2008: Endre Lund Eriksen for «Pitbull-Terje blir ond»

Bøkene om Pitbull-Terje og Jim er oversatt til mange språk. Bøkene har vunnet priser delt ut av barn, av ungdom og av voksne. Bøkene blir hyllet av kritikere og lest av barn og ungdom. Alle er enige om at bøkene er bra. Det er sjeldent slikt skjer.


Om Endre Lund Eriksen:

Juryens begrunnelse:

170 9. klassinger har de siste månedene lest og vurdert de nominerte bøkene til UPrisen 2008. To representanter fra hver klasse ble sendt til Oslo for å kjempe for sin klasses favoritter. Etter en lang diskusjon bak lukkete dører var det ingen tvil om hvem som var vår favoritt.

Her er noen av de kriteriene vi brukte når vi skulle finne vinneren av UPrisen:
– Innlevelse
– Leseopplevelse
– Om det angår oss
– Ungdomsspråk
– Humor

Det er ikke sikkert du er så lik personene som blir beskrevet i vinnerboken, men den er så godt skrevet at du likevel klarer å sette deg i personenes sted.

Ungdomsbokforfattere har en tendens til å bruke banneord i annenhver setning for å få ungdoms oppmerksomhet. Årets Uprisforfatter klarer å få banningen til å gli naturlig inn i språket. Språket er naturlig og hverdagslig.

Boka er lettlest og humoristisk. Vi kunne ikke legge den fra oss. Noe som dessverre gikk utover vår tv-tid.

Personene i boka har vi nå fulgt gjennom tre bøker, i tykt og tynt: Noe som faktisk beskriver de to hovedpersonene… Bøkene har utviklet seg med hovedpersonene. Fra barnbøker til ungdomsbok. Uprisen er den første ungdomsbokprisen forfatteren vinner.

Vinneren av Uprisen 2008 er: «Pitbull-Terje blir ond» av Endre Lund Eriksen