Avspark for leseaksjoner i skolen

Foreningen !les har i 18 år lansert leseaksjoner i norsk skole. Ved skolestart 2015 starter vi aksjoner for elever på 1. og 2. trinn, mellomtrinnet, ungdomsskolen og den videregående skolen. Dermed er over 200 000 elever sikret kvalitetslitteratur innen ulike sjangre, og lærere gode metoder for å jobbe med samtidslitteratur i klasserommene.

Skrevet august 17, 2015 i Bibliotek/lærer, Nyheter Legg inn kommentar

Wanda_publikum_NETTVårt mål er å forene leserne og litteraturen. Vi legger til rette for litterære samtaler og leseopplevelser. Vi samarbeider tett med barn og ungdom, lærere og bibliotekarer, forfattere og litteratur- og formidlingsbransjen. Vi har også god dialog med leseorganisasjoner og nettverk i flere europeiske land.

Skolestart betyr muligheten til gode leseopplevelser. Gjennom våre prosjekter blir elever kjent med nyere norsk og oversatt skjønnlitteratur og sakprosa. Samtidig får lærere og bibliotekarer nyttige verktøy for å jobbe med samtidslitteratur i klasserommene og i bibliotekene. Under følger en oversikt over våre tiltak. Er du blibliotekar? Her kan du finne gode tips til hvordan våre aksjoner kan brukes aktivt i formidlingssituasjoner.

Leseskogen

Leseskogen
Er et tiltak for elever på 1. og 2. trinn. På nettsiden leseskogen.no får barna møte et univers der skogens dyr både leser og anbefaler bøker. Målet er at barna skal ha positive og hyggelige leseopplevelser de første skoleårene. På leseskogen.no får lærere, bibliotekarer og foreldre/foresatte mange tips til nyere bøker og klassikere som egner seg for høytlesning i klasserommet, på biblioteket og hjemme.

www.leseskogen.no

LOGO_BOKSLUKERPRISEN

Bokslukerprisen
Er en leselystaksjon for elever på 6. trinn. Påmeldte klasser mottar antologier til elevene med utdrag fra norske skjønnlitterære bøker i aldersgruppen 10-12 år. Klassene leser og stemmer på de beste utdragene. De fem beste utdragene utgjør de nominerte bøkene til prisen. Fem juryklasser over hele landet får så i oppdrag å lese de nominerte bøkene og kåre en vinner. Juryklassene får underveis i leseperioden besøk av en motivator som kommer med tips til hvordan juryelevene kan jobbe med kritisk lesing og begrunne sine meninger. Bokslukerprisen deles ut i forbindelse med Verdens bokdag i april 2016. Til aksjonen følger en egen nettside med informasjon, nyheter, tekstutdrag i digitale versjoner, lydfiler, lærerveiledning, konkurranser og bonusmateriell.

www.bokslukerprisen.no

txt

tXt-aksjonen
Er Norges eldste og største lesetiltak for elever på ungdomsskolen. Aksjonen startet i 1997 og har blitt en sentral del av elevenes møte med norsk og oversatt samtidslitteratur. Hvert år melde over 120 000 seg på aksjonen og mottar en antologi med utdrag fra skjønnlitterære bøker innen ulike sjangre. Til txt-aksjonen følger en egen nettside med informasjon, nyheter, tekstutdrag i digitale versjoner, lydfiler, lærerveiledning, konkurranser og bonusmateriell.

www.txt.no

faktafyk-logo kvadratisk

Faktafyk
Ble etablert i 2012 og er et sakprosamagasin for elever på ungdomsskolen. I 2015 kom tredje utgave av bladet ut, og hvert nummer av Faktafyk har blitt mottatt av over 70 prosent av landets ungdomsskoleelever. Vi jobber med å få til en ny utgivelse i 2016. Faktafyk inneholder blant annet nyskrevne artikler, intervjuer og bokutdrag. Både ungdom og voksne bidrar som skribenter. Faktafyk gir elever kjennskap til sakprosatekster og motiverer til videre lesing. Til Faktafyk følger en egen nettside med informasjon, nyheter, tekstutdrag i digitale versjoner, lærerveiledning, konkurranser og bonusmateriell.

www.faktafyk.no

LOGO-UPRISEN-2014_KVADRATISK_NETT

Uprisen – årets ungdomsbok
Er ungdoms egen kåring av den beste norske ungdomsboka utgitt inneværende år. Uprisen startet i 2007 og er et samarbeid mellom Foreningen !les, Norsk Litteraturfestival og Den kulturelle skolesekken. I Uprisen bestemmer ungdom i alle ledd. Anmelderklasser leser og skriver anmeldelser av samtlige norske ungdomsbøker. Basert på anmeldelsene nomineres fem bøker til prisen. I fjor ble det skrevet 1200 anmeldelser av norske ungdomsbøker – av ungdom selv. Syv juryklasser over hele landet får i oppdrag å lese de nominerte bøkene og diskutere seg frem til en vinner. Underveis i leseperioden får juryklassene besøk av profesjonelle kritikere. En storjury med representanter fra de syv klassene møtes under Litteraturfestivalen i slutten av mai hvert år for å avgjøre hvem som vinner Uprisen. Prisen deles ut under festivalen med juryklasser og nominerte forfattere til stede. I løpet av festivalen får elevene også møte de nominerte forfatterne til samtale.

www.uprisen.no

logo-rein-tekst-2015_16

Rein tekst
Er en tilsvarende aksjon som tXt-aksjonen, men i den videregående skolen. Rein tekst startet i 2004 og er en viktig inngangsport for elever til nyere norsk og oversatt skjønnlitteratur og sakprosa. Hvert år mottar nærmere 35 000 elever en antologi med utdrag fra forskjellige typer bøker. I år samarbeider Foreningen !les med Fritt Ord om en skrivekonkurranse med sensur som tema. Til aksjonen følger en egen nettside med informasjon, nyheter, tekstutdrag i digitale versjoner, lydfiler, lærerveiledning, konkurranser og bonusmateriell.

www.foreningenles.no/reintekst

NY-LOGO-UNGDOMMENS-KRITIKERPRIS-FARGER-copy

Ungdommens kritikerpris
Er en litterær pris i den videregående skolen som ble etablert i 2005. En jury av profesjonelle kritikere nominerer åtte skjønnlitterære voksenbøker, som syv juryklasser fra hele Norge skal lese og vurdere i løpet av fire måneder. Underveis i leseperioden får klassene besøk av profesjonelle kritikere. En storjury med representanter fra juryklassene møtes i Oslo en uke før utdelingen for å diskutere seg frem til en vinner. Utdelingen er i Oslo i mars med klasserjuryer, nominerte forfattere, forlagsredaktører, media og kunnskapsministeren til stede. Etter selve utdelingen får elevene møte de nominerte forfatterne til nærmere samtaler.

www.ungdommenskritikerpris.no

HAT-TRICK-LITTERATUR-FORMIDLING-IDRETT-FARGER

Ved siden av våre aksjoner i skolen, arrangerer vi også NM i poesislam og holder foredrag om ulike temaer. Vi har også jobbet mye med formidling av litteratur på andre arenaer enn skolen og biblioteket, deriblant idrettsarenaen.

Lurer du på noe? Ta kontakt med oss på les@foreningenles.no eller telefon 941 29 000.