1920

Av: Jon Ewo i ungdom, Uprisen, Uprisen 2 anmeldelser

Sekstenåringen Håkon Lie bokser på kveldene. Søsteren Maria, sitter som politisk fange på Akershus og har blitt syk. De trenger penger til å kjøpe medisin. Hvis han vinner matchen får han penger. Han taper og blir tvunget til å tjene penger på annet vis.

1920 er en roman om det som kunne ha skjedd. Oslo heter i 1920 Kristiania. Femten år før, i 1905, ble ikke unionen med Sverige oppløst. Svenskene oppdaget at Nordsjøen var full av olje. Norge kunne ikke bli fritt.  Norge er styrt av en svensk stattholder og det brutale SP – Spesial-Politiet.

Tilbake til oversikt

Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2013

2 anmeldelser av “1920

 1. Hanna Sofie (Skole: Kråkerøy ungdomsskole)

  Bokas handling foregår i 1920, en sekstenåring som heter Håkon Lie bokser på kveldene. Søsteren hans som heter Maria sitter på som politisk fange på Akershus og har blitt syk. Håkon er desperat etter penger til søsterens medisin og hvis han vinner en boksekamp får han penger, men hvis han ikke vinner må han skaffe pengene på en annen måte.

  Boken er skrevet av Jon Ewo og jeg liker boken siden den får deg til å tenke selv rundt spørsmål som ¨hva om?¨ Boken er bra skrevet og den får deg virkelig til å være takknemlig for at alt har gått som det har gått med Norge gjennom tidene.

  Jeg ville anbefalt denne boken til andre siden den er godt skrevet og tror andre folk ville ha likt den.

 2. Peter Wik (Skole: Kjøllefjord Skole)

  GLEM ALT ANNET

  1920 er en bok som er skrevet av Jon Ewo og handler om 16 åringen Håkon Lie som bokser på kveldene. Handlingen er lagt til Norge-Svergie dobbelt monarkiet. Det er en veldig korrupt verden med SP (Spesial Politiet).
  Søsteren til Håkon er syk og sitter i fengsel, hun trenger desperat medisiner. Han kan vinne penger med å bokse. Hvis han vinner får han en god pengesum, taper han må han tjene penger på et annet vis.
  Jeg opplevde boken som spennende og god å lese. Det var passelig skrift, den var skrevet i første person som gjorde at man kunne leve seg inn i boken og verden til Håkon Lie. Selv om han skriver om en tid som er langt fra den vi lever i nå, er det ikke vanskelig å komme inn i denne verdenen.
  Det var litt dumt at boken sluttet brått, det er mer av fortellingen som jeg ønsker å få vite mer om. Det bør komme en etterfølger.
  Temaet er om å ha det vanskelig og tungt. Håkon er veldig desperat om å redde søsteren. For meg er dette et tema det er greit å lese om.
  Jeg vil anbefale boka til de som liker spenning og eventyr. Grunnen til av at jeg gir den 5/6 er at den slutter for brått men ellers er godt skrevet.

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*