Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Alle utlendinger har lukka gardiner

Romsås er en drabantby i Oslo, hvor det bor mennesker med forskjellig bakgrunn. «Alle som bor der kommer egentlig fra et annet sted.» Mariana går på ungdomsskolen, broren hennes sitter i fengsel og lillebroren sitter bak gardinene.

Maria Navarro Skaranger Oktober 2015

DEN ANDRE BROREN MIN

JEG TROR MAMMA og pappa aldri visste når skulle han komme hjem, eller om skulle han komme i det hele tatt, for han kom når ville han selv. Han bare gikk ut døra, ble borte flere dager, og så kom hjem igjen, oftest på kvelden, og satte seg på pc-en i stua med vinflasker, drakk seg shitfaced, og dagen etter lå som slakta kjøtt i rommet sitt, fram til ett–to mens fremdeles de tomme vinflaskene lå på stuebordet med stumpa sigger.

Matias var kjempeliten, kanskje fem, jeg har spurt og han sier han husker ikke noen ting. Men jeg husker at når broren min kom og ringet på døra, vi åpna, og broren min var helt hvit i trynet med mørke ringer rundt øya. Mamma og pappa sa det var voksentid, de bare: du må gå til rommet ditt, være der, og jeg nikka med hodet og gikk i rommet, satt der alene, og venta. Jeg sverger jeg sa ingenting, jeg gjorde ingenting, jeg var som maskin, et spøkelse, jeg bare satt i rommet, og venta på jeg kunne gå ut igjen og det skulle være trygt. Når prata de normalt jeg legget øret inntil døra, noen ganger jeg til og med settet døra litt opp, jeg ville vite det som skjedde. Jeg kunne se broren min gå fram og tilbake på gangen helt klikka, og sjekka om lå det noen kameraer bak bokhylla, han bare: noen har snitcha, og mamma bare: de hadde finnet det ut uansett, og broren min bare: jeg håper det er ikke du eller pappa, og pappa var sint og stokka på alle orda og bare: si meg hva gjorde vi galt a, hvorfor du ble sånn, og broren min gikk mot pappa og pappa ble stille, de bare sto der. Men normalt når elektrisiteten strømma sånn, jeg putta fingra i øra, og jeg lærte å legge meg i stillinga så arma mine slapp å bli slitne. Jeg trengte ikke høre en dritt.

Så dro han, broren min dro og det gikk litt tid, blokkene ble pussa opp, ting forandra seg, Maricel drukna på Stemmern, hele Romsås sørga, men broren min var ikke der, han var bare borte.

 

TULLINGER

NÅ PAPPA HAR åpna vinen og laga ris, poteter og tomater fordi slekta (egentlig det er ikke slekta, men venner fra asylmottaket) skal komme på besøk. Matias har været sjukt irr i hele dag og hele tiden spørret meg om andre broren vår, til og med han trua og skulle åpne boksen med pinnedyr som jeg har i soverommet, så jeg kasta sko på han og så han begynte å grine og krevde oppmerksomhet, men pappa hadde så stress og glemte Matias, i stedet han kjefta på meg og bare: Mariana, hvorfor du har legget sminskene dine midt på gangen, og jeg bare: det heter smykker og ikke sminsker, og pappa bare: hva mener du, og jeg bare: lær deg norsk før kommer du til Norge, så pappa klikka mentalt og derfor jeg nå sitter i rommet mitt.

Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget. Utdraget var hentet fra s. 7-15.

Les intervju med forfatteren her.

Les anmeldelser av boka i:

Aftenposten

Dagens næringsliv

NRK

VG

Bokblogger.dk

Forfatteren mottok Debutantprisen 2015 for denne boka. I juryens begrunnelse heter det blant annet:

«I Alle utlendinger har lukka gardiner har Maria Navarro Skaranger begått en roman som umiddelbart skilte seg ut som et originalt stykke skrivekunst. Gjennom romanens sterke tematisering av identitet, som skrives fram i en levende og presis multietnolektisk språkstil, viser Skaranger oss et spesifikt og krystallklart bilde som utvider og forsterker vår forståelse av hva det norske samfunnet er. Alle utlendinger har lukka gardiner bekrefter og ytterligere befester hvilken avgjørende rolle litteraturen spiller i et samfunn, og hvor eksistensielt viktig den er for oss alle.»

Boktips: 

Slangordbok fra Kagge her.

«Battle» av Maja Lunde. Les hva ungdom mener om boka på Uprisen.no.

«Kiffe kiffe i morgen» av Faïza Guène

Filmtips:

«Schpaaa» er en norsk film fra 1998. Les mer her.

«Jalla! Jalla!». Les mer her.

«99% ærlig». Se innslag her.

Se trailer av «99 % ærlig» under.

«Precious» er en film fra 2002. Se trailer under.

Musikkvideo: «Aisha» av Emil og Lillebror.

Hva er egentlig en drabantby? Les her.

Fakta om Romsås finner du her.

Før jul holdt Norsk Innvandrerforum et debattmøte om ungdom og radikalisering på Romsås. Les om debattmøtet her.

Forfatterens far kommer fra Chile. Les om Chile her.

Hva er egentlig kebabnorsk? Sjekk her.

Lurer du på noe om språk? Da er Språkrådet et godt tips.

Til toppen