![](https://foreningenles.no/lesoglek/files/2025/01/9788202382605.jpg)
Ryddetid
Camilla Kuhn
Det er ryddetid, men pappa og Jens vil heller dra i svømmehallen. Uheldigvis blir de oppdaget av lillesøster idet de prøver å snike seg ut. Merkelig nok blir verken hun eller mamma sinte. Da pappa og Jens kommer frem til svømmehallen, skjønner de endelig hvorfor.
Bla i boka:
Pynt området og heng opp plakater til Ryddetid!
Plakater
Aktiviteter
Klikk på bildene under og kom til aktivitet
Lesestund
Les sammen med barna, se på bildene og snakk om det som skjer!
Her er opplegg til lesestund med Ryddetid.
Opplegget er laget av Toril Hægeland.
Så skjedde dette....
Dikt videre på historien, tegn eller skriv hva du tror skjer etter ryddetiden. Skriv gjerne på flere språk.
DU TRENGER:
Kopieringsoriginal
Blyanter
Fargeblyanter
TIPS: Skriv ut flere kopieringsoriginaler, og la dem ligge fremme sammen med fargeblyanter og boka, så det blir en egenstyrt aktivitet der barna kan skrive og tegne når de har lyst. PDF til printing finner du her.
Ryddespill
Lag et brettspill inspirert av stigespillet – med ryddetema. Brettspillet kan være et hus med etasjer der det skal ryddes i alle rom underveis til mål. Trapper og stiger mellom etasjene hjelper spillerne frem og tilbake i spillet.
Tegn ruter på et tykt papir, og bruk farget papir eller fargelegg. (Bruk gjerne fargene fra boka). Brikkene kan lages av plastelina, leire eller trolldeig. Barna kan lage familien i boka eller sin egen familie.
Tegn og lag brikker med forskjellige symboler eller ord innenfor kategorien husarbeid. Barna kan lage regler for spillet og prøve det ut sammen. Hindre på veien kan for eksempel være “Stå over en runde – du må støvsuge først”, “Gå to steg tilbake og rydd opp etter du har spist”, “Du må rydde rommet og må gå helt tilbake til start”. Det kan også være premier underveis som “Hurra, du har vasket bad og kan ta stigen opp til neste etasje”. “Gratulerer, du har nå vasket gulvet og kan ta trappen opp til kjøkkenet og spise kake”.
Om å gjøre å komme først til mål og få lov til å slappe av – eller ta seg en tur til svømmehallen etter en god ryddeøkt 🙂
DU TRENGER:
Papp eller tykt papir
Farget papir
Linjal
Saks
Lim
Blyanter
Fargeblyanter
Plastelina eller annet formingsmateriale
Terninger
Narrestreken
I boka pakker mamma bagen med feil badetøy (hihi). Har du “hjulpet” noen med en narrestrek en gang? Tegn det som skjedde eller finn på en god historie!
DU TRENGER:
Kopieringsoriginal
Blyanter
Fargeblyanter
TIPS: Skriv ut flere kopieringsoriginaler, og la dem ligge fremme sammen med fargeblyanter og boka, så det blir en egenstyrt aktivitet der barna kan skrive og tegne når de har lyst. PDF til printing finner du her.
Hvem skal i svømmehallen?
Dette er en mimelek hvor man på tur skal mime en person, dyr, yrkesgruppe som skal i svømmehallen. (Det kan for eksempel være en tyv, en baby, en rockestjerne, kongen, en skilpadde, julenissen, Spiderman, en oldefar/mor, en elefant osv.
Det kan være litt vanskelig, så det kan være lurt at alle prøver samtidig de første gangene med den samme oppgaven.
Eksempel: “Nå skal alle være en tyv. Hvordan går en tyv? Hva ville en tyv ha pakket i svømmebaggen? Noe utenom det vanlige? Hvordan går hen inn i garderoben? Hvordan ser badebuksa/drakta til en tyv ut?”
Når alle har gjort dette, kan man dele gruppa i to og la dem vise for hverandre – men da uten at de andre vet hvem de skal være. Det kan være lov å stille spørsmål hvis det er vanskelig å gjette.
Lag og spill memospill
Oppmuntre gjerne barna til å se etter og «herme» etter tegningene i boka. Hvordan har illustratøren tegnet de forskjellige tingene?
For å kunne spille spillet må dere lage to og to par med kort.
- Som forside kan dere bruke malen: memospill – forside (PDF).
- Som bakside til spillet kan dere bruke malen: memospill – bakside (PDF).
TIPS:
– To og to går sammen og tegner utvalgte tegninger fra boka på hvert sitt kort, som danner kortpar til spillet. For eksempel kan en eldre elev tegne og en yngre elev fargelegge et kortpar. Dere kan også bruke matpapir til overføringstegning, og tegningene kan klippes ut og limes på tykkere papir eller papp.
– Istedenfor tegninger inspirert av boka, kan dere bruke utvalgte ord hentet fra boka. Velg noen ord, skriv ordet på norsk på ett kort, og det samme ordet på et annet valgt språk på det andre kortet. Slik danner de et språkpar.
– Lag en egen boks til spillet. Etikett til boksen (PDF) kan skrives ut og limes på f.eks. en tidsskriftssamler.
SPILLEREGLER:
Her finner du spilleregler til spillet memo (PDF).
DU TRENGER:
- Tegnesaker
- Saks
- Papir
- Kartong, papp eller tykt papir
- Limstift
Svømmetøy - SE VIDEO
Ryddetid på seks ulike språk
Ryddetid
Ryddetid er et leseprosjekt for å styrke flerspråkligheten blant norske barn, til bruk på skoler og bibliotek.
Bildeboka «Ryddetid» er lettlest, morsom og tar opp viktige temaer med et språk barn forstår. Hvem bør rydde hjemme? Kan en mann bade med badedrakt? At boka er parallellspråklig, kan bidra til en følelse av stolthet blant flerspråklige barn, som sjelden får bruk for morsmålet sitt på skolen. Bruk Ryddetid til å la elevene bli bedre kjent med seg selv og samfunnet rundt dem.
I denne videoen blir «Ryddetid» lest på seks ulike språk. Språkene er norsk, arabisk, polsk, ukrainsk, tigrinja og somali.
Hvordan få tak i bøkene?
Flere skolebibliotek i landet vil få tilsendt «Ryddetid» på språkene polsk/norsk, ukrainsk/norsk og tigrinja/norsk. Dersom skolen din ikke mottar bøkene, og dere ønsker å bruke disse, eller «Ryddetid» på somali/norsk og arabisk/norsk, i undervisningen, kan bøkene lånes på biblioteket.
Ryddetid er skrevet og illustrert av Camille Kuhn, med støtte av Leser søker bok. Boken er utgitt av Cappelen Damm
Bli inspirert
Klikk på bildene under og få mer inspirasjon
Kunst til å bli inspirert av
“Komplott”, litografi av Eli Hovdenak. Norsk kunstner født i 1956.
I boka bruker mammaen humor for å få frem budskapet sitt til gutta. Humor er et kraftfullt verktøy for å kunne ta opp vanskelige temaer og kan også gjøre det lettere å ta i mot kritikk.
Denne måneden kan dere la dere inspirere av Eli Hovdenaks humoristiske univers. Hun har en usedvanlig evne til å fremstille situasjoner på en finurlig og leken måte som de fleste vil finne morsomme. Hun fabulerer med begreper, ord og ordspill og ikke minst menneskelige egenskaper. Vi ler av gjenkjennelsen. Kanskje får hun oss til å le av oss selv?
Dette bildet har tittelen ”Komplott”. Vi ser to store mennesker og en liten, tillitsfull and. Det er tydelig at menneskene er sammen om å lure anden. Vi ser den store, sorte gryten, og kan tenke oss hva som kommer til å skje…
Bildet er med i Kunst i Skolens vandreutstilling “Finurlig”. Dere kan lese mer om utstillingen og se flere bilder av Eli Hovdenak her
Ryddemusikk
Her er et utvalg sanger vi tenker passer til Ryddetid. Lag en spilleliste og rydd i vei!
Ryddetid av Vennen min
Ryddesang av Fantorangen
Røvernes letevise av Thorbjørn Egner
Ryddetid i barnehagen av Onkel Jerry
Rydderock av Ole Tellefsen og Leif Fjelldal
Ryddevise av Hilde og Elin
Ryddevise av Erik Johansen, Ivar Hovden og Odd Erik Østerås
Hvordan lese og leke?
Lurer du på hvordan du kan bruke Les og lek sammen med barna på SFO?
Her har du 8 gode tips til hvordan du kan gjøre det!
Om forfatteren og illustratør
![](https://foreningenles.no/lesoglek/files/2025/01/Camilla-Kuhn-av-Foto-Maja-Hattvang-900x900.jpeg)
Camilla Kuhn
Forfatter og illustratør Camilla Kuhn (f.1975) har laget mange spennende og morsomme bøker for barn. Kuhn vokste opp på Rykkinn og Bærums Verk. Hun studerte to år ved Oslo tegne- og maleskole og siden grafisk design ved Central Saint Martins College of Art and Design i London. Hun har særlig arbeidet med billedbøker og lettlestbøker. Bøkene er oversatt til en rekke språk.
© Foto: Maja Hattvang