Død manns kiste

Av: Johan B. Mjønes i ungdom, Uprisen, Uprisen 8 anmeldelser

Leif og Paul skal ha tidenes sommerferie ute i det nordnorske havgapet. Under en dykketur finner de restene av et skip som ble senket i 1940. Guttene begynner å nøste opp skipets historie – og plutselig forvandles drømmesommeren til et mareritt. For tåka skjuler alt og slipper ingen fri.Tilbake til oversikt

 

Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 214

8 anmeldelser av “Død manns kiste

 1. ISAK (Skole: råde ungdomsskole)

  En utrolig spennende og fengende bok! Hvis du er interessert i spenning er denne ungdomsboka noe for deg. ANBEFALES!

 2. Oda Helene Hjørnevik (Skole: Haugeåsen ungdomskole)

  Oda Helene Hjørnevik (Skole: Haugeåsen ungdomskole)
  Forfatter: Johan B. Mjønes
  Tittel: Død manns kiste
  Sider: 218
  Sjanger: Roman, men jeg synes den er veldig spennende til å være en roman
  Denne boka handler om de to fetterene Paul og Leif. I sommerferien så skal de opp til der tanta og onkelen deres bor for å hjelpe til å male. Planen deres var å bli ferdig med malejobben så fort som mulig, så de kunne få masse tid til å dykke. De ble ferdige ganske fort med jobben og de ble kjent med to jenter som heter Unn og Mia. Etterhvert som dagene gikk ,dukket det opp nye mysterier om onkelen og Mistfjord. Det som skulle være drømmesommerferien forvandlet seg til et mareritt.
  Av alle spennings bøker jeg har lest (som er ganske mange) så kommer denne boken høyt opp på lista! Jeg anbefaler virkelig denne boken til de som liker spenningsbøker.

 3. Henriette Misund (Skole: Fræna ungdomsskole)

  Boka heter: Død mans kiste
  Forfatter: Johan B. Mjønes
  Forlag: Aschehoug
  Sider: 218
  Omslagsdesigner: Erlend Askhov
  Terningkast: 5

  Boka handler om to gutter, som heter Paul og Leif, som skulle ha sommerjobb. De fikk i oppdrag om å skrape maling fra skolen, og de ble fort ferdig. Når de var ferdig med jobben dykka de, og fant et skip som heter HMS Curlew. De undersøkte skipet, og dykka inni skipet. De hadde med seg ei ny lykt, men plutselig lyset ikke lyste mer, selv om det var mer strøm i lykta.
  Jeg synts boken er litt forvirrende, om hvor de er hen, og hvor de kom fra. Av alle bøker jeg har lest, er denne den beste. Så er du interessert i spenning er denne ungdomsboka noe for deg. ANBEFALES!

 4. Lina Marie Malmedal (Skole: Fræna ungdomsskule)

  Tittel: Død manns kiste
  Forfattar: Johan B. Mjønes
  Sider: 218
  Forlag: Aschehoug
  «Fritt Vilt» møter «Bjørnsund»
  Død Manns Kiste handlar om Leif og Paul. De er søskenbarn og skal arbeide for ein felles onkel i sommarferien. Dei gjer seg fort ferdig med arbeidet slik at dei kan ut på sjøen og dykke. Dei bestemmer seg for å dykke i områda rundt Mistfjord. Eit område med ei tragisk og mystisk historie. Til tross for onkelens åtvaringar. Men i dypet finn dei meir enn spøkelser. Dei finn noko som kan endre historie.
  Boka startar med ein innledelse som gjer at lesaren fer noko å tenke på gjennom heile boka. Datoen, årstalet, de åtte krossane. Det er ting som skaper utrolig spenning. Og for kvart spor gutane finn, jo høgare blir spenninga. Boka var spennande frå perm til perm og passa perfekt til ein tog tur.

 5. Olene Lade (Skole: Sunnylven )

  Død manns kiste av Johan B. Mjønes

  Boka handlar om fetterane Leif og Paul som skal på ferie til tanta og onkelen i Mistfjord. Det er ei veldig forlatt bygd med lite folk. Leif og Paul er der eigentleg for å arbeide. Dei bestemmer seg for å arbeide dag og natt, slik at dei kan utføre hobbyen sin etterpå. – Nemleg dykking! Dei to gutane elskar å dykke, og det er noko av det mest morosame dei veit om. Ein dag då gutane er ute i hardt arbeid med å måle låven, dukkar postbuda Mia og Unn opp. Gutane inviterer dei på middag og det blir servert kamskjel som gutane har vore og dykka etter. Seinare i boka oppdagar Leif og Paul at det er noko mystisk med Mistfjord. Onkelen deira hadde teikna eit kart over gode dykkeplassar både for steinbitt og kamskjel, og over plassar dei overhodet ikkje måtte dykke på. Gutane bestemmer seg etter kvart for å dykke der dei ikkje hadde lov, slik at dei kan finne ut kva som føregår. Dei utfører nokre dykk før dei finn ut at det ligg eit vrak frå 1940 på botn. Dei startar med å finne informasjon om vraket, og finn straks ut noko om Svartskjær-forliset. –Eit forlis der åtte sjømenn drukna då båten deira gjekk ned. Dei trudde vertfall at alle var døde… Eg synes at denne boka var veldig bra. Det er ei kjempegod bok med mykje spenning i. Lesaren lever seg verkeleg inn i historia, og det er mange spenningspunkt i boka. Forfattaren har verkeleg gjort ein god jobb. Eg opplevde boka som veldig god og med litt overdriving. Det er nokre få drap i boka, men det synes eg gjer boka betre. Eg synes at slutten var litt trist, men god. Forfattaren har skrive eit lite samandrag på slutten, som eg synes var veldig bra. Det einaste eg synes var dumt, var at tittelen på boka ikkje passar heilt inn med innhaldet. Eg gir boka terningkast 6, og dette er ei bok som eg sterkt vil anbefale for andre ungdommar. Det er den beste boka eg har lest!

 6. Andreas Landsholm (Skole: Kila skole,9A)

  Død manns Kiste

  Denne boken handler om to gutter som heter Leif og Paul. De har fått seg sommer jobb på en øy hvor de skal male ett hus. De maler så fort de kan for å få mest tid til å dykke. Før de dro fikk de beskjed av onkelen at de aldri måtte finne på å dra til Mistfjord. På Mistfjord var det en tjukk tåke som lå over øya, og historiene sier at de som drar dit hører lyder av folk som drukner. Lydene blir tydeligere og tydeligere jo lengere du blir der og til slutt blir du gal. En dag drar Leif og Paul ut for å dykke. Men denne gangen blir de tatt av fristelsen og drar til Mistfjord. De dykker ned og plutselig finner de noen rester av et gammelt skip. Guttene finner mer om skipets historie og plutselig blir ferien til et mareritt. For tåka skjuler alt og slipper ingen fri.

  Jeg synes denne boken var utrolig spennende og spenningen starter allerede på første side. Jeg anbefaler virkelig denne boken for deg som liker spenning. Jeg ville gitt denne boken terningkast:6

 7. Ingeborg Langeland (Skole: Sunnylven Skule)

  Denne boka handlar om Paul og Leif som hadde sommarjobb med tanta og onkelen sin. Dei blei tidleg ferdige med arbeidet sitt, og kunne difor tilbringe resten av ferien med dykking. Drøymeferien blei straks til eit mareritt.
  Boka var lett å lese, og det var spenning heile vegen. Det var litt skrivefeil undervegs, men elles var boka veldig bra.
  Starten var ganske bra, og eg likte godt dei to første sidene. Når eg var midt inne i boka, hadde eg så mykje å gjere, og då gløymde eg av boka og datt av lasset. Når eg starta å lese boka igjen, var den veldig bra. Eg klarte ikkje leggje frå meg boka, og eg levde meg inn i den. Det var mest spenningskurver/toppar mot slutten av boka, og dei var spennande. Boka slutta veldig brått, så det var litt dumt. Eg liker ikkje bøker som ikkje har ein skikkeleg slutt, for eg vi gjerne vite kva som kjem til å skje vidare eller at det skal vere ein bra slutt.
  Johan B Mjønes har gjort ein god jobb, og bortsett frå litt skrivefeil her og der, klarte han å fange interessa mi. Det eg ikkje likte så godt med boka, var at eg ikkje fekk heilt svar på kva det var med tåka? Eg skjønte heller ikkje kva «auget i tåka», auga til Helga og auga til dukka i rommet var! Eg synst eg ikkje fekk svar på det.
  Boka handlar om Leif og Paul som har blitt ferdig med alt arbeidet, og skal bruke resten av ferien på å dykke. Den fyrste gongen dei dykka, fann dei eit skip som hadde gått på grunn, men også noko forferdeleg hold på å gå galt. Dei starta å leite etter informasjon om skipet, og dei fann ut meir og meir informasjon, men dei skjønte eigentleg ingenting. Unn og Mia, som jobbar som postbud, blir straks gode venner med dei. Dei reiser til forskjellige øyer, for å finne meir informasjon om skipet. Ei av øyene var Mistfjor, som var ei forlatt øy, og der skjer det skumle ting. Også onkelen deira skjuler noko. Dei finn ut kva han jakter etter, men kvifor? Det får du vite visst du les boka 
  Alt i alt, var dette ei god bok, og eg vil anbefale den! 

 8. Andreas Hovland Nordang (Skole: Torstad Ungdomsskole)

  Tittel: Død manns kiste
  Sider: 210
  Forlag: Aschehoug
  Forfatter: Johan B. Mjønes
  Paul og Leif er på tur i Nord-Norge. De skal ha sommerjobb hos onkelen og tanten på skolen. Etter en dykketur, forandres ferien deres til et mareritt.
  Boken startet litt kjedelig, og den kunne gjerne ha hoppet over noe i starten. Den fikk opp farten etter hvert og den beholdt farten helt til slutten.
  Død manns kiste er hva man kan kalle, lettlest. Selv om den er lettlest, blir språket tyngre noen steder. Tankene deres blir uklare til tider, og av og til er det vanskelig å følge med. Språket passer bra til boken, og forfatteren er god til å bruke språkbilder og andre skrivemåter.
  Jeg likte denne boka. Jeg hadde ingen anelse om hva boka egentlig handlet om, men jeg skjønte det kjapt etter å ha lest første kapittel. Litt kjedelig i starten, men ellers veldig bra. Forfatteren får til det han vil med boken, synes i vertfall jeg.

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*