Boktips: Foreningen !leser

Nok ein månad med lesing unnagjord. Her er nokre anbefalingar av bøker vi i Foreningen !les har lese i september.

Skrevet oktober 3, 2018 i Bibliotek/lærer, Boktips, Formidling, Nyheter Legg inn kommentar

SILJE ANBEFALAR:


Leksikon om lys og mørke
Av Simon Stranger
Aschehoug 2018

– Stranger har fått et gjennombrudd med denne romanen som nettopp er solgt til det anerkjente amerikanske forlaget Knopf. Romanen er et fascinerende dobbeltportrett av Strangers jødiske svigerfamilie og av krigsforbryteren Henry Rinnan, en av Norges mest forhatte skikkelser. Stranger graver fram slektens historie, både til dem som overlevde og de som ble drept. En svært god roman det er både vondt og lærerikt å lese.


Så mye hadde jeg
Av Trude Marstein
Gyldendal 2018

– Dette er en roman det er godt å være i. Den satte i gang mange tanker. En imponerende roman om livet til Monika som vi følger fra hun er 13 til 58 år. Stor litteratur som har fått flotte kritikker.

OLE ANBEFALAR:


Klure
Av Atle Hansen
Samlaget 2018

– Hansens nye bok held fram rundt same tema som Apetryne. I Klure møter vi Jens som er ei kløne og blir plaga av Magnus. Men noko er han betre til enn mange andre på skulen: Han er veldig god til å syngje.


Vernon Subutex 1
Av Virginie Despentes
Oversatt av Gøril Eldøen
Gyldendal 2018

– En skikkelig punkroman! De kule folka er langt over middagshøyden, men ikke alle finner fotfeste utenfor rampelyset. Vernon rulet som eier av platebutikken Revolver i Paris. Nå har han mistet alt og må oppsøke gamle bekjentskaper. Det byr ikke bare på gode minner.

VIBEKE ANBEFALAR:


Vegandi: Draumsende
Av Asbjørn Rydland
Samlaget 2018

– Rydland er ute med oppfølgjaren til Galderstjerna som han vann Uprisen for i 2017. Eirik har underlege og brutale draumar. Eller er det faktiske hendingar? Saman med venene Khalid og Maria freistar dei finne ut meir om bakgrunnen for hendingane i fyrsteboka, men møter på nye spørsmål og problem som gjer at dei endå ein gong må reise til Ingenmannsland. Der blir Kahlid og Maria innlemma som Vegandi, og dei startar opplæringa om galdrar og kampen mot anzilane. Eirik må møte dei eldste, som skal avgjere hans vidare skjebne. For kven var det eigentleg som gav krefter til Eirik? Og kvifor?


Manhattan beach
Av Jennifer Egan
Oversatt av Kyrre Haugen Bakke
Gyldendal 2018

– Dette er en historisk roman lagt til New York på 1930-tallet. På grunn av andre verdenskrig har kvinner fått innpass i tradisjonelle mannsyrker. Anna har fått arbeid ved marineverftet i Brooklyn. Hun drømmer om å bli dykker, men det er en jobb som fortsatt er forbeholdt menn, fordi den er så fysisk krevende og farlig. Annas far er sporløst forsvunnet, og Anna har ansvaret for å forsørge moren og den funksjonshemmede lillesøsteren. En dag møter hun en mann fra farens fortid, og Anna gjør det hun kan for å nøste opp i farens forsvinning. Dette er et møte som får uante konsekvenser for Anna.

SIGRUN ANBEFALAR:


Om orm
Av Sara Villius
Illustrert av Mari Kanstad Johnsen
Rabén & Sjögren 2018

– På Bokmessa i Göteborg plukket jeg med meg bildeboken Om orm som er skrevet av svenske Sara Villius og illustrert av norske Mari Kanstad Johnsen. Kanstad Johnsen har tidligere gitt ut barneboken Ballen, men Om orm er skrevet for de yngste barna. Johnsens grove strek og bruken av kraftige farger og sterke konturlinjer passer perfekt til den enkle historien om en slange som drømmer om å spise forskjellige dyr – barna må gjette hvilke ut i fra omrisset av slangens kropp.


Det felles eide. Forfattere om offentlig kunst i Oslo
Av Eivind Hofstad Evjemo (red.)
Cappelen Damm 2018

– Det felles eide ble utgitt i forbindelse med en utstilling av Oslo kommunes kunstsamling på Kunstnernes hus tidligere i år. Syv forfattere skriver hvert sitt essay om kunstverk i offentlige rom som har betydning for dem. Boken er en oppfordring til å bli bedre kjent med byen og se nærmere på alle kunstverkene man går forbi uten å legge merke til. Da jeg leste tekstene fikk jeg lyst til å dra tilbake til parken med dyreskulpturer som jeg kløv opp på som barn, og finne ut av hvordan man sniker seg inn i Bekkelaget Renseanlegg for å høre Arne Nordheims lydinnstallasjon, Dråpen.

TROELS ANBEFALAR:


Verdens beste pappa
Av Endre Lund Eriksen
Aschehoug 2018

Verdens beste pappa er en foruroligende fortelling om hva man gjør når pappa blir sint og bildet av verdens beste pappa slår sprekker.


Sikade
Av Shaun Tan
Oversatt av Hilde Matre Larsen
Cappelen Damm 2018

– Skal du bare lese én bok om sikader i åpne kontorlandskap i år, bør det være denne: Sikade er en vakker allegori over fremmedgjøring og fellesskap.

HILDE ANBEFALAR:


Pappaklausulen
Av Jonas Hassen Khemiri
Oversatt av Andreas Østby
Gyldendal 2018

– I Pappaklausulen viser Jonas Hassen Khemiri med humor og stor gjenkjennelighet hvor trangt det kan føles i de forskjellige rollene en får tildelt i den familien en er en del av. Jeg kan ikke huske sist jeg leste en så treffende beskrivelse av småbarnslivet som i Pappaklausulen. Med sylskarpe humoristiske observasjoner går han rett inn i søvnmangelen, den gryende aggressiviteten når en synger trollmor for tiende gang midt på natta, det usynlige regnskapet overfor partneren (jeg har tatt ut søpla de siste tre gangene!!) og den deilige triumfen sent på kvelden når ungene sover og en endelig føler at en mestrer den vanvittige og viktige foreldrerollen.


Guden for mareritt
Av Paula Fox
Oversatt av Tove Bakke
Samlaget 2018

– Helen og mora får beskjed om at faren til Helen, som reiste frå dei for mange år sidan, er død. Helen har budd trufast hos mora si og har i ein alder av 23 år ikkje noko eige liv. Den dominerande mora blir frå seg av sorg og beordrar Helen til å reise til New Orleans for å hente heim den alkoholiserte tante Lulu, som i si tid var ein omreisande skodespelar. For første gong får Helen smake på den store verda og utforske alt som bur i ho.

– Paula Fox, som døydde i ein alder av 94 år i 2017, er ein forfattar du ikkje bør gå glipp av! Ho er rett og slett på eit nivå skyhøgt over det meste som blir skrive i dag. Samlaget har på åtte år gjendikta klassikaren Desperate personar frå 1970 og dei rørande memoarane Lånt stas frå 2001. I haust har turen kome til romanen Guden for mareritt frå 1990.

BJARTE ANBEFALAR:


Å sykle. En besettelse
Av Håvard Syvertsen
Kagge forlag 2018

– Jeg får veldig lyst til å sykle når jeg leser denne boka. Syvertsen skriver om sin lidenskap for sykling, om den utrolige gleden syklingen gir ham. Han skriver også om estetikken – om å ta ut sykkelen om våren, om det blankpussede styret og setet. Det er hyggelig og morsom lesning.


Skalla
Av Randi Fuglehaug
Illustrert av Nora Brech
Samlaget 2018

Skalla er en morsom, leken, trist og rørende bok om tøffe barn på en kreftavdeling.

Følg med neste måned for fleire boktips frå oss i Foreningen !les

God lesing!