Billie og Bo
Bo skal aldri ha en bestevenn igjen. Det var i hvert fall det han bestemte seg for da Abdullai flytta.
Kristine Rui Slettebakken & Nora Brech(ill), Gyldendal 2023.
Bo sin bestevenn har flyttet, men når Billie begynner i klassen og bestemmer seg for at Bo er hennes utvalgte, har ikke Bo mye han skulle ha sagt. Og det er faktisk ganske fint å ha en uredd venn!
Hva mener egentlig Billie med utvalgt?
Dette er en virvelvind av en bok, med vennskap i fokus.
Under finner du informasjon til lesestunden, aktiviteter
Aktiviteter
Klikk på bildene under og kom til aktivitet
Lesestund
Gjerne fortell om din egen bestevenn som barn. Les sammen med barna, se på bildene og snakk om det som skjer!
Lærerveiledning til Billie og Bo
Skriv og tegn: Bli kjent med hverandre!
En morgen møter Bo jenta Billie. Men han vet ingenting om henne. Likevel bestemmer Billie at de to skal bli venner. Hvordan kan man bli kjent med hverandre?
Lag et intervju
DU TRENGER:
- Papir
- Skrive- og tegneblyanter
- Skriv gjerne ut PDF med spørsmål: Still spørsmål til en venn
SLIK GJØR DU:
- Gå sammen to og to, gjerne med læringsvennen din.
- Del gjerne ut ark med spørsmål (se lenke over).
- Skriv ned den andres navn og alder.
- Spør om hva slags mat og godteri den andre liker, hva den andre liker å leke, og om klassekameraten har en favorittbok, og skriv ned svarene.
Tegn portrett av hverandre
La barna tegne hverandre! Dette er også en fin måte å bli kjent med hverandre på.
TIPS:
- La barna tegne hverandre uten å se på arket! Se for eksempel øvelsen «PICASSO på 1-2-3!» laget til prosjektet Les og lek her. Da kan barna å øve på å se, samtidig som de øver på at øyet og hånden samarbeider, og resultatet blir veldig morsomt.
- Heng opp barnas intervjuer og portretter av hverandre på veggen i klasserommet. Bruk dem til å snakke om hva barna liker å leke, eller hvilke bøker som er godt likt i klassen.
Knytte vennskap
Vennskapsarmbånd
Lag vennskapsarmbånd til hverandre! Dere kan lage enkle armbånd hvor dere fletter med flere tråder eller bruker perler. Dere kan også bruke en oppskrift på flettet armbånd, se for eksempel her.
Dette kan være en fin måte å styrke vennskapene i klassen på, akkurat som vennskapet mellom Billie og Bo.
Hemmelig venn
La barna få tildelt sin hemmelige venn i klassen. Bestem i fellesskap hva dere kan gjøre for den hemmelige vennen. For eksempel: lage hemmelige lapper hvor dere skriver noe fint til hverandre, huske på å si «hei» til hverandre om morgenen eller i friminuttene, eller spørre om å leke sammen.
Vennskapsbingo
Lag en bingo til klasssen din hvor feltene inneholder aktiviteter som å hjelpe en venn, dele noe, eller si noe hyggelig.
PDF til vennskapsbingo finner du her. Både delvis utfylt eller helt blank. Dere bestemmer selv!
Enkel rollelek: Hva kan venner gjøre sammen?
Billie og Bo blir venner og finner på mye sammen. Hva liker du å gjøre med vennene dine? Hva kan venner gjøre sammen?
Her er forslag til en enkel rollelek – en kommandolek – hvor barna kan bevege seg.
SLIK GJØR DU:
- Be elevene om å spre seg utover gulvet. Gi beskjed om at barna skal gå rundt i rommet, men uten å komme nær hverandre eller snakke sammen. Hver gang du klapper i hendene, vil barna få en ny «oppgave».
- Klapp i hendene, og rop stopp. Rop ut den første kommandoen, for eksempel «trampoline» (se beskrivelse under). La de prøve å være «i rolle» en liten stund.
- La barna på nytt få bevege seg rundt i rommet før du klapper i hendene og roper «stopp». Gi barna en ny oppgave.
Øvelsen kan bygges ut med flere oppgaver eller kommandoer. Det er fint om de ulike oppgavene varierer mellom oppgaver som barna må løse alene, og oppgaver de må løse sammen med andre. Dere kan også variere om barna skal være stille og «stå i frys», eller om de skal lage en bevegelse med lyd.
FORSLAG TIL OPPGAVER:
Snakk om hva venner kan gjøre og leke sammen. Velg dere ut fire-fem aktiviteter. Bruk forslag til aktiviteter som dere har funnet på sammen, eller bruk følgende forslag til oppgaver:
- Trampoline: barna må late som om de hopper på trampoline.
- Bade i kaldt vann: barna later som de bader i et kaldt tjern.
- Trillebår: To og to barn går sammen. Ett barn er trillebår ved å gå på hendene, og det andre barnet skal holde i beina til den andre og styre trillebåren.
- Kjøpe lørdagsgodt: Tre barn går sammen. Ett av barna er butikkansatt, og de to andre barna skal late som de kjøper lørdagsgodt i butikken.
- Under en bro: Fire barn går sammen. To av barna lager en bro med kroppene sine. De to andre barna kan sitte under «broen».
- Garasjen: Barna går sammen om å lage en garasje med vegger og garasjeport. Noen barn kan være biler i garasjen.
Tips: Når dere skal lage «garasjen», kan dere lage det som et tablå (bilde). Ett og ett barn stiller seg opp og sier hva de «er» i huset (vegg, gulv, dør, osv.), deretter kan de andre barna «bygge videre» slik at hele huset eller bildet henger sammen.
Opplegget til kommandolek er hentet fra prosjektet Les og lek, utformet i samarbeid med teaterpedagog Margrete Bratberg. Se foreningenles.no/lesoglek
Utelek: leseklubb på egne steder
Billie og Bo har et hemmelig sted under en bro. Har du hatt en hemmelig klubb eller et eget sted med en venn?
Her kan barna ha leseklubber og finne sine helt egne steder, gjerne utendørs.
SLIK GJØR DU:
- Del barna inn i grupper på to til fire barn. Gruppene kan velge seg en bok de kan ta med ut og lese for hverandre.
- Bruk hele skolegården eller avgrenset uteområde. Gruppene skal nå finne seg noen steder som de later som er deres sted. For eksempel: under huska eller klatrestativet, under et tre, en busk eller lignende.
- Læreren kan gjerne gå rundt og snakke med barna om hvorfor de valgte dette stedet som deres sted. Er det noe spesielt med stedet barna har funnet? Hvorfor er det fint å sitte der?
- Sett av litt tid, for eksempel 15-20 minutter, hvor barna kan lese høyt for hverandre.
TIPS:
- Dere kan også bruke klasserommet. Ved hjelp av tepper, stoffer og puter, kan barna sine egne huler eller hytter under skrivebordene.
- Barna kan finne på egne navn på sin leseklubb.
Boktips
BOKTIPS
Likte du boka om Billie og Bo? Her er flere boktips:
- Blodvenner av Heidi Christine Schømer
- Katt savna av Camilla Otterlei
- Buffy By-serien av Ingeborg Arvola
- Ville poter (tegneserie) av Victor Nordahl
- Deres majestet av Marianne Kaurin
FILMTIPS
- Pippi Langstrømpe – En klassisk film om den sterke og uavhengige Pippi
- Tonje Glimmerdal – En film basert på boken av Maria Parr. Den handler om livlige Tonje og hennes eventyr i en liten bygd.
Om forfatteren og illustratør
Kristine Rui Slettebakken
Kristine Rui Slettebakken (f. 1977) er oppvokst i Kragerø og bosatt i Oslo. Hun har i mange år jobbet som skuespiller og lydbokinnleser. Hun er også teaterpedagog, og har blant annet vært teaterlærer i videregående skole. Slettebakken har tatt en toårig forfatterutdanning ved Norsk barnebokinstitutt. Hun debuterte som forfatter med Jo har skjedd (2020), som ble nominert til Trollkrittet, Norske Barne- og Ungdomsbokforfatteres debutantpris. I 2023 ble Slettebakken tildelt Bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend.
Foto: Julie Pike
Nora Brech
Nora Brech (f. 1988) er illustratør med bakgrunn fra Einar Granums kunstfagskole og Westerdals. Hun debuterte med bildeboka «Cornelia og jungelmaskinen» i 2017, og boka ble en av årets mest roste bildebokutgivelser. I 2018 kom bildeboka «Hvem vil komme i bursdagen min?». «Ulveskogen» utkom høsten 2019 og «Den store fuglejakten» kom i 2020. Om den skrev Klasskampen blant annet: «Boka har intens tiltrekningskraft på både store og små lesere, og er skapt av en forfatter med egenart og integritet. Den store fuglejakten er en bok av internasjonalt format.» – Cathrine Strøm.
Foto: Julie Pike