Morgengry (Solstorm 3)

Av: May Grethe Lerum i Uprisen, Uprisen 6 anmeldelser

Maja og Andreas har kommet seg bort fra den brennende båten. Gabriella er hardt skadet. Sammen har de kommet seg ut på gården til Mortens besteforeldre.
Der ute danner de et lykkelig samfunn og klarer seg gjennom vinteren. Langsomt kommer livet tilbake til folk i byen også. Det ryktes at strømmen snart er tilbake. Men Maya tenker at hun også likte seg godt mens de måtte klare seg uten strøm. Livet ble mer ekte og virkelig da. Hun er usikker på om hun ønsker seg den gamle tiden helt tilbake.

Tilbake til oversikt

Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 258

6 anmeldelser av “Morgengry (Solstorm 3)

 1. Hege Ringdal (Skole: Sunnylven skule)

  Morgengry (Solstorm 3)
  Tittel: Morgengry (solstorm3)
  Forfatter: May Grethe Lerum
  Forlag: Aschehoug
  Maja og Andreas har rømt frå familiane sine, og til Mortens besteforeldre. Der får dei lov til å bu, og dei er forholdsvis trygge for pastor Johannes, som er ute etter mange ungdommar. Maja er bekymra for dei andre i familien sin. Ruth blir gravid, og ho må skjule det for dei andre på garden, kun Maja kan få vite om det. Garden som Morten sjølv høyrer til, er der folk som har flytta inn. Andreas forsvinn ofte inn til byen, og Maja saknar han, og ho veit ikkje kva det eigentleg er han driver med. Ho trur han reiser inn til byen for å snakke med avisa om noko han ikkje var så glad for, men det er ikkje det han gjer. Ei lita periode blir Andreas vekke mange dagar, og Maja blir bekymra for han. Maja og Leander er mykje ilag når Andreas ikkje er der. Dei går ut å ser på himmelen, midt på natta, og har det veldig kjekt. Det er mykje kjærleik på garden, men dei gamle likar ikkje at det skal vere slik, så gutane og jentene må søve på kvar sine rom, og blir passa på av kvar sin vaksen som bur på garden. Ungdommane lurer seg ofte ut, utan at dei vaksne merkar det.
  Boka var sjukt bra! Den var veldig gripande, og ein får veldig lyst til å lese meir. Det var lett å leve seg inni den, og den var spennandes heile tida. Det som gjer boka god er at det alltid skjer noko, og at spenninga er der, men også fordi boka har ein moral, og vil lære oss ungdommar noko. Boka er veldig lett å lese. Boka kan vere litt viktig å lese, fordi den seier litt om at vi ungdommar kanskje ikkje treng mobiltelefonar med internett og dekning?
  Eg anbefalar boka på det høgste!

 2. edona (Skole: haugåsen)

  solstorm 3
  boka handler om en seksten år gammel jente, som heter maja, hun er på hyttetur i skogen og nyter den gode og deilige sommeren. hun er med vennene sine, men er deg egentlig gode venner.
  solstormen ødela elektrisitetsforeningen, vil alt bli normalt igjen vet ingen.

 3. Elin Skramstad

  Etter at Maja og Andreas klarte å komme seg bort fra den brennende båten, drar de ut på gården til Mortens besteforeldre. Gabriella er hardt skadet. De klarer seg gjennom vinteren på gården og lager et lykkelig samfunn der. Folk begynner langsomt å vende tilbake til byen også. Det ryktes at strømmen snart er tilbake. Maja har vendt seg til et liv uten strøm og synes livet blir mer ekte og virkelig uten. Hun er usikker på om hun ønsker seg den gamle tiden helt tilbake. Maja har modnet veldig gjennom krisen hun har gjennomlevd. Såpass mye at hun kanskje har vokst forbi Andreas. Hun har en annen innstilling til livet og seg selv, og er en annen enn den hun var før solstormen.

  Jeg syns boken er veldig bra. Spenningen som drar seg igjennom hele teksten får deg til å ville lese videre. Den har et lett og enkelt språk, som gjør den godt egnet for ungdommer i 12-15 års alderen.
  Jeg anbefaler å lese denne boken.

 4. Karine Djuve Riisdal (Skole: Åkra Ungdomsskole)

  Fantastisk finale på Solstorm-serien

  Morgengry er den siste boka i triologien Solstorm av May Grethe Lerum. Serien er kategorisert som en dystopisk thriller som handler om endetid og teoriene rundt. Vi får verden rast sammen av solstormen gjennom 15/16-år gamle Maja fra Fredrikstad. Gjennom både tortur, tap og kjærlighetssorg handler det om å oveleve til strømmen kommer tilbake.

  Boka var overraskende lett å lese, til tross for dens tema. Gode setninger som danner hvertfall dannet fine bilder i mitt hode. Jeg finner det veldig sjarmerende med litt Fredrikstaddialekt innimellom. Det ungdomslige språket samt dialekten flyter fint sammen med personene vi møter.

  Boka er svært orginal, tror jeg som aldri har lest noe særlig om solstormer før. Den er utrolig spennende og tar oss med på noe som er såpass usikkert for våre liv. Forskere har bevist at solstormer kan være tilfelle for oss på jorda, og det gjør boka enda mer spennende og kanskje litt skummelt. En fin blanding med kreativitet og klisjè, ville jeg kanskje sagt, refererende til kjærlighetsdramaet mellom ungdommene.

  Begynnelsen på boka fant jeg litt tung, men det tok ikke lang tid før den ble fengende. Ettersom den er en del av en serie er den jo litt rett på handlingen, men jeg tror den kan være greit oversiktig for de som ikke har lest førkommerene. Historien var også svært troverdig og man kan tydelig se at historien er parallel med malen på en ønsket spenningskruve. Jeg er litt irretert over at vi ikke fikk vite hva som skjedde med dem videre, men det er bare nyskjerrigheten som snakker. Jeg ville ikke bedt om en annen slutt. Til å være seriefinalen, synes jeg boka sluttet forventet og fint.

  Forfatteren heter May Grethe Lerum ble født i 1965 og kommer fra Sogn. Hun er både forfatter og journalist. Hun har skrevet flere serien, deriblant hennes mest kjente; Livets Døtre på 35 bøker. Solstorm er hennes siste publiserte verk som forfatter. Jeg vil gi henne et godt klapp på skulderen for denne serien, for denne likte jeg!

  Boka handler jo som sagt om Norge i tilfellet av en mulig solstorm. Jeg tror moralen er det at vi ikke er klar over hvor heldige vi er. At vi ikke må ta ting for gitt. Jeg kan tenke meg May Grethe har skrevet denne på gunn av uvissheten med solstorm-konseptet. Jeg vet ikke helt hva jeg skal pirke på, annet enn at jeg kunne tenkt meg å lært enda mer om hva en solstorm er.

  Jeg anbefaler boka for begge kjønn, ettersom jeg tror solstorm-konseptet kan oppta både gutter og jenter, til tross for all kjærlighetsdramaet gutta kanskje ikke liker. Også barn/ungdommer fra 12-16, sånn ca.

  Alt i alt: 4/5

 5. Ole Iver Kjellstad (Skole: sunnylven skule)

  Boka Morgengry er ein fortsetjing av to tidlegare bøker i serien Solstorm. Morgengry handlar om Maja, som er ein overlevande etter ein solstorm som øydela elektrisitet og mobilnettet over heile verda. I boka må Maja og vennane hennar komme seg gjennom ei rekke utfordringar, det er ein gal og maktsjuk Pastor etter dei og Maja si besteveninne Ruth blir gravid.

  Boka er spennande, gripande, fantasifull og orginal. Eg har aldri før lese ei bok der handlinga foregår etter verdens ende, der det er håp for at menneskeheita kan komme seg på beina igjen.

 6. Celine Bjørkeli (Skole: Åkra Ungdomsskole)

  Morgengry

  Boka er den siste av de 3 bøkene i thrillerserien Solstorm. Endelig klarer Maja og Andreas å rømme fra både båten i brann og familiene sine. De er bosatt på gården til besteforeldrene til Morten, og alt er blitt så fint nå. Maja er nesten i tvil på om hun vil ha strømmen tilbake! Men vil det fine vare?

  Boka var lett å lese og hadde et godt bruk av adjektiv. Selvom jeg fant boka kjedelig til tider, like jeg måten forfatteren formulerte seg. Det er en del banning med tanke på at det er en ungdomsbok, men det gjorde egentlig bare innholdet mer flytende.

  Aldri har jeg lagt merke til noen bok om solstormer før, men temaet om overlevelse er jo et kjent tema i andre bøker. Med tanke på kjærlighetskonfliktene og alt det der, er den jo ikke forskjellig fra noen annen bok, men det gjorde heller ingenting. Det blir bare mer spennende med det flettet inn. Det er vanskelig å sette seg inn i situasjonen hvor man ikke har internett eller elektrisitet når man faktisk har det, men jeg synes forfatteren gjør en god jobb med nettopp dette.

  Jeg finner begynnelsen svært kjedelig, men spenningen stiger etterhvert. Det var ikke en slik bok jeg slet med å legge fra meg, dessverre, men svært troverdig og ekte. Lett å leve seg inn i, som sagt. Boka slutter med en fin overgang fra høyt til lavt på spenningskurven.

  Forfatteren heter May Grethe Lerum og er fra Sogn. Tidligere har hun jobbet med mange forskjellige forfattere å vært fram og tilbake i aviser/magasiner, men er for øyeblikket både forfatter og journalist. Dette avslører kanskje historien litt, men jeg kunne tenkt meg å vite om Maja valgte Leander til slutt eller ikke. Ellers likte jeg avslutningen som den er, litt mystisk.

  Alt i alt synes jeg boken var sykt bra! Jeg liker boken fordi det gir oss et realistisk innblikk i hvordan det hadde vært å faktisk levd uten elektrisitet og dekning og kanskje verst av alt; internett(?). Det er dette jeg mener er moralen i boka også. Jeg tror målgruppen ligger hos ungdommen som idag ikke vet helt hvordan det er å vokse opp uten internett og tv, og hvor viktig det er at det ikke tar helt overhånd. Jeg anbefaler boka videre til de som setter pris på en realistisk og kanskje litt annerledes historie.

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*