Bikkjefaen

Av: Susanne Agerholm i ungdom, Uprisen, Uprisen 10 anmeldelser

Pernille er superflink, super fairtraide og politisk bevisst. Tvillingbroren Pelle trives godt i sofaen hvor muttern gjerne serverer noen potetskruer når det trengs. Det er ro og stillstand i familien. Men så oppdager tvillingene alkoholikeren og bikkja hans nede i gaten. To helt forskjellige verdener møtes, og hva skjer da?

Tilbake til oversikt

Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 152

10 anmeldelser av “Bikkjefaen

 1. Stian Solvang Høines (Skole: Åkra Ungdomsskole)

  Det gule huset oppe i veien

  Tittel: Bikkja Faen
  Forfatter: Susanne Agerholm
  Antall tidligere utgivelser for ungdom: Ingen, detter er den første.
  Bøker i samme serie: Det er den eneste
  Sjanger: Spennende
  Antall sider i boka: 152
  Forlag: Gyldendal

  Boka handler om to personer, Pernille og Pelle.
  Pernille: Pernille er en ganske søtt å snill jente. Men hun kan bli skikkelig sur. Hun er veldig opptatt av utsende sitt. Hun vil ha større pupper, finere rumpe og flat mage. Hun er ofte trett og sliten på grunn av at hun spiser så lite. Hun er veldig opptatt av kalorier og hvor mye hun spiser. Hun er også veldig opptatt av politiske ting. Hun gjør lekser hele tiden, til og med vist hun ikke trenger. Hun er også ganske sporty, flere ganger i uka tar hun seg en joggetur.

  Pelle: Pelle er mer det motsatte av Pernille. Mens hun er ute å jogger eller noe sånt, så sitter Pelle gjerne hjemme å ser på TV mens han spiser potetgull. Han er små tjukk. Men han elsker å spille fotball, når han gidder da. Han bryr seg heller ikke så mye om utsende. Pelle har sluttet å gjøre lekser fullstendig. Foreldrene hans tvinger han ofte til å jogge med Pernille for å få ham i form.

  Huset til Pelle og Pernille er et ganske normalt hus, slik som alle andre hus. Men for å komme til skolen må de gå forbi et gult hus. De ser ofte inn i vinduet til det huset. Det er røyk og ølflasker slengt overalt.

  Venninnen til Pernille har fått seg en kattunge. Pernille blir litt sjalu. Så hun å Pelle bestemmer seg for å lure foreldrene sine til at de skal få en hund. De klarer til slutt det, men det er ett problem. De finner ikke ut hvilken hund de vil ha. Foreldrene deres prøver alt, finn, dyrebutikker og mye mer. Men det er en hund de har lyst på. Og det er den hunden som bor borti gata, Skvetten. Eieren til Skvetten er selveste Freddy, alkoholikeren som bor i det gule huset. De prøver hva som helst for å fa tak i Skvetten.

  Språket i boka er veldig grovt noen ganger, men ellers er det greit. Freddy banner hele tiden, mens Pelle og Pernille snakke veldig ungdomsspråk.

  Jeg syntes denne boka var veldig lett å lese. Men den var også veldig spennende. Den var vanskelig og legge fra seg. Men noen ganger ble den kanskje litt kjedelig. Jeg gir den terningkast 3.

 2. Sven brede ruderaas (Skole: Kråkerøy)

  Jeg syntes boka var okei, mange flotte beskrivelser. Jeg syntes det var litt rart skrevet og litt kjedelig til tider. Boka handler om pelle og søsteren Pernille. Pelle er gjør ikke så mye av seg, mens Pernille er kjempesmart. Boka får en ordentlig twist når de møter naboen litt lenger nede i gata.

 3. Bendik Ringvold (Skole: Raufoss ungdomsskole)

  Anmeldelse av Bikkjefaen
  Tittel: Bikkjefaen
  Forfatter: Susanne Agerholm
  Omslag: Blæst
  Forlag: Gyldendal
  År: 2013

  Pernille er superflink, super fairtrade og politisk bevisst. Tvillingbroren Pelle trives godt i sofaen hvor muttern gjerne serverer noen potetskruer når det trengs. Det er ro og stillstand i familien. Men så oppdager tvillingene alkoholikeren og bikkja hans nede i gata. To helt forskjellige verdener møtes, og hva skjer da? (Baksiden av boken)

  Kort om forfatteren: Susanne Agerholm er 54 år og er opprinnelig fra Danmark. I 1996 debuterte hun som forfatter, men ”Bikkjefaen” er hennes første bok for ungdommer.

  Hovedpersoner: Tvillingene Pernille og Pelle. Pernille er ”perfekt”, mens broren er en lat tenåringsgutt som nesten ikke orker å møte opp til fotballtreningen.

  Miljøskildring: Miljøet er vår tid og i norsk klima.

  Boken: Boken er skrevet i 3.person, og forteller alt fra samme synspunkt. Historien overrasker noen ganger og er spennende å lese.
  Handling: Alt dreier som da Pernille og Pelle ser en annen ”verden” nede i gata og vil utforske det. Den andre ”verdenen” er alkoholikeren som drar bikkja si rundt i nakkeskinnet og ikke bryr seg om noen ting. Men nå kan jeg ikke røpe noe mer, men jeg kan si at boken tar en vending litt ute i boken.
  Sjanger: En tøff roman om tøyelige foreldre og ungdom som tilsynelatende sklir igjennom det meste, men hvor det ulmer under overflaten. Og hva skjer da med familien og alkoholikeren?
  Tema: Dette er et tema som tar godt opp det faktum at ikke alle har det så godt som de fleste norske tenåringer.

  Boka anbefals både og. Jeg synes det bare er en helt grei bok.

  Holdninger: Jeg deler noen av hovedpersonenes fordommer, men ikke alle.

  Bendik, 14

 4. Christoffer Øverås (Skole: Frænaungdomsskole)

  Bikkjefaen
  Forfatter: Susanne Agerholm
  Sjanger: Spennende
  Sider i boka: 152

  Boka handler om hovedpersonene Pernille og Pelle. Pelle er veldig lat og gjør ikke lengre leksene. Han liker fotball når han gidder, han er små-fet og bruker bare å se på tv. Han blir tvinga å jogge med Pernille, Pernille er det motsatte av Pelle. Hun bruker å jogge ofte men hun kan være litt sløv fordi hun spiser for lite. Hun er veldig opptatt av utseende og politikk. De bor i et vanlig hus, men for å komme seg til skolen må de gå forbi et gult råttent hus. Huset er fylt med tomme ølflasker og røykstomper. En dag når Pelle og Pernille jogget hørte de Freddy som drev å ropte etter Skvetten.

  Språkbruken i boka kan være litt grov fra Freddys side, men ellers var språket greit. Pernille og Pelle snakket greit og ungdommelig. Det kan av og til være noen ganske grusomme scener som blir beskrevet. Skvetten som er hunden til Freddy, høres veldig miserabel ut, men jeg følte ikke at boka fokuserte så mye på det.

  Jeg synes at boka ble fort litt kjedelig. Men den ble spennende etter hvert. Til sammen ville jeg ha gitt boka et sterkt terningkast 3. Jeg tror at boken burde leses av ungdommer.

 5. Torhild Olsen (Skole: Åkra ungdomsskole)

  Tittel: Bikkjefaen
  Forfatter: Susanne Agerholm
  Sjanger: Spenning
  Anntall sider i boka: 152
  Forlag: Gylendal

  I boka møter vi tvillingparet, Pernille og Pelle. De lever et helt vanelig ungdomsliv. Pernille er en jente som er veldig opptatt av kropp og utseende. Så hun trener veldig ofte og spiser lite. Hun er også veldig opptatt av politikk og skole. Pelle er helt motsatt, han bare ligger foran TV`en med litt potetgull, han gidder ikke å møte opp til fotballtreningene og gjør så vidt lekser.

  Men de går forbi et gult hus hver dag. Et hus fullt av ølflasker og røyk. Der bor Freddy, Freddy er en narkoman som misshandler den stakkars hunden Skvetten, og bryr seg om ingenting. En helt annen «verden» for tvillingparet som de vil utforske mer av.

  Språket i denne boka er normal, men det kan bli en den banning, enkelte tider.

  Jeg synes denne boka var spennende, men kunne bli veldig kjedelig også. Den er ikke skrevet i «jeg» form, så jeg blir av og til litt forvirret om det er Pernille eller Pelle. Jeg måtte ikke akuratt slite meg gjennom den. Men det var en bok som jeg kunne tatt fram, når jeg ikke hadde noe annet å gjøre.

 6. Hilde (Skole: Sinnes Skule)

  Boka får fram eit bodskap om at det faktisk er folk som er alkoholikarar og at det er verkelegheita.
  Boka handlar om at Pelle og Pernille som er tvilingar går nedover ei gata, så ser dei ein alkoholikar med ein hund, som bur i det gule huset. Dei ser at hunden ikkje har det så godt. Så dei prøver så godt dei kan for å få hunden vekk ifrå han. To forskjellege verdenar møtes, og kva skjer då?
  Pernille er ei superflink, super fairtrade og politisk bevisst jente. Pelle er ein lat gut som trives best på sofaen der han kan få mora til å servere han ting han vil ha. Men til tross at dei er så forskjellige så er dei mykje saman. Vertfall når dei tenker på å redde denne hunden.
  Boka var heilt grei, men var litt keisam til tider. Den får terningkast 3.

 7. Jørgen Austad (Skole: Fræna Ungdomsskole)

  IKKJEFAEN
  Boka handler om Pelle og Pernille. Pernille er SV-tilhenger, helsebevisst og glad i hunder mens Pelle bryr seg lite om politikk. Han liker å ligge på sofaen og gomle potetgull. Boka får en treg vending når Søskenparet møter naboen nedi gata.
  Jeg synes boka var middelmådig. Den var merkelig skrevet og knapt et par avsnitt var over gjennomsnittet spennende, og boka hadde ingen tydelig spenningstopp. 152 sider med irriterende kjedsomhet. Handlingen gikk for fort og jeg savnet litt mer beskrivelser. Jeg har lest dusinvis av bøker som er bedre enn denne. Det eneste som får handlingen i gang er Skvetten, hunden med sin måte å være på. Likevel tok ikke handlingen av. Som et lite Widerøe fly som humpet bortover den vindfulle rullebanen, og aldri greide helt å komme i luften.
  Denne boka får en toer, først og fremst på grunn av manglende spenningstopp, som er det viktigste en bok.

 8. Silje Cathrin Istad (Skole: Fræna Ungdomsskule)

  Bikkje-faen

  Tittel: Bikkejfaen
  Forfatter: Susanne Agerholm
  Forlag: Gyldendal
  Antall sider: 151

  Frå baksida av boka:

  Hovudpersonane er Pernille og Pelle. Det er ro og stillstand i familien. Men så oppdager tvillingene alkoholikeren og bikkja hans nede i gata. Og som boka seier «to heilt forskjellige verdener møtes, hva skjer da?»

  Vel det som skjer er at eg har lest ei av dei mest kjedelegaste bøkene i heile verda. Detter er den mest einsformige boka eg har lest siden eg blei født.

  Det er for mykje tekst om unødvendig emner og boka har eit problem med å skape spenning. Da det skjer noko spennande håper eg det utviklar seg, men det gjør det ikkje og boka blir kjedeleg igjen. Dette er den verste boka eg har lest i u-prisen. Terningskast 2.

 9. Malin Løkker Ytterstad (Skole: Kråkerøy ungdomsskole)

  I denne boka så handler det om tvillingene Pelle og Pernille. Pelle er ganske lat, han ligger foran tvèn med potegull og gidder ikke gjøre lekser. Pernille er annerledes, hun er veldig opptatt av utseende, trener ofte og spiser lite. Hun er også veldig opptatt av skole og gjør mye lekser.

  I et gult hus som tvillingene går forbi hver dag bor Freddy. Der er det fullt av røyk og ølflasker. Freddy er en narkoman som eier en hund som heter Skvetten. Skvetten blir misshandlet av Freddy og Freddy bryr seg ikke om noen ting.

  I denne boken møter tvillingparet en helt annen verden som de vil finne ut mer av. Jeg la merke til at språket i boka kan bli ganske grovt med banning osv. men ellers synes jeg det var et ganske normalt språk. Jeg synes boka var helt grei, den var spennende, men også ganske kjedelig til tider.

 10. Thomas Johannessen (Skole: Åkra Ungdomsskole)

  Bokmelding Laga av Thomas Johannessen
  Tittel: Bikkjefaen Forfattar: Susanne Agerholm
  Side tal: 152 Forlag: Gyldendal
  Hovudpersonane
  Hovudpersonane i denne boka er Pernille og Pelle dei er tvillingar. Dei er utskjemde og får nesten alt dei vil. Dei gjer alt for å få det dei vil ha. Og ein plass i boka føltest det ut som dei blir erstatta av nokon mykje snillare folk.
  Pelle er ein sofa gris som ikkje gjer lekser, han liker ikkje å trene. Etter ei stund blir han mester hjernen i planen for å få Skvetten. Heilt til slutt blir han den snille fyren som seier unnskyld.
  Pernille er ei jente som gjer lekser heile tida og spisar nesten ingen ting. I starten er ho ei som absolutt skal ha det ho vil ha, seinare får ho ei mindre rolle. Mens mot slutten er hun den som får informasjon frå Skvetten.
  Miljø og handling
  Pelle og Pernille får nesten alt dei vil ha Pernille blir sjalu på venninna si når ho får seg ein katt. Ho og Pelle ser ein dag ein hund som blir gjort vondt med av eigaren sin. Dei legg ein plan for å skaffe seg denne hunden.
  Handlinga går føre seg i ein liten by, miljøet går mellom eit vanleg miljø og eit drikke miljø.
  Målet i boka er å få Skvetten
  5. Grådighet.
  6.Ungdomsspråk.
  Oppsummering
  Det ser ut som boka har 3 forskjellige forfattarar som skriv kvar sin del av boka. Historia var bra men hovud personane irriterte meg spesielt når dei først forandra seg, da skjedde det bare plutselig mens andre gong forandra dei seg litt før litt etter litt. Det irriterer meg at ingen kan forstå at Skvetten er ein hund dei kan seie det om andre hundar men ikkje Skvetten. Hadde det ikkje vært for dette så ville dette vært ei god bok.

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*