
Vi roper i skogen
Trude Tjensvold, Samlaget 2023
Har du tenkt over kva slags lydar me høyrer i skogen?
Her er ei faktabok om alle lydane, frå store dyr til små kryp.
Sjå i boka her:
Skriv ut plakatar og pynt skulen:
Aktiviteter
Klikk på bildene under og kom til aktivitet
Lesestund med Vi roper i skogen
Les sammen med barna, se på bildene og snakk om det som skjer!
Her er opplegg til lesestund med Vi roper i skogen.
Opplegget er laget av Toril Hægeland, OsloMet.
Se, lytt og let i skogen
Gå ut – se opp, se ned og lytt og lukt. Hører dere noen dyr? Ser dere noen dyr? Eller ser dere kanskje spor av noen dyr? Løft på steiner og kikk under greiner.
Del gjerne inn i mindre grupper. Vær detektiver eller skogforskere: ta med blokk og blyant, noter hva dere ser og hører. Noter spor dere finner på utskriftsmalen eller i egen tegnebok.
- Spor vi fant:
- Lyder vi hørte:
- Dyr vi så:
- Dette dyret tror vi laget sporet/lyden:
- Sånn så det ut: (tegn og forklar, eller ta bilder med kamera/mobil/nettbrett)
- Hvor: (f.eks i toppen av et tre, under en stein, på stien osv…)
Når dere kommer tilbake på Aks/sfo/skolen kan dere finne ut mer om dyrene dere så, hørte og fant spor etter.
- Velg ett av dyrene. Tegn dyret. Klipp ut og plasser dyrene i “skogen” – se aktivitet “Mal en skog”.
- Skriv ned fakta om dyret du har valgt. Hvordan snakker og kommuniserer dyret?
DU TRENGER:
Å gå ut i skogen
Utskriftsmal eller tegnebok
Blyant
Tegnesaker
Ark
Saks
Limstift
Eventuelt kamera, mobil, nettbrett
Tips:
Det kan være lurt å notere størrelsen på ting/dyr dere finner. Da er det lettere å artsbestemme i etterkant. Legg for eksempel en blyant ved siden av det du skal ta bilde av og la gjerne spissen peke mot objekter/dyret du vil dokumentere. Eller ta med en linjal, mål og noter.
Når dere kommer tilbake til skolen kan dere lytte og gjette lyder her: https://friute.no/mest-kjente-norske-skogslyder/ Kanskje hørte dere noen av de samme lydene i skogen?
Lag et eget språk
Rundt oss er det mange språk – både menneskespråk og dyrespråk.
Hvor mange språk snakkes på din SFO/AKS?
Språk er kommunikasjon, og vi kan kommunisere på mange måter. Med ord, med bilder, med tegn til tale, kodespråk, kroppsspråk, fargespråk, tegnspråk, blindespråk… kommer dere på flere?
I denne oppgaven kan dere finne på et eget språk, det kan være med hele gruppa eller dere kan dele dere inn i flere grupper. Det kan være et kodespråk med bokstaver, tall eller tegninger.
Lag små bøker og skriv og tegn inn deres (hemmelige?) språk i dem. Se bilder og film for tips til hvordan lage en enkel brettebok av A4-ark.
DU TRENGER:
Å lytte og se etter forskjellige språk
Fantasi 🙂
A4-ark
Saks
Blyanter
Tegnesaker
Mal en skog
1. Mal en skog med maskeringstape og malingsrulle. Se på bildene i boka og hvordan skogen og trærne er malt. Nå skal dere lage deres egen skog inspirert av boka. Den malte skogen deres kan dekke en hel vegg, eller dere kan male på ark eller kartong. Se bildetekster for trinn-for-trinn forklaring. Hvis dere vil ha med dyr i skogen, kan dere tegne eller male dyr, klippe dem ut og lime dem på.
2. Mal en skog med vannfarger og pensler. Gå ut og se på former og farger som er i skogen nå – og mal gjerne ute. Mal fritt og mal lag på lag flere farger på hvert blad eller trestamme. Kikk nøye på trærne hvilke farger du faktisk ser. Et grønt blad kan for eksempel se blått ut hvis det speiler himmelen, det kan se mørkegrått eller rødt ut i skyggene – og hvis solen skinner gjennom bladene kan det se nesten hvitt eller lysegult ut.
Mal forskjellig størrelse på trærne. Du kan male dybde i bildet ved å male trær som er langt unna små, så du ser hele treet. Trær som er litt nærmere ser du mindre av, og de aller nærmeste ser du kanskje kun stammen av.
Se på kunstneren Harald Dal sine skogsbilder under Kunst å bli inspirert av for inspirasjon!
DU TRENGER:
Maling: grønn (eller gul og blå), brun, hvit, sort. Gjerne veggmaling.
Vannfarger
Pensler
Malingsruller i forskjellige størrelser
Maskeringstape
Papp/papir/kraftpapir
Saks
Evt . en liten håndsag
Tips: Malerbutikkene selger små kvartliterbokser med prøvemaling.
Ta utgangspunkt i oppslaget av masse trær i boka. Bland maling (f.eks en grønn-nynase, en brun og en grå farge) og kutt til små malingsruller så de blir ca. 2-3 cm lange.
Lag først trær med maskeringsteip på arket (de skal bli de hvite trærne). Riv biter og lag runde grenbuer på stammen. La noen av stammene gå fra topp til bunn på arket – så de danner en forgrunn i bildet. Mal heldekkende grønn farge over teipen og på hele arket med malingsrulle. Når det har tørket males grå trær som mellomgrunn, la nederste del av treet begynne litt opp fra kanten, så det ser ut som om de står litt lenger bak og innover i bildet.
De brune trærne males litt tynnere og stammen enda litt lenger opp fra bunnen av arket. De skal være innerst i bildet, og grenene skal ligge bak de grå.(Rekkefølgen på malingen av grå og brune trær kan evt. byttes om her). Når det er tørket litt dras maskeringstapen forsiktig av.
Til slutt males grå felter på bjørka i forgrunn, dypp en svamp i litt maling og trykk lett på. Det samme gjøres med lysegrønt for å lage blader og bladverk. Ta kun litt farge på svampen av gangen så feltene ikke dekkes helt, det gir et lett inntrykk av lys som skinner gjennom bladene.
Tegnede dyr klippes ut og limes på arket til slutt.
Lag og spill memospill
Bla i Vi roper i skogen og se om dere finner tegninger av ting og figurer som dere kan tegne på kortene. Det kan for eksempel være: en elg, et tre, en hund, et ekorn, en bekk.
Oppmuntre gjerne barna til å se etter og «herme» etter tegningene i boka. Hvordan har illustratøren tegnet de forskjellige tingene?
For å kunne spille spillet må dere lage to og to par med kort.
Som forside kan dere bruke malen: Memospill-forside
Som bakside til spillet kan dere bruke malen: Memospill-bakside
DU TRENGER:
Tegnesaker
Saks
Papir
Kartong, papp eller tykt papir
Limstift
TIPS:
– To og to går sammen og tegner utvalgte tegninger fra boka, på hvert sitt kort, som danner kortpar til spillet. For eksempel kan en eldre elev tegne og en yngre elev fargelegge et kortpar. Dere kan også bruke matpapir til overføringstegning, og tegningene kan klippes ut og limes på tykkere papir eller papp.
– Istedenfor tegninger inspirert av boka, kan dere bruke utvalgte ord hentet fra boka. Velg noen ord, skriv ordet på norsk på ett kort, og det samme ordet på et annet valgt språk på det andre kortet. Slik danner de et språkpar.
– Lag en egen boks til spillet. Huskespill-tidsskriftsamler-rygg kan skrives ut og limes på f.eks. en tidsskriftssamler.
SPILLEREGLER:
Her finner du spilleregler til spillet memo (PDF).
Lytteøvelse del 1 - video
Lytteøvelse del 2 - video
Bli inspirert
Klikk på bildene under og få mer inspirasjon
Kunst å bli inspirert av
Harald Dal, Tregruppe skogsinteriør-Nesodden, maleri. 1946.
Mange kunstnere har latt seg inspirere av skogen! De har malt skogen med alle sine former og farger, som skifter med årstidene. Trær i skogen er et motiv som har blitt malt ofte.
Harald Dal (født 1902 i Trondheim, død 1972 på Nesodden) var en norsk kunstmaler. Han malte flere bilder av trær, mange fra Nesodden i Akershus, der han bodde flere år av sitt liv.
Forslag til bildesamtale:
- Hvilke farger ser dere?
- Hvilken årstid tror dere han har malt?
- Hva slags trær ser dere?
- Hvordan er utsnittet? Ser vi hele treet i forkant? (Hvilken effekt gir det at de er kuttet?)
- Hva slags stemning er det i skogsbildet?
Om forfatteren og illustratør

Trude Tjensvold
Trude Tjensvold (f. 1964) er forfattar, illustratør og biletkunstnar. I 2016 debuterte ho som forfattar med bildeboka Bo flyttar ut, som både blei nominert til Kulturdepartementets debutantpris for barne og ungdomslitteratur 2016 og vann gull i Visuelt 2017. Ho har etter dette gitt ut fleire biletbøker, lettlesbøker og den grafiske romanen Raud Volvo for ungdom.
Tekst og bilde hentet fra Samlaget sine nettsider.
Foto: Kristin Aafløy Opdan