Det som er sant

Av: Magnhild Bruheim i Nyheter, ungdom, Uprisen, Uprisen 8 anmeldelser

Kva er sant, og kva er rykte? Kven si side stiller du deg på når det er ord mot ord? Linn og Solveig er bestevenninner, men vennskapen blir sett på ein vanskeleg prøve når Hanna og Sander har to ulike versjonar av kva som eigentleg skjedde på det rommet på den festen.

Tilbake til oversikt

Forlag: Samlaget
Utgivelsesår: 2013

8 anmeldelser av “Det som er sant

 1. Benedikte (Skole: Kråkerøy ungdomsskole)

  Boka handler om:
  Linn og Solveig er bestevenninner, men vennskapet blir satt på prøve. På en fest sier Hanna at hun har blitt voldtatt av Sander, en gutt Linn liker. Sander sier at det ikke er sant, og at Hanna var med på det som skjedde. Linn kan ikke tro at Sander kan ha gjort noe sånt. Linn vet ikke hvem hun skal tro på av Hanna og Sander. Det er en bok om sex, vennskap, grensesetting og ryktespredning.

  Min anmeldelse av boka:
  Denne boka var helt grei! Den viser at det alltid er to sider av en sak, og at man ikke skal tro på alt man hører. Det som er dumt er at den er veldig kort, på grunn av det så ble slutten også ganske kort. Man fikk da ikke helt svar på alle spørsmålene. Den var litt for lettlest for min smak. Jeg vil anbefale boken for ungdom. Boka er på nynorsk, men det gikk helt greit.

 2. Amanda M. Tandseter (Skole: Raufoss ungdomsskole)

  ”DET SOM ER SANT”

  Tittel: ”Det som er sant”
  Forfatter: Magnhild Bruheim
  Sider: 138
  Forlag: Samlaget
  Utgivelsesår: 2013

  ”Det som er sant” er en bok om to bestevenninner, Linn og Solveig, som kommer opp i en konflikt der de tar hver sin side av saken, noe som setter vennskapet på prøve. De må finne ut hva som er rykte og hva som er sant. Men når begge er uenige og står sterkt på sitt blir det vanskelig. Handlingen i boka foregår i et typisk ungdomsmiljø, der mange kan kjenne seg igjen.

  Boka er skrevet på nynorsk, men er forholdsvis enkel å lese. Det er korte og konkrete setninger, og en del dialoger. Språket er lite skildrende og ikke spesielt interessant. Boka tar opp et alvorlig tema, men er skrevet på en kjedelig måte.

  Boka er skrevet fra Linns synspunkt, og skildrer hennes tanker. Begynnelsen av boka hopper rett inn i handlingen, men forfatteren presenterer personene etter hvert. Boka er lite fengende og ganske kjedelig å lese.

  Magnhild Bruheim skrev sin første krimroman i 2003 og har siden skrevet flere spenningsbøker for ungdom.

  Budskapet som boka prøver å fortelle er at du ikke alltid skal tro på det som blir sagt. Den passer best for ungdom mellom 12-15 år. Jeg ville ikke anbefalt boka til andre lesere, fordi den var såpass uinteressant.

 3. Janne Lise Johnsen Hjortdal (Skole: Åkra undomskole)

  Hvilken side velger Linn
  Tittel: Det som er sant
  Forfatter: Magnhild Bruheim
  Sjanger: Drama
  Antall sider i boka: 137

  I boka møter vi Solveig, Linn, Hanna og Sander. Solveig og Linn er bestevenner men så skjer det noe og Linn er redd for at Hanna skal komme mellom de.
  Linn og Solveig er på en fest. Linn er forelsket i sander som er ett år eldre.
  Sander og Hanne står og danser og kliner Linn er så misunnelig men Solveig prøver og roe henne ned. Men så forsvinner både Sander og Hanna. Linne trudde de hadde gått him men etter en stund sto Hanna i døra barbeint og så ikke helt god ut. Solveig reiste seg og gikk bor og snakte med Hanna. Linne satt fortsatt i stolen hun følte at hun var limt fast i stolen.
  Jeg synes boka var lett og lese og forstå.
  Når jeg leste så klarte jeg ikke og legge den fra med på grunn av at det skjedde noe hele tiden.
  Terningkast er:5

 4. Mari Rong Soldal (Skole: Voss ungdomsskule)

  Tittel: Det som er sant
  Sider: 138
  Sjanger: Roman
  Tema: Mobbing, vennskap, valdtekt
  Forfattar: Magnhild Bruheim
  Utgjeve: 2013
  Terningkast: 4
  Tilrår for: Jenter 14-17

  Linn er ein heilt vanleg person, som eigentleg er veldig forsiktig. Ho har heilt daglegdagse problem, heilt til no.
  Linn og Solveig har vore bestevennar sidan forrige haust, men no kom det noko i vegen for vennskapet, eit val. Hanna har blitt utsatt for eit overgrep, og Sander ( ein god venn av Linn) var han som hadde gjort det. Sander og Hanna hadde to ulike meiningar om kva som skjedde, og Solveig valte å tru på Hanna. Men Linn veit ikkje kva ho skal velje, for ho er like glad i Sander og Solveig.
  Boka handla eigentleg om korleis det er å velgje mellom to vennar og om korleis det er å bli utsatt for valdtekt. Eg trur at forfattaren vil få fram korleis det er å vere ein ungdom og kva problem du har i den tida. Boka var lettlest men litt rotete. Den mangla litt meir humor.
  Boka var litt kjedeleg fordi at alt var så forutsigbart.
  I starten var det spennande, men det varte berre i ca. 3-4 kapittel, så blei det forutsigbart og kjedeleg.
  Men slutten var veldig uventa, overraskande og litt skuffande. Det slutta liksom i all hast. Linn fekk det ikkje som ho ønska, og det likte eg ikkje så godt.
  Det som fekk meg til å lese vidare var at eg ville finne ut av alle dei spennande spørsmåla og problema til Linn. Også politisaka og korleis Solveig reagerte på ting var kjekt å lesa. Så ville eg jo finne ut kva som politiet fann ut og korleis det gjekk med Linn.
  Men eg synest at forfattaren har gjort ein veldig god jobb med boka, men sakna humoren.

 5. Emilie Brekke (Skole: Sunnylven Skule)

  Det som er sant av Magnhild Bruheim

  Boka handlar om eit venninnedrama, der Hanna kjem opp i ein vanskeleg og ubehageleg situasjon. Kva er sant? Er det Hanna eller Sander som seier sanninga om kva som eigentleg har skjedd? Linn veit ikkje kva ho skal tru, men Solveig har bestemt seg, og kjempar for saka. Linn skjønar ikkje kvifor, heilt til Solveig fortel om si eiga oppleving. Vennskap blir sett på prøve, og hjarte blir knust.
  Det at boka er på nynorsk gjer at den kanskje blir lagt meir merkje til enn andre bøker. Språket er vanleg, og den er enkel å forstå. Den er kanskje ikkje den mest originale boka, men jentedrama er noko dei fleste jenter likar å lese, så eg trur ikkje det har noko å seie. Boka startar rett inn i handlinga, noko som gjer at starten ikkje kan virke lang og uinteressant. Handlinga gjer at det er vanskeleg å leggje den frå seg, og eg synest den er skriven på ein god måte. Alt i alt synest eg at dette er ei god bok, den kan eg anbefale til andre ungdommar, kanskje i hovudsak til jenter!

 6. Ida Wirak (Skole: Tortad)

  Tittel: Det som er sant
  Forfatter: Magnhild Bruheim
  Forlag: Samlaget
  Årstall: 2013
  Sidetall:
  «Det som er sant» handler om en jente, Linn, og bestevennen, Solveig, som var på en fest sammen. I boken er det ord mot ord om hva som skjedde med Hanna på rommet på den festen. Linn og Solveig er uenige og de trekkes mer og mer fra hverandre.
  Om jeg skulle brukt 3 adjektiv for å beskrive boka sånn som jeg opplevde den, ville det vært: gripende, litt urealistisk og spennende.
  Det jeg likte med boken var at den hang sammen, og hadde en grei flyt. Men noe jeg ble litt irritert over var at den virket litt overdramatisk. Den var litt urealistisk fordi det var for mye som skjedde. Når bestevennene prøver å fikse vennskapet igjen, når de snakker sammen og gråter sammen, var den lett å leve seg inn i. For meg var det gjenkjennelig.
  Jeg tror ikke at de fleste gutter hadde hatt like stor glede av «Det som er sant» som det jenter har. Men gutter kan absolutt lese denne, selv om den kanskje er ment mer for jenter.
  Det som var veldig klisje var at: -Hovedpersonen var helt normal, ikke spesielt pen og misfornøyd med kroppen sin. –Det er venninnedrama og krangling. –Det er en «ond heks».
  Jeg syns at denne boken er en veldig typisk ungdomsbok med vennskap, kjærlighet, sex og internett. Til å være en nynorsk bok er den ganske bra, grei, lettlest og kort bok. Jeg leser nesten bare jentebøker og er jo jente selv, så jeg vet veldig mye om hvor vanskelig et jenteliv er. Boken er ikke helt realistisk, men absolutt en spennende bok som er verdt å lese.

 7. Hanna Visnes (Skole: Åkra Ungdomskole)

  Hva er egentlig sant?

  Tittel: Det som er sant
  Forfatter: Magnhild Bruheim
  Antall tidligere utgivelser for ungdom: Ny melding (2003), Venneringen (2007), På flukt (2010), Blod på hendene (2011)
  Sjanger: Ungdomsroman
  Antall sider i boka: 138
  Forlag: Samlaget

  I boken møter vi Linn som går i tiende. Hun er en veldig stille og tilbaketrukken jente Hun er forelsket i Sander som går på videregående. Linn og Solveig har gått på gitarkurs hos Sander, og det er sånn de har blitt kjent. I tillegg møter vi også Hanna som går i klassen til Linn og Solveig. Hanna og Linn var bestevenner, men ikke etter det som skjedde i fjor. Jeg synes forfatteren har fått frem veldige realistiske karakterer som du lett kan kjenne deg igjen i.

  Linn og Solveig har vært bestevenner helt siden Solveig begynte i klassen. Vennskapet deres blir derimot vanskelig når Hanna og Sander ikke har samme versjon av hva som skjedde oppe på rommet på festen til Hanna. Hun mener Sander presset henne og Solveig kontakter politiet med en gang. Linn mener hele tiden at Hanna er lite troverdig. Ting blir veldig vanskelige for Linn når Solveig heller vil prioritere å være sammen med Hanna, men har Hanna egentlig snakket sant? Linn snakker med Sander, og han forteller henne en helt annen versjon. Hvem skal hun tro på? Er det verdt å ofre vennskapet til Solveig for å renvaske Sander?

  Forfatteren har fått frem et ganske troverdig miljø i denne boken, og jeg synes det var veldig lett ”leve meg inn” i boken. Handlingen er også veldig spennene fordi det alltid skjer noe og det er grunnen til at boken blir drevet frem på en veldig god måte.

  Boken er på nynorsk og skrevet på en måte som er spesielt egnet for ungdom. Boken er skrevet i tredje person, men du får likevel et innblikk i tankene til Linn, og derfor er det ikke fremmedord. Språket kan inn i mellom bli litt tøft, men handlingen passer bra til, så det var ikke noe jeg reagerte på.

  Mitt inntrykk av boken var veldig positivt. Det tok meg noen dager å lese den ut, mye grunnet at den bare har 139 sider og lettlest, men også fordi den var utrolig spennende og vanskelig å legge fra seg. Du får ett utrolig godt innblikk i dagens ungdom, og hele boken virker bare veldig realistisk. Dette er en bok jeg anbefaler på det sterkeste for ungdom mellom 13-20.

 8. Karsten (Skole: Sinnes Skule)

  Tittel: Det som er sant
  Forfattar: Magnhild Bruheim
  Forlag: Samlaget
  År: 2013
  Sider: 138

  “Det som er sant” er den siste boka til kriminalromanforfattaren Magnhild Bruheim. I boka treff me på Linn. Ho skal på fest med den nye bestevenninna si, Solveig. Festen føregår i huset til Hanna, Hanna og Linn er uvenner, med på festen er Sander. Linn er småforelska i Sander, men Sander er meir interessert i Hanna i staden for Linn. Plutseleg forsvinn Hanna og Sander. Linn blir heilt sjokka og lei seg. Då Hanna kjem tilbake igjen, har ho blitt valdteken av Sander. Men kva var det som eigentleg skjedde? Kven skal ein tru på? Linn veit frå før av at Hanna ikkje alltid er til å stola på. Solveig vel å gå på lag med Hanna og bryte kontakten med Sander. Linn blir ståande ovanfor mange vanskelege val. Skal ho velje Sander som ho er venn med frå før av eller skal ho velje Hanna, som ho så absolutt ikkje er venn med? Linn kjem over mange vanskelege val. Kva er sant og kva er løgn?

  Spenningskurva til boka byrjar relativt høgt, men fell ganske mykje ned for så å ta seg opp igjen. Boka er skriven i 3. person og følgjer Linn heile tida. Skildringane er tøffe og utfyllande, for eksempel: Orda som kom ut av munnen hans, samla seg med alt som låg og dirra frå før. Så kom det mot henne som med ei slik kraft at ho nesten vart slått over ende. Ho klarte ikkje seie meir, kjente berre korleis alt innvendig begynte å rotere, rundt og rundt. Bruken av ukvemsord kan til tider bli litt overflødig og litt unødvendig. Boka er skriven på nynorsk, er lett å lesa med korte setningar og godt språk.

  Dette er Bruheims nyaste bok. Boka drøftar eit veldig alvorlig tema. Temaet med boka er grensesetting, løgn og sanning. Lesaren blir invitert til å vere med og drøfte desse problema utan konsekvensar. Dette er eit tema som er viktig å drøfte for ungdom av begge kjønn. Boka var interessant og spanande og ho kan anbefalast til ein kvar som ynskjer å lese noko nytt.

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*