Sommer!les: Cathrine Strøm

Hva skal folk lese i sommer? Vi har spurt ulike personer og vil i løpet av sommerukene presentere deres lesetips og leseopplevelser. I dag: Cathrine Strøm.

Skrevet august 8, 2017 i Formidling, Nyheter Legg inn kommentar


Navn:
Cathrine Strøm
Alder: 38
Yrke: Programansvarlig og litteraturkonsulent ved Deichmanske bibliotek, Grünerløkka

Hva skal du lese i sommer?
– Det blir nok en del Pippi Langstrømpe, Pling i bollen og Verdens største ordbok for oppdagere og eventyrlystne med nesten-toåringen. Det blir fint! Men håper også på mange, lange lyse netter, for jeg gleder meg så til å få lest Gunnhild Øyhaugs Miniatyrlesingar, Torunn Borges Tankens lystprinsipp, Jenny Offills Avdeling for grublerier, Aina Villangers Baugeids bok og Jenny Tunedals diktsamling Rosor skador. Og nye utgaver av tidsskriftene Vagant og Mellom! I likhet med dikt og korttekster av ulike slag er tidsskrifter perfekt lesestoff å ta med i parken (eller når man kan få sneket til seg litt lesetid).

Hva er ditt beste sommerleseminne?
– Jeg tror det må være den magiske sommerfølelsen som Maria Gripes bøker ga meg da jeg var yngre. Å lese Gripe utendørs i gresset, i varm, skimrende kveldssol, mens skyggene vokste seg større rundt en, liksom. I voksen alder forbinder jeg årstiden særlig med Kjell Askildsen – kanskje fordi han skriver på en sommeraktig måte; lett og uanstrengt, men samtidig eksistensielt og dirrende så det holder. En annen stor sommerleseopplevelse var den lille boka Sommeren 80 av Marguerite Duras. Jeg leste den på kneiper og kafeer, i parker og bakgårder i Berlin, men det kjennes fremdeles som at jeg har minner fra å være ved kysten i Normandie den sommeren, så sterkt virket den boka på meg.

Hvilken bok er den beste du har lest hittil i år?
– Jeg tror kanskje det må være Mona Høvrings Jente med dødninghode. Høvring skriver viltert og med tyngde, jeg føler meg oppløfta av henne. Jeg var så heldig å få snakke med henne og Josefine Klougart på Litteraturhuset i vinter, og Klougarts New Forest er også blant årets store favoritter. Ellers anbefaler jeg en rundreise i Irland og Nord-Irland med Jo Eggens Ruindikt. En fabelaktig bok som klarer kunststykket å gjøre mosedotter til de fineste reisemål.

Boka du aldri glemmer?
– Et spørsmål som umiddelbart får meg til å tenke på ungdomstidens sterkeste leseropplevelser, som f.eks. Forrådt av Amalie Skram, og bøkene til Anaïs Nin, Edgar Allan Poe eller den tidlige Jan Kjærstad. Men jeg glemmer heller aldri Mrs. Dalloway av Virginia Woolf, Yarden av Kristian Lundberg, Jacques Roubauds Noe svart eller Sommerfugledalen av Inger Christensen. De rager høyt. Om jeg skal velge én helt uforglemmelig bok tenker jeg akkurat nå at det må bli Anne Carsons NOX – en mange meter lang sammenbrettet remse av dagboksnotater, fotografier, små håndskrevne lapper, latinleksjoner. Et sørgebånd over broren som forsvant i ung alder og som ble funnet død i København i 2000. Et forsøk på å forstå et liv utifra det lille man har av minner og etterlatt materiale.

Beste barneboka du har lest?
– Da jeg var liten elska jeg Serafin og hans makeløse mesterverk. Etter den var nok førsteplassen lenge delt mellom Ronja Røverdatter og Matilda av Roald Dahl, før Anne fra Bjørkely dominerte en lang periode. Men den beste? Ok, la oss si Serafin, da.