Pyro (Tinius 2)

Av: Stein Morten Lier i Uprisen, Uprisen 12 anmeldelser

Klubbhuset til Vålerenga Trolls brenner, og treneren Truls blir arrestert, mistenkt for å stå bak brannen. Tinius er sikker på at Truls er uskyldig, og bestemmer seg for å undersøke saken nærmere på egenhånd. Før han vet ordet av det, vikles han inn i et nett av forbrytelser. Sander vegrer seg for å hjelpe til, og Tinius blir kjent med Ines, som virker mye mer gira på å finne pyromanen og løse mysteriet.

Tilbake til oversikt

Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 173

12 anmeldelser av “Pyro (Tinius 2)

 1. Sondre Sollesnes (Skole: Åkra Ungdomskule)

  Dei 2 mystiske brannane

  Tittel: Pyro
  Forfattar: Stein Morten Lier
  Bøker i samme serie: 1 bok til som heiter Rookie
  Sider: 173
  Forlag: Aschehoug

  I Boka møter vi Tinius og Inez
  Tinius er ein nysgjerrig gut med møkje mot som nesten ikkje er redd for noko.
  Inez er ei nysgjerrig og redd jente som har mykje mot og liker å hjelpe andre som trenger hjelp

  Handling: Tinius og Ines er på jakt etter han som blir kalla Pyromanen på Jordal etter 2 hus har brent ned på kort tid og finner han til slutt og dei roter seg opp i masse trøbbel fordi Pyromanen jobbar for ein Mafia Boss.

  Tema: Det som boka legg fokus på er kriminalitet.

  Språket i boka: Duet er typisk ungdomsspråk i boka som eksempel på ord som er brukt er Jævla, Skjer`a, Faen.

  Mitt intrykk av boka: Eg synast boka var veldig spennande og vanskeleg og legge frå seg. Det skjedde mye action i boka sidan det var kriminalitet i bilde med Mafiaen.
  Terning Kast i boka sidan det var kriminalitet i bilde med Mafiaen.
  Terning Kast 5

 2. Hans (Skole: Torstad ungdomsskole)

  Tittel: Pyro
  Forfatter: Stein Morten Lier
  Forlag: Aschehoug
  Årstall: 2013
  Antall sider: 173
  Serie: Tinius-triller bok 2
  Sjanger: Spenningsbok

  Tinius spiller amerikansk fotball for Vålerenga Trolls. Rett før kamp begynner klubbhuset å brenne, og treneren blir fengslet for å ha tent på. Tinius vet at treneren er uskyldig og må etterforske på egenhånd. Han kommer bort i en kriminalbande, og hva skal han gjøre når politiet ikke tror han?

  Jeg synes at boka er veldig spennende og det skjer noe hele tiden. Dette gjør at man får lyst til å lese videre for å se hva som hender. Samtidig er det litt frustrerende at man vet at Tinius har rett og at ingen tror han, men han har ikke alle puslespillbrikkene i puslespillet.

  Boken passer godt til de fleste, og den er lett å lese. Det eneste som var litt dumt med boken, var at alt det dumme som kunne skje, skjedde, så handlingen ble litt lite troverdig. Derfor gir jeg terningkast 5.

 3. Vetle (Skole: Haugåsen Ungdomsskole)

  Boken handler om Tinius som spiller for Vålrenga Trolls. Klubbhuset til Vålrenga Trols brenner ned og Tinus vil finne ut hvem som står bak. Det er et annet hus som brenner ned og så blir Treneren til Tinius arestert, Tinius er sikker på at det ikke er Truls som brant ned huset og klubbhuset. Det er en kul historie og jeg syns den passer for alle aldre! Jeg vil gi den terningkast 6

 4. Philip Drivenes (Skole: Haugåsen ungdomsskole)

  Bokanmeldelse av Pyro (en Tinius thriller)

  Tittel: Pyro.

  Forfatter: Stein Morten Lier.

  Bokforlag: Ascehoug.

  Hvem boken handler om:
  Hovedpersonen er Tinius, men Sander og Inez har også en viktig rolle i handlingen.

  Bokens handling:
  Boken handler om Tinius som spiller amerikansk fotball. Han blir vitne til en stor brann som får dramatiske konsekvenser for Tinius sine neste dager. I tillegg til at treneren blir anklaget for å være pyroman, blir Tinius blandet opp i en rekke forbrytelser som kan koste ham livet…

  Denne boken passer for: Lesere som liker action og som er mellom 12 og 14 år.

  Jeg syntes dette om boka: Dette er en veldig spennende bok som gjør deg oppslukt av handlingen. Jeg satt hele tiden og tenkte hva skjer nå? Dette er en veldig god bok. Men den er kanskje litt opplagt innimellom.

  Philip Drivenes 8a, Haugåsen.

 5. Anders Åsen Tryggestad (Skole: Sunnylven)

  Boka handlar om Tinius som prøver å etterforske brannen i klubbhuset til Vålerenga Trolls. Når trenaren til Tinius blir mistenkt og sett i varetekt, startar etterforskinga for fult, og han får hjel p av Inez og hunden Baltus. Det viser seg å vere farlig når dei blandar seg opp i ein pyroman og ein mafia sine gjerningar.
  Boka var veldig lett å lese og eg skjønte alltid kva den handla om. Den er skriven på ein bra måte, lett på leve seg inn i, og er ei bok for alle som likar spenning.
  Boka liknar litt på ein annan serie eg har lest før om unge spanarar i Oslo. Det er også mange nye hendingar som eg ikkje har lest før.
  Pyro startar midt i ei handling, og den er spennande frå første stund. Eg likte at den starta med ein gong. Boka var litt vanskelig å legge frå seg, fordi det var mange forskjellige spenningspunkt fordelt utover heile boka. Den var realistisk og eg kunne godt ha sett for meg noko liknande skje i verkelegheita.
  Boka er den andre i thrillerserien som Stein Morten Lier har skrive. Han har skrive ti bøker frå før, den siste heiter Rookie. Eg ville gjerne ha lest den boka, fordi den liknar litt på PYRO.
  Dei fleste ungdommar likar denne type bøker og den passar frå 13-15 år. Moralen i boka er at det ikkje alltid er lurt å blande seg for mykje opp i politiet sine saker. Eg er godt fornøgd etter å ha lest denne, og vil virkelig anbefale den til andre gutar.

 6. Sander Floer Kulseng (Skole: Kila skole, 9A)

  Pyro

  Klubbhuset til Vålerenga brenner. Tinius og Sander står og ser på at deres eget klubbhus blir brent ned. Politiet mistenker treneren deres Truls og arresterer han. Tinius kan ikke skjønne at det er Truls som har tent på og bestemmer seg for en egen etterforskning. Da han tar seg en spørrerunde i området rundt klubbhuset, får han kontakt med en jente. Hun heter Inez og har lyst til å hjelpe han med etterforskningen. Underveis havner de i mange farlige situasjoner og møter livsfarlige personer. Vil de klare å overbevise politiet om at det ikke er treneren hans som har tent på?

  Boken er oppfølgeren til «Rookie» og er skrevet av Stein Morten Lier. Den er 173 sider lang. Jeg synes boken var spennende og vanskelig å legge fra seg. Boken passer for dem mellom 12-15 år. Jeg gir denne boka terningkast 5 for en spennende oppbygging av teksten, men det meste som kunne gå galt, gikk galt så det ble noen ganger lite troverdig.

  Anbefales: ja

 7. Emilie Brekke (Skole: Sunnylven Skule)

  Pyro av Stein Morten Lier

  Boka handlar om Tinius. Han gledar seg veldig til søndag, for då skal fotballaget hans spele finale. Det verste som kan skje, skjer. Klubbhuset blir tent på, og trenaren Truls blir arrestert. Politiet trur at det er han som har tent på. Tinius er sikker på at trenaren er uskyldig, og med hjelp av Inez prøvar dei å finne gjerningsmannen.

  Eg syntest at denne boka var veldig bra! Spenninga var høg gjennom nesten heile boka, og forfattaren var god til å skildre, så det var enkelt å leve seg inn i boka. Den var veldig spennande, og eg klarte ikkje å legge den frå meg når eg hadde starta. Eg trur at den passar like bra for jenter som gutar, sjølv om det er krim. Den var ikkje så veldig innvikla slik at det var vanskelig å følgje med, men den var likevel nok folk med. Eg synst at forfattaren har gjort ein veldig god jobb, og eg får lyst til å lese «Rookie» som er første bok i thriller-serien til Stein Morten Lier (Pyro er nr. 2). Spenningstoppen var når Tinius og Inez var i garasjen, men det var fleire mindre spenningstoppar i tillegg. Dette er den beste boka eg har lest gjennom heile U-Prisen, så eg anbefaler denne boka til alle!

 8. Magnus Hanesand (Skole: Torstad Ungdomsskole)

  En bok fullpakket med spenning

  Tittel: Pyro
  Forfatter: Stein Morten Lier
  Forlag: Aschehoug
  Utgivelsesår: 2013
  Antall sider: 173
  Serie: Tinius (Bok 2)
  Tinius spiller amerikansk fotball, men fokuserer på andre ting enn sporten når klubbhuset deres plutselig står i fyr flamme. Treneren til laget deres, Truls, blir mistenkt for å ha satt fyr på klubbhuset og arrestert. Tinius er sikker på at politiet tar feil, og etterforsker litt selv. Litt blir til mye, og han roter seg borti mye han ikke burde rote seg borti, blant annet den albanske mafiaen, fylliker med skrutrekkere og sprit med metanol.
  Boken er forholdsvis kort, med korte og lite kompliserte setninger. Dette appellerer nok mest til de som ikke er så glade i å lese, men jeg føler selv at jeg hadde glede av boken selv om jeg selv er veldig glad i å lese. Det skjer noe hele tiden, noe som gjør boken veldig spennende. Det er veldig mye handling presset inn i en ganske liten bok, og det gjør at det er få pauser mellom spenningstoppene, men språket blir enklere. Det virker som om forfatterens mål var å skrive en lettlest og spennende bok. Hvis det var målet hans har han virkelig lyktes! Den passer nok best for ungdommer mellom 12 og 16.

 9. Jørgen Alfredsen (Skole: Kråkerøy Ungdomsskole)

  I Boka møter vi Tinius og Inez
  Tinius er ein nysgjerrig gut med møkje mot som nesten ikkje er redd for noko.
  Inez er ei nysgjerrig og redd jente som har mykje mot og liker å hjelpe andre som trenger hjelp.

  Jeg synes at boka er veldig spennende og det skjer noe hele tiden. Dette gjør at man får lyst til å lese videre for å se hva som hender. Samtidig er det litt frustrerende at man vet at Tinius har rett og at ingen tror han, men han har ikke alle puslespillbrikkene i puslespillet.

  Terningkast: 5

 10. henrik stava (Skole: akrau)

  Pyro
  tittel:Pyro
  forfatter:Stein Morten Lier
  bøker i samme serie:1
  sjanger:thriller
  antal sider i boka:173
  forlag:aschehoug

  I boka møter vi tinius. Han er ute etter spenning og er ikke så redd. Han møter Inez. De blir venner og hun hjelper han.

  Miljøet er spennende og action og på samme tid får du med deg hvordan de fremstiller det,og hvordan det høres og lukter.

  Handlingen er at noen brenner klubbhuset og planter spor så trenneren får skylda. Det er opp til de og redde trenneren og løse mysteriet.

  det er enkelt språk med en bit ungdoms språk med banning og sånn.

  Jeg klarte ikke og legge fra meg boka. Den er kjempe spennende, jeg leste den ut på noen dager. Jeg gir den 6'er.

 11. Sa (Skole: Tranby skole 8c)

  Boka jeg har lest heter Pyro og er skrevet av Stein Morten Lier. Pyro er den andre boka i Tinius serien
  Aschehoug forlag.
  Boka ble for førstegang utgitt i Oslo, 2013

  Boka handler Tinius, han spiller amerikansk fotball for Vålerenga Trolls. Klubbhuset brenner like før finale kampen i serien. Bare noen få dager senere brenner enda et hus ned og treneren, Truls blir arrestert, men Tinius mener han er uskyldig og prøver å finne ut av saken på egenhånd. Mens han etterforsker for seg selv kommer han i kontakt med Inez og hunden hennes Baltus som gjerne vil være med og hjelpe. For meg virker det som om Tinius ikke helt ville ha noe hjelp fra noen, men da han fikk høre at faren til Inez jobber i fengselet, og kan hjelpe han med å få snakket med Truls. Blir han mer motvillig for å få hjelp fra Inez og Baltus. Underveis i boka kommer Tinius og Inez i masse trøbbel og det er flere ganger jeg lurte på hva som egentlig kom til å skje. Jeg ble hele tiden overrasket og det var god spenning gjennom hele boka, som gjorde det vanskelig å legge den fra seg.
  Det som gjør spenningen i boka er at man lurer hele tiden på hva som kommer til å skje med dem. Spenningen ligger også i at om de klarer å finne ut hvem som er pyromanen og uskyldig gjøre Truls før kampen.
  Vendepunktet for meg er flere steder gjennom boka. Noen eksempler på vendepunktene i boka er da Tinius får møte Truls i fengselet og mange av gangene da Tinius og Inez møter Waldemar, som de mistenker er pyromanen.
  Tinius er hovedpersonen i boka, men jeg vil Inez og bestekameraten Til Tinius spiller en viktig rolle.
  Tinius virker som en gutt med mye mot som nesten ikke er redd for noe.
  Inez virker som en jente som har mye mot, men allikevel er litt nysgjerrig og redd.
  Sander, han virker som om han ikke bryr seg så mye, barsker seg bare opp for å få jentene til å like han. Underveis i boka små krangler han og Tinius litt og det virker ikke helt som om de er bestekamerater gjennom hele boka. Sander er ikke en veldig stor del av boka, men han spiller en ganske stor rolle på slutten av boka.
  Miljøet i boka forgår i Oslo. Noe årstall er ikke viktig for handlingene i boka, men dagene har en betydning i for hold til at Tinius må rekke å finne ut hvem som er pyro’en før kampen. Forfatteren har beskrevet miljøet ganske godt og var godt til å skildre. Det var lett å se ting for seg, tenke på lydene og kjenne luktene.
  Temaet i boken er spenning, action og kriminalitet. Boken er ikke alltid like realistisk, fordi noen ganger tar spenningen av og det er vanskelig å tro at noe av dette faktisk kunne skjedd. Men eller er det ganske realistisk. Jeg tror forfatter prøvde å lage en spennende og lett lest bok, noe som jeg syns han klarte veldig bra!
  Min første reaksjon da jeg leste boka var at den var ganske spennende. Jeg likte boka ganske godt, og siden denne boka er en ungdoms bok, så var det en del slang og ungdoms språk. Men inntil tider synes jeg at forfatteren prøvde litt for mye med banning. Det jeg likte med boka var at den hele tiden var spennende, noe som gjorde at det ble vanskelig å legge den fra seg. Det som gjorde boka spennende var at den hadde ikke mye uten om snakk og det ble ingen kjedelig stunder. Selv om boka noen ganger skildrer til den første boka i serien, synes jeg ikke det var noe spesielt dum med det.
  Jeg kunne godt anbefalt denne boka til andre som liker spennende og lett leste bøker. Jeg tror denne boka passer like godt for gutter som for jenter og passer godt til 12-14 år.

 12. Dina (Skole: Hellen skole)

  Denne boken er dødskul. Jeg fikk mange ideer av denne boken til en skoleoppgave. Takk for den Stein

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*