste setningen er “Vannlilje er her nå”. Hva tror du skjer etterpå?
Lag en tegning som viser hva du tror skjer med henne videre.
Tegn med blyant og kull på farget papir, og lag gjerne collage som i boka. Da tegner dere på flere ark, klipper ut former og limer dem på ark hvor dere kan tegne videre.
Tips til tegning med kull: Lag små prikker eller felter etter hverandre og dra forsiktig over med fingrene etterpå. Effektfullt når man skal lage vinduer i hus/blokker.
DU TRENGER:
Blyant
Kullstifter
Fargeblyanter
Farget papir
Saks
Lim
TIPS: Kombiner oppgaven med en tur ut i skogen inkludert bålbrenning. Kullet fra bålet kan dere bruke til tegning etterpå – se tips fra Nasjonalmuseet her
Heng opp alle tegningene etter hverandre på veggen. Kanskje har dere tilsammen laget en ny historie om Vannlilje?
Brevet
I boka får Vannlilje et brev av moren sin. Hun mister det dessverre på havet. Hva tror du stod i brevet? Skriv et brev til Vannlilje fra moren. Eller skriv et brev fra deg til Vannlilje.
DU TRENGER:
Blyant
TIPS: Kombiner oppgaven med oppgave 2; bretting av fredsdue eller papirbåt. Skriv brevet på et papir som brettes sammen til en fugl eller en båt etterpå.
Lag deres eget memospill
Bla i Vannlilje på havet og se om dere finner tegninger av ting og figurer som dere kan tegne på kortene. Det kan for eksempel være: en bil, en mus, en hatt, en sol, en doktor osv.
Oppmuntre gjerne barna til å se etter og «herme» etter tegningene i boka. Hvordan har illustratøren tegnet de forskjellige tingene?
For å kunne spille spillet må dere lage to og to par med kort.
Som forside kan dere bruke malen: Memo-forside(PDF)
Som bakside til spillet kan dere bruke malen: memo-bakside(PDF)
DU TRENGER:
Tegnesaker
Saks
Papir
Kartong, papp eller tykt papir
Limstift
TIPS:
– To og to går sammen og tegner utvalgte tegninger fra boka, på hvert sitt kort, som danner kortpar til spillet. For eksempel kan en eldre elev tegne og en yngre elev fargelegge et kortpar. Dere kan også bruke matpapir til overføringstegning, og tegningene kan klippes ut og limes på tykkere papir eller papp.
– Istedenfor tegninger inspirert av boka, kan dere bruke utvalgte ord hentet fra boka. Velg noen ord, skriv ordet på norsk på ett kort, og det samme ordet på et annet valgt språk på det andre kortet. Slik danner de et språkpar.
– Lag en egen boks til spillet. Etikett til boksen(PDF) kan skrives ut og limes på f.eks. en tidsskriftssamler.
SPILLEREGLER:
Her finner du spilleregler til spillet memo (PDF).
Modellere - se video
Eksempel på høytlesning med Veronica Salinas - Video
Bli inspirert
Klikk på bildene under og få mer inspirasjon
Boktips: Fargene som forsvant
Fargene som forsvant er en bok skrevet av Constance Ørbeck-Nilssen og illustrert av Akin Düzakin (Ena forlag, 2017). I boka skildrer de i tekst og bilder den frykten og usikkerheten som barn kan oppleve i et krigsherjet område.
Mange millioner barn har en hverdag preget av krig og ødeleggelser, og millioner av barn er på flukt. De har sterke opplevelser og historier som det er viktig å formidle.
Kunst i Skolen har laget en utstilling med utvalgte bilder fra denne boka. Med utstillingen følger også en lærerveiledning med tips til hvordan snakke om og jobbe med temaet krig og flukt, som kan være aktuell også for Vannlilje på havet. Lærerveiledningen kan lastes ned her: “Fargene som forsvant”
I utstillingen “Fargene som forsvant” er fargene sentrale. Det første bildet viser en jente i rød kjole i et fargerikt idyllisk miljø. Hun og moren får livet snudd opp ned i krigens dystre gråhet. Men gjennom historien og møtet med en fugl får jenta hjelp til å finne tilbake til minnene sine og fargene. Alt er ikke helt grått og trist, fuglen viser henne regnbuen som lager en bro over himmelen. Forfatteren og illustratøren ønsker med regnbuen å formidle at det er håp, det finnes en vei hvis vi holder sammen.
Bli med i trekningen om et gratis besøk av utstillingen “Fargene som forsvant”!
Del bilder på https://kisdigital.no/les-og-lek/ av papirfugler, vannliljer eller annet dere har laget i forbindelse med “Vannlilje på havet” med oss – og bli med i trekningen.
Se hvordan du kan laste opp bilder her: Oppskrift for innsending av bilder
Om forfatteren og illustratør

Veronica Salinas
Veronica Salinas (f. 1977) er skuespiller, dramatiker og forfatter. Hun er opprinnelig fra Argentina, men er nå bosatt i Norge. Hun har bl.a. studert ved Teaterhøyskolen i Buenos Aires, forfatterutdanningen ved Norsk Barnebokinstitutt og hun har en mastergrad i spansk og portugisisk ved universitetet i Oslo. Salinas har også blitt tildelt en rekke stipender fra bl.a. Statens Kunstnerstipend, NFFO og Fritt Ord.
Foto: Svein Størksen

Narges Mohammadi
Narges Mohammadi er en iransk illustratør bosatt i Teheran. Mohammadi har illustrert en rekke bildebøker for nasjonale og utenlandske forlag, og har hatt utstillinger i mange land og mottatt prestisjefylte priser for sitt arbeid.
Foto: Omid Motaghi