Stille, stille, stille

Av: Synne Sun Løes i ungdom, Uprisen, Uprisen 5 anmeldelser

Tove fyller 18 år, men skal ikke ha noen fest. Det er ingen å invitere. Den eneste vennen hun har, er faren. Og han begynner sakte å forsvinne.

Tove har alltid bodd sammen med faren sin. Hun kan ikke tenke seg et annet liv. Så blir faren alvorlig syk, og Tove tvinges til å tenke nytt rundt sin egen tilværelse. «Stille, stille, stille» er historien om Toves vei ut i livet på egenhånd – en var, varm og humoristisk beretning om en ung jentes famlende forsøk på å få seg en venn.

Tilbake til oversikt

Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2013

5 anmeldelser av “Stille, stille, stille

 1. Line Amland (Skole: Åkrehamn Ungdomskole)

  Tittel: Stille,stille,stille.
  Forfatter: Synne Sun Løes
  Antall tidligere utgivelser for ungdom: 3
  Sjanger: Drama
  Antall sider i boka:113
  Forlag: Aschehoug

  I boka møter vi Tove og faren hennes. De har begge sosialangst, og er bare med hverandre. Det har ikke vert noen hos dem på 2år å det var Ulf. Ulf var en sjakk kompis av faren, men han døde. Tove er 18 år og går på videregående. Hun sitter ofte og dagdrømmer og har vanskelig for å følge med i timene på grunn av dette. Hun har aldri hatt en venn og er redde for gutter. Helt til en dag når den nye gutten Julian kommer og forandrer alt. Han er sønnen til selveste dikteren Mira Pam.

  Handlingen foregår i et ungdomsmiljø. Å hvordan det har det i byen. Det er mest fra når hun er hjemme siden hun er redd, det er mest gutter hun er redde. Guttene i klassen er spydige og ler av folk. De ser også stygt på deg om du har noe spesielt med klærne dine. Men det er en gutt som er snill, som prøver å bli kjent med Tove, som forandrer synet hennes på at det finnes snille og gode folk.

  Poenget i boka er at noe kan forandre seg helt fra et sekund til et annet. Og kan for noen minne om det samme som de selv har opplevd. At en person kan forandre livet ditt til noe helt annet enn du selv skulle trodd. I denne sitasjonen var de til noe bedre, mens andre ganger kan det være verre. Å at du må ta sjanser i livet og ikke bare være redd for alt, men gjør så godt du kan mens du enda lever.

  Boka har på en måte blanding av voksen- og ungdomsuttale. De snakker slik som vi snakker til vanlig. Det er lite banningen, men for de som ikke er de største i kjeften. Kan de minne om noe vi selv kunne ha sagt. Det er ganske lett og forstå va de mener. Da det er skrevet nesten som om jeg skulle ha sagt det selv.

  Jeg synes det var en god bok, og likte innholdet. Jeg leser ikke så ofte denne sort bøker, men likte denne veldig godt. Da du forsto hva de mente og følte du nesten var der når alt skjedde, siden skildringene var godt beskrevet og du fikk bli veldig godt kjent med personen. Detaljene ar veldig bra laget til. Du forsto deg på å kjente alle i boken godt, og fikk vite hvordan de så ut med eksempler. Det høres kanskje merkelig ut men de var gode eksempler som for eksempel når “Julian hadde en hvit dressbukse, hvit jakke og en rød lue. Han minnet om en fyrstikke. De andre stirret litt merkelig på han ,men det så ikke ut som han brydde se”. Da forteller hun hvorfor de kikket på dem, fordi det kunne vært hva som helst. Du fikk også vite hvordan hjertene deres var, Tove var veldig opptatt av hvordan hjertene så ut om de var hvite ,svarte ,rutete osv.

  Jeg vil gi terningkast 5 på boka stille,stille,stille.

 2. Tiril Bjerkebakke (Skole: Kråkerøy ungdomsskole)

  Tove fyller 18 år, men vil ikke ha noen feiring. Hun bryr seg ikke om bursdager og sånt. Og hvem skulle hun feire med? Den eneste Tove har er faren. Hun har aldri hatt en venn, helt til den nye gutten kommer. Han forandrer alt.

  Det forfatteren vil si med boken er vel at du er nødt til å gjøre så mye ut av livet ditt som mulig. En gang vil det være forsent. Noen ganger kan også ting hende uten at du egentlig vil, men at dette kan føre med seg noe positivt.

  "Stille, stille, stille" var enkel å lese. Korte setninger og språket var ikke avansert. Jeg syntes det var positivt i denne fortellingen. I og med at fortellingen var ganske enkel i seg selv, passet det greit at språket også var det, og dette kan jo føre til at de som liker slike bøker velger å lese denne.

  Da jeg startet på boken var jeg litt skeptisk. Jeg leser sjeldent bøker som denne. Kun etter et par sider var jeg oppslukt. Jeg var nødt til å finne ut hva som kom til å skje. Desverre satt jeg igjen med følelsen at jeg aldri fant det ut. Grunnen kan være at den endte ganske likt som jeg hadde forventet, og det kom aldri den overraskelsen jeg ventet på. Jeg angrer ikke på at jeg leste boken, men vil alikevel ikke anbefale den videre.

 3. Tuva Mossige Loven (Skole: Voss ungdomsskule)

  Forfattar: Synne Sun Løes
  Tittel: Stille, stille, stille
  Tema: Trist
  Terningskast: 4

  Hovedpersonen i boka er ei jente på 18 år, og heiter Tove. Julian er ny i klassen hennar, og tar mykje kontakt med Tove, og dei vert gode venner. Faren blir sjuk, og Tove slutter på skulen for å tilbringa meir tid med faren.

  Tove er ein stille person som liker å vera for seg sjølv.
  Boka er gripande, trist og levande fordi du vil berre veta meir og meir om kva som skjer.

  Eg syns at boka var ein bra bok, for forfattaren var veldig flink med å bruka kommareglane.

  Forfattaren lykkast med boka for det er ei truverdig bok, som kunne hendt i verkelegheita.
  Eg syns at begynnelsen av boka var spennande, men boka slutta for brått.

  Det som irriterte meg med boka, var at eg syns Tove kunne tilbringa meire tid med faren i staden for Julian.

  Eg har lese mange triste bøker, men denne boka kunne vore mykje tristare

  Denne boka passer for noen som liker triste bøker.

  Eg gav terningkast 4 for det var ein bra bok, men som kunne vore ein del tristare.

 4. Henriette Misund (Skole: Fræna ungdomsskole)

  Henriette Misund, (Skole: Fræna ungdomsskole)
  Tittel: stille stille stille
  Forfatter: Synne Sun Løes
  Forlag: Aschehoug
  Sjanger: drama
  Antall sider: 133 sider

  Boka handler om ei jente som heter tove, og hun fyller 18 år. Hun bol i lag med faren, og en dag møter hun en gutt som heter Julian. Mora til Julian heter Mira og hun er dikter. En dag sier faren til Tove til ho at han er syk…
  Jeg fikk lyst å lese mer, fordi jeg ville vite hvordan det gikk med vennskapet mellom Tove og Julian, og hvordan faren greide seg på sykehuset. Boka var lettlest og veldig spennende. Jeg ble oppmerksom på hvordan vennskapet mellom Tove og Julian gikk. Og jeg levde meg virkelig inn i hovedrolla. Av alle bøkene jeg har lest, er denne den beste. Jeg ble litt skuffet over att de ikke fortalte mer om da faren til Tove var på sykehuset, men jeg ble oppslukt i hvordan Tove greide seg når Faren var der.
  Boka syns jeg hadde en treg start, men det ble bra etter hvert. Jeg gir boka terningkastet fire fordi den var spennende, men litt irriterende.

 5. Susanne Y Kristoffersen (Skole: åkraundomsskole)

  Det stille livet blir forandret
  Tittel: Stille, stille, stille
  Forfatter: Synne Sun Løes
  Antall sider i boka: 105
  Forlag: Aschehoug

  Tove er en ensom jente, hun er blitt 18 år gammel. Hun er rolig og snakker nesten bare med faren sin. Hun er ikke som alle andre, og hun har ikke vert på besøk hos noen på mange år. Faren vil at hun skal snakke med en psykolog, fordi han ikke vil at hun skal få samme problemer som faren har, han snakker ikke med noen andre en Tove han heller. Moren er død, og de to lever derfor et rolig liv sammen. De slipper ingen personer inn i livet sitt.

  Det kommer ny gutt i klassen. Han heter Julian, og ser ut som en jente. Han snakker mye med Tove, men hun prøver og ikke å snakke til han. Han spør hun om forskjellige ting og Tove svarer han kort. Hun begynner og prate litt med han, og hun forteller det til faren når hun kommer hjem. Hun har fått seg en venn, en rar venn tenker Tove. Hun er sikker på at han er homo. En dag blir hun med ham hjem, men så får hun ikke komme inn allikevel, og blir velkommen en annen dag. Moren til Julian skriver dikt, og Tove har lest noen av diktene hennes på biblioteket.
  Faren til Tove får kreft og de lever ikke som før. Han må mye på sykehuset, og Tove vet ikke hvordan hun skal klare å leve uten han.
  Poenget i boka er at man kan bli forandret av personer, bare du slipper dem inn.

  Temaet i boka er litt familie og vennskap. Tove og faren lever som en familie bare på en annen måte. Det kommer vennskap inn og livet blir forandret. Det er mest fokus på det.
  Språket i boka er enkelt å forstå og er mer normale ord og ikke fremmedord. Du slipper å lese noen setninger igjen for å forstå, og det er lett å huske hva du har lest.

  Bare den første siden jeg leste kunne jeg kjenne at jeg ville lese mer. Jeg ble helt inni boka, og følte jeg var med i handlinga. Jeg likte denne boka veldig godt, fordi jeg liker å lese «rolige» bøker, men også noen ganger mye drama. Du får et inntrykk av hvordan det er å leve så rolig og ikke ha noen personer rundt deg. Jeg gir derfor denne boka 5-6 i terningkast.

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*