Stille, stille, stille

Av: Synne Sun Løes i ungdom, Uprisen, Uprisen 13 anmeldelser

Tove fyller 18 år, men skal ikke ha noen fest. Det er ingen å invitere. Den eneste vennen hun har, er faren. Og han begynner sakte å forsvinne.

Tove har alltid bodd sammen med faren sin. Hun kan ikke tenke seg et annet liv. Så blir faren alvorlig syk, og Tove tvinges til å tenke nytt rundt sin egen tilværelse. «Stille, stille, stille» er historien om Toves vei ut i livet på egenhånd – en var, varm og humoristisk beretning om en ung jentes famlende forsøk på å få seg en venn.

Tilbake til oversikt

Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2013

13 anmeldelser av “Stille, stille, stille

 1. Line Amland (Skole: Åkrehamn Ungdomskole)

  Tittel: Stille,stille,stille.
  Forfatter: Synne Sun Løes
  Antall tidligere utgivelser for ungdom: 3
  Sjanger: Drama
  Antall sider i boka:113
  Forlag: Aschehoug

  I boka møter vi Tove og faren hennes. De har begge sosialangst, og er bare med hverandre. Det har ikke vert noen hos dem på 2år å det var Ulf. Ulf var en sjakk kompis av faren, men han døde. Tove er 18 år og går på videregående. Hun sitter ofte og dagdrømmer og har vanskelig for å følge med i timene på grunn av dette. Hun har aldri hatt en venn og er redde for gutter. Helt til en dag når den nye gutten Julian kommer og forandrer alt. Han er sønnen til selveste dikteren Mira Pam.

  Handlingen foregår i et ungdomsmiljø. Å hvordan det har det i byen. Det er mest fra når hun er hjemme siden hun er redd, det er mest gutter hun er redde. Guttene i klassen er spydige og ler av folk. De ser også stygt på deg om du har noe spesielt med klærne dine. Men det er en gutt som er snill, som prøver å bli kjent med Tove, som forandrer synet hennes på at det finnes snille og gode folk.

  Poenget i boka er at noe kan forandre seg helt fra et sekund til et annet. Og kan for noen minne om det samme som de selv har opplevd. At en person kan forandre livet ditt til noe helt annet enn du selv skulle trodd. I denne sitasjonen var de til noe bedre, mens andre ganger kan det være verre. Å at du må ta sjanser i livet og ikke bare være redd for alt, men gjør så godt du kan mens du enda lever.

  Boka har på en måte blanding av voksen- og ungdomsuttale. De snakker slik som vi snakker til vanlig. Det er lite banningen, men for de som ikke er de største i kjeften. Kan de minne om noe vi selv kunne ha sagt. Det er ganske lett og forstå va de mener. Da det er skrevet nesten som om jeg skulle ha sagt det selv.

  Jeg synes det var en god bok, og likte innholdet. Jeg leser ikke så ofte denne sort bøker, men likte denne veldig godt. Da du forsto hva de mente og følte du nesten var der når alt skjedde, siden skildringene var godt beskrevet og du fikk bli veldig godt kjent med personen. Detaljene ar veldig bra laget til. Du forsto deg på å kjente alle i boken godt, og fikk vite hvordan de så ut med eksempler. Det høres kanskje merkelig ut men de var gode eksempler som for eksempel når “Julian hadde en hvit dressbukse, hvit jakke og en rød lue. Han minnet om en fyrstikke. De andre stirret litt merkelig på han ,men det så ikke ut som han brydde se”. Da forteller hun hvorfor de kikket på dem, fordi det kunne vært hva som helst. Du fikk også vite hvordan hjertene deres var, Tove var veldig opptatt av hvordan hjertene så ut om de var hvite ,svarte ,rutete osv.

  Jeg vil gi terningkast 5 på boka stille,stille,stille.

 2. Tiril Bjerkebakke (Skole: Kråkerøy ungdomsskole)

  Tove fyller 18 år, men vil ikke ha noen feiring. Hun bryr seg ikke om bursdager og sånt. Og hvem skulle hun feire med? Den eneste Tove har er faren. Hun har aldri hatt en venn, helt til den nye gutten kommer. Han forandrer alt.

  Det forfatteren vil si med boken er vel at du er nødt til å gjøre så mye ut av livet ditt som mulig. En gang vil det være forsent. Noen ganger kan også ting hende uten at du egentlig vil, men at dette kan føre med seg noe positivt.

  "Stille, stille, stille" var enkel å lese. Korte setninger og språket var ikke avansert. Jeg syntes det var positivt i denne fortellingen. I og med at fortellingen var ganske enkel i seg selv, passet det greit at språket også var det, og dette kan jo føre til at de som liker slike bøker velger å lese denne.

  Da jeg startet på boken var jeg litt skeptisk. Jeg leser sjeldent bøker som denne. Kun etter et par sider var jeg oppslukt. Jeg var nødt til å finne ut hva som kom til å skje. Desverre satt jeg igjen med følelsen at jeg aldri fant det ut. Grunnen kan være at den endte ganske likt som jeg hadde forventet, og det kom aldri den overraskelsen jeg ventet på. Jeg angrer ikke på at jeg leste boken, men vil alikevel ikke anbefale den videre.

 3. Tuva Mossige Loven (Skole: Voss ungdomsskule)

  Forfattar: Synne Sun Løes
  Tittel: Stille, stille, stille
  Tema: Trist
  Terningskast: 4

  Hovedpersonen i boka er ei jente på 18 år, og heiter Tove. Julian er ny i klassen hennar, og tar mykje kontakt med Tove, og dei vert gode venner. Faren blir sjuk, og Tove slutter på skulen for å tilbringa meir tid med faren.

  Tove er ein stille person som liker å vera for seg sjølv.
  Boka er gripande, trist og levande fordi du vil berre veta meir og meir om kva som skjer.

  Eg syns at boka var ein bra bok, for forfattaren var veldig flink med å bruka kommareglane.

  Forfattaren lykkast med boka for det er ei truverdig bok, som kunne hendt i verkelegheita.
  Eg syns at begynnelsen av boka var spennande, men boka slutta for brått.

  Det som irriterte meg med boka, var at eg syns Tove kunne tilbringa meire tid med faren i staden for Julian.

  Eg har lese mange triste bøker, men denne boka kunne vore mykje tristare

  Denne boka passer for noen som liker triste bøker.

  Eg gav terningkast 4 for det var ein bra bok, men som kunne vore ein del tristare.

 4. Henriette Misund (Skole: Fræna ungdomsskole)

  Henriette Misund, (Skole: Fræna ungdomsskole)
  Tittel: stille stille stille
  Forfatter: Synne Sun Løes
  Forlag: Aschehoug
  Sjanger: drama
  Antall sider: 133 sider

  Boka handler om ei jente som heter tove, og hun fyller 18 år. Hun bol i lag med faren, og en dag møter hun en gutt som heter Julian. Mora til Julian heter Mira og hun er dikter. En dag sier faren til Tove til ho at han er syk…
  Jeg fikk lyst å lese mer, fordi jeg ville vite hvordan det gikk med vennskapet mellom Tove og Julian, og hvordan faren greide seg på sykehuset. Boka var lettlest og veldig spennende. Jeg ble oppmerksom på hvordan vennskapet mellom Tove og Julian gikk. Og jeg levde meg virkelig inn i hovedrolla. Av alle bøkene jeg har lest, er denne den beste. Jeg ble litt skuffet over att de ikke fortalte mer om da faren til Tove var på sykehuset, men jeg ble oppslukt i hvordan Tove greide seg når Faren var der.
  Boka syns jeg hadde en treg start, men det ble bra etter hvert. Jeg gir boka terningkastet fire fordi den var spennende, men litt irriterende.

 5. Susanne Y Kristoffersen (Skole: åkraundomsskole)

  Det stille livet blir forandret
  Tittel: Stille, stille, stille
  Forfatter: Synne Sun Løes
  Antall sider i boka: 105
  Forlag: Aschehoug

  Tove er en ensom jente, hun er blitt 18 år gammel. Hun er rolig og snakker nesten bare med faren sin. Hun er ikke som alle andre, og hun har ikke vert på besøk hos noen på mange år. Faren vil at hun skal snakke med en psykolog, fordi han ikke vil at hun skal få samme problemer som faren har, han snakker ikke med noen andre en Tove han heller. Moren er død, og de to lever derfor et rolig liv sammen. De slipper ingen personer inn i livet sitt.

  Det kommer ny gutt i klassen. Han heter Julian, og ser ut som en jente. Han snakker mye med Tove, men hun prøver og ikke å snakke til han. Han spør hun om forskjellige ting og Tove svarer han kort. Hun begynner og prate litt med han, og hun forteller det til faren når hun kommer hjem. Hun har fått seg en venn, en rar venn tenker Tove. Hun er sikker på at han er homo. En dag blir hun med ham hjem, men så får hun ikke komme inn allikevel, og blir velkommen en annen dag. Moren til Julian skriver dikt, og Tove har lest noen av diktene hennes på biblioteket.
  Faren til Tove får kreft og de lever ikke som før. Han må mye på sykehuset, og Tove vet ikke hvordan hun skal klare å leve uten han.
  Poenget i boka er at man kan bli forandret av personer, bare du slipper dem inn.

  Temaet i boka er litt familie og vennskap. Tove og faren lever som en familie bare på en annen måte. Det kommer vennskap inn og livet blir forandret. Det er mest fokus på det.
  Språket i boka er enkelt å forstå og er mer normale ord og ikke fremmedord. Du slipper å lese noen setninger igjen for å forstå, og det er lett å huske hva du har lest.

  Bare den første siden jeg leste kunne jeg kjenne at jeg ville lese mer. Jeg ble helt inni boka, og følte jeg var med i handlinga. Jeg likte denne boka veldig godt, fordi jeg liker å lese «rolige» bøker, men også noen ganger mye drama. Du får et inntrykk av hvordan det er å leve så rolig og ikke ha noen personer rundt deg. Jeg gir derfor denne boka 5-6 i terningkast.

 6. tine johansen sørbø (Skole: kjøllefjord skole)

  Ut av stillheten

  Boken heter Stille, stille, stille, og forfatteren er Synne Sun Løes.
  Tove og faren lever et stille liv alene. Jeg får på følelsen av at de bærer på mange tunge ting. Og at de ikke liker å snakke med andre om det. De tenker mye og jeg tror det er mye som ikke har blitt sagt mellom dem. Men når Julian og Mira kommer inn i livene deres har de andre ting å gjøre, og ting forandrer seg. Jeg tror forfatteren prøver å få fram at det ikke er farlig å slippe inn nye folk i livet sitt. Og at ting blir bedre hvis man har noen å snakke med og å være sammen med. Det jeg ikke likte med denne boken var at det skjedde ingenting i starten, de var liksom så stille. Men det som var bra var at det etter hvert begynte å skje litt ting med Julian og Tove. Jeg vil nok gi boken terningkast 4, fordi jeg synes ikke boken var noe fengende i starten. Spenningen bygger seg sakte opp og det begynner å skje ting med hovedpersonene, heldigvis. Boken hadde en veldig brå slutt, den kunne godt ha vært litt lengre og forklart litt mer. Jeg anbefaler denne boken til folk som har litt tålmodighet, og som liker å lese.

 7. Iris Stellander (Skole: Kila skole, 9A)

  Tittel: Stille,stille,stille.
  Forfatter: Synne Sun Løes

  I boka møter vi Tove, hun fyller 18 år men bor fortsatt hjemme med faren og har ikke planer om å flytte. Hun går på videregående skole men sliter med å følge med i timene. Tove og faren lever et stille liv, helt for seg selv. Hun har snart bursdag men skal ikke ha fest, det er ingen å invitere. Alle vennene hun har er faren, men han begynner sakte å forsvinne. Det begynner en ny gutt i klassen, han heter Julian. Han forandrer alt.

  Boka har 113 sider og er veldig lett å lese. Jeg synes tittelen passet veldig godt til boka. Jeg er ikke så glad i triste bøker men denne var et unntak. Jeg var litt skeptisk til boken i starten siden det ikke er helt min type bok, men etterhvert ble jeg revet med. Jeg angrer ikke på å lest den. Om jeg skal gi den terningkast vil jeg gi den 4.

 8. Ask Nødtveidt Kase (Skole: Kråkerøy ungdomsskole)

  Jeg syntes boken var trist, men bra. Boken handler om en 18 år gammel jente som heter Tuva som bare her en venn. Hennes egen far. Boken forteller at ikke alle har det like bra. Noen har ingen andre venner en foreldrene. hva skal man gjøre når foreldrene forsvinner da? Boken får terningkast 4 av meg.

 9. Tara Gundersen Heimen (Skole: Fræna Ungdomssskole)

  Forandring
  Tara Gundersen Heimen(Fræna ungdomsskole)
  Tittel: Stille, stille, stille
  Forfatter: Synne Sun Løes
  Sjanger: Drama
  Sidetall: 113
  Forlag: Aschehoug

  Vi møter Tove og faren hennes i denne boken. Begge de to har sosialangst. De har bare hverandre. De har ikke hatt noen i huset sitt på 2 år. De er ensom, men de liker det.

  Tove er 18 år og går på videregående. Hun er en stille person som ikke gir mye av seg selv. Det har alltid vært Tove og faren. De to helt alene. Ingen andre. Det hadde alltid vært bare dem to, men noe skjedde. Jonas forandret alt.

  Det begynte en ny gutt i klassen til Tove. Jonas oppførte seg på en helt annen måte enn Tove. Han pratet nesten hele tiden og gjorde alt for å bli kjent med Tove. Den stille jenta på 18 år skjønte ikke hvorfor han ville snakke med akkurat henne. Hun som var så stille. Jonas og Tove ble bedre kjent etter hvert. Tove slapp han tettere inn. Litt og litt, sakte, men sikkert.

  Faren til Tove kom med en setning som forandret alt. Han hadde fått vite noe som ikke var bra i det hele tatt.

  Boken var bra, men jeg irriterte meg litt over slutten. Jeg ville vite mer.
  Forfatteren var flink til å beskrive hendelser og jeg fikk et godt inntrykk av boken. Terningkast: 4

 10. Susanne Mariell Eriksen (Skole: Kjøllefjord)

  La ikke frykten styre.

  Tittel på boka: Stille, stille, stille
  Forlag: aschehoug
  År: 2013
  Sidetall: 113
  Sjanger: ungdomsroman

  Boka handler om Tove som bor sammen med den stille faren sin. Mammaen hennes døde da Tove ble født. Tove har skyldfølelse, og føler at det er hennes skyld at moren døde. Hvis Tove ikke ble født, hadde mora fortsatt levd.
  Tove og faren er en av de stille typene. De har heller ikke hatt besøk på 3 år. Tove og faren har ingen venner. Men plutselig en dag dukker en ny gutt på skolen, som heter Julian. Julian og Tove blir gode venner, men av og til kan vennskapet bli sett på prøve.
  Temaet er om ensomhet, frykt og vennskap. Budskapet er at man ikke må gi opp så fort, at alt blir bedre etter hvert.

  Boka har ikke så mye spenning, men jeg føler at man lærer litt av boka. Man lærer hvordan det er å miste en som var nær, og hvordan det er å være ensom. Lysten å lese videre, er fordi jeg vil vite mer. Jeg vil vite mer om hva som skjer videre. Boka passer mest til jenter som er 13 og oppover. Det er også bra for gutter å lese boka, fordi kanskje de kan forstå mer om hvordan det er å være jente.
  Det som gjør boka spennende, er at man lurer på hva som skjer med faren. Og om Tove og Julian blir venner igjen.

  Jeg gir boka terningkast 4.

 11. Emo (Skole: hop)

  Stille, stille, stille

  Tittel: Stille, stille, stille
  Forfatter: Synne Sun Løes
  Forlag: Aschehoug
  Årstall: 2013
  Antall sider: 113
  Personer i boken: Hovedpersonen, Tove, faren til Tove, Julian og moren til Julian, Mira
  Terningkast: 2

  Det tar en stund før man lever deg inn i historien, for forfatteren skildrer alt for mye miljøet rundt Tove og om hva Tove gjør og tenker på. Gjennom hele boken blir det skildret ekstremt mye, og jeg føler hun skildrer mer om omgivelsene enn hun skriver om hva som skjer i historien, så det er vanskelig å leve seg inn i. Jeg vil si boken er lettlest, med unntak om man ikke skjønner historien Synne prøver å fortelle. I lengden kan boken være kjedelig fordi jeg føler at det ikke skjer noe, at tiden nesten står stille og at jeg bare blar og blar og blar. Overskriften passer heller ikke innholdet, for ¨stille, stille, stille¨ står en gang i teksten og da føles det bare ut som forfatteren har kastet det inn der helt uten noen som helst grunn eller mening bak det. Hvorfor Synne Sun Løes har skrevet denne boken forstår jeg heller ikke, for jeg føler det ikke er noen form for budskap eller mening bak historien. Det eneste forfatteren vil meg er at jeg skal pine meg gjennom en dårlig leseropplevelse, for å så sitte igjen med ingenting… Jeg har kanskje ingen rett til å skrive dette, men om jeg skulle fått bestemt sjangeren på boken ville jeg satt den under ordgruppene klisje, lite gjennomtenkt og helt meningsløs. Historien minner meg om noe jeg kunne ha komt opp med på tentamen, og da er det ikke spesielt bra. Om hun prøver å nå ut til oss ungdommer med å skrive skildrende og klisje så er det feil måte å gjøre det på. Grunnen til at jeg føler boken er klisje er fordi historien er ganske typisk, at det handler om en jente som ikke har venner og møter en gutt, og faren får kreft. Jeg mener det er ganske kjedelig å lese om man allerede har lest eller sett filmer med helt samme historie flere ganger. Da jeg var ferdig med boken var det noen spesielle taker som fylte hode mitt, som ¨Endelig ferdig!¨, ¨den ga jo ingen mening¨ og ¨hæ? Var det slutten¨. Altså jeg forstår ikke slutten. Det er helt greit med åpne slutter, men denne slutten er så åpen at jeg ikke engang tror det er en slutt, at forfatteren bare helt uten videre sluttet å skrive og boken ble trykket.

 12. Jenni (Skole: Kjøllefjord)

  ENSOMT LIV

  Tittel: Stille, stille, stille
  Forfatter: Synne Sun Løes
  Forlag: Aschehoug
  Sidetall: 113
  Sjanger: Ungdomsroman

  Boka handler om Tove som har en syk far. De to er veldig stille personer og har ingen venner. Moren døde da Tove ble født. Hun føler at det er hennes feil at hun er død. Tove møter en gutt på skolen som heter Julian. Moren til Julian, Mira, er en dikter. Når Julian og Tove er venner begynner Tove å lese dikt. Julian og Tove blir veldig gode venner. Når Julian prøver å kysse henne møter de ikke hverandre på en stund.
  Boka handler om ensomhet og vennskap.

  Jeg synes ikke at boka var så kjempespennende. På startet ble jeg litt forvirret fordi det ikke skjedde noe. Men når Tove og Julian ble venner begynte det å bli spennende. Fordi da begynte det å skje noe. Det som gjorde den spennende på slutten var at han prøvde å kysse henne og de møttes ikke på lenge. Jeg ville vite om de ble gode venner igjen eller om de hadde blitt kjærester til slutt.

  Boka passer for jenter fra 13 og opp. Men jeg synes at gutter også kunne lest den. Noen jenter har det slik, og gutter hadde da forstått hvordan de har det med å lese denne boka.

  Terningkast: 4

 13. Kaja Svendsen (Skole: Mølladammen skole)

  Bokanmeldelse
  Tittel: Stille,stille,stille
  Forfatter: Synne Sun Løes
  Utgivelses år: 2013
  Sidetall: 113
  Sjanger: Drama
  Tove fyller 18år. Hun har ingen venner, og faren har heller ingen venner/kjente. Faren har en trist melding å si til henne.
  Den triste meldingen er at han har fått kreft. Det får man vite i starten av boka. Gjennom hele boka handler det om at han har fått kreft, når han er på sykehuset. Siden faren er så mye på sykehuset bestemmer Tove seg for å ta et år pause på skolen.
  Tove får en ny venn, det får faren også. De holder sammen.
  Boka er lettlest, men du må sette deg inn i boka og være konsentrert. Det boka handler om kan skje i virkeligheten også. Så jeg syntes boka er fint skrevet.
  Språket i boka var helt fint. Den var lett å lese og har et alvorlig tema.
  Boka passer for begge kjønn, men kanskje mest for jenter fra 11-13 år. Man burde ikke være alt for ung, fordi man må være veldig konsentrert. Men det er fin bok fordi den ikke er alt for tjukk.
  Kaja(-: 8a

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*