!les20: – Å lese er å ha tilgang til verden

– Har du interesse for og tilgang til bøker og tekst, har du tilgang til verden. Det skriver Merete Carlsen fra NLB (Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek) i ukens 20-årstekst.

Skrevet mai 22, 2017 i Bibliotek/lærer, Foreningen !les 20 år: 1997 - 2017, Lærer ungdomsskolen, Lærer videregående, Nyheter Legg inn kommentar

Foreningen !les er 20 år i år. Hver uke vil vi publisere tekster fra ulike personer som har vært viktige i vårt arbeid med skape engasjement for lesing og interesse for litteratur blant barn, ungdom og voksne..

Ukas tekst er fra Merete Carlsen. Merete er informasjonsrådgiver i NLB. NLB er medlem av Foreningen !les og har i flere år vært ansvarlig for lydfiler til våre aksjoner som Bokslukerprisen, tXt-aksjonen og Rein tekst. NLB sørger også for at de fleste nominerte bøkene til Bokslukerprisen, Uprisen og Ungdommens kritikerpris er tilgjengelig som lydbøker.

Å lese er å ha tilgang til verden
Har du interesse for og tilgang til bøker og tekst, har du tilgang til verden. Foreningen !les og NLB (Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek) har begge viktige samfunnsoppdrag, og det er gode grunner til at vi samarbeider. Tusenvis av skoleklasser blir motivert til lesing av Foreningen !les sitt arbeid og unike tekstsamlinger. NLB gjør tekstene tilgjengelig som lydbøker eller punktskrift til de som leser på andre måter enn med øynene.

Med lyd til bøkenes verden
Foreningen !les tok kontakt med NLB første gang i 2006 for å få produsert lydversjoner av tekstsamlingene sine. Fra et NLB-ståsted er tilgang til bøker en rettighet og handler om inkludering og samfunnsdeltagelse. Derfor er det så fint at Foreningen !les viser at det er flere måter å lese på enn med øynene. Gjennom å gjøre antologiene tilgjengelige også som lydfiler, bidrar dere til at barn og unge som strever med å lese vanlige bøker kan være med i aksjonene på lik linje med sine medelever. Det er viktig. I nesten alle klasser er det elever med dysleksi og andre lesevansker.

Takk for samarbeidet
Når tre av aksjonene, Bokslukerprisen, tXt og Rein tekst har enkel tilgang til lydfilene på nett, er det mange unge mennesker som slipper å falle utenfor. Takk for at dere åpner veier inn til litteraturen for så mange. Og takk for at dere sammen med eget aksjonsmateriell også forteller om NLB sitt offentlige lydboktilbud!

Enten du leser med øyne, ører eller fingre: Å lese er å ha tilgang til verden.

Gratulerer med jubileet, og lykke til videre med det viktige arbeidet dere gjør!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *