Tor Fretheim - Guttene på Grünerløkka

Tor Fretheim vil ikke forklare, bare fortelle. Med et enkelt og poetisk språk forteller han om gutters følelser, deres problemer og lengsler. Gjennom bøkene blir disse stillferdige guttene hørt, og vi andre kan lettere forstå.

Tor Fretheim flyttet som syvåring fra Sandefjord til Oslo. Han vokste opp på Grünerløkka, øst i Oslo. Han har siden bodd i dette området, som vi kjenner igjen fra bøkene hans.

Som ung var han en lovende skuespiller. Til tross for mange oppfordringer om å utvikle dette talentet, valgte han studier ved universitetet i Oslo. Det er ikke tilfeldig at det første han skrev som forfatter var et hørespill (”Hvem har sett Marte, fem år?” i 1977). Ved universitetet studerte han folkeminne og norsk før han begynte på Norsk Journalisthøgskole.

Journalisten Fretheim skrev engasjert om barnemishandling og barns rettigheter. Ved å skrive skjønnlitteratur kunne han nå ut til enda flere enn som journalist. Mange hadde skrevet om jenters følelser, men hva med guttene? Gjennom Tor Fretheim fikk guttene en talsmann. Engasjementet er svært synlig i ”Englene stanser ved Eventyrbroa” (1986), som handler om Espen som blir mishandlet av faren. Etter denne utgivelsen har Tor jobbet som forfatter og oversetter på heltid.

På oppdrag skrev Fretheim i 1991 en lettlesbok for ungdom, ”Kysset som fikk snøen til å smelte”: I blokka hvor Stian flytter inn, bor to gode venner, en gutt og ei jente, som begge blir forelsket i Stian. Mest handler boka om forelskelsen mellom de to guttene. I stedet for at kravet om at boka skal være lettlest blir et hinder, utnytter Fretheim dette. Med korte kapitler og enkle, men poetiske setninger, setter Fretheim ord på den fine, men sårbare kjærligheten. Klisjèene uteblir. Dette var den første lettlesboka som vant Kulturdepartementets litteraturpris.

De tre bøkene om Emil Alm, ”Krigen, freden og sommerfuglene”, ”Langsom trio” og ”Havmannen, kjøpmannen og Dr. Freud”, står sentralt i Tors forfatterskap. Emil blir født under 2. verdenskrig, mens faren sitter i konsentrasjonsleir. Sine første år tilbringer Emil sammen med moren og naboen Randi og hennes datter, Laila. Dette er gode år for Emil. Når krigen er over, vender faren hjem uvitende om at han har en sønn. Etter grusomme opplevelser i fangenskap er han forandret. I den siste boken sier moren: ”- Han kom seg gjennom krigen. Men klarte ikke freden, ”…” – Krigen sluttet aldri inni ham.” (s. 82). Faren trenger omsorg, og all morens kjærlighet går til ham. For Emil er faren Mannen som flyttet inn. Selv om de nå bor i samme leilighet, forblir de ukjente for hverandre. Emil vokser opp i en familie som er glad i ham, men som ikke har kjærlighet til overs.

I ”Krigen, freden og sommerfuglene” skriver Fretheim: ”Det er mange historier som må skrives når en gutts liv skal fortelles” (s. 18). Fretheim lar Emil og menneskene rundt ham fortelle sin historie. Også de voksne får slippe til, noe som er svært uvanlig i barne- og ungdomslitteraturen. Historiene gir alle på sin måte innsikt i Emils følelser og lengsler.

Som i flere av Fretheims bøker, fortelles det i Emil-trilogien om forholdet mellom far og sønn. Men trilogien handler også om andre ting som kan være interessant å se nærmere på. Blant annet gir dem en tidsskildring av etterkrigstidens Norge. Krigen fortsetter inni mange av dem som opplevde krigens grusomhet. Selv om Fretheim tar opp mange vanskelige tema, klarer han å skildre disse menneskenes historier med enkle ord. Dette gjør bøkene like aktuelle og interessante for unge som for voksne.

Det er disse enkle og poetiske historiene som kjennetegner Tor Fretheims bøker. Gjennom bøkene har historiene til de stillferdige guttene på Grünerløkka nådd ut til lesere i mange land.

Visste du at…

  • Tor Fretheim har dramatisert flere bøker for barnetimen.
  • Tor Fretheim som ung hadde mange roller i filmer og på teater. Høydepunktet var hovedrollen i ”Winslow-guten” på Det Norske Teatret i 1960.
  • Sammen med Khurram Ali har Tor Fretheim skrevet en pakistansk kokebok.
  • Tor Fretheim har vunnet mange priser. Flere ganger har han vunnet en av de mest prestisjefylte litteraturprisene; Den østerrikske ungdomsbokprisen.
  • Tor Fretheim bidro i novellesamlingen ”Happy Ending” (2003) med novellen ”Andreas Andersens egen historie”.
  • Debuthørespillet er ikke utgitt som bok

Bøker av Tor Fretheim
Fuglungen (Hørespill, 1981)
Markus kjenner ikke supermann (1982)
Det kalles visst kjærlighet (1984)
Bill.mrk velsituert kvinne (Skuespill, 1985)
Englene stanser ved Eventyrbroa (1986)
Sirenene synger (1988)
Om bare sola ville danse (1990)
Kysset som fikk snøen til å smelte (1991)
Krigen, freden og sommerfuglene (1992) (Emil Alm 1)
Myk som marmor, hard som bomull (1993)
Langsom trio (1994) (Emil Alm 2)
Havmannen, kjøpmannen og Dr. Freud (1996) (Emil Alm 3)
Shaj Jahan : Matgledens Ali hus (Kokebok, 1997)
Grüners grønne hage (2002)
Ingenting, sa Sebastian (2005)
Johnny og Johanna: sommeren etter (2006)
Ingen ild tenner stjernene (2008)
Alltid Andrea (2010)
Kjære miss Nina Simone (2012)

Bok blir film
Kysset som fikk snøen til å smelte (Novellefilm,1997)

Les om Tor Fretheim
Tenfjord, Jo : Fra bøkenes verden
Birkeland/ Risa/Vold : Norsk barnelitteraturhistorie
Kverndokken, Kåre : Tre forfatterportretter
Rottem, Øystein : Norsk litteraturhistorie : Bind 8 ”Vår egen tid”
Norsk biografisk leksikon

Priser

  • Kulturdepartementets debutantpris 1982 : Markus kjenner ikke supermann
  • Kritikerprisen 1987 : Englene stanser ved Eventyrbroa
  • Kulturdepartementets litteraturpris 1991 : Kysset som fikk snøen til å smelte
  • Gyldendals legat 1992 : Krigen, freden og sommerfuglene
  • Den østerrikske ungdomsbokpris 1993 : Englene stanser ved
  • EventyrbroaKulturdepartementets oversetterpris 1994 : Hjertets fryd
  • Sarpsborgprisen 1994 : Langsom trio
  • Luchs 91 : Krigen, freden og sommerfuglene (utdelt av Die Zeit og Radio Bremen april 1994)
  • Æresliste : Den østerrikske ungdomsbokpris 1995 : Krigen, freden og sommerfuglene
  • Æresliste : Den østerrikske ungdomsbokpris 1996 : Langsom trio
  • Aschehoug-prisen 1996
  • Kulturdepartementets oversetterpris 2002 : Hunden som sprang mot en stjerne, Skyggene vokser i skumringen, Gutten som sov med snø i sin seng