1920

Av: Jon Ewo i ungdom, Uprisen, Uprisen 9 anmeldelser

Sekstenåringen Håkon Lie bokser på kveldene. Søsteren Maria, sitter som politisk fange på Akershus og har blitt syk. De trenger penger til å kjøpe medisin. Hvis han vinner matchen får han penger. Han taper og blir tvunget til å tjene penger på annet vis.

1920 er en roman om det som kunne ha skjedd. Oslo heter i 1920 Kristiania. Femten år før, i 1905, ble ikke unionen med Sverige oppløst. Svenskene oppdaget at Nordsjøen var full av olje. Norge kunne ikke bli fritt.  Norge er styrt av en svensk stattholder og det brutale SP – Spesial-Politiet.

Tilbake til oversikt

Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2013

9 anmeldelser av “1920

 1. Hanna Sofie (Skole: Kråkerøy ungdomsskole)

  Bokas handling foregår i 1920, en sekstenåring som heter Håkon Lie bokser på kveldene. Søsteren hans som heter Maria sitter på som politisk fange på Akershus og har blitt syk. Håkon er desperat etter penger til søsterens medisin og hvis han vinner en boksekamp får han penger, men hvis han ikke vinner må han skaffe pengene på en annen måte.

  Boken er skrevet av Jon Ewo og jeg liker boken siden den får deg til å tenke selv rundt spørsmål som ¨hva om?¨ Boken er bra skrevet og den får deg virkelig til å være takknemlig for at alt har gått som det har gått med Norge gjennom tidene.

  Jeg ville anbefalt denne boken til andre siden den er godt skrevet og tror andre folk ville ha likt den.

 2. Peter Wik (Skole: Kjøllefjord Skole)

  GLEM ALT ANNET

  1920 er en bok som er skrevet av Jon Ewo og handler om 16 åringen Håkon Lie som bokser på kveldene. Handlingen er lagt til Norge-Svergie dobbelt monarkiet. Det er en veldig korrupt verden med SP (Spesial Politiet).
  Søsteren til Håkon er syk og sitter i fengsel, hun trenger desperat medisiner. Han kan vinne penger med å bokse. Hvis han vinner får han en god pengesum, taper han må han tjene penger på et annet vis.
  Jeg opplevde boken som spennende og god å lese. Det var passelig skrift, den var skrevet i første person som gjorde at man kunne leve seg inn i boken og verden til Håkon Lie. Selv om han skriver om en tid som er langt fra den vi lever i nå, er det ikke vanskelig å komme inn i denne verdenen.
  Det var litt dumt at boken sluttet brått, det er mer av fortellingen som jeg ønsker å få vite mer om. Det bør komme en etterfølger.
  Temaet er om å ha det vanskelig og tungt. Håkon er veldig desperat om å redde søsteren. For meg er dette et tema det er greit å lese om.
  Jeg vil anbefale boka til de som liker spenning og eventyr. Grunnen til av at jeg gir den 5/6 er at den slutter for brått men ellers er godt skrevet.

 3. Verona Rexhepi (Skole: Haugeåsen ungdomsskole)

  Boken 1920 skrevet av Jon Ewo handler om Sekstenåringen Håkon Lie som er en bokser på kveldene. Søsteren Maria, sitter som fange på Akershus og har blitt syk. De trenger penger til å kjøpe medisiner til henne. Hvis han vinner matchen får han penger, hvis Han taper blir han tvunget til å tjene penger på annet vis.

  Jeg syns boken godt skrevet. Den er spennede og får deg litt til å tenke hvordan du selv ville hatt det i den tida, jeg skulle fortsatt ønske at forfatteren hadde forklart situasjonene en litt enklere måte. For meg så kom flere situasjoner litt brått på og forsto ikke helt hva som skjedde. Fortsatt en veldig spennende bok. Jeg anbefaler denne boken for stort sett alle. Den fanger lett oppmerksomheten din. Denne boken får terningkast 5 fra meg.

 4. Siri Etterdal (Skole: Mølladammen Skole)

  Bokanmeldelse av 1920
  Tittel:1920
  Forfatter: Jon Ewo
  Sidetall: 176
  Boka handler om Håkon Lie som bokser ulovlig i Kristiania, moren hans er død, og de har dårlig råd. Han har en syk søster som heter Maria hun sitter i fengsel. Håkon blir med på et bankran for å skaffe penger til medisiner, men han blir tatt. Han blir sendt til en oljeplattform i Nordsjøen der får han vite at han skal bokse mot en annen fra en annen plattform. Hvis han vinner slipper søsteren fri og blir sendt til gratis sykehus. Hvis han taper blir alle i familien, inkludert han, straffet.
  Boka var lett å lese, fordi det var enkle setninger, og det var ikke så mange vanskelige ord. Språket i boken var spennende. Det var en del handlingsreferat, replikker, skildringer og litt banning. Språket passer til bokens betydning.
  Boken ligner ikke på noe annet jeg har lest, den er original og interessant.

  Boken starter rett inn i handlingen og man skjønner ikke så mye med en gang, men når man kommer inn i boken er det vanskelig å legge den fra seg. Det er ikke lett å forestille seg at dette kunne ha skjedd i Norge. Noen av kapitelene var veldig spennende, men det var også noen kapitler som var kjedelige fordi det ikke skjedde så mye.
  Boka slutter ganske brått. Jeg skulle ønske vi fikk vite litt mer om hva som skjedde etterpå.
  Denne boken handler egentlig om hva som kunne ha skjedd i 1920, og hvor mye makt svenskene egentlig hadde over Norge. Jon Ewo har brukt tid på å skrive denne boken, fordi det er noen som ikke vet så mye om dette temaet og det er ganske er et ganske viktig tema.
  Målgruppe: gutter og jenter i alderen 13-16 år.
  Jeg anbefaler denne boken Terningkast: 5

 5. Preben Westad (Skole: Frænaungdomskole)

  Tittel: 1920
  Forfatter: Jon Ewo
  Forlag: Cappelen Damm
  Sider: 176

  Handlingen pågår i Kristiania, Hovedpersoenen heter Håkon Lie. Han bokser ulovelig i en kjeller hos en mann som heter møller for å tjene penger til søsteren som satt i fengsel på Akershus festning.
  Håkon ble fengslet da han og noen andre ranet en bank.
  Han ble dømt til 10 år ute i Nordsjøen, Håkon ble utvalgt til å bokse for sin platform. Når han skulle bokse så han at det var et kjent annsikt han skulle bokse mot.
  Mitt i kampen kom en stor storm og rev av taket på der de bokset. Alle de som så på løp ut utgangen, men Håkon og den andre bokseren løp ut en annen vei. De fant en livbåt
  som de løsnet og de hoppet oppi den. Etter minutter med øsing av vann besvimer de i båten. Et redningsteam finner dem og hjelper de til land igjen. Så drar de hjem til Kristiania.

  Jeg synes boka var spennede, og den holdt på spenningen gjennom hele boken.

  jeg gir terningkast: 4

 6. Karine Larssen (Skole: Kjøllefjord)

  Bokser seg til penger

  ”1920” av Jon Ewo
  Cappelen Damm, 2013

  Boken handler om en gutt som heter Håkon. Søsteren til Håkon er i fengsel og er dødssyk. Håkon må tjene penger til medisin. Han jobber som bokser i en kjeller der folk kan satse penger på at han vinner. Etter hvert mister han anledningen til å bokse og må finne på en annen måte å tjene penger på. Han blir med på noe som ikke er fult så smart. Etter dette blir det en forandring i livet hans.

  Jeg syntes boka var ganske bra. Jeg likte at det var litt spenning, og at han kom seg unna de første gangene fordi det fikk spenningen til å fortsette. Samtidig syntes jeg at forfatteren kunne levd litt mer i virkeligheten, for det virker som om dagene bare varer i 4 timer. Man bruker ikke en hel dag på en boksekamp som bare varer om kvelden. Det gir jo ikke mening?
  Men ellers syntes jeg det meste med boka var bra. Jeg syntes det var litt vanskelig å henge med, men det tror jeg ikke er boka sin feil.

  Terningkast: 4

 7. Magnus Skjærpe (Skole: Fræna Ungdomskole)

  Tittel: 1920
  Forlag: Cappelen Damm
  Forfattar: Jon Ewo
  Antall sider: 176

  Boka handlar om Håkon Lie som lever i Kristiania. Handlinga går føre seg i 1920 i det senarioet der Norge ikkje lausnet seg frå unionen med Sverige. Hakon har ein søster som har blidt sendt i fengsel av SpesialPolitiet. Søstaren heiter Maria og hun blir veldig sjuk, så Håkon må få tak i pengar for å betale medisin. Håkon må etter kvart ty til drastiske tiltak for å få tak i pengar. Planen går ikkje som planelagt og Håkon må etter kvart stikke av frå «fangeleiren» for å hjelpe Maria.

  Bokas omgivelser var veldig bra skildra. Boka greidde å holde på spenninga gjennom heile historia og ho hadde ein god og tydelig raud tråd. Personane hadde gode personelegheitar, noko som gjor at det følte som eg på ein måte kjente dei. På slutten av boka greidde eg ikkje å legge den frå meg. Eg synest at boka er ein favoritt til å vinne U-prisen.

 8. Karsten (Skole: Sinnes skule)

  Tittel: 1920
  Forfattar: Jon Ewo
  Forlag: Cappelen Damm
  Sider: 176
  År: 2013

  Året er 1920. Håkon Lie er ein vanleg innbyggjar av Kristiania. Likevel har han ei stor forskjell frå dei fleste av innbyggjarane i Kristiania. Han er motstandar av Unionen. Det er resten av familien òg. Derfor er systera til Håkon i fengsel. Nå er ho alvorleg sjuk. Medisin kostar pengar og pengar har dei lite av. Håkon jobbar hardt for å tene pengar til medisin. Håkon tenar pengar ved å bokse. Boksinga er ikkje nok. Desperat blir Håkon medlem av ei kriminell gruppe. Dei skal rane ein bank. Pengane skal gå både til motstandsgruppa av unionen og til dei som gjennomførte ranet. Dersom ranet ikkje blir vellykka kan Håkon ende opp i fengsel eller, i verste fall, bli hengd. Håkon kjem inn i mange vanskelege situasjonar. Liv eller død, kva skal Håkon velje?

  Dette er den nyaste boka til Jon Ewo. Heilt frå starten av er det viktig å merke seg at handlinga er fiktiv. Noreg var ikkje i union med Sverige, og olja i Nordsjøen var ikkje funnen. Dette er noko som irriterer meg. Kvifor skal forfattaren drive å tukle med historia på denne måta? I staden for å gjere om på heile historia kunne heller forfattaren nytta seg av den sanne historia? Då ville boka blitt meir kunnskapsrik og på same tid, gjort at lesaren lærte noko om historia til Noreg. Den norske historia er jo dramatisk nok som det er.

  Utan om feilen med historia var dette ei bok eg likte. Handlinga er spannande og det kjem heile tida opp nye problem. Dette skapar ei nysgjerrigheit som gjer at eg må berre lese vidare. Temaet i boka er etterfølging og ytringsfridom. Dette er eit tema som er viktig at me minnast i vårt land kor ytringsfridom er ein sjølvfølgje. Forfattaren behandlar temaet veldig bra. Menneskeverdi blir òg teke opp fleire gongar. Me kan mellom anna lese at: «Eg kjennar det ikkje nokon plass at dei fangane døyde. Fangar er jo verdilause.» Dette er tema som gjer at lesaren tenkjer i gjennom desse spørsmåla. Boka er bra men ikkje perfekt. Det manglar for mykje når det gjeld kva som, historisk, stemmer og kva som ikkje stemmer.

 9. Jesper Jansson (Skole: Kråkerøy Ungdomsskole)

  Tittel: 1920
  Boken er skrevet av Jon Ewo. Og den handler om Håkon Lie som er seksten år og bokser på kveldene. Søsteren Maria, sitter som politisk fange på Akershus og har blitt syk. De trenger penger til å kjøpe medisiner til henne. Så Håkon må vinne kampen for å få penger, hvis han taper blir han tvunget til å tjene penger på annet vis.

  Jeg synes boken var ganske bra, mye spenning og spenningen ble holdt gjennom hele boken. Jeg anbefaler å lese den.

  Jeg gir boken terningkast 5 🙂

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*