Det som er sant

Av: Magnhild Bruheim i Nyheter, ungdom, Uprisen, Uprisen 14 anmeldelser

Kva er sant, og kva er rykte? Kven si side stiller du deg på når det er ord mot ord? Linn og Solveig er bestevenninner, men vennskapen blir sett på ein vanskeleg prøve når Hanna og Sander har to ulike versjonar av kva som eigentleg skjedde på det rommet på den festen.

Tilbake til oversikt

Forlag: Samlaget
Utgivelsesår: 2013

14 anmeldelser av “Det som er sant

 1. Benedikte (Skole: Kråkerøy ungdomsskole)

  Boka handler om:
  Linn og Solveig er bestevenninner, men vennskapet blir satt på prøve. På en fest sier Hanna at hun har blitt voldtatt av Sander, en gutt Linn liker. Sander sier at det ikke er sant, og at Hanna var med på det som skjedde. Linn kan ikke tro at Sander kan ha gjort noe sånt. Linn vet ikke hvem hun skal tro på av Hanna og Sander. Det er en bok om sex, vennskap, grensesetting og ryktespredning.

  Min anmeldelse av boka:
  Denne boka var helt grei! Den viser at det alltid er to sider av en sak, og at man ikke skal tro på alt man hører. Det som er dumt er at den er veldig kort, på grunn av det så ble slutten også ganske kort. Man fikk da ikke helt svar på alle spørsmålene. Den var litt for lettlest for min smak. Jeg vil anbefale boken for ungdom. Boka er på nynorsk, men det gikk helt greit.

 2. Amanda M. Tandseter (Skole: Raufoss ungdomsskole)

  ”DET SOM ER SANT”

  Tittel: ”Det som er sant”
  Forfatter: Magnhild Bruheim
  Sider: 138
  Forlag: Samlaget
  Utgivelsesår: 2013

  ”Det som er sant” er en bok om to bestevenninner, Linn og Solveig, som kommer opp i en konflikt der de tar hver sin side av saken, noe som setter vennskapet på prøve. De må finne ut hva som er rykte og hva som er sant. Men når begge er uenige og står sterkt på sitt blir det vanskelig. Handlingen i boka foregår i et typisk ungdomsmiljø, der mange kan kjenne seg igjen.

  Boka er skrevet på nynorsk, men er forholdsvis enkel å lese. Det er korte og konkrete setninger, og en del dialoger. Språket er lite skildrende og ikke spesielt interessant. Boka tar opp et alvorlig tema, men er skrevet på en kjedelig måte.

  Boka er skrevet fra Linns synspunkt, og skildrer hennes tanker. Begynnelsen av boka hopper rett inn i handlingen, men forfatteren presenterer personene etter hvert. Boka er lite fengende og ganske kjedelig å lese.

  Magnhild Bruheim skrev sin første krimroman i 2003 og har siden skrevet flere spenningsbøker for ungdom.

  Budskapet som boka prøver å fortelle er at du ikke alltid skal tro på det som blir sagt. Den passer best for ungdom mellom 12-15 år. Jeg ville ikke anbefalt boka til andre lesere, fordi den var såpass uinteressant.

 3. Janne Lise Johnsen Hjortdal (Skole: Åkra undomskole)

  Hvilken side velger Linn
  Tittel: Det som er sant
  Forfatter: Magnhild Bruheim
  Sjanger: Drama
  Antall sider i boka: 137

  I boka møter vi Solveig, Linn, Hanna og Sander. Solveig og Linn er bestevenner men så skjer det noe og Linn er redd for at Hanna skal komme mellom de.
  Linn og Solveig er på en fest. Linn er forelsket i sander som er ett år eldre.
  Sander og Hanne står og danser og kliner Linn er så misunnelig men Solveig prøver og roe henne ned. Men så forsvinner både Sander og Hanna. Linne trudde de hadde gått him men etter en stund sto Hanna i døra barbeint og så ikke helt god ut. Solveig reiste seg og gikk bor og snakte med Hanna. Linne satt fortsatt i stolen hun følte at hun var limt fast i stolen.
  Jeg synes boka var lett og lese og forstå.
  Når jeg leste så klarte jeg ikke og legge den fra med på grunn av at det skjedde noe hele tiden.
  Terningkast er:5

 4. Mari Rong Soldal (Skole: Voss ungdomsskule)

  Tittel: Det som er sant
  Sider: 138
  Sjanger: Roman
  Tema: Mobbing, vennskap, valdtekt
  Forfattar: Magnhild Bruheim
  Utgjeve: 2013
  Terningkast: 4
  Tilrår for: Jenter 14-17

  Linn er ein heilt vanleg person, som eigentleg er veldig forsiktig. Ho har heilt daglegdagse problem, heilt til no.
  Linn og Solveig har vore bestevennar sidan forrige haust, men no kom det noko i vegen for vennskapet, eit val. Hanna har blitt utsatt for eit overgrep, og Sander ( ein god venn av Linn) var han som hadde gjort det. Sander og Hanna hadde to ulike meiningar om kva som skjedde, og Solveig valte å tru på Hanna. Men Linn veit ikkje kva ho skal velje, for ho er like glad i Sander og Solveig.
  Boka handla eigentleg om korleis det er å velgje mellom to vennar og om korleis det er å bli utsatt for valdtekt. Eg trur at forfattaren vil få fram korleis det er å vere ein ungdom og kva problem du har i den tida. Boka var lettlest men litt rotete. Den mangla litt meir humor.
  Boka var litt kjedeleg fordi at alt var så forutsigbart.
  I starten var det spennande, men det varte berre i ca. 3-4 kapittel, så blei det forutsigbart og kjedeleg.
  Men slutten var veldig uventa, overraskande og litt skuffande. Det slutta liksom i all hast. Linn fekk det ikkje som ho ønska, og det likte eg ikkje så godt.
  Det som fekk meg til å lese vidare var at eg ville finne ut av alle dei spennande spørsmåla og problema til Linn. Også politisaka og korleis Solveig reagerte på ting var kjekt å lesa. Så ville eg jo finne ut kva som politiet fann ut og korleis det gjekk med Linn.
  Men eg synest at forfattaren har gjort ein veldig god jobb med boka, men sakna humoren.

 5. Emilie Brekke (Skole: Sunnylven Skule)

  Det som er sant av Magnhild Bruheim

  Boka handlar om eit venninnedrama, der Hanna kjem opp i ein vanskeleg og ubehageleg situasjon. Kva er sant? Er det Hanna eller Sander som seier sanninga om kva som eigentleg har skjedd? Linn veit ikkje kva ho skal tru, men Solveig har bestemt seg, og kjempar for saka. Linn skjønar ikkje kvifor, heilt til Solveig fortel om si eiga oppleving. Vennskap blir sett på prøve, og hjarte blir knust.
  Det at boka er på nynorsk gjer at den kanskje blir lagt meir merkje til enn andre bøker. Språket er vanleg, og den er enkel å forstå. Den er kanskje ikkje den mest originale boka, men jentedrama er noko dei fleste jenter likar å lese, så eg trur ikkje det har noko å seie. Boka startar rett inn i handlinga, noko som gjer at starten ikkje kan virke lang og uinteressant. Handlinga gjer at det er vanskeleg å leggje den frå seg, og eg synest den er skriven på ein god måte. Alt i alt synest eg at dette er ei god bok, den kan eg anbefale til andre ungdommar, kanskje i hovudsak til jenter!

 6. Veronica Jansen (Skole: Sunnylven Skole)

  Boka handler om Linn, som blir satt i en virkelig vanskelig situasjon. Hun må velge mellom å være på bestevenninna sin side, som er på siden til en som har sviktet henne før, eller være på siden til kompisen hennes, som hun egentlig innerst inne tror på. Det er masse rykter, og ingen vet hva som egentlig har skjedd. Hvem skal Linn tro på, og hva er det som er sant?

  Jeg synes boka var utrolig gripende. Når man må følge en sak gjennom hele boka, så må man finne ut svarene på alt og ingenting. Det blir lett og følge boka videre, og det er det som gjør ting veldig spennende. Man sitter og venter på et svar, og med samme du får det, dukker det opp noe nytt man vil ha svar på. Boka er veldig levende, og det er akkurat som om man kunne satt seg inn i situasjonen selv. Forfatteren har virkelig gjort jobben sin med å holde på leseren. Boka sluttet også veldig bra.

 7. Ida Wirak (Skole: Tortad)

  Tittel: Det som er sant
  Forfatter: Magnhild Bruheim
  Forlag: Samlaget
  Årstall: 2013
  Sidetall:
  «Det som er sant» handler om en jente, Linn, og bestevennen, Solveig, som var på en fest sammen. I boken er det ord mot ord om hva som skjedde med Hanna på rommet på den festen. Linn og Solveig er uenige og de trekkes mer og mer fra hverandre.
  Om jeg skulle brukt 3 adjektiv for å beskrive boka sånn som jeg opplevde den, ville det vært: gripende, litt urealistisk og spennende.
  Det jeg likte med boken var at den hang sammen, og hadde en grei flyt. Men noe jeg ble litt irritert over var at den virket litt overdramatisk. Den var litt urealistisk fordi det var for mye som skjedde. Når bestevennene prøver å fikse vennskapet igjen, når de snakker sammen og gråter sammen, var den lett å leve seg inn i. For meg var det gjenkjennelig.
  Jeg tror ikke at de fleste gutter hadde hatt like stor glede av «Det som er sant» som det jenter har. Men gutter kan absolutt lese denne, selv om den kanskje er ment mer for jenter.
  Det som var veldig klisje var at: -Hovedpersonen var helt normal, ikke spesielt pen og misfornøyd med kroppen sin. –Det er venninnedrama og krangling. –Det er en «ond heks».
  Jeg syns at denne boken er en veldig typisk ungdomsbok med vennskap, kjærlighet, sex og internett. Til å være en nynorsk bok er den ganske bra, grei, lettlest og kort bok. Jeg leser nesten bare jentebøker og er jo jente selv, så jeg vet veldig mye om hvor vanskelig et jenteliv er. Boken er ikke helt realistisk, men absolutt en spennende bok som er verdt å lese.

 8. Hanna Visnes (Skole: Åkra Ungdomskole)

  Hva er egentlig sant?

  Tittel: Det som er sant
  Forfatter: Magnhild Bruheim
  Antall tidligere utgivelser for ungdom: Ny melding (2003), Venneringen (2007), På flukt (2010), Blod på hendene (2011)
  Sjanger: Ungdomsroman
  Antall sider i boka: 138
  Forlag: Samlaget

  I boken møter vi Linn som går i tiende. Hun er en veldig stille og tilbaketrukken jente Hun er forelsket i Sander som går på videregående. Linn og Solveig har gått på gitarkurs hos Sander, og det er sånn de har blitt kjent. I tillegg møter vi også Hanna som går i klassen til Linn og Solveig. Hanna og Linn var bestevenner, men ikke etter det som skjedde i fjor. Jeg synes forfatteren har fått frem veldige realistiske karakterer som du lett kan kjenne deg igjen i.

  Linn og Solveig har vært bestevenner helt siden Solveig begynte i klassen. Vennskapet deres blir derimot vanskelig når Hanna og Sander ikke har samme versjon av hva som skjedde oppe på rommet på festen til Hanna. Hun mener Sander presset henne og Solveig kontakter politiet med en gang. Linn mener hele tiden at Hanna er lite troverdig. Ting blir veldig vanskelige for Linn når Solveig heller vil prioritere å være sammen med Hanna, men har Hanna egentlig snakket sant? Linn snakker med Sander, og han forteller henne en helt annen versjon. Hvem skal hun tro på? Er det verdt å ofre vennskapet til Solveig for å renvaske Sander?

  Forfatteren har fått frem et ganske troverdig miljø i denne boken, og jeg synes det var veldig lett ”leve meg inn” i boken. Handlingen er også veldig spennene fordi det alltid skjer noe og det er grunnen til at boken blir drevet frem på en veldig god måte.

  Boken er på nynorsk og skrevet på en måte som er spesielt egnet for ungdom. Boken er skrevet i tredje person, men du får likevel et innblikk i tankene til Linn, og derfor er det ikke fremmedord. Språket kan inn i mellom bli litt tøft, men handlingen passer bra til, så det var ikke noe jeg reagerte på.

  Mitt inntrykk av boken var veldig positivt. Det tok meg noen dager å lese den ut, mye grunnet at den bare har 139 sider og lettlest, men også fordi den var utrolig spennende og vanskelig å legge fra seg. Du får ett utrolig godt innblikk i dagens ungdom, og hele boken virker bare veldig realistisk. Dette er en bok jeg anbefaler på det sterkeste for ungdom mellom 13-20.

 9. Karsten (Skole: Sinnes Skule)

  Tittel: Det som er sant
  Forfattar: Magnhild Bruheim
  Forlag: Samlaget
  År: 2013
  Sider: 138

  “Det som er sant” er den siste boka til kriminalromanforfattaren Magnhild Bruheim. I boka treff me på Linn. Ho skal på fest med den nye bestevenninna si, Solveig. Festen føregår i huset til Hanna, Hanna og Linn er uvenner, med på festen er Sander. Linn er småforelska i Sander, men Sander er meir interessert i Hanna i staden for Linn. Plutseleg forsvinn Hanna og Sander. Linn blir heilt sjokka og lei seg. Då Hanna kjem tilbake igjen, har ho blitt valdteken av Sander. Men kva var det som eigentleg skjedde? Kven skal ein tru på? Linn veit frå før av at Hanna ikkje alltid er til å stola på. Solveig vel å gå på lag med Hanna og bryte kontakten med Sander. Linn blir ståande ovanfor mange vanskelege val. Skal ho velje Sander som ho er venn med frå før av eller skal ho velje Hanna, som ho så absolutt ikkje er venn med? Linn kjem over mange vanskelege val. Kva er sant og kva er løgn?

  Spenningskurva til boka byrjar relativt høgt, men fell ganske mykje ned for så å ta seg opp igjen. Boka er skriven i 3. person og følgjer Linn heile tida. Skildringane er tøffe og utfyllande, for eksempel: Orda som kom ut av munnen hans, samla seg med alt som låg og dirra frå før. Så kom det mot henne som med ei slik kraft at ho nesten vart slått over ende. Ho klarte ikkje seie meir, kjente berre korleis alt innvendig begynte å rotere, rundt og rundt. Bruken av ukvemsord kan til tider bli litt overflødig og litt unødvendig. Boka er skriven på nynorsk, er lett å lesa med korte setningar og godt språk.

  Dette er Bruheims nyaste bok. Boka drøftar eit veldig alvorlig tema. Temaet med boka er grensesetting, løgn og sanning. Lesaren blir invitert til å vere med og drøfte desse problema utan konsekvensar. Dette er eit tema som er viktig å drøfte for ungdom av begge kjønn. Boka var interessant og spanande og ho kan anbefalast til ein kvar som ynskjer å lese noko nytt.

 10. Hanna Lille (Skole: Torstad ungdomsskole)

  Tittel: Det som er sant
  Forfatter: Magnhild Bruheim
  Forslag: Samlaget
  Årstall: 2013
  Antall sider: 138
  Terningkast: 4

  Linn og Solveig, to bestevenner i tiende, går på en fest hvor noe dramatisk skjer med Hanna, en i klassen. Linn og Solveig må velge side, enten Hanna eller Sander, som har to ulike historier om hva som egentlig skjedde den kvelden. I slike situasjoner er det vanskelig for Linn å vite hva hun skal gjøre uten å ødelegge vennskapet med Solveig, fordi hun ikke vet hva som er sant.
  «Det som er sant» er en lettlest bok, og den er ikke vanskelig å komme seg gjennom. Det at den er skrevet på nynorsk gjør ikke boken vanskeligere å lese. Forfatteren har brukt mange replikker og skrevet mye om hvordan hovedpersonen tenker og føler. Språket er helt greit, og det er ikke veldig vanskelige ord eller setninger.
  Originaliteten til boka er ikke så mye å skryte over. Det er en veldig typisk jentebok, som handler om kjærlighet og vennskap. Det blir utrolig mye dramatikk og følelser mellom hovedpersonene.
  Boken hopper rett inn i spenningen og hovedproblemet. Forfatteren forklarer godt hvem hovedpersonene er, og det er lett å skjønne handlingen. Siden den er ganske uoriginal, gikk jeg litt lei av den etter hvert.
  Magnhild Bruheim er kjent for bøker både for ungdommer og voksne. Hun klarte ikke å fenge interessen min med «Det som er sant», men det kan godt hende at noen andre vil være mer interessert enn meg. Jeg tror at boken egner seg best for jenter i tenåringsalderen, siden de kan kjenne seg igjen i hovedpersonene mer enn gutter. Jeg tror også at jenter liker den typen drama som oppstår i «Det som er sant» mer enn gutter.

 11. Christine Louise Lindberg (Skole: Mølladammen skole)

  «Det som er sant»

  Forfatter: Magnhild Bruheim
  Boken har 138 sider og er på nynorsk.
  Jeg har ikke lest ut boka, og det er fordi det var vanskelig å forstå handlingen. Jeg leste først 70 sider, men jeg forsto ikke så mye. Derfor bestemte jeg meg for å begynne på nytt, men det hjalp ikke så mye. Ikke bare fordi den er på nynorsk, men også fordi det var vanskelig å komme inn handlingen. Jeg synes at det er for brå overgang i boka. Først skjer det noe, også så skjer det noe annet. Jeg mener at alt ikke henger helt sammen og har ikke noe naturlig overgang. Man må følge med veldig godt for å forstå hva som skjer, og det mener jeg at man ikke skal fordi det ikke blir mye fornøyelseslesning av det. Det kan være at jeg mener dette fordi jeg ikke forsto helt hva som skjedde. Hvis du kan nynorsk, er det sikkert enklere å lese boka, og ikke minst forstå den.

  Jeg pleier å like slike bøker som handler om dette temaet. Vennskap, sjalusi og «ungdomsliv», men denne boka likte jeg ikke så godt.

 12. Eli Sindre (Skole: Mølladammen)

  «Det som er sant» av Magnhild Bruheim
  Tittel: Det som er sant
  Forfatter: Magnhild Bruheim
  Forlag: Samlaget.no
  Sider: 137
  Årstall: 2013
  Sjanger: Drama
  Boka «Det som er sant» er en bok om sannhet og løgn. I boka følger vi de to bestevennene Linn og Solveig. De har alltid kjent hverandre ut og inn, har de hvert fall trodd helt til nå. Flere og flere hemmeligheter må bli avslørt for å redde vennskapet til Linn og Solveig etter det forferdelige som skjedde på festen til Hanna. Sander, gutten Linn er forelsket i, voldtok Hanna, sier hun i hvert fall. Linn vet ikke hvem hun skal tro på, eller stole på lenger. Hun vet ikke hva hun skal gjøre. Hun vil tro på Hanna, hun forteller det som er mest overbevisende, men samtidig, klarer hun det ikke når hun tenker på hva Hanna gjorde mot henne i vår. Ingen støtter Sander, derfor tenker Linn at hun må gjøre det. Men hvis hun støtter han, mister hun Solveig.
  «Det som er sant» er en nynorsk Novell fra 2013 som handler om vennskap, og å stole på hverandre. Og at man må passe på for og ikke miste vennene sine, og behandle dem riktig.
  Jeg syntes boka var veldig bra. Jeg liker spennende bøker, og det var denne. Jeg syntes måten forfatteren startet og avsluttet boka, var bra. Jeg likte også måten hun fikset opp i alle problemene i slutten av boka. Jeg tror temaet i boken er vennskap, hemmeligheter og løgn, fordi flere og flere hemmeligheter blir avslørt, når det viser seg at venner har løyet og ikke har fortalt sannheten til hverandre. Man får også veldig god øving på nynorsk.

 13. Selma Magnussen (Skole: Torstad ungdomskole)

  Boka handler om Linn og bestevenninnen hennes Solveig som var på fest. På festen skjedde det noe mellom Hanna og Sander. Hva var det som skjedde inne på det rommet? Dagen etter går det mange rykter om hva som kan ha skjedd. Hva er sant og hva er et rykte? Saken blir anmeldt til politiet. Solveig støtter Hanna fullt ut gjennom hele saken, men ikke Linn. Linn er ikke sikker på hvem hun skal tro på, Sander eller Hanna? For en god stund siden hadde det skjedd noe mellom Linn og Hann som gjorde at Linn ikke kunne stole på henne. Hvem skal man tro på?

  Boka er skrevet på nynorsk, men er enkel og grei å lese. Det er ikke så lange kapitler, korte setninger og enkle ord.

  Etter min mening er ikke dette den beste boken jeg har lest. Når det gjelder slutten på en bok, gleder man seg alltid til å få vite svaret på hva som har skjedd, men det fikk vi ikke her.

 14. ingeborg gjelland lid (Skole: voss undomsskule)

  Forfattar: Magnhild Bruheim
  Tittel: Det som er sant
  Utgjeve: 2013
  Sider: 138
  Sjanger: uungdomsroman
  Tema: vennskap
  Passar. 12-14 år
  Terningkast. 5

  Handlingsreferat

  Linn og Solveig er bestevenninner, men vennskapen blir sett på ein vanskeleg prøve når Hanna og Sander har to ulike versjonar av kva som eigentleg skjedde oppe på rommet den festen.

  Eg syns boka var kjekk og e eg koste meg medan eg las. Eg brukte rundt tre veker på dan. Når eg las ville eg lese vidare på grunn av at den var kjekk.

  Denne boka lærer oss kor viktig det er å stole på kvarandre! Og kva som skjer me du ikkje snakkar sant. Boka var interessant.

  Eg valde karakteren fem fordi eg syntest at boka var kjekk. Den får ikkje seksar fordi forfattaren kunne godt fortalt kva som skjer med Hanna, Sander, Solveig og Linn vidare.

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*