Nok en pris til Sveen

Gyldendal Legat har tildelt Lars Petter Sveen Sultprisen 2015 for hans roman, Guds barn.

Sultprisen er en fri forlagspris som deles ut hvert år til en eminent, yngre forfatter. Prisen er på 200 000 kr. I sin pristale sa Tonje Vold blant annet:

«Årets sultprisvinner er en djerv, stilsikker og høyst original stemme i den norske samtidlitteraturen».

I juryens uttale heter det:

«Gjennom portrettene av mennesker på flukt i et okkupert Palestina, skildringene av fundamentalistisk motivert bestialitet og utforskingen av hva det vil si å tro og handle godt, fremstår Guds barn som en svært relevant roman om vår egen tid. At romanen er under oversettelse til flere språk, viser dens egen evne til å virke i verden. Det er et mesterstykke hvordan forfatteren får leseren til å se samtiden i øynene gjennom en litterær dialog med 2000 år gamle tekster, og samtidig får disse velkjente tekstene til å fremstå på nytt for oss, med sine spennende lakuner og relasjoner».

– Lars Petter Sveen debuterte i 2008 med novellesamlingen Køyre frå Frena. Han ble tildelt Tarjei Vesaas’ debutpris, Aschehougs debutantstipend og Sunnmørsprisen for samlingen. Guds barn omtales som Sveens litterære gjennombrudd. For boka fikk han Nynorsk litteraturpris 2014, Bokhandelens forfatterstipend, og han var nominert til Kritikerprisen, Ungdommens kritikerpris, Natt & Dags Oslopris og P2-lytternes romanpris, skriver forlaget hans Aschehoug.

Her kan du laste opp juryens begrunnelse.

Et utdrag fra Guds barn er med i Rein tekst 2015/16. Les her.