Heltefabrikken
Når faren til Robin dør i en brann, må han og moren flytte til Flekkestad, en kjedelig liten by i nærheten.
Pia Sabel Gulling
Robin sørger og klandrer seg selv for det som skjedde. Kunne han ha reddet faren? På plass i Flekkestad begynner merkelige ting å skje: For hvem er det som setter en kasse med farens eiendeler på dørmatta deres? Hva betyr datoen og adressen på den lille lappen? Hvem er det som holder et øye med ham? Og er det ikke litt rart at politiet fortsatt ikke har funnet farens levninger?
Robin vikles inn i et nett av farens hemmeligheter og oppdager at han har drevet en heltefabrikk i en nedlagt bygning. Hvordan har faren klart å skjule alt dette for familien? Skal Robin komme til bunns i det hele, er han nødt til å bli en del av helteprogrammet, uansett hvor skremmende det virker.
Men hvem snakker sant? Og hvem kan han egentlig stole på?
Aktiviteter
Klikk på bildene under og kom til aktivitet
Lesestund
Les sammen med barna og snakk om det som skjer!
Her finner du lærerveiledningen til Heltefabrikken.
Samtale: Hva er en hemmelighet?
Robin har mange hemmeligheter for vennene sine i Heltefabrikken.
I denne øvelsen kan dere snakke mer om hemmeligheter. Hva er en hemmelighet? Når slutter en hemmelighet å være en hemmelighet?
Kan voksne ha hemmeligheter? Fortell gjerne barna om en hemmelighet du har hatt, men som du har fortalt til noen sånn at det ikke er en hemmelighet lenger.
DU TRENGER:
- Papirlapper
- Blyanter
- Et tau
SLIK GJØR DU:
Øvelse 1:
- Snakk sammen: Hva kan være en god hemmelighet? Hva kan være en vond eller vanskelig hemmelighet?
- Skriv eller tegn på lapper:
- Eksempler på noe som kan være en god hemmelighet. For eksempel: hvis noen venter barn er det mange som holder det hemmelig en liten stund at det vokser en baby inni magen til mammaen.
- Eksempler på noe som kan være en vond eller vanskelig hemmelighet. For eksempel: Når noen i familien får en alvorlig sykdom og du ikke vet om det kommer til å gå bra, sånn som Noa i Snøfall 2, som hadde en mamma som hadde kreft.
- Legg ut et hoppetau. La barna plassere lappene på hoppetauet én og én. Alle sier hva de har tegnet og skrevet, og skal også si hvorfor de plasserer lappen der de plasserer den:
Øvelse 2:
- Snakk sammen: Hva kan vi gjøre når vi har en vond eller vanskelig hemmelighet?
- Ta utgangspunkt i barnas lapper med forslag til hva som kan være en vond eller vanskelig hemmelighet. Legg til noen egne eksempler hvis du trenger det.
- Snakk sammen om ett eksempel om gangen, og be barna finne forslag til hva man kan gjøre hvis man bærer på en vanskelig hemmelighet. Skriv gjerne opp barnas forslag og løsninger til hva man kan gjøre.
Denne øvelsen er laget av universitetslektor Toril Hægeland til prosjektet Les og lek og bildboka Er det sant at, men er noe tilpasset.
Tegn og skriv: Lag din egen tegneserie
Lag tegneserier med noen ruter på ark, for eksempel tre ruter, eller last ned og skriv ut tegneseriemal (PDF).
DU TRENGER:
- Tegnesaker
- Papir
Forslag til oppgaver:
- «Heltene» som er rekruttert i Heltefabrikken har alle gjort noe fint for andre. Lag en tegneserie om en dag du gjorde noe fint for en annen.
- Skriv og tegn en historie om Heltefabrikken.
- Lag en tegneserie om en helt du har lyst til å være.
TIPS:
Heng tegningene opp på veggen og lag en utstilling!
Hinderløype til musikk
Her kan dere øve på grovmotorikk, konsentrasjon og presisjon, og du kan bruke øvelsen til å la barna få riste litt løs.
SLIK GJØR DU:
- Til denne leken trenger du litt plass, enten inne eller ute.
- Lag en hinderløype med en benk, noen stoler, eller det du har tilgjengelig i rommet.
- Bruk musikk, for eksempel denne. Når du setter på musikken, skal elevene bevege seg gjennom hinderløypa. Når du stopper musikken, gir du barna noen utfordringer.
Eksempler på utfordringer:
- Når Robin og Victor må balansere: Gi barna i oppgave å gå inn i rollen som Robin eller Viktor som må balansere på en trestokk eller lignende. Når musikken stopper: Kan de få til å balansere på én fot?
- Robin lister seg rundt: Robin sniker seg rundt på Heltefabrikken for å lete etter informasjon om faren sin. Barna må liste seg rundt så stille som mulig, slik som Robin må gjøre for å ikke bli oppdaget.
- Bind for øynene: Gå sammen to og to. Den ene lukker øynene (eller får et bind for øynene). Den andre får i oppgave å føre den som har øynene lukket trygt gjennom hinderløypa.
Opplegget «Hinderløype til musikk» er opprinnelig laget til prosjektet Les og lek av teaterpedagog Margrete Bratberg, men er her tilpasset til boka Heltefabrikken.
Brev til en du savner
Robin savner faren sin, men får heldigvis gode venner på Helefabrikken.
Skriv et brev til en du savner eller til en som du er glad i. Det kan være et familiemedlem, en god venn eller en du ikke har sett på lenge.
DU TRENGER:
- Papir
- Blyanter
- Viskelær
- Konvolutter (hvis dere har)
Rebusløp
Robin sniker seg rundt på Heltefabrikken for å løse mysteriet om faren sin. Som Robin, kan dere lage et rebusløp hvor dere løser gåter og mysterier.
DU TRENGER:
- Til denne leken trenger du litt plass, enten inne eller ute.
- Penner, blyanter og papir til å skrive ned gåter eller oppgaver.
SLIK GJØR DU:
- Planlegg rebusruten, hvor skal den gå? Ute eller inne?
- Lag gåter eller oppgaver som du skriver på papirlapper, og som gir ledetråder til neste post.
- Gi klassen den første gåten/oppgaven som leder dem til første post.
Snakk med elevene, hva er en gåte? Hvordan kan den lede til neste post?
TIPS:
- Inkluder en blanding av fysiske oppgaver, gåter eller kodespråk.
- Oppmuntre barna til å samarbeide.
Om forfatteren og illustratør
Pia Sabel Gulling
Pia Sabel Gulling (f.1987) har en mastergrad i media og kommunikasjon, og jobber til daglig som tekstforfatter. Heltefabrikken er hennes første bok.