Øynene på veien. Hendene på rattet.

Av: Hans Petter Laberg i ungdom, Uprisen, Uprisen 12 anmeldelser

”Hva var det?” spurte jeg.
Han svarte ikke. Bilen stoppet ikke helt. Vi var de eneste på veien her.
”Ser du noe?” sa jeg.
Han ristet sakte på hodet mens han gransket det som var bak oss.
”Vi må gå ut og undersøke,” sa jeg.
”Ingen vits i det,” svarte han.
Jeg tok tak i ham.
”Vi må kjøre tilbake og se hva vi traff!” sa jeg.

Det er sommerferie, sommerjobb, alle vennene er bortreist og sola er på vei ned. Så smeller det – og veien hjem blir aldri mer den samme.

Tilbake til oversikt

Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2013

12 anmeldelser av “Øynene på veien. Hendene på rattet.

 1. Malin Løkker Ytterstad (Skole: Kråkerøy ungdomsskole)

  Anmeldelse av boka øynene på veien. Hendene på rattet.

  Boka handler om en ulykke som skjedde med en bil og hva som skjer etter at ulykken er rammet. Altså trafikkulykke er temaet i denne boka.

  Jeg syntes boka var veldig spennende og forfatteren skrev på en bra måte som gjorde meg interresert. Også den teksten som står bak boka røpet ikke så veldig mye så da ble jeg nysgerrig å fikk lyst å lese hele boka. Jeg syntes temaet er viktig å ta opp ettersom det skjer trafikkulykker hele tiden.

  Boka trekker trafikkukykke inn i lyset og setter mer fokus på det. Jeg syntes boka mener at det er viktig å være forsiktig og ta hensyn til andre. Her så sier jo tittelen på boka ganske om hva boka innholder. Så jeg syntes tittelen passet bra.

  Forfatteren som skrev denne boka heter Hans Petter Laberg og er født i 1966. Denne boka som jeg nå har anmeldt er hans niende ungdomsroman.

 2. Andreas Strøm Hansen (Skole: Kila skole, 9A)

  Øynene på veien, hendene på rattet

  Denne boken handler om en gutt som får seg sommerjobb hos faren som jobber som håndtverker. Gutten har tidligere vært sammen med en jente som heter Bea, men nå har han blitt forelsket i henne igjen og tenker mye på henne. En dag når de sitter i bilen på tur hjem fra en jobb hører de plutselig et smell, og veien hjem blir aldri mer den samme.

  Jeg synes boken var godt skrevet fordi jeg ble sittende å vente i spenning på noe jeg skjønte kom til å skje, og det gjør at boken er gøy å lese og det er vanskelig å legge den fra seg. Jeg mener at boken kunne ha hatt en mer spennende slutt fordi det er en ganske så kjedelig slutt hvor jeg hadde forventet litt mer drama.

  Bokas tema er trafikkulykke og at det er viktig å si ifra hvis man skulle komme utfor et uhell. Boken er på ca. 140 sider og er skrevet av Hans Petter Laberg som er en norsk ungdomsbokforfatter. Jeg anbefaler denne boka og vil gi den terningkast 5.

 3. Minna Sletten (Skole: Kila skole, 9A)

  Øynene på veien, hendene på rattet.

  Denne boka handler om en gutt som har sommerjobb hos faren som jobber som håndtverker. Plutselig en dag da de kjører hjem fra jobb, treffer bilen noe. Neste morgen våkner han av en melding. «Har du hørt det?» Det var eks-kjæresten hans, Bea. Han hadde ikke hørt fra henne på altfor lenge.

  Boka var lett å lese fordi den hadde ingen vanskelige ord. Det er ingen banning i den. Jeg synes boka til tider var skrevet på en kjedelig måte, noen ganger så kjedelig at jeg måtte lese setningen en ekstra gang for å virkelig få med meg hva som sto der. Denne boka ligner ikke på noe jeg har lest før. Boka starter oppslukende og spennende, men spenningen forsvinner fort. Den slutter veldig brått, men jeg likte slutten. Jeg synes boka var ganske dårlig, og likte den ikke noe særlig. Dette er forfatterens niende ungdomsroman. Hans Petter Laberg, heter forfatteren, og jeg synes ikke han lykkes med denne boka. Handlingen var ganske død og det var veldig få spenningstopper. Boka har et viktig budskap om hvordan det er å være innblandet i et trafikkuhell. Denne boka passer best for folk mellom 15 og 23 år. Jeg anbefaler ikke denne boken.

 4. Maja-Sofie Moen (Skole: Kjøllefjord Skole)

  Ville ikke ha lest boken hvis jeg ikke måtte!

  Terningkast: 1
  Tittel: Øynene på veien, hendene på rattet

  Forfatteren av denne ikke anbefalte boken, heter Hans Petter Laberg. Boken er på 141 sider og er en ungdomsroman skrevet i jeg-person.

  Boken handler om hvordan en gutt og hans far reagerer på at de muligens har kjørt på noen.

  Grunnen til at jeg ikke vil anbefale denne boken er at: den er skrevet rotete og oppstykket. Det er vanskelig å leve seg inn i historien og derfor er det vanskelig å følge med, og man ender opp med å lese masse om igjen; for å få det med seg eller for å skjønne hva som egentlig skjer. Historien er ikke interessant og veldig kjedelig. Jeg ville ikke ha lest den ferdig hadde det ikke vært for at jeg måtte. Jeg viste ikke hvor gammel forfatteren er mens jeg leste boken, boken er skrevet på en måte at jeg ikke kunne tenke meg at det var en voksen mann som hadde skreve den.

  Hans Petter Laberg har sikkert andre bøker som er bra, men denne boken var ingen suksess.

 5. Magnus Hanesand (Skole: Torstad Ungdomsskole)

  Biler, sommerjobb og skiver med leverpostei

  Tittel: Øynene på veien, hendene på rattet
  Forfatter: Hans Petter Laberg
  Forlag: Cappelen Damm
  Utgivelsesår: 2013
  Antall sider: 142

  Boken følger jeg-personen gjennom et halvt år på jobb med faren og mye skole. På vei hjem fra jobb treffer bilen deres noe, men de finner ingenting utenfor bilen. De regner med at det bare var en stein, men de frykter at de tok feil når skolens bølle plutselig ligger i koma etter å ha blitt påkjørt.
  Boken er skrevet på en måte hvor alt kan skje hele tiden. Jeg-personen virker fornuftig, men er veldig påvirket av kjærlighetssorg og frykt når han tar beslutningene sine. Store deler av boken handler om jeg-personens tanker om hvorvidt han skal varsle politiet om det som skjedde etter jobb den sommeren.
  Bokens hendelser virket veldig troverdige og levende. Det er nok ikke så mange som kan kjenne seg igjen i det som skjer i boken, men det er nok veldig mange som kan kjenne seg igjen i det jeg-personen føler i løpet av boken. Den går litt langsomt, det som skjer går over litt for lang tid. Jeg ble også lett å bli irritert på jeg-personen da jeg leste boken.
  Boken passer nok best for tenåringer fra 13 til 17, både gutter og jenter. Boken hopper raskt inn i handlingen, og slutten er ganske åpen. Den bruker få klisjeer, og er veldig ulik andre bøker jeg har lest. Definitivt en bok du bør vurdere å lese!

 6. Tobias torseth (Skole: mølladammen)

  Jeg synes starten på boka ikke var så veldig bra. Jeg hadde likt det bedre hvis man hadde fortalt litt bedre hva som hadde skjedd. Jeg synes ikke boka var så veldig bra fordi det ikke var så veldig mye som skjedde i boka. Jeg synes den var litt kjedelig egentlig. Jeg synes også det var ganske lett å legge fra seg boka fordi det ikke skjedde noe spennende. Men jeg tror boka hadde vært veldig bra vis jeg hadde likt sjangeren til boka. Jeg liker det best når det er noe som skjer ganske ofte i bøker. De stedene jeg synes det var ganske spennende var for eksempel: når jeg-personen holdt på å falle ned fra verandaen på leiligheten. Det synes jeg var spennende eller når han faren hans ble sint og han bare gikk ut av bilen og begynte å løpe det synes jeg var morsomt. Jeg synes også boka var skrevet på en veldig bra måte, så det var lett og forstå bokas innhold og leve seg inn i boka men innholdet var ikke så veldig bra. Det jeg synes var litt dårlig med boka var at den var ganske forutsigbar. Jeg synes det var ganske morsomt når faren til jeg-personen ble så sint når han kastet matpapiret sitt ut av bilen og på veien. Jeg likt det at det var lett å leve seg inn i boka. Men jeg synes slutten på boka var ganske dårlig fordi man nesten kunne gjette seg til hvordan den skulle slutt. Jeg liker best når man ikke vet hvordan boka vile slutte.

 7. Mathilde

  Jeg synes boka var helt ok. Den var ikke så spendende, men ikke kjedelig heller. Den var enkel å lese. Stor skrift gjorde det lett. Den var forutsigbar. Du viste liksom hva som skulle skje. Noen synes sikkert den er bra men det gjorde liksom ikke jeg. Den er ikke son som jeg liker, Den var for lett. Forfatteren har sikkert andre bøker som er bra, men bare ikke denne. På denne boka hadde jeg ikke hast med å bli ferdig. Når jeg finner en bok jeg liker leser jeg den ut så fort som mulig. Den var ok men ikke akkurat sp veldig spendende.

 8. Elin (Skole: Mølladammen)

  Øynene på veien, hendene på rattet

  Forfatter: Hans Petter Laberg
  Utgivelsesår: 2013
  Sidetall: 142
  Sjanger: Drama/spenning

  Øynene på veien, hendene på rattet handler om en 14 år gammel gutt som jobber hos faren sin som hjelper. Faren jobber som snekker og drar rundt hver dag til ulike folk for å jobbe.

  Det er sommer og gutten klarer ikke å gi slipp eks-kjæresten sin. Samtidig krangler han med bestevennen hans, Jan Ove. Begge er 16 år og kan begynne å øvelseskjøre. Jan Ove vil at de skal gå på kurs sammen men gutten bare skyver det unna. Det er en vanskelig sommer for gutten.

  En dag, på vei hjem fra jobb, er faren litt uoppmerksom og kjører på noe. Begge to reagerer og kjører tilbake men ser ingenting på veien. Gutten mener at de burde si ifra til politiet om hendelsen men faren er sterkt uenig. Noen dager senere er hoved nyheten på de lokale nyhetene at en gutt, som heter Sveinung, er blitt påkjørt og ligget i grøfta lenge før en person med hund merket Sveinung. Han har alvorlige skader. Dessverre er det stedet som Sveinung ble funnet, det samme stedet som faren kjørte på «noe». Derfor mener gutten at de burde gå til politiet. Hva som har skjedd med Sveinung og hvordan det går med farens og med guttens store problemer, må du finne ut av selv.

  Hovedpersonen trodde jeg var en jente. Men langt over halvveis finner jeg ut at det er en gutt. Jeg får inntrykk av at han er litt pysete og trekker seg mye tilbake. Istedenfor å ta tak i ting bare lar han det ligge og vente til det forsvinner.

  Boken er skrevet i jeg-person som gjør at den blir personlig. Man får vite hva hovedpersonen tenker om hans store problemer med eksen, venner og faren.

  Jeg likte boka sånn passe godt. Den var litt for lite spennende for min smak. På den andre siden var den godt skrevet, veldig fin å lese og lett å forstå. Boka hadde helt perfekt antall sider for meg. Det var ikke så mye som skjedde egentlig, men på grunn av den gode skrivemåten fortsatte jeg. Den passer nok best for jenter og gutter i aldrene 11-15. Den passer også bra for høytlesing i for eksempel en klasse. Selv om hovedpersonen er ungdom er det ikke noen banneord og boka er lett å forstå selv om man ikke leser den selv.
  Jeg fikk veldig lyst til å lese mer av forfatteren.

  Jeg gir boka terningskast 4.

  • Nora Marie Hanssen (Skole: Mølladammen)

   Veldig bra anmeldelse, og selv om det kanskje ikke fikk fullt opp med poeng på skalaen fikk jeg veldig lyst til å lese den. Den virket spennende, og du skrev på en spennende måte. <3

 9. Caroline Berger Hansen (Skole: Mølladammen)

  Øynene på veien, hendene på rattet

  Forfatter: Hans Petter Laberg
  Tittel: «Øynene på veien, hendene på rattet»
  Utgivelsesår: 2013
  Forlag: CAPPELEN DAMM
  Sidetall: 142
  Sjanger: Drama

  Hovedpersonen er den navnløse jeg-personen. Det er sommerferie og hovedpersonen er med faren sin på jobb hver dag. Han hjelper faren med å flislegge i husene til folk. En dag kjører de på vei hjem fra arbeid. Jeg-personen tenker på Bea. Hvorfor slo hun opp? Hun hadde sagt at det ikke funket for henne lenger. Plutselig skjedde det. Noe traff bilen. Faren kjører videre uten å stoppe for å se hva det var. Det var nesten som om det aldri hadde skjedd. Til slutt rygget de tilbake for å se hva det var hadde truffet. Det mystiske var at de verken fant noen eller noe.
  Noen uker senere får de vite at en gutt ble funnet i en grøft ved veien. Hovedpersonen blir veldig stressa, for gutten er nemlig Sveinung Borg. Han hadde gått i parallellklassen da de gikk på ungdomskolen. Jeg-personen vil fortelle det de opplevde til politiet, men faren nekter ham dette. Han synes ikke det er noe å fortelle. Faren later som om ingenting har skjedd.
  Boken handler mye om ungdom, og det og å finne seg selv. Du må ha «Øynene på veien» altså se rett frem, og «hendene på rattet», ikke kjør av veien. Boken handler om både kjærlighet og drama.
  Budskapet går litt inn i temaet. Det handler om det å ta de rette valgene i vanskelige situasjoner. Det er ikke alltid like enkelt.
  Jeg likte starten av boken og hvordan handlingen utviklet seg videre. Jeg var ikke like fornøyd med slutten. Utover slutten var det litt kjedelig å lese. Slutten ga ikke helt mening for meg. Jeg synes at det var vanskelig å forstå poenget med denne slutten. Jeg hadde forventet en litt annen slutt, enn hva som egentlig skjedde. Forfatteren skriver på en god måte og man kan fort kjenne seg igjen i bokens handling.
  Jeg gir boken terningkast 3.
  Jeg anbefaler andre å lese boken. Den passer best for ungdom, og kanskje voksne

 10. Ulla Bech Bråten (Skole: Mølladammen)

  «Øynene på veien, hendene på rattet»

  Forfatter: Hans Petter Laberg.
  Tittel: «Øynene på veien, hendene på rattet».
  Forlag: Cappelen Damm.
  Årstall: Boken er gitt ut i 2013.
  Antall sider: 142.
  Sjanger: Drama.
  Innhold: Boken handler om en gutt som går på videregående skole. I boken får man aldri vite hva han heter, siden alt er skrevet i jeg-form, og navnet hans heller ikke nevnes i boken. Kjæresten hans har akkurat dumpet han. Det er sommerferie og han må jobbe med faren sin. En dag satt de i bilen på vei til jobb, og faren snakket om at gutten burde ta lappen snart. Faren tok øynene vekk fra veien i et par sekunder for å se på gutten. Da traff noe bilen, og gutten stakk hodet ut av vinduet for å se hva de hadde truffet, men han så ingenting. Faren sa at de bare skal glemme hendelsen, men gutten kan ikke slutte å tenke på det. Så begynner politiet å etterlyse opplysninger etter at en gutt har blitt påkjørt.
  Tema: Boken handler egentlig om et dilemma der gutten må ta et valg. Om han skal si noe til politiet om at de traff noe, eller om han skal gjøre som faren sa og glemme det.
  Budskap: Jeg tror boken prøver å fortelle at handlingene vi gjør kan få alvorlige konsekvenser, og at det beste vi kan gjøre er å fortelle sannheten.
  Personlig vurdering: Jeg synes at boken var mest spennende i starten, men at den ble litt kjedelig utover i boken. Det var veldig mye dialog, og ikke så mye som skjedde. Derfor likte jeg ikke boken så veldig godt. Jeg gir den terningkast 3.

 11. Atte (Skole: Kjøllefjord)

  Øynene på veien, hendene på rattet av Hans Petter Laberg

  Boka handler om en gutt og pappaen hans som jobber sammen. Det er sommerferie. Når de er ute og kjører er faren uheldig og kjører ned noen. De sier ikke i fra til politiet. Historien handler om å ha en fæl hemmelighet. Det er ikke lett og leve med.

  Jeg likte ikke boka spesielt godt for at det skjedde det samme hele tiden, det var ingen action. Det var altfor mye prat

  Terningkast 3

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*